Tu cui dai 2% ?

Câțiva ani am trecut peste donat 2%. Într-un an i-am dat la Rolda. În alt an la Smurd. Ajutați-l pe Lăbuș l-am sărit. Nu știu de ce, am impresia că-i mai descurcăreț. Sau că are parte măcar de-o publicitate mai mare și mai bună decât a altora. N-aș completa formularul ăla pentru cauze nobile și foarte umanitare care implică element uman specific. Pentru că acolo se îngrămădesc toți: copii orfani, copii cu handicap, diverse tratamente care n-or să se descopere decât prea târziu, dar nici nu fac propagandă anti-ei. Fiecare completează un formular după cum simte, după cum crede sau în funcție de ce formular îi pică prima dată în față.

Oricum, faza asta cu 2% o văd ca pe un motiv să-ți speli conștiința și să te simți puțin ca un mini-erou. Uite, mă, ce am făcut eu: am donat! Banii mei se duc spre o cauză măreață, sunt și eu implicat în schimbarea lumii, blablabla, bullshit. Dacă nu i-aș da, mi i-ar lua statul, statul oricum fură, de ce să nu-mi spăl conștiința că am trecut pe lângă un câine fără să-l iau din frig, pe lângă un cerșetor fără să-i dau un leu, pe lângă un bolnav fără să-l privesc în ochi, uite ce stâlp al societății sunt eu, donez.

Persoanele cu copii or să dea pentru copiii bolnavi, în semn de recunoștință că al lor e sănătos, ca mijloc de prevedere, să nu cumva să. Cele care-și doresc copii – către orfelinate, poate-poate le lovește și pe ele minunea, ăștia mai în vârstă – către aziluri de bătrâni, că se gândesc deja la după pensie, cele care n-au un câine sau o pisică, da` își doresc, da` n-au cum să țină, sau au, dar n-au cum să le ia pe toate, către adăposturi.

Afinități, dorințe, nimeni nu dă total altruist. Dacă ar fi așa, atunci ar completa primul formular care le pică-n mână, fără măcar să-ntrebe pentru ce-i.

Pentru că de copii, boli și bătrâni se ocupă majoritatea, eu m-am îndreptat spre adăposturi. Că prefer să știu că un câine e sterilizat, că o pisică își primește tratamentul, că ăștia care n-au cum să strige că le e frig, și foame, și că-i doare și pe ei ca și pe tine, au parte de un tratament decent. Că prefer să dau la animale, și să nu mă gândesc la copii.

Nu cred că societatea ar trebui să se simtă vinovată că există orfelinate pline și copii ai străzii; de asta sunt responsabili ăia care i-au făcut și i-au abandonat. Să li se dea prezervative sau să fie sterilizați dacă vor să facă copii dar n-au cum să-i întrețină.

Cred, în schimb, că societatea e vinovată pentru că există animale ale străzii. Că nu ți-ai castrat câinele, și l-ai scos afară, la cățea. Că ai abandonat puiii rezultați. Că ai rănit o pisică. Că ai dat cu mașina peste un câine și l-ai lăsat acolo. Că ai dat foc unei pisici. Că ai prins-o la ușă din pură plăcere. Că fiecare din cazurile astea sunt reale, și dese, și se-ntâmplă, și nici un animal n-o să poată să se ajute de unul singur.

Revenind la adăposturi. Am auzit povești multe. Am văzut cum, în loc să se ajute între ei, că-s uniți de aceeași cauză, preferă să-și facă anti-reclamă. Am auzit păreri obiective și, sunând la două asociații diferite, le-am auzit vorbindu-se de rău una pe cealaltă. O voce obiectivă mi-a zis să nu duc pisici la Lăbuș. O alta mi-a zis că Rolda nu mai are locuri pentru câini. Singurele două adăposturi din Galați, în luptă unul împotriva celuilalt, când încă există persoane care nu știu că chiar există adăposturi în Galați.

Mai nou, există și-al treilea, Musette Shelter, unde sunt și câini, și pisici.
Am văzut sterilizați, am văzut căței de-abia cu ochi îmbrăcați în hăinuțe pentru că erau bolnăviori și trebuiau să se întremeze, am văzut saci de mâncare și apă dusă cu gălețile, pentru că dulăii sunt mari, și mulți, și nu-i hrănești cu farfuria, îi hrănești cu ligheanele.
Pisici unduioase, nevoia de alint, un câine căruia nu i s-au dat șanse de supraviețuire dar au trecut 2 ani și trăiește bine-mersi, un motan care trebuie să-și ia pastilele de epilepsie, câini care se cațără pe tine nu ca să te muște, ci ca să-i iubești măcar puțin, pisici care se suie pe tine ca pe copac, cantitatea de efort pe care trebuie s-o depui ca să ai grijă de toți, să faci curat, să-i tratezi, să-i hrănești, să ai grijă de fiecare-n parte și de toți la un loc.

Am văzut și mi-a plăcut ce-am văzut.

Și la Musette se duc ăia 2% ai mei. Nu-i o avere, da`s dați din convingere.
Semi-altruist, semi-spălat de conștiință, că și eu-s om, dar măcar știu c-or să fie bine folosiți.
Metoda mea de a mă simți erou pentru câteva minute, cât completez formularul.

Comments (9)

 1. creve

  Nu merge nici să completezi orice formular la nimereală. Cine știe de fapt unde merg banii ăia. Poate e vreunul care și-a făcut un ONG dubios și nu știe cum să fure bani.

  Reply
  1. cami (Post author)

   era o exagerare ”poetică”

   Reply
 2. Larisa M.

  Buna Camelia, nu te-am vizitat de mult si am fost placut surprinsa de noul blog. Pana cum cei 2% ii directionam catre Smurd. Voi lua in calcul si varianta propusa de tine. :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   bine ai revenit! după cum spuneam, fiecare cu afinitățile lui; dar ar fi binevenit un ajutor în plus :)

   Reply
 3. Jemoi O' Me

  Eu as da la Musette tot ce fura statul din salariul meu. Ar fi MULT mai utili decat sa-ntretin niste jigodii si magrauni. Si lingai si brute. Niste cacati. Care nu fac mai nimic (bun) pentru individ si implicit pentru Moi. De fapt nu fac nimic (bun) pentru nimeni si pentru nimic. F*ck’em all..

  Reply
  1. cami (Post author)

   util, clar ar fi. posibil, mă-ndoiesc că vreodată

   Reply
 4. Clarra

  Eu de cativa ani buni nu mai dau cei 2%, pentru ca activez in domeniul IT, am studii de IT si nu mai platesc impozit la stat (macar a facut si statul un lucru bun pentru noi). Dar cat timp am avut posibilitatea sa donez, i-am donat fundatiei “Cuvantul intrupat” care are sediul pe strada Dogariei si se ingrijeste de copiii si adultii defavorizati. Macar asa stiu ca banii raman in Galati…

  Reply
  1. cami (Post author)

   păi, și musette tot în galați e :)

   Reply
 5. valentin

  Eu ii dau la Fundatia Inima de Copil. Se ocupa de copii bolnavi si abandonati, dar cum inca sterilizarea la oameni nu este inca legala, desi ar trebui sa fie pentru unii… Prima data, am semnat ca o stiam pe directoarea de acolo, dar apoi am ramas placut impresionat ca la sfarsitul anului trimiteau prin email si un fel de bilant contabil in care indicau de unde luau banii (inclusiv donatii si ce luau de la stat) si pe ce se duceau. Mai este si una din putinele asociatii din Galati care au un PR profesionist. Dar, mai sunt si asociatii care merita sa creasca…

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *