De ce e CNVA-ul mai cu moț

Când eram eu la școală, chiulitul era artă. Începuse deja moda cu gardienii la ușă, porțile care se închideau pe durata cursurilor, la un moment dat s-a făcut și chioșc în interiorul liceului, să nu fii tentat să ieși după pachet și să te-ntorci a doua zi,  deja Cuza semăna c-o fortăreață.
Trebuia să-ți iei un aer indiferent, să te faci că ți-a dat profu` voie ca să-nșeli vigilența gardianului și dup-aia, dus erai.
Sau ți se făcea subit rău, între ore și-aveai nevoie de-un coleg care să te ducă acasă, să nu carecumva să leșini pe drum.
Sau, mai simplu, săreai prima oră pe motiv de lene, că n-aveai chef lunea să te duci la ora 8 la școală și nimereai de-abia la 9, hai, 10, că era frumos afară. Scuzele mele, domn` Păvălașcu, da` ăsta e adevărul.

De la Cuza nimereai direct pe Faleză sau prin parc Eminescu, sau la băncuțele dintre blocurile de alături, căscai gura prin oraș și ajungeai regulamentar acasă la ora potrivită. Colegii de la CNVA chiuleau direct în bar T, la un ceai și-o partidă de cărți, cam la 20 de metri depărtare de unde trebuiau să-nvețe logaritmi și integrale. Restul nu știu, că nu am cunoscut. Da` aveai unde chiuli și-n jurul liceului, la o depărtare desul de mică încât să pretinzi că nu chiulești cu adevărat, îndeajuns de departe să nu fii la oră.
Absențele se motivau cu ”vă rog eu, diriga, am avut, a fost, s-a-ntâmplat”. Și-am terminat și liceul, am luat și bacul, ba chiar am făcut și facultă, unde chiulul deja îl adusesem la nivel de master.

Da` lumea nu pricepe că un chiul bun formează caracterul. Și ultima inepție e că CNVA-ul vrea cartele cu unde radio, să-și dea seama care chiulește și unde, ba chiar să-i prindă dacă stau în parc la policlinică, sau fac o carte prin apropiere.
Nu-i faza că orice prost care chiulește își dă seama că poate pasa cartela unui coleg și să nu fie reperat, e faza că CNVA-ul se vrea cu moț. Și cum nu le ajung fondurile, vor sprijinul părinților și al bugetului local.
Eu, să am plod la liceu, n-aș fi de acord să-i bage cip și să-l urmărească ca pe deținuți. Lasă-l, frate, să chiulească. Să se prindă unde ține vrăjeala, să-și bată capul să vină cu scuze, să-și piardă banii de buzunar că m-a chemat diriga la școală că are prea multe absențe, să facă rost de notițe de la colegi silitori, să știe că tre`să treacă anul cu note decente și să-mpace și sila lui de școală și mania mea de a fi briliant, fără să fie tocilar.

Să fim serioși, CNVA-ul a vrut mereu să fie fruncea. De asta aveau uniforme urâte, pe care elevii le urau, da`pe care scria pompos de unde sunt ei, în timp ce Cuza învăța în blugi și tricou. De asta tremurau în fața profilor și nu pricepeau cum te poți certa cu profu` la oră și dup-aia să ieși cu el la bere. De asta vor să aibă cipuri și cartele și mă gândesc cum de nu le-a trecut prin cap să facă tatuaje cu bare de coduri și inele cu monogramă, ca la Harvard. Că nu le pasă neapărat de rata absenteismului, ci mai degrabă că ei ar fi primii care urmăresc elevii mai ceva ca Nasa. Și ce mult ne pasă nouă să nu chiulească elevii și să iasă doctori profesori emeritus causa cu magna cum laudae în interdicții și stalkereală.

E simplu: poți să le bagi și-un cip în cur, elevii tot or să chiulească. Și n-o să le pese că e tehnologie de ultimă oră aia care-i urmărește, tot or să-și bată capul să motiveze absența din catalog pe care, de-al naibii, tot or s-o facă.
Sau poate scopul ascuns al unei risipe majore de bani e să le dezvolte imaginația și să le dea iluzia că-s Silent Assasin în timp ce ascund cartela într-o scorbură și joacă wist în prima bodegă posibilă.

Comments (6)

 1. firstname lastname

  cip in cur sa-ti bagi tu

  Reply
 2. valentin

  Ca tot m-am imbatat in seara asta, stiu eu doi stalkeri din cuza, pa care ii arat si cu degetul pentru ca….. stiu ei.. cumva…

  Reply
 3. valentin

  ah… unul e de varsta ta…. brandabur?

  Reply
  1. cami (Post author)

   :-?? nu-mi sună cunoscut deloc

   Reply
 4. valentin

  Iar cel de-al doilea il stii sigur, ca te-am vazut de doua ori cu el in oras si as fi curios sa stiu care era planul, ca la el intotdeauna exista un plan…. Dintre victime de stalkereala e posibil sa fi fost si tu si/sau colega ta, sa fi avut intalniri inopinante care sa para vreun *semn divin* :D – nu i-am ascultat cu mare atentie toate aventurile de stalkereala ca ma deprimau. Panica si-a luat si o sa-si mai ia, depinde de el si de timpul pe care-l am….

  Reply
  1. cami (Post author)

   :-?? stalkeri au fost și-or să mai fie. acu` depinde de gradul la care a ajuns fiecare

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *