Generația McDo cu lipsă de calciu și fără dinți în gură

Imediat după Revoluție au apărut pe piață merele alea ochioase, cât capul unui copil de 2 luni, superbe și fără gust. Odată cu ele, a apărut și noțiunea de ”injectat”. Merele, portocalele, căpșunile, tot ce era așa, mai nefiresc de mare, era clar injectat. Îmi imaginam cum există o persoană, special plătită pentru chestia asta, care culege mărul normal din copac și-apoi îi administrează o injecție, care-l transformă instant în acest Hulk al merelor.
Nici acum nu cred că eram departe de adevăr.

Oricum. Atunci lumea fugea de ele ca de dracu`. Când cumpărai ceva, simțeai nevoia să precizezi obsedant că poate arată mai pirpirit, da` e natural. E luat din piață, de la țărani. Ăsta era argumentul suprem. De la țărani însemna sănătos, natural, netratat, plin de vitamine.

În timp, ”injectat” a dispărut din vocabular. A urmat perioada cu E-uri, ambalajul studiat cu atenție numărând elementele posibil cancerigene, au apărut prunele alea mari, care parcă-s un hibrid între prune și corcodușe, ambele injectate, algocalminul banat de pe piața fără rețetă și-a-nceput goana după cumpărături fără restricții.
Și ce dacă e injectat? Și ce dacă e plin de E-uri? Da` mai mâncăm oare ceva care să fie netratat și nedăunător? Oricum tot ce mâncăm e cancer la cutie. Un soi de jemenfoutism alimentar.
În afară de etichetele eco. Alea-s moartea, și nu le băgăm azi în seamă.

Dar laptele de la țărani e interzis. Că nu respectă normele europene de igienă. Că țăranul mulge vaca, vaca e posibil să dea cu piciorul în găleată sau, mai grav, să trântească o balegă de toată frumusețea în recipient, că țăranul ia laptele ăla, îl pune în bidoane de plastic și e posibil ca, după 2 ore, laptele ăla să-nceapă să conțină termeni nocivi pentru consumator. Deci țăranul cu vacă poate să ia vaca și s-o facă pastramă, că el nu mai poate să vândă laptele decât dacă-și mulge electric vaca, iar eu nu mai pot să beau lapte proaspăt decât dacă-mi cumpăr o vacă pe care s-o țin pe balcon și s-o mulg cu mânuțele astea două.

Până în ianuarie 2014, laptele ăla nu era nociv. Am crescut cu el. Cumpărau ai mei bidoane de plastic pline ochi cu lapte de vacă originală, îl puneau în oală pe aragaz, se făcea un strat delicios de smântână, mă-nvârteam ca pisoiul pe lângă oala aia, mai luam o lingură de smântână, mai beam un polonic de lapte, treceau mult peste 2 ore până să-l fiarbă cineva și n-am murit. Nici n-am făcut cine știe ce reacție alergică și necunoscută, n-am făcut nici măcar o banală intoxicație.
Presupun că, odată cu anul nou, dacă beau o cană de lapte din bidon de plastic țărănesc, mă umplu instant de pustule și tre` s-ajung la spital să-mi dea un tratament costisitor, că așa a hotărât legea.

Da, știu, taxe și impozite. Că țăranul vinde o tonă de lapte și declară, probabil, 5 litri. Dacă. Și statul iese în pierdere. Așa că, decât să piardă niște bani ipotetici, mai degrabă interzice laptele.

În momentul ăsta, nu mă afectează. Că nu mă trezeam și, înainte de a-mi bea cafeaua, dădeam fuga în piață să-mi iau 2 litri de lapte. Că-s comodă și leneșă.
Dar ca idee: ce e mai nociv? Laptele ăla care din cauză că nu aduce impozit a fost declarat posibil focar de infecție, sau laptele ăla la cutie, ținut cu lunile, prelucrat și reprelucrat, care plătește da, impozit, da` a trecut doar așa, pe lângă fantoma unei vaci și pe care poți să-l ții și-o lună, că tot nu face stratul ăla de smântână din copilărie?

Și da, am ieșit din revoluție o haită de barbari, care nu știau exact cum e să ai frigiderul plin, care încă mai au reminescențe de turmă și de șușotit pe la colțuri, îmbibați de teoria conspirației și de mitul conducătorului suprem care să-ți zică ce să faci, că nu te duce capul să faci de unul singur.
Am ieșit leneși, cârcotitori, milogi, hoți, o nație de nepăsători și delăsători. Da` exact în momentul ăla, când comunismul s-a-mbinat cu democrația, singurul lucru bun pe care-l știam era să facem diferența între natural și toxic. ”Injectatul” ăla, neinformat și incult, era singurul lucru care ne diferenția de lumea McDo și de lumea obezo-bolnavo-colesterolo-ridicată.
Ca să ne modernizăm și liberalizăm complet, schimbăm singura chestie bună pe care o aveam. Un Iuda care nu vinde pe 40 de arginți, ci pe propria sănătate. Vânzare cruntă.

În momentul în care brânza n-o să se mai găsească naturală, pătrunjelul o să fie și el injectat, iar merele n-or să mai existe cu gust de măr o să-mi iau o bucată de pământ în creierul munților, vreo două capre și răsaduri, și-o să mă apuc de micro-agricultură, doar pentru mine.
Asta dacă până atunci n-o să se dea o lege care să-ți interzică să și mănânci propriile produse.

Comments (13)

 1. Cati

  Asta e deja ceva din cartile de sf,sa interzici laptele de la tarani dar sa lasi pe piata toate prostiile de sucuri facute din orice numai din fructe nu.Dar e mai usor sa interzici laptele de la tarani si sa lasi fast food urile sa infloreasca.
  E clar…nu ne indreptam spre mai bine.

  Reply
  1. cami (Post author)

   e sf, dar s-a întâmplat. din păcate

   Reply
 2. creve

  În ziua de azi e greu să mai obții ceva bio sau eco. Sunt prea mulți agenți patogeni, prea multe boli care afectează culturile dacă nu le tratezi, dacă nu le stropești, dacă nu faci mutări genetice, ameliorări de gene și alte artificii genetice. Eu am terminat zootehnia din întâmplare și știu multe și despre carne, lapte sau fructe și legume. Ca să mai spui că mănânci sănătos ar însemna să faci ce ai spus tu la final. Să te muți undeva să ai roșiile crescute de tine, brânza din laptele caprei tale i tot așa. Chiar și atunci ar trebui să mai stropești pomii să nu îți mănânce omizile și viermii fructele :D Oricum, dintre toate produsele, carnea e cea mai lovită de adaosuri și ce vrei să îi mai spui.

  Reply
  1. cami (Post author)

   le stropești, da` nu în cantități industriale…
   bine că nu-s dependentă de carne :)))

   Reply
 3. mihaela

  Nu stiu cum e la voi dar la mine in targ ne-am apucat de sportul meu preferat, strecurarea printre legile tampite. Nu mai am voie sa imi iau lapte din piata m-am abonat la o mamaie simpatica si se prezinta ea personal cu sticla de lapte la usa sau ma duc eu la ea sa il iau si ma mai bag in seama cu vacuta sa nu consum ceva de origini necontrolate. Sa pofteasca vreun ajent sa se uite in plasa mea personala fara mandat de perchezitie ca de mult nu am mai jumulit un comunitar pana cu pana :P

  Reply
  1. cami (Post author)

   cred că și eu aș face la fel dacă aș fi genul care chiar să bea lapte. măcar știu pe ce dau banii :P

   Reply
 4. oamadetinichea

  Tii, asta-mi aduce aminte cum pe când eram de-o șchioapă aveam o cană de stătea agățată la mamaie-n gard. Era la o înălțime la care ajungeam și mergeam, o luam de-acolo, o spălam la puț (că fântână am învățat că se zice mai târziu) și fugeam la mamaie care era-n fundul curții și mulgea vaca. Înfigeam cana fix sub țâța vacii, iară mamaie trăgea de dânsa până ce spumuia laptele până la buza cănii. Beam, făceam mustăți și dup-aia mă jucam cucâinii. Da, ăia de erau nevaccinați și plini de purici. N-am pățit nimica de la lapte nefiert, îs sănătoasă tun, n-am alergii, anemii ori alte boli.

  Reply
  1. cami (Post author)

   fericiți ăștia de-am putut să ne jucăm cu câinii fără să ne spălăm pe mâini și care doar ștergeam corcodușele de tricou și le mâncam așa, fără să ne pese. dacă lași azi dezlegat un copil, moare-n 2 ore…

   Reply
 5. valentin

  sterge adresa :))

  Reply
 6. valentin

  :)) Fix ca oamadetinichea făceam și eu, odată, de emoție, m-am împiedicat și am căzut cu mecla în ditamai bălegarul de vacă :)))) Probleme de sănătate am avut pe la 1 an jumate când nici un doctor n-a știut ce să-mi facă și m-a salvat o babă cu niște ierburi și descântece :)) În rest, o singură dată am avut gripă, pe care am tratat-o cu vin fiert, iar de răcit, răcesc doar vara (cu toate că ies și cu bicicleta la zăpadă) că beau ca nesătulul apă rece după ce alerg. :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   suntem căliți, nu ca ăștia care stau cu spirtul după ei și dezinfectează până și felia de pâine

   Reply
   1. valentin

    trebuie sa fie o moderatie, eu prefer, de exemplu, desi o sa para ciudat, sa mananc un mar de pe jos, de la mine de la tara, decat sa ma duc sa-l iau din piata, spalat si vaccinat :))) mai bine stau 8 luni fara mere :D

    Reply
    1. cami (Post author)

     nici atât de departe nu merg, că dacă vreau un măr, îl iau. da` nu iau 3 kile, iau unul, de poftă ;)

     Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *