De sfârșit de an

– Ești fericită?
Întrebare pe care am întâlnit-o bolnăvicios de mult în Pânza de paianjen. Răspunsul – mereu pe fugă, niciodată același, evitat sau înlocuit cu explicații despre cum că, pân` la urmă, ce-i aia?
Când eram mai tânără, emiteam judecăți de valoare scrise cu pixul, pe caiete diverse. Acum nu-mi mai ies la fel. O fi tastatura de vină. Umpleam pagini întregi cu fraze ce păreau alambicat de pompoase, foarte profunde și extraordinar de inteligente. Erau cuvinte puse unele lângă altele, și-atât.

Cumva nu mi-au plăcut niciodată cuvintele mari. Fericire, dragoste, speranță, îmi par seci. Prefer un love sau un happy și scap mai repede.
Cumva cuvintele în altă limbă nu-mi par nici false, nici forțate.

Teoria chibritului. Cum că ce-i aia fericire? Și părerile tuturor, cu argumente atent studiate, cu exemplul personal și cu rețeta aia, impus general valabilă. Bani, căsătorie, copil, libertate, yolo, nici un concert ratat, fiecare expoziție, o premieră, o lansare de carte, găsit de sponsori, iubirea aia ca-n filme, fluturi în stomac, bufet suedez, o dietă reușită, o casă nouă, o cameră doar pentru pantofi, o sticlă de absint, fir întins, maria în hamac, coniac lângă șemineu, orice din people are awesome, primul zâmbet, cadrul perfect pentru poza perfectă, valul perfect, orice ce se termină cu perfect pare a fi fericirea perfectă. Și toți încearcă să te convingă că perfectul lor e cel mai perfect.

Mie-mi plac lucrurile imperfecte. Dacă e perfect, e dubios. Mereu poți să mai adaugi câte ceva. O linie, un punct, un strop de parfum. Ca atunci când periezi o pisică și vezi că, oricât de mult ai crede că ai periat-o perfect, mereu mai e un fir pe care l-ai ratat. Ca atunci când îți iese perfect ceva bun de mâncare și totuși e imperfect, pentru că se termină. Ca atunci când ai concediul perfect și da, e imperfect pentru că se termină. Perfecțiunea e perfectă dacă te mulțumești cu gândul ăsta. Fericirea e perfectă dacă s-ar opri, ca-n Faust, clipa.

Moment profund: Fericirea e ceva ce nu se atinge niciodată, dar în căutarea ei merită să alergi toată viața. Autor anonim. De asta e atât de profund.
Mie nu-mi place să alerg. Pot să merg repede, dar nu să alerg. Dac-aș alerga, aș face infarct. Da, probabil aș face niște oameni fericiți, da` nu pe mine.

– Ești fericit?
În momentul ăsta, da. Apoi îmi aduc aminte că tre` să ajung la serviciu, și-mi pică fericirea. Apoi mă gândesc că la serviciu se fac banii, și din salariu iau chestii care mă fac din nou fericită. Apoi mă prind că pân` la salariu mai e mult. Apoi – că se putea să fie mai mult și că, odată cu salariul, vin și zilele de concediu. Apoi că tre` să găsesc țigări, care-s greu de găsit. Apoi găsesc țigări. Și poate scap mai devreme de la muncă. Sau poate nu. Dar, dacă da, pahar de vorbă. Și-un sfârșit de an la care nu trag linie și nu fac balanța. Artificii, zile libere, șah cu piese roase de pisici, cartofi prăjiți, o factură, două facturi, nu e polei nici nu-s munți de zăpadă, bocanci care nu alunecă și-un pulover care pică pe-un umăr frumos, torcăituri și pătură furată, cine-s eu să definesc fericirea?

Pânză de paianjen, da. Dar una din aia inofensivă, în care intri, te zbați puțin, realizezi că paianjenul nu mai e demult acolo, te scuturi ca după frisoane și mergi mai departe. Pân` la următoarea chestie care o să te facă să zâmbești.

Comments (3)

 1. mihaela

  Nu-mi vine sa cred cata lume a putut citi Panza de paianjen, inclusiv eu, nu se stie de ce, ca nu mi-a placut deloc, sau nu oi fi inteles-o, nu m-oi fi nimerit io la fel delicat simtitoare ca autoarea.
  Revenind la fericire io sunt, mai ales de cand tot aud ca-s saraca cu duhul, e o boala care iti ofera mare libertate in a face cam ce vrei tu fara sa te intereseze de pararea celorlalti, e si pacat sa nu o ai :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   eu am citit-o de multe ori și mereu găsesc ceva nou.
   neeah, nu vreau o boală nouă, îmi ajung cele cu care-s obișnuită.

   Reply
 2. Cristi

  Un An Nou mai bun! La multi ani! :)

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *