…dar mulți, răspunse Lăpușneanul – p.2

Am mai spus că una dintre chestiile pe care le detest e să se vorbească și în numele meu. Ca ăla care ia cuvântul, parte semnificativă și cu 3 coaie dintr-un colectiv, să-și construiască alea 3 coaie pe spinarea mea. Că, de obicei, ori are 2, ori are nici unul, că e femeie, da` dacă bagă la părerea aia strict personală un ”noi credem” deja se simte ca Ștefan cel Mare pe cal, în fruntea unei armate câtă frunză și iarbă, în luptă cu mârșavul otoman.
Am deviat, da` așa îi văd eu pe ăștia care se ascund în spatele pluralului colectiv ca să exprime o chestie – de obicei o nemulțumire – proprie și personală.
Sau mai am un scenariu: persoana aia instruită bine, cu textul învățat pe de rost, care aducea mulțumiri colective marelui conducător. Adică tot o dronă.

Când îmi place sau nu ceva, folosesc persoana I singular. Că aia e părerea mea.
Unu – n-aș putea să bag mâna-n foc că tot grupul gândește la fel.
Doi – au și ei gură să vorbească.
Trei – nu pornesc nici o cruciadă pentru pămpălăi care nu știu să-și dea cu părerea.

Da` e o reminescență comunistă și-o modă să se trezească cutare lache să vorbească în numele poporului. De parcă ceilalți sunt idioți, și nu pot articula două cuvinte. De parcă s-a trezit cutare să moară, și l-a lăsat pe el purtător de cuvânt. De parcă nici măcar nu se crede atât de important ca părerea lui să conteze, și trebuie să se afilieze unui grup ca să-și poată da cu părerea.

Pe lângă anumite personaje de care aș putea doar să povestesc și par atât de ireale c-ar spune toată lumea exterioară că inventez, vin cu dovada că da, sunt… mulți.

iubitor-de-animale-prosti-dar-multi

Trecând peste faptul că articolul era pur informativ, despre cum blabla gestionează primăria situația câinilor maidanezi și despre cum blabla, măsuri umane, blabla 14 zile între adopție și eutanasiere, eu nu văd nimic uman în asta, ecosal-ul pute din punctul meu de vedere, prefer să-i iau de pe stradă și să-i duc în adăposturi private, mi se pare măcel, blaba pro sau contra eutanasie, acest domn care se autointitulează ”iubitor de animale” își arogă un drept suprem.

Acela de a vorbi în numele meu, cetățean al Galațiului. Cum că eu, gălățean fiind, nu mai suport, dom`le să văd cum săracii copii nu se pot juca în zăpadă din cauză că e pângărită cu fecale de maidanezi și că tot eu – că sunt gălățean, nu? – aș fi de acord cu eutanasierea cât mai grabnică a tuturor maidanezilor. Că nu mai putem, domnule primar, deja vedem negru în fața ochilor din cauză de atâția maidanezi și de grijă pentru micuții gălățeni în dezvoltare.

În primul rând, nu-mi plac copiii.
Și nu-mi pasă dacă se-ntorc acasă murdari până-n frunte de câcat de câine sau că nu pot să facă imaculați bulgări de zăpadă imaculată ca niște mici îngerași imaculați ce sunt. Că nu-mi pasă.
Nici mie nu-mi place să fac slalom printre rahați de câine, da` nu mă vezi ascunzându-mă sub poala plodului ca să zic asta. Nu-mi place, înjur stăpânii nesimțiți care nu strâng după câinii lor, îmi aduc aminte că există o lege care spune că la plimbare cu animalul tre` să ai și pungă să strângi după el, realizez că nici stăpânii, nici poliția nu-și fac treaba, mai bag vreo două-njurături de odrasle și origini și mă consolez cu gândul că diseară mă așteaptă o bere rece și-o țigară fierbinte.

Și așa ajungem la al doilea rând.
Știi tu, domnule iubitor de animale, că petele alea care te deranjează sunt făcute obligatoriu de maidanezi? Poate-s făcute de câinele vecinului de la 6, care n-a catacdisit să strângă după el. Sau a vecinului de la 4, scara alăturată.
Ai urmărit tu toți maidanezii și ai analizat adn-ul fiecărui câcat în parte, ca să spui că toți maidanezii trebuie eutanasiați pentru că-și fac nevoile în natură? Ori ești atât de credul în natura umană încât te bazezi pe faptul că vecinii tăi strâng după patrupede?

Și cum îți permiți să ceri eutanasierea în numele meu?

Bineînțeles, a lăsat domnul cu pricina o portiță de scăpare: a vorbit în numele meu, doar dacă nu-s suferindă de retard mental. Că cică doar așa poți să spui ”nu” eutanasiei.

Și-aici avem din nou o problemă.
Cum îți permiți tu, care te vrei reprezentant al gălățenilor intregri mental, să faci cealaltă parte de Galați retardată, doar pentru că nu se pupă cu viziunea ta de măcelar?

Adică eu, prietenii mei, familia, mare parte din cunoscuți, toți suferim de retard sever, pentru că nu putem să batem fericiți din mânuțe la gândul unei băi de sânge.

Ai terminat psihologia și m-ai avut ca pacient? Ai diplomă de psihiatru și-am venit la tine la expertiză? Posed cumva și nu știu vreun act care să-mi dea ajutor social pe motiv de boală psihică? Mă-ndoiesc. Și mă-ndoiesc că, dacă mă vezi pe stradă, mă cunoști, așa că nu-nțeleg cum de-ți permiți să dai verdicte sau să vorbești în numele meu.

Ce e mișto e că pe net îți poți permite să scrii bălării sub un pseudonim oareșcare. Poți să faci afirmații pentru care, în lumea reală, te-aș acuza de insultă și calomnie. Și aș avea câștig de cauză, pentru că e una să-ți expui părerea decent, civilizat și doar a ta și alta să arunci cu noroi învelit în cagula anonimatului, strângând în jurul tău armate la fel de invizibile ca și tine.

Cred că a venit timpul să fie dat deoparte spiritul de turmă și fiecare să vorbească pentru el, în numele propriu. Să-și asume și nemulțumirile și odele și să înceteze să mă bage cu forța într-un colectiv căruia nu-i aparțin.

Comments (5)

 1. Mucegai

  ADN-ul la căcat! Sublimă expresie. :P

  Reply
  1. cami (Post author)

   îs genială, știu :D

   Reply
   1. Mucegai

    Iaști!

    Reply
 2. Ursu Dumitru

  De ce nimeni nu intreaba pe ciini , astia deja fac upload pe youtube. http://www.youtube.com/watch?v=fC4J2I3cJfc

  Reply
  1. cami (Post author)

   ham-ham!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *