Ora de religie obligatorie

Pe la 8 ani eram convinsă că viața monahală mi se potrivește ca o mănușă. Motivul? Părea așa, romanțos, interesant, aveam impresia că dacă te faci călugăr ortodox o să ai acces la toată informația din lume, plus că, după ce am avut ghinionul de a citi Apocalipsa după Ioan, cu diavolii care or să vină, or să smulgă copiii din burta mamelor și-or să facă grătar din toată lumea, călugăr părea cea mai safe alegere.
Voiam să-mi scăp pielea? Da.
Eram încă sub influența ideilor religioso-bunicești? Da.
Simțeam chemarea divină, îndreptându-mi pașii spre calea mântuirii veșnice și a închisorii pe care o văd acum în mânăstire? Nu.

Drept urmare am mai crescut puțin, am citit mai mult și n-am ajuns sora Camelia, la mânăstirea din vârful dealului.
Inutil să spun că dintotdeauna am amestecat imaginea călugărilor ortodocși cu cea a preoților catolici de prin filme, am visat să am un free pass prin arhivele Vaticanului, să-mi bag nasul prin cărți interzise și să le aflu toate secretele. Ei spuneau ”crede și nu cerceta”, eu auzeam doar partea cu cercetatul.

Nu cred c-aș fi fost un călugăr bun, mai ales pentru simplul fapt că trebuia să mă fac călugăriță, nu călugăr, și nu-mi prea surâdea diferența. Un bărbat cu rochie mai e cum mai e, dar o femeie cu o rochie atât de urâtă, ferească zeul modei!

Budiștii își duc copiii de mici la mânăstire, și-i lasă să devină shaolini, sau ce soi de călugări devin ei acolo. Singura scuză pe care o găsesc faptului că nu lasă copilul să facă propriile alegeri, e că călugării la ei sunt puțin mai fericiți, și mai feriți, și mai liberi decât restul populației.
Ca să devii preot sau călugăr catolic trebuie, din punctul meu de vedere, să ai mult prea multă stăpânire de sine, o doză de sadism, o doagă lipsă și mult devotament care se poate schimba, în timp, în fanatism. Dar, de obicei, ajung la concluzia și chemarea divină undeva după 15 ani.
Ca să fii popă ortodox, îți trebuie voce, o barbă asezonată cu resemnarea că vei avea și burtă la un moment dat și, una din două: ori un soi de prostie, ca să spui și să și crezi că Noe a construit o barcă în care a urcat mii de animale și a și supraviețuit, ori o doză de fățărnicie, ca să spui asta și să nu te pocnească râsul în mijlocul slujbei.

Ca să ajungi la concluzia că vrei să te călugărești și chiar să îți pui în practică ideea, zic eu c-ar trebui să vezi înainte ce și cum e cu viața. Îți place, nu-ți place, bea o bere, trage și-o țigară, fă rost de-un orgasm, stai 8 ore la serviciu, ceartă-te cu prietenii, împăca-te, râzi, plângi, suferă măcar o decepție în dragoste, plătește vreo două facturi, pică un examen, pune-ți întrebări, caută răspunsuri, trăiește.
Să ai 15 ani și să vrei să te călugărești nu te face special, te face slab. Te face o fetiță răsfățată care de-abia a scos nasul în lume, a nimerit într-un autobuz care pute și s-a gândit că așa trebuie să fie și-n rest. Să pută. Și cum nasul tău prea sensibil nu poate suporta, hai să ne ducem la mânăstire, care-i în vârf de munte, și-i aer curat, și-o să fii la adăpost de toate mirosurile din lume.
Corect. O să fii la adăpost, da` n-o să le mai simți niciodată nici pe alea mișto. O să miroși tămâie și mir și-o să crezi că așa arată lumea reală.

M-a enervat plodoaica aia din București care a decis să fugă la mânăstire. Sau, mai exact, m-a enervat faptul că plozi de 15 ani ajung să vrea la mânăstire. Dacă nu li s-ar preda din fragedă clasa I că există un loc de refugiu acolo, unde pot să se ascundă și să-l proslăvească pe domnul, ar căuta să găsească soluții. Dacă nu li s-ar spune că te lovește mașina dacă minți, nu s-ar teme să trăiască. Dacă n-ar exista mereu raiul și iadul ca recompensă sau pedeapsă, ar fi mai puțini nebuni și mai puțini fanatici.

Nu sunt împotriva predării religiei în școli. Sunt împotriva predării religiei așa cum mi s-a predat mie, și așa cum se predă și acum. Nu ca obiect de studiu, ci ca obiect de cult. Nu ca o serie de legende, literatură ebraică și istorie, ci ca literă de lege. Fără să ți se dea posibilitatea să judeci de unul singur ce-i bine și ce-i rău, ci băgându-ți-se pe gât și teroarea, și iertarea. Intoxicându-te de mic cu minuni și oameni sfinți care au renunțat la cele lumești întru domnul, inoculându-ți ideea că e bine să mori pentru religie, dar e rău să faci dulci nimicuri care-ți plac, reducându-te de la stadiul de om viu, cu chef și poftă de viață, la un posibil viitor mucenic într-un calendar de proastă calitate. Sau într-o icoană tristă, pupată de toți îndoctrinații nespălați care nu știu alt motiv să te pupe, decât că atârni pe peretele unei biserici.
Și Elvis a fost transformat într-o icoană dar, până să ajungă acolo, măcar s-a distrat total.

Predați religia în școli. Dar predați-o ca pe istoria religiilor. Și nu lăsați preoții să facă asta. Luați un prof de literatură universală, sau de istorie, încărcați-i programa și lăsați-l să facă borș. Oricum va ieși unul mai delicios și mai aproape de adevăr decât ăla predat de-un preot.

Comments (13)

 1. alin

  O proasta de 15 ani vrea la manastire.

  Alta proasta de 15 ani se fute cu 6 baieti deodata.

  Chestiuni diferite, aceeasi varsta. Tampenii incredibile amandoua.

  Este o dovada clara ca acum NUMAI EXTREME MAI EXISTA, retardatii astia de copii nu mai stiu de caile de mijloc…

  Reply
  1. cami (Post author)

   la 15 ani e ușor să crezi că nu există cale de mijloc

   Reply
 2. creve

  Știi ce e ciudat? Că deși 90% din români se declară creștini și mulți din ei sunt și fanatici, românii sunt printre cei mai nefericiți oameni din lume. Cum e posibil ca niște oameni care se declară creștini să fie atât de nefericiți? Simplu, sunt de fapt religioși, nu creștini. Cum ai putea să fi altfel din moment ce totul tinde să devină o afacere iar tradiția înseamnă mai mult decât credința în sine?

  Reply
  1. cami (Post author)

   cred că nu-s nici creștini, nici religioși. îs doar îndoctrinați

   Reply
 3. valentin

  Mai nou, am ințeles că se practică și agățatul in biserică, deși e posibil sa se fi practicat de mult timp, înca de la origini, gandindu-mă acum la filmele americane cu rednecși… Sunt foarte periculoși și stupizi fanaticii religioși, eu am fost acuzat că sunt satanist pentru simplul fapt că am fost la un concert AC/DC, iar tipa de care era interesat mă sunase sa audă concertul prin telefon, apoi a făcut și alte lucruri mult mai urâte :))
  Ce-i drept, l-am vazut pe satan de vreo 3 ori când eram mic, dar numai influențat de poveștile bunică-mii (după aia a renunțat), care chiar se duce să se roage și îi respect pe oamenii care se duc se roage, nu pentru agățat sau pentru iertarea păcatelor pentru ca mai apoi s-o ia de la capăt. Da pentru istoria religiilor, dar cred că ar fi mai potrivită pe la liceu, până atunci copii trebuie lăsați să fie fericiți :D

  Reply
  1. cami (Post author)

   bine că s-a mai estompat moda cu acuzatul de satanism; sau au mai crescut acuzatorii…
   normal, lasă-i să creadă în norișori, și harpe, și unicorni, nu în pedeapsa cu moartea în chinuri groaznice

   Reply
   1. valentin

    S-a estompat pe naiba, nu mai țipă toți în gura mare, acum se ascund după cuvinte, o ard civilizat, mai au și vise de *vindecare*, deși ei sunt doar niște îndoctrinați. Iar asta nu e valabil doar pentru România, pentru că valul de hardrock de după anii 90 a fost peste tot, iar de *creștini* n-a dus lipsă Europa….

    Reply
    1. cami (Post author)

     eu zic ”mersi” că nu s-a reinventat inchiziția

     Reply
  2. Nautilus

   Şi eu l-am văzut pe Satan de mai multe ori.

   Avea chelie, rânjea cu gura până la urechi, vorbea cu “măi dragă” şi s-a ales cu 85% din voturi :D

   Reply
   1. cami (Post author)

    la politică m-ai pierdut iremediabil :)))

    Reply
 4. Mucegai

  Banc:
  -Cum se transmite SIDA?
  -Prin mucoase, mai ales prin alea de 15-17 ani!

  Real:
  -Prin ce se transmite religia?
  -Prin orice prost!

  Reply
  1. cami (Post author)

   true that!

   Reply
 5. Pingback: Ora de religie obligatorie – p.2 | Erase Rewind

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *