Mâţa cu convingeri filozofice

N-am nimic cu tine dacă e alegerea ta să te rogi mărului să pice din copac şi de-abia dup-aia să-l mănânci. Pe bune. N-am nimic cu tine nici dacă partea cu “vegetarian” ţi se pare “so last year” şi-ai trecut pe veganism, că e mai şmecher. Dacă eşti acolo din convingere, şi crezi că se mulează pe tine, vegănuieşte-n pace! Atât timp cât nu-mi scoţi ochii cu asta, şi nu te transformi în activist din ăla, de-ţi bate la uşă şi-ţi lasă pliante cu forţa, ba chiar mai face şi zid viu în faţa magazinelor cu lapte. Că cică şi laptele e interzis veganilor, că suferă vacile când le mulgi şi bla-bla-bla. Whatever!

Da’ nu m-am putut abţine când am auzit de câini şi pisici vegane. Nu m-am putut abţine să nu râd, adică. Înţeleg că eşti vegan pentru că respecţi drepturile animalelor. Da’ cum îi respecţi tu drepturile, dacă-l obligi să adopte o filozofie pe care n-o pricepe? L-ai lăsat să aleagă între carne şi cereale şi el s-a dus, direct şi premonitoriu, la cereale? Permite-mi să mă îndoiesc.

Căăăă, e mai sănătos. Rili? Sănătos pentru el, sau pentru că dă bine să te mândreşti c-o mâţă vegană? Păi, frate, răposata Gri se-ntoarce-n mormânt. Cum ar fi fost să-i interzic să mai alerge după vrăbii, pentru că nu-i face bine la ficat şi-i ridică nivelul colesterolului, ba chiar îi măreşte riscul de a face infarct? S-ar fi uitat la mine, clar n-ar fi priceput nimic, dar m-ar fi mătrăşit dacă aş fi încercat să-i iau prada, şi plăcerea, şi gustarea. 14 ani, atâta zic. 14 ani pentru o pisică e mult; mai ales dacă n-a fost mâţă de casă, ci spaima cartierului. Şi-a alergat, şi-a mâncat ce-a vrut muşchiul ei, şi-a vânat până-n ultimul moment. Legume şi fructe? Dă-le babalâcilor de la azil, mă, nu pisicii care-i carnivoră prin definiţie.

Căăăă, e mai agresivă dacă e carnivoră. Păi, d’asta e felină. Dacă vrei un papă-lapte, ia-ţi un papagal. Ăla mănâncă vegan prin definiţie. Da’ dă-i tu mărul descântat felinei, să vezi cum îţi demonstrează CÂT de carnivoră poate fi. Eventual direct pe mâna ta. Că dac-o stresezi prea mult, e jale. Mâţă cu scrupule şi cod de onoare n-am prea văzut…

Căăăă, vezi tu, hai să salvăm planeta fiind vegani şi târând şi pisicile/câinii în toată cruciada asta. Păi, până să salvezi planeta, o să fii oale şi ulcele. Şi, repet, puţin îmi pasă de tine. Da’ dacă tot spui că iubeşti animalele, de ce să-l chinui şi să-l transformi în ceva ce nu este? Nu crezi că-i respecţi mai mult drepturile dacă-l iubeşti, şi-l duci la medic, şi-l hrăneşti cu chestii care chiar sunt pentru el? Vedea-te-aş încercând să convingi leul să cruţe antilopa şi mituindu-l cu un ospăţ vegan. Facem pariuri pe ce o să aleagă?

Şi, în cele din urmă, căăăăă, există exemple de mâţe vegane, şi-s sănătoase şi fericite. Aha, sunt, nu zic nu. Da’ câte? Şi arată-mi şi mie câte dintre ele sunt aşa din proprie iniţiativă. Nu ştiu, oi fi eu cu capul, da’ totuşi convingerile astea extremiste mi se par cam… exagerate. Şi găsesc o vagă asemănare între ele şi alea care au stat la baza Ku-Klux-Klan-ului. Şi Holocaust-ului. Şi Inchiziţiei. Şi mai găsim, dacă e nevoie.

Pân’ la următoarea sprânceană ridicată, la bună vedere!

Comments (14)

 1. Rus Bianca

  Da…asta a fost tare cu mata vegetariana, cred ca a mea mi-ar trage o zgarietura direct pe fata de ii iau carnea! Trebuie sa se gandeasca ca animalele simt durerea, prin urmare sa nu le chinui cu diete stupide pe care oricum nu le inteleg. Am ajuns sa credem ca daca noi oamenii facem diverse, sa le punem si pe animale sa faca la fel…sa-si puna frigiderul la dieta…sa vedem cum o fi :))
  O zi gustoasa!

  Reply
 2. Camelia Bucur

  @Rus Bianca – ale mele clar s-ar întreba dacă nu mi-ar trebui o cămaşă de forţă…
  cred că e faza aia: dacă îi conving şi pe alţii de utilitatea veganismului – de exemplu – le va fi mai uşor să se ţină de el:l
  zi faină să ai!

  Reply
 3. Mihaela ( Catwoman)

  :)) ooo, mare-i gradina ta, Doamne! Pai cainele meu, daca nu primeste ceva care macar miroase a ceva bun de origine animala nici macar nu se apropie de farfurie. Si iti mai arunca si o privire din aia rea, da’ rea:))

  Reply
 4. Miss Soare

  Hai c-am mai auzit una…Cat de mare e idiotenia si prostia si snobismul pe fata asta a Pamantului. idioti, pana la Dumnezeu si inapoi.

  Reply
 5. Fetita Junglei13

  Eu ma intreb de unde au unii atat d emult timp incat sa debiteze astea?

  Reply
 6. mitzaabiciclista

  Când o să-i fugă mâţa de acasă ar fi bine să şi-o caute pe Vega, că doar acolo poate o mai găsi-o, dacă-i de găsit :D

  Reply
 7. Camelia Bucur

  @Mihaela ( Catwoman) – nuuuu, nu privirea care-ţi îngheaţă sângele-n vene!!!!

  Reply
 8. Camelia Bucur

  @Miss Soare – nu ştiu dacă-s idioţi, dar maniaci extremi sunt cu siguranţă.

  Reply
 9. Camelia Bucur

  @Fetita Junglei13 – nu ştiu; dar să ne zică şi nouă. e posibil să-l folosim mai bine;)

  Reply
 10. Camelia Bucur

  @mitzaabiciclista – nu mai e de găsit. şi-o să afle şi restul mâţelor, să se ferească:D

  Reply
 11. INTJ

  eu ce sa mai zic? tinand cont si de “castrarea tovarasului canin ajuta la contributia unei vieti mai sanatoase si mai lunga pentru animal” … se pare ca cei de la Oomph! fura niste optimisti cand cantara despre omu’ care “fericeste” (doar) propria specie …

  Reply
 12. Camelia Bucur

  @INTJ – hmmm… castrarea chiar îl ajută; o dietă impusă, mai puţin.

  Reply
 13. mihaela

  mah nu poti sti, uite Mazare al meu e nebun dupa mancarea de spanac, urla de zici ca il tragi pe roata pana ii pui lui acolo portia lui de spanac, e drept mai departe de atat nu il duce vedetarianismmul, basca pe el il cheama Mazare asta cu spanacul e deja un act de canibalism asa de la leguma la leguma

  Reply
  1. Camelia Bucur

   da` eu n-am zis că nu sunt și pisici care adoră legumele; sau unele legume :P eu zic doar că mi se pare stupid să-ncerci să-ți faci animalul vegan, doar pentru că te-a lovit iluminarea :D

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *