Catedrala Mânturii Popilor

N-am zis nimic până acum de Catedrala Mântuirii Neamului că m-am gândit că dacă românul vrea să se mântuiască, cine-s eu să mă pun în calea mântuirii lui? Și-așa conform listei celor 193 de păcate aș fi condamnată la iadul cel veșnic pentru veșnicie, dacă aș crede în iadul lor. Inclusiv fraza anterioară e un păcat, și cred că ar trebui să fii un mort nebun să vrei și să și respecți lista. Paranteză – 88, 94, 108, 111, 129, 133, 169, 176 sunt delicioase și lista în sine e subiect de carte umoristică.

Revenind. N-am zis nimic că e o construcție total inutilă și-am zis c-o să se prindă cineva cu sutană pân` la urmă. N-a fost așa. Nu numai că nu s-a prins nimeni, dar deja au dat-o-n nesimțire curată. Îmi pare rău pentru preoții care văd inutilitatea planului, dar n-au cum să vorbească, așa că stau în banca lor.
Trec peste nota de plată monstruoasă și peste faptul că, dacă tot îs fețe bisericești, ar trebui să știe că scopul lor nu e să construiască palate ca țiganii, mascate de scopuri biblice.
Trec și peste chestia aia de bun simț pe care până și eu, cu toate că-s paralelă cu prescura și anafura, o știu: că ridică o piatră și mă vei găsi și că, înainte de a se gândi la buzunar, popa tre`să se gândească la binele celorlalți.
Și peste faptul că fac ani mulți de școală și ar trebui să știe că un plod nu are nevoie de construcția-biserică, are nevoie de masă, casă, școală, tratament medical. Că poți să-i dai tu anafură cu lingura și să-l pui să știe biblia pe de rost, dacă doar atât îi oferi o să moară de inaniție sau o s-ajungă un rateu care se sprijină de punga de aurolac și nu, dumnezeu nu are nevoie de alt înger pe care să-l înmormântezi tu cu slujbă și colivă, morții nu-s martiri și sfinții îs doar pentru calendare. Altfel, degeaba ai făcut atâta școală, ești o cutră notorie care nu știe cum să facă mai repede mai mulți bani.

Și-ajungem la ce m-a declanșat: un popă, nu prea bătrân, curățel și pretențios în vorbire, care declara că el nu-nțelege de ce face lumea scandal pe câți bani se dau pentru o construcție măreață și dumnezeiască, că de ce aduc argumentul spitale și școli că, pe lângă nevoile trupești, oamenii au nevoie și de vindecare spirituală. Total de acord. Unii se vindecă spiritual în biserică. Alții la psiholog. Alții în sticla de vodcă. Fiecare cum alege.
Dar. Sunt mii de biserici în care ăla care vrea să se vindece sub ochii domnului se poate duce. Sunt mii de altare la care poate să se-nchine. De ce trebuie neapărat să aibă o catedrală cu moț? Din cauză de mărime și acustică, rugăciunile lui ajung mai repede și mai bine? O dată cu cea catedrală se deschide și linie directă la Sf. Petru? E așa, ca o antecameră la divinitate?
Păi, de banii ăia, să sponsorizăm excursii la Vatican, că ăla are nu linie directă, ci o scară rulantă care te duce până sus, îți garantează audiență la dumnezeu și dup-aia te trimite și-napoi, cu dorința îndeplinită, că catolicii îs oricum cu un pas înainte.

Sunt mii de biserici, majoritatea goale, că afacerea nu mai merge ca odinioară. Că din cauză de școli, lumea s-a deșteptat și, în loc s-arunce 500 de mii la popă să-l lovească cu busuiocul în cap, își plătește netul și-și mai ia și ceva de mâncare, că sufletul ca să trăiască are nevoie și de corp, iar corpul are nevoie de haleu. Și dup-aia, dacă vrea neapărat să pupe icoane, se duce gratis la biserică.
Că tot din cauză de școli, ăla care e bolnav se duce întâi la medic și, în timp ce-și face tratamentul medical plătit, se roagă gratis la biserică, că n-am auzit nici un dumnezeu care să ceară bani. Popa cere bani.
Când l-oi auzi pe dumnezeu spunându-mi că tre` să-l plătesc ca să mă ajute, o să mă gândesc puțin, o să iau în considerare îndemnul și dup-aia o să mă duc direct la psihiatru, că clar o rotiță s-a bușit acolo, sus.

Preot nu e un statut. E o meserie. La fel ca aia de medic, avocat, jurnalist. C-ai terminat o facultate și ai un fluturaș de salariu. Că, la fel ca medicul, avocatul sau jurnalistul, ar trebui să te-ntreții din salariul ăla. Și deontologia meseriei tale spune că tre` să ajuți și să faci bine.
Cum faci tu bine cerând bani? Nu mulți, enorm de mulți pentru o construcție inutilă. Bani care ar putea fi folosiți pentru a face într-adevăr bine, în timp ce tu-ți vezi de biserica ta micuță, nepompoasă și poate plină tocmai pentru că nu bagi mâna-n buzunarul nimănui și ești exemplu nu de rapacitate, ci de bun-simț. Sau, dacă tot vreți cea catedrală, dărâmați celelalte biserici și, cu banii obținuți, construiți catedrală și cumpărați-vă veșnicia.
Cum ajuți tu, întreg sobor de preoți, miliarde de oameni dându-le o clădire și insistând pe construcția ei, în detrimentul culturii și sănătății?
Cum ajuți când poți citi din biblie și-n codru, da` un medic nu poate opera decât în sală, cu aparatură și materiale, și nu-s nici destule paturi, nici destui medici, nici destule dotări? Cum ajuți spunând că avem spitale, da` în spitalele alea mor oameni pe capete, din lipsă de fonduri.
Știu, ăia mor, și-o s-aveți o catedrală plină de suflete de mântuit. Doar dacă n-o să-și bage picioarele și-or să vă lase să vă mântuiți unul pe celălalt.

P.S. – data viitoare, discutăm lista. Nu de alta, da`e păcat s-o ratez. Al 194-lea.

Comments (19)

 1. joe

  n-am citit niciodată ceva mai amuzant, ciudat și enervant în același timp cum e lista aia. mi-ai dat de lucru cu număratu’ de păcate
  și pentru preoții, buzunarele lor pline și mințile închise care nu înțeleg că preoția și credința nu-s bani…nu mai există șanse

  Reply
  1. cami (Post author)

   eu le-am pierdut numărul.
   încă mai sper că s-or deștepta, dacă primesc impulsul potrivit. un semn divin, ceva.

   Reply
 2. Florin

  Bine spus..Marile catedrale ale lumii sint opere de arta, autentice, pentru ca asa au fost vremurile, atunci, in perioadele intunecate, sa li se arate muritorilor ca exista forte divine..Un Westminster Abbey, Domul din Koln, Notre Dame, Sacre Coeur, Capela Sixtina, Sagrada Familia, etc etc ramin ca monumente, doar, desi sint fabuloase..Sa mai construim in Ro un kitsch, in secolul asta, e cam mult.. Si asta dupa ce s-au dat atit de multi bani pentru atit de multe biserici..Intr-un stat laic, asa ca al nostru..
  Deja religia a cam luat-o razna..Sa fim seriosi..Cine, care are o cit de cit educatie mai crede in povesti?:))

  Reply
  1. cami (Post author)

   cu monumentele n-am nimic, că-s parte din istorie. da` mă-ndoiesc că catedrala asta o să devină un monument istoric; tre` să devină întâi clădire, și până atunci vor trece mulți ani.
   ai fi uimit să știi câte persoane foarte educate dar foarte îndoctrinate am putut întâlni

   Reply
 3. valentin

  Paranteză – 88, 94, 108, 111, 129, 133, 169, 176 ?????

  Reply
  1. cami (Post author)

   la astea am râs cel mai tare

   Reply
   1. valentin

    Ce este paranteza?

    Reply
    1. cami (Post author)

     păcatele din listă care m-au amuzat cel tare

     Reply
     1. valentin

      Fuck… de-abia m-am prins, nu mi-am dat seama ca era link =)

    2. cami (Post author)

     bun așa :)))

     Reply
 4. creve

  Câtă dreptate îți dau. BOR a devenit pur și simplu afacere. Bine zicea cine zicea că BOR înseamnă Banca Ortodoxă Română. Au ajuns să vândă lumânări cu cod de bare și dacă te duci la biserică și lumânările tale nu au codul de bare al BOR, nu te primește. Au scos numai din lumânări 700 000 de euro anul trecut…

  Despre ce vorbim aici?

  Reply
  1. cami (Post author)

   lumânări, aici o pomană, dincolo un botez, fie și o nuntă, două, colinde și lălăieli din apartament în apartament…nu mai stăm să calculăm că nu știm noi să citim sume cu atâtea cifre

   Reply
   1. Nautilus

    1. O parohie are în medie 2 popi şi 1500-2000 de credincioşi.

    2. Popa vine cu botezul. Deci cam 750-1000 de botezaţi per sutană. Să zicem că o familie are în medie 4 membri. Deci fiecare bărbos are de colindat 180-250 de locuinţe.

    3. Nu se poate să nu îl cinstească lumea cu ceva, măcar un păhărel de vin. Chiar dacă nu o fac toţi, măcar jumătate o fac.

    Deci sfinţia-sa ajunge la tine după ce a gustat câte ceva în aproape 100 de locuinţe.

    Păi mai înţelege el ce spune acolo după atâtea păhărele?…

    Uite de-aia nu primesc eu popa cu botezul: până ajunge la mine e deja atât de pilit încât confundă rugăciunile între ele şi deja nu mai îneţlege nimeni nimic.

    Reply
    1. cami (Post author)

     mie-mi place că vine pilit, dar gata să acuze pe cei care beau un pahar în plus, cu busuiocul pe post de baionetă

     Reply
 5. mihaela

  Io am trecut pe aici numa’ asa sa incep cu dreptul planul la pacate pe anul asta, ca despre popi, catedrale si sfintiri mi-am exprimat parerile de anul trecut, dar mi-era ca nu se reporteaza pacatele

  Reply
  1. cami (Post author)

   ai început bine, fiica mea! primul păcat pe anul ăsta a fost notat, ai grijă să-ți faci planul de păcate și în continuare

   Reply
 6. Pingback: Cine vrea biserică pe platoul Bucegi | Erase Rewind

 7. Pingback: Despre smerenie | Erase Rewind

 8. pol

  Coana preoteasa sade acasa face multi plozi ,care la randul lor, se fac popi – ca doar nu merg la roaba,,, Si uite asa ,cerintele pentru construirea de noi lacase e tot mai mare si mai mare…

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *