Despre cum sărăcești dacă ai o pisică

Că cică te costă mai mult să crești o pisică, decât să crești un copil.

Spusă nu de vecina care scuipă-n sân și-și face cruce când mă vede cu sacii de nisip, crede că-s saci cu mâncare și nu-nțelege cât pot mânca lighioaiele alea. Unui copil sărac pe stradă nu-i dau un ban, da` să cari saci cu mâncare pentru animale poți, nu? Că la oameni nu vă gândiți, bine că pupați și-n cur pisicile, da` la orfelinate și la săraci n-ați da o coajă de pâine. Aici are dreptate, n-aș da.

Nici de vecina cealaltă, care cred că m-ar arde pe rug dacă ar afla că pisicile mele beau apă plată, pentru că n-am chef să facă blocaj renal și care s-ar răsuci în mormânt să știe că le mai dau și salam de Sibiu, și mușchiuleț țigănesc, și orice altceva bun mai am prin frigider.

Nici de vecina numărul trei, care strâmbă din nas la gândul că pisicile au păr, și părul ăla e și pe covor, și pe pat, și mai are și impresia că toate pisicile, inclusiv alea sterilizate, se comportă tot timpul ca niște motani în călduri, și care crede cu tărie că mirosul de pisică e egal cu mirosul de câine ud, sau așa ceva. Care ar crăpa să afle că pisicile dorm în pat cu mine, eventual sub pătură, eventual cu nasul bine-nfipt în gâtul meu.

Afirmație făcută de persoane care n-au avut copii în viața lor, da` au impresia că o mâță-ți mănâncă pensia și că mai degrabă crești un plod, că te ajunge mai ieftin. Că la asta se reduce totul: la bani și la pensie. Nu contează că nu vrei plod, nici că pisicile-s calde, și iubitoare, și n-or s-ajungă să-ți facă reproșuri că nu le-ai crescut cum trebuie, nu contează nici măcar că n-ai condiții să crești un copil, chiar dacă ți-ai dori unul, contează doar că, frate cât te costă să ai o pisică. E imposibil așa ceva!

Că pisica trebuie deparazitată o dată la o lună jumate. Corect. 2 lei pastila de deparazitare. Da` pe un copil nu trebuie să-l vaccinezi? Să-l duci la medic? Să-i iei pastile c-a răcit, să-i scoți amigdalele, apendicul, să-i dai vitamine, să-l duci regulat la tot soiul de medici, că-i mic și are colici, face oricare dintre bolile copilăriei, dacă nu pe toate, se julește, îi curge nasul, are nevoie de ochelari, tre` să-l duci la dentist, să-i dai piramidoane c-a făcut febră, să-l cauți și-n cur, la propriu, de viermișori?
Încearcă tu, cu 2 lei la o lună jumate la medic, să ai un copil sănătos, să vedem ce iese.

Că kilu` de mâncare care te ține o săptămână e 12 lei și tre` să-i mai iei și pliculeț, care costă ca naiba. În traducere, între 1 leu și 3, în funcție de firmă, preferințe, buget. Plus că nu-i dai pliculeț în fiecare zi, decât dacă crezi că ai de unde, plus că poți să-i iei conservă, plus că astea i le iei din plăcere, nu din obligație, pentru că-ți place s-o vezi fericită. Da` unui copil nu-i dai mâncare? Și nu-i mai iei și ceva bun pe lângă? Poate chiar în fiecare zi, că nu vrei ca plodul tău să saliveze pe lângă ciocolata altora, și nici să-l vezi trist că-și dorește și el ceva dulce, ca alți copii. Și nici nu vrei să crească ca noi, cu pâine cu apă și cu zahăr și cu gândul la bunătățile de care vorbesc alții, și pe care el nu le-a gustat niciodată. Normal că-i iei, că nu l-ai făcut ca să sufere și să crească un frustrat de care să râdă toți, că-i sărăntoc și nu știe decât de gem și de compot, iar ciocolată vede doar la Crăciun și de ziua lui. Mai bine nu-l faci, decât să-l chinui.
Încearcă tu, cu hai 20 de lei pe săptămână de mâncare și dulciuri, să crești un plod sănătos și fericit, să vedem ce iese.

Că tre` să-i iei nisip, și e între 7 și 10 lei sacu`. Da` plodului nu tre` să-i iei scutece? Da, timp de vreo doi ani, maxim. Da` dup-aia n-are nevoie de haine, jucării, rechizite, cărți, diverse prostii pe care le-a văzut pe la alții și și le dorește?
Încearcă tu, cu 10 lei pe săptămână, să întreții un plod, să vedem ce iese.

Paranteză, departe de buget: că pisica nu vine când o cheamă la alintat, că nu stă la smotocit decât când are ea chef, că nu doarme cu ea decât când vrea, că o ignoră, că face doar ce vrea, când vrea, cum vrea. Looogic, că d`asta e pisică. Dacă aveai nevoie de cineva care să facă sluj când voiai tu, îți luai un câine. Cât despre un copil, nici ăla nu face ce vrei tu, când vrei tu, că are personalitate. Decât dacă-i bătut în cap, și nu cred că ți-ai dori un plod retardat. Eu țin minte și acum bătaia pe care mi-am luat-o de la maică-mea, pe la 4 ani, cu paleta de muște, pentru că refuzam să spun c-o iubesc mai mult pe ea decât pe bunică-mea. Și n-am spus. Aveam fundul roșu, și tot n-am făcut cum voia ea. Și eram copil, nu felină. Închid paranteza.

Bine, nu știu cum își imaginează persoana cu afirmația că se crește un copil, sau cum l-ar crește, dacă l-ar avea. Da` eu cred că ar avea cam mult de furcă să-l crească cu 1 milion pe lună, suma rotundă și umflată pe care o dau eu, pentru pisici. Și nu am doar una, că doar la una scade bugetul considerabil.

Plus că mai am o nelămurire: de când pisica și copilul reprezintă două opțiuni pe plan de egalitate? Adică, ori ai pisică, ori ai copil, cam tot pe acolo. Ceva care să miște, să facă zgomot și să producă afecțiune. Pe bune? Într-adevăr, pentru amândoi ai o responsabilitate. Dar n-ai cum să îi consideri opțiuni egale. E ca și cum ai alege între un copil și-o cratiță. Sau între o bere și-o pungă de detergent. Îs chestii diferite, care trebuie tratate ca atare.

Concluzionând: oi fi eu defectă, dar nu văd legătura între o pisică și-un copil. Și nici nu înțeleg cum poți susține sus și tare că pisicile te bagă-n faliment. O pisică o iei pentru că vrei, pentru că ești în stare să crești una, pentru că ți-o dorești, pentru că-ți place cum te iubește și cum te ignoră, pentru că ai nevoie de ea, și ea de tine. Și tot la aia te gândești și când faci un copil. Și una nu o exclude pe cealaltă. Părerea mea, care nu vreau un copil, dar lăsați pisicile să vină la mine.

Comments (21)

 1. mihaela

  Durerea e ca pisica nu o sa iti aduca si tie un pahar cu apa la batranete desi ai bagat atatia bani in ea :)))

  Reply
  1. cami (Post author)

   nu? și acum spui? fuga, toate pisicile în stradă! să fac un copil, în speranța că :)))

   Reply
 2. Tury

  Cin’te-o enervat?

  Reply
  1. cami (Post author)

   afirmația. și logica din ea

   Reply
 3. valentin

  Asemănare dintre copil și pisică este că pe ambele trebuie să ți le dorești.
  Bugetele sunt considerabil diferite, dar nici e diferență foarte mare, pentru că nu toate poftele sunt ok, iar dacă ești fair cu el și ai norocul să devină inteligent îți aduce și paharul ăla de apă fără să i-l ceri…

  Reply
  1. cami (Post author)

   sau nu. dar nu asta contează. contează că nu poți compara

   Reply
   1. valentin

    clar, eu am la mine o vecina care hraneste vreo 20 de pisici zilnic, nici n-am auzit-o, dap-oi sa se planga….

    Reply
    1. cami (Post author)

     să-ncercăm cu 20 de copii? :))

     Reply
     1. valentin

      evident ca nu, la fel ca si copii, pisicile vagaboande sunt mai usor de crescut, dar nici cu un copil nu-i capat de tara, un cuplu cu 3000 venit s-ar descurca excelent cu un copil, iar cu 4000 cu doi copii, dar nu e nici un capat de tara sa-ti trebuiasca mii de euro. e mai nasol de aia care s-au apucat fara venitul asta, probabil mai ajutati de parinti, dar cand te ajuta cineva de obicei se cam baga peste educatia copilului :)) scuze pentru cratima pusa aiurea :))

     2. cami (Post author)

      mă, fiecare alege ce e bine pentru el. da` nu comparăm, că n-are nici un sens

 4. Mucegai

  Dacă ai mai mult de 1 bucată pisică, sărăcești social și intelectual. Ai toate șansele să devii o babă sclerozată de la 40 de ani, o femeie gorgonă manifestând un perfect, permanent sindrom pre menstrual combinat cu menopauza. Grinch cu uter și pisici în păr!
  Dar cum deja tu știi, mă opresc aici.
  :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   :))) deja vizualizam imaginea, să-mi dau seama cam cum mă vezi tu pe mine

   Reply
   1. Mucegai

    Cu te vad eu? Ca pe fosta mea nevasta, ha ha ha!
    Glumesc Cami, si mai sus la fel. Stiu ca te tine.

    Reply
    1. cami (Post author)

     duc, duc, nu-i asta problema :P

     Reply
 5. Mucegai

  Cum*

  Reply
 6. aXaSport

  Hai, ma nici chiar asa! Eu am un motan si inca nu ma a adus in sapa de lemn:)
  Hai, sa ai o seara linistita!

  Reply
  1. cami (Post author)

   păi, nici pisicile mele nu au șanse să mă aducă. dar unii chiar trăiesc cu impresia asta

   Reply
 7. Miky

  Habar nu am cine esti, dar m-am speriat cand am citit 3 postari ( plod halit de maidanezi, copilul tau e o cratita si asta cu pisica ) si am constatat ca e foarte probabil sa fiu somnambula si sa fie asta blogul meu :)) Perfect de-acord intru totul. Chiar am ramas uimita. In sfarsit cineva pe aceeasi lungime de unda ca si mine. Ca pana acum nu am gasit :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   se-ntâmplă și minuni din astea ;)

   Reply
 8. Iulian

  Aia cu “paharu de apa la batranete” e cu 2 taisuri…s-ar putea sa nu-ti fie sete :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   sau să nu bei din pahar

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *