Scrisoare deschisă pentru primarul Galațiului

După cum am zis, am fost la Smokie. Mie mi-a plăcut, cu toate că maldărele de gunoi părăsite-n urmă, picioarele de pahare sacrificate de revelion, sticlele de șampanie care nu mai încăpeau în coșurile de gunoi mi-au lăsat un gust puțin amar, concertul în sine și inițiativa mi-au plăcut. Asta ca să parantetizez, și la Rammstein a fost gunoi, coadă la budă și nemulțumiți de absolut orice, dar mie mi-a plăcut la Rammstein. Poate-s eu mai puțin finuță și-mi bag picioarele în nesimțirea altora, ca să gust cum trebuie concertul. Poate.

Dar. În virtutea ultimelor chestii citite în paralel, pe diagonală și a comentariilor auzite cu juma` de ureche, am ajuns la o concluzie. Bine, o știam demult, dar poate am refuzat să cred. Mă, oamenii sunt proști. Da` nu proști, dughit de proști. Știi atunci când calci într-un câcat de câine, înjuri de toți dumnezeii, te rogi să se cace cineva în capul stăpânului ăluia care și-a scos câinele la plimbare, l-a lăsat să se cace și n-a strâns după el și dup-aia, îți cureți bocancul, mai bombăni puțin și-ți trece? Ei, nu nervi și nu prostie din aia. Prostie crasă, pură, necristalizată. Cam ca heroina.

Că cum a putut primarul Galațiului – pe care nu știu exact cum îl cheamă și nu prea-mi pasă ce apartenență politică are, pentru că nu mai știu politică de când am votat ultima dată, acum vreo 10 ani – să facă așa ceva? Și așa ceva-ul ăsta e pe puncte, în felul următor și de la persoane care – teoretic – ar trebui să gândească cu creierul, nu cu texte expirate de pe vremea lu` Gheorghiu Dej:

1. primarul plătește mii de euro (zeci de mii, sute de mii) ca să pună beculețe de sărbători, să-i aducă pe Bolton și Smokie, Bolton stă două nopți – auzi tu, DOUĂ nopți – în cameră de 5 stele – CINCI – în timp ce în micro 40 nu e apă rece.

2. primarul dă mii de euro pe un concert și pe o gală de box în timp ce persoanele cu dizabilități sunt ignorate și discriminate la buget

3. cu banii ăia…

Câcat. Vorbe și argumente de idioți care l-au votat pe Vadim pentru că ce le zice, dom`le!

Bă, ești prost? Întrebarea e retorică, firește.

Sistematic. Anu` ăsta, Galațiul a cam bătut la fund restul țării. C-a avut concert. Fosile, expirați, proteze târâte și legate strâns de perfuzie, da` a avut. Și lumea cu gusturi expirate la muzică s-a bucurat. Eu, included. Anul trecut a venit Sandra. Nu mă excită Sandra, n-am fost, da` nici nu mi-am pus probleme filozofice cum că de banii ăia, primarul ar fi putut să-mi dea un cozonac și-o șampanie. Că e treaba lui să știe pe ce dă banii și cui dă șampania.

Că cartierul micro 40 n-are apă, e problema lui. Că am văzut și eu cum stau cu bidoanele să vină cisterna, să aibă cu ce găti și ce arunca în wc. Da` cartierul ăla n-are apă că nu și-a plătit datoriile la întreținere. Nu de câteva luni, de mulți ani. Și nici nu și le plătește. Și, probabil, nici n-au de unde, și dacă nu și le mai plătesc câțiva ani, o să-i dea afară și n-or să mai aștepte cisterna, or să se roage la o cutie de carton în care să doarmă. Da` nu e problema mea. Și nici a primăriei. Nu e problema nimănui. Că eu, dacă nu-mi plătesc o lună rata la bancă, nu e nici un primar obligat să mi-o plătească. La fel cum nici un primar nu e obligat să-mi plătească mie factura la lumină sau la net. Nu pot s-o plătesc, nu mai am nici net, nici lumină. Da` n-o să mă vezi cu pancarte dându-mi foc în fața primăriei, că de ce a venit Sandra, când eu n-am lumină.

Că persoanele cu dizabilități, ne mor morții în spital, tre` să ne cumpărăm tampoane, nu avem ce pune pe masă la copii, orfanii și bătrânii, și primăria pune beculețe și face concert. Bă, dobitocule cu impresii de analist politic, n-are nici o legătură una cu alta. E un buget pentru party și-un buget pentru social. Nu le poți amesteca, nu poți să donezi de la party la social chiar dacă ai vrea, îs chestii diferite și, oricât ai crede că poți face salată boeuf financiar, nu poți.

N-ai bani să-ți plătești rata, întreținerea, mâncarea, nu pentru că orașul a avut beculețe și concert, n-ai bani că ești leneș, bețiv sau pur și simplu ghinionist. Nu ești făcut să ai bani. Asta e. Obișnuiește-te cu gândul. Faptul că n-ai tu bani nu e vina nimănui. Nimeni nu e dator să-ți plătească datoriile sau să-i fie milă de tine, nimeni nu trebuie să-și sacrifice bucuria aia prostească de a zâmbi tâmp la beculețele de Crăciun de pe stradă pentru că tu n-ai un job. Primăria nu e nici soră de caritate, nici mama răniților.

Asta e pe principiul cum poate să ne concedieze, da`ei nu știe că noi avem rate? Jobul nu-i o obligație de-a angajatorului față de tine, e un privilegiu de care te bucuri, atât timp cât îndeplinești cerințele, sau cât poate ăla să te țină. Nu e obligație, mai nou e lux. Iar rata ta, datoriile tale, facturile tale nu sunt obligația nimănui, decât a ta. Luxul tău, alegerea ta.

Nu știu exact cum îl cheamă pe primar. Nu-mi pasă. Da` dacă primarul ăsta a ales să folosească bugetul ăla care n-ar fi putut să meargă în altă parte ca să facă un concert mișto, niște beculețe colorate și câteva artificii explozive în detrimentul tuturor săracilor, handicapaților, orfanilor, bătrânilor care oricum n-ar fi profitat de banii ăia, chapeau, monsieur le maire!

Și, monsieur le maire, la anu` nu asculta toate gurile rele, fă un concert mișto, niște beculețe colorate și câteva artificii explozive, și dacă poți să vorbești cu Chris Norman sau cu Vaya con Dios să vină la Galați, eu aș spune săru` mâna. Și promit să nu mă iau de mata că am facturi de plătit și copii de hrănit. Dacă ai putea să faci ceva pentru adăpostul de câini ar fi ok, dar nu insist că știu că bugetul nu se amestecă. Oricum, nu uita de Vaya con Dios.

Mulțumesc pentru un revelion fără cârcoteli,

Camelia Bucur

 

Comments (15)

 1. simona

  Foarte bine spus! Anul asta am facut Revelionul in Vienna si crede’ma ca am regretat in fiecare moment faptul ca nu am stat acasa. Vienezii nu au avut asa concert, ce sa mai vorbim de lumini sau de artificii. Am fost total dezamagita.
  Promovarea Galatiului trebuie facuta prin concerte, expozitii, luminite etc ca sa fim seriosi, nush ce minuni arhitecturale nu avem, nici nush ce istorie glorioasa.

  Reply
  1. cami (Post author)

   promovare sau hai să ne simțim bine din când în când, că merităm

   Reply
 2. valentin

  In primul rand sunt convins ca a facut concertul cu intrarea gratis…
  Si pana la urma de ce sa faca un concert (scump, posibil foarte scump) gratis din taxele pe care la platesc eu, tu si altii, daca eu nu vreau sa ma duc, sau nu am timp sa ma duc.
  Bineinteles, nu ar trebui sa le plateasca altora intretinerea, ratele sau alte datorii personale, asta-i clar.
  In schimb, putea sa dea banii la adaposturi, exemplul tau, sa-mi scada taxele sa-mi platesc netul sau chiar sa puna un pret la bilet, macar modic (10-20 de lei, asa nu se prezinta multi moglani cum am vazut pe la alte concerte, iar banii sa fie folositi pentru ceva constructiv) si sa dea gratuit ceva invitatii la pensionari sau copii etc.
  Aici nu e vorba de culori politice, toti politicienii sunt la fel, iar unde se duc banii nostri si cum se duc ar trebui sa fie problema tuturor.
  Eu prefer sa platesc bilet la un concert, pentru ca stiu ca acolo ajung doar pasionati, iar daca esti cu adevarat pasionat faci pe dracu-n paispe sa te duci, in loc sa mananci rahat ca esti pasionat. Si e pacat, pentru ca locatia de la mall e perfecta pentru concerte, ca si la Metro, si n-ar trebui sa faca un stadion nou pentru fotbal si concerte (asa cum a anuntat, ca echipa de fotbal din oras n-o sa mai fie in veci campioana), ci ar trebui pod peste dunare, aeroport si autostrada, implicit crescand si salariile.

  Reply
  1. cami (Post author)

   a fost în aer liber.
   pentru că tu n-ai avut timp/chef, dar eu da. nu poți face o chestie care să mulțumească pe absolut toată lumea. dacă dădea la adăposturi, cârcoteau orfelinatele; la orfelinate – persoanele cu dizabilități, și tot așa.
   bugetele nu se amestecă și de ce să-mi plătesc eu biletul și pensionarul/copilul să vină gratis?
   cât despre pasiune… poate că eu vreau să văd concerte nu doar din pasiune; poate vreau să mă duc la concerte pentru o singură melodie, nu pentru toate albumele. la metallica, de exemplu, m-aș duce dacă-i gratis, da` n-aș plăti pentru asta. și nu mă pasionează, doar îmi plac.
   ai amestecat primăria, cu proiectele, cu bugetele și cu economia națională. cu sau fără pod peste dunăre, etajul 2 are același salariu; și nici 1 și 3 nu vor fi impactate.

   Reply
   1. valentin

    Pai e simplu, faci pod peste Dunare, vin toate camioanele pe aici, nu pe la Cernavoda, pui taxa la pod, creste consumul in zona, la ce-si cumpara ei (apa, tigari etc.), implicit vin mai multi bani din taxe, dar apar si bani pentru investitii, alte locuri de munca, unde ca sa te atraga iti dau un salariu mai mare decat ai, iar firma de la etajul 2 iti poate oferi un salariu mai mare sa nu pleci de la ei.
    Cu aeroport la fel, de ce sa vina Nokia la Galati, cand sefii lor ar face 3 ore din Finlanda pana la Bucuresti si alte 4 ore pana la Galati? Se duc la Cluj….
    N-ar mai fi doar joburi cu videochat, unde ajung si fete cu studii si n-ar mai fi genul de strainezi care vin si pe la etajul 3 care se cred cool pentru salariul lor de 1000 de euro sau care ˝investesc˝ pentru spalare de bani (ai nostri cand vad un investitor il pupa si-n fund).
    Iar daca vrei sa faci o chestie sociala pe bani multi, doar pentru dixtractie, de exemplu concerte, piese de teatru, il pui pe ala cu salariu, pasionat sau caruia ii place, sa plateasca macar o suma modica, gen 10-20 de lei, pentru ca, platind din taxe, practic platesc si eu bilet, care nu vreau sa ma duc, asa o parte din bani se intorc inapoi, iar pentru copii/elevi le dai gratis sa-i educi cumva si fara manele, pentru pensionari care poate sunt pasionati sau doar le place formatia respectiva si nu-si permit le dai si lor, sau macar o reducere. Si sa nu-mi spui ca daca vine Metallica in Galati pentru 100 de lei nu dai bani, ca nu te cred :D

    Reply
    1. cami (Post author)

     Firma de la 2 nu dă salariul mai mare doar pentru că ameninț eu că plec. Dacă ar fi fost așa, până acum aveam salariul triplu; asta pentru simplul motiv că în locul meu pot veni oricând alți 50. Plus că mă-ncearcă o lene genială pentru a pleca la Nokia sau co.
     Videochatul e ușor și se câștigă bine. Cine crezi că ar renunța la 4 ore cu 1000 euro pentru 8 cu 600?

     Nu prea îmi pasă de taxe, le plătesc că trebuie, nu-mi pun întrebări capcană despre unde ajung banii sau unde ar putea ajunge pentru simplul fapt că unde vreau eu să ajungă nu or să ajungă niciodată iar unde ajung or să existe mereu nemulțumiți.
     Prefer să-mi fac nervi pentru alte chestii, nu taxe.

     Câți 80 de ani or să aibă ăia de la Metallica când or să vină doar pentru 100 lei în Galați?

     Reply
     1. valentin

      Nici eu nu-mi fac nervi pentru taxe, exprim doar o stare de fapt, ca oricum o sa le platim, mi-a placut ca ai scris de smokie, dar nu ca a fost un concert moaca, aproape elogiind aspectul asta.
      Ideea e ca, daca vin Metallica in Galati si la 80 de ani tot o sa dai 100 de lei daca e nevoie, dar cine stie, poate o sa-i vedem gratis.

      Ps. nefiind someri sau foarte putini, firma o sa fie nevoita sa dea, dar si cand tu stii ca mai sunt alti 50 pe tusa, nici tu nu faci figuri :D

     2. cami (Post author)

      N-am elogiat că a fost gratis, am scos în evidență cârcoteala inutilă. Și nu s-a cârcotit pe gratuitatea concertului, s-a lătrat că ce se putea face de banii ăia.

      Oameni care caută un job or să fie întotdeauna chit că e vorba de șomeri sau proaspăt ieșiți din liceu/facultate. Salariile or să rămână aceleași cu sau fără pod peste Dunăre.

 3. Gigel

  500.000 euro luminitele + 200.000 euro factura de energie electrica + 250.000 euro gala de box + 100.000 euro miriful concert + serbarile galatiului.

  pentru oameni ca voi s-au nascut politicienii nostri

  Reply
  1. cami (Post author)

   mă bucur de fiecare dată când aflu că cineva s-a născut pentru mine

   Reply
 4. Florin

  Mai, e cu dus-intors..E adevarat ca se puteau face multe cu banii dati, dar, daca e sa fim corecti, societatea are nevoie de citeva chestii, printre care si speranta, si asta o cumperi altfel..Nu stiu daca putem noi judeca ce si cum, pentru ca e complicat..Sigur, sint multe puncte de vedere, care mai de care mai justificate, dar dincolo de toate, cred ca ar trebui sa vedem adevarul, cit este.. Ca vrem un concert, ca ne trebuie un drum asfaltat, ca avem nevoie de locuinte noi, nu stiu, toate trebuie, si sint necesare..Dar uite la Constanta, ca dl Mazare a facut nu stiu ce chestii exotice, care au atras turisti, care au daut bani cu care s-au construit atitea..Sint multe de spus, nu?

  Reply
  1. cami (Post author)

   multe puncte de vedere, multiple adevăruri.
   ideea e că s-a făcut o chestie frumoasă pe care s-au grăbit mulți s-o desființeze, pentru că nu se pupa cu adevărul lor.

   Reply
 5. Marius Minciu

  Mai Camelia, cum le mai spui tu ca un om mare :). Iti impartasesc gandurile, pacat ca unii comunisti ar trebui expulzati undeva la Braila, sau peste Prut … keep up the good work :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   expulzați înainte de a-i contamina și pe alții. că nemulțumirea gratuită e molipsitoare.
   ms, ms :)

   Reply
 6. Pingback: Scrisoare deschisă pentru primarul Galațiului – p.2 | Erase Rewind

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *