Sandi și puiul

Eu am plâns la Puiul. Cum moare el acolo, mic și înainte de vreme, cum n-a ascultat de mama, de ce e viața așa de crudă? Plângeam și citeam. Și, dintr-un impuls masochist, reciteam Puiul de fiecare dată când îmi pica în mână.
Da` când a murit Suflețel? Mi se-nodau lacrimile-n barbă și când m-a-ntrebat bunică-mea ce am, nu reușeam decât să spun c-a murit. S-a panicat săraca, până s-a prins că n-are de ce să-și bată capul cu mine, că nebuna plânge la cărți și că mor animale.
Și cu El-Zorab, cum îl omora arabul pentru că onoarea e mai presus de orice și cum se-nchega sângele calului și plângea arabul, și plângeam și eu, și pe arab care avea să fie sfâșiat de spahii, și pe cal, care a murit fără nici o vină.
Și Bator, și căprioara, și gândăcelul, am suferit pentru fiecare-n parte și cred că așa am învățat eu că nu contează că-i animal, poți să plângi pentru el, mai ceva ca pentru buna moartă.

Și citesc zilele trecute ceva de genul că cât o să mai fie săracii copii chinuiți la școală cu drama puiului, că micuții se tăvălesc pe jos în lacrimi, și de ce-i chinuim cu chestii morbide, îs mici și trebuie să-i ferim pe cât putem de cruzimea vieții, și e inuman să-i pui să citească o cruzime atât de înfiorătoare, că pot rămâne traumatizați pe viață.

Pe bune? Mă revolt din două motive: în primul rând pe noi nu ne-a menajat nimeni. Ne-au chinuit cu cum mor animalele ca pe isus pe cruce, și-uite d`asta cunoscuții mei, care-au învățat după aceeași programă, n-or să fie niciodată de acord să-i dai cu lopata în cap unui câine, și salvează pisici, și știu că nu contează ce ești, viața-i la fel de prețioasă pentru fiecare-n parte.
De asta ăștia leat cu mine îs în stare să te ia la bătaie dacă dai într-un câine și-ți sar la jugulară dacă chinui un animal. Că nu ne-a menajat nimeni, și nici nu ne-a mințit că peștișorul din acvariu, când îl arunci în wc, de fapt nu-i mort și de duce să fie liber în ocean; nici că animalele de fapt nu mor, doar se retrag în satul de vacanță sau în raiul animalelor. Nu. Nouă ni s-a spus adevărul fără menajamente și de asta nu credem în Moș Crăciun, și-n unicorni, și-n miracole miraculoase.

În al doilea rând, există o vârstă când e bine ca un plod să afle că totul nu e roz și că unicornii care se cacă curcubee nu există. De obicei, dacă știe să citească, e de ajuns de mare încât să afle cum stă treaba cu realitatea. Și dacă tu-l ferești de cărți, și de durerea aia de a afla că puiul moare, realitatea o să-l lovească-n fund când o să fie prea târziu ca să o accepte. O să fie un pămpălău și-un cocoloșit.

Am auzit eu că, prin afară, poveștile fraților Grimm au fost interzise, că-i traumatizau pe micuți. Că Andersen vine cu final alternativ, de obicei fericit, din aceleași motive. Pana mea, au interzis și oul Kinder, că cică e pericol de moarte pentru plozi. Normal, dacă plodul e idiot să-și bage-n nas capsula, atunci poate că e selecție naturală.

Dacă m-au speriat frații Grimm? Da. Așa am învățat că există chestii rele, și că nu te întâlnești cu uriași mâncători de oameni la orice pas.
Am plâns la Andersen? Da. Așa am învățat despre sacrificii supreme și că oamenii buni nu sunt întotdeauna răsplătiți pe măsură.
Puteam să bag furculița în priză, să beau amoniac, să-nghit șuruburi și să mor? Da. Așa am învățat să supraviețuiesc și să evit tot ce-mi poate face rău.
Nu știam să citesc încă, dar știam că nu e tocmai bine să-mi bag capul în cuptorul aprins sau să-mi înfig ace sub unghii. Așa am crescut și trăiesc încă.

Nu spun acum să se ia plodul de 3 ani și să se ducă în mijlocul celei mai populate intesecții sau în mijlocul pădurii, să vezi dacă supraviețuiește sau nu. Spun doar că mi se pare stupid să-i interzici o poveste care da, e tristă, o să-l marcheze, o să-l întristeze poate, dar o să-l și sensibilizeze și-o să-l învețe mai multe decât dacă i-o ascunzi.

Cred în libertatea puiul de a muri de fiecare dată când îl citește cineva, și în faptul că cititul nu te face mai trist, te face mai sensibil. Și sensibilitatea e din ce în ce mai rară zilele astea.

Comments (17)

 1. valentin

  De acord cu tine, până la un punct. Nu știu ce diferență de vârstă înseamnă pentru tine leat, dar am văzut destule persoane care au învățat după aceiași programă care au ucis câini și pisici chiar cu bună știință (inclusiv cunoștința comună :D), apoi distribuie poze cu pisici să impresioneze gagicile. Și nu poți să-i ignori chiar total pentru că am observat că mulți îți citesc blogul, sau îmi urmăresc facebook-ul și trebuie să-și dea seama măcar un pic că nu-i ok ce fac.
  Îi mai înțeleg cumva pe ăia care au mai omorât prin copilărie, din neștiință/teribilism și acum au grijă de animale, dar să ai treizeci și de ani, să ucizi cu bună știință e extrem de trist.
  Eu nu mă declar fan câini și pisici, dar știu că n-am omorât niciun animal de gen. Și nu mă declar nici sensibil, că mai tai păsări pe la țară și fix la puiul îmi fuge gândul….

  Reply
  1. cami (Post author)

   leat e undeva între câțiva ani diferență :)) eu spuneam de persoanele cu care stau cu plăcere la o vorbă. cunoscuți am prea mulți ca să-i bifez pe listă.

   știu persoane care se laudă cu cum ar omorî ei un câine, dar nu-s în stare să omoare o muscă, și – posibil – persoane care fac, dar nu spun. n-am de unde ști.
   în oricare variantă, nu e ok.

   dar cine citește poate să înțeleagă ceva, sau să fie la fel de dobitoc. partea mea se oprește unde se opresc cuvintele.

   Reply
   1. valentin

    leat știam și eu ce-nseamnă, dacă nu știam căutam pe google :)), dar era cumva evident că nu despre cuvântul din dex era vorba. și-i greu tare cu aștia care nu înțeleg din prima :)))

    Reply
    1. cami (Post author)

     explicăm, că nu-i bai :))

     Reply
 2. Mucegai

  La scolile noastre o sa se predea editia revizuita a Puiului si anume McPuisor…

  Reply
  1. cami (Post author)

   predată chiar de ronald!

   Reply
 3. mihaela

  bre plozii traiesc in Romania, daca asta nu e suficient ca sa vaza ca nu e nimic roz si unicornii au luat urma lebedelor de la Viena, nimic nu-i mai poate convinge,cu Puiu in programa nu sunt de acord de principiu, ca toate alea se faceau pe lectia asta> planul simplu de idei, planul dezvoltat de idei, caracterizare, puii mei parca late texte nu mai erau in carte.
  Pentru egalitate de tratament io am plans de m-am uscat si pentru Mos Miron care a dat el otava cadou pentru caii armatei si dupa aia a ramas sa moara patriotic de foame

  Reply
  1. cami (Post author)

   unii sunt mai retardați din fire.
   daaaa, cum am putut uita de moș miron? și de cățelușul șchiop:(

   Reply
 4. rusoaica

  De multe ori mi-am zbatut si eu sufletul cu intrebarile de aici, chiar daca usor diferite de modul cum le-ai prezentat. Si pot spune la fel despre religia in scoli, despre sportul in scoli, si – de ce nu? – chiar de invatatul insusi in scoli. “Se preda prea multa materie, copii invata inutil un volum imens de cunostinte. Sistemul de invatamant romanesc nu e realist si rentabil!”. Zau? De-aia ne vaneaza americanii creierele? De-aia aceeasi americani habar n-au de capitala cine stie carei tari? De-aia Microsoft geme de romani? etc…
  Dar…

  Reply
  1. cami (Post author)

   se pare că, pentru a ajunge leat cu economia americanilor, tre` să ajungem leat cu ei și la incultură

   Reply
 5. alin

  Pai, se vede in anul 2014 ce rezultate “bune” a dat aceasta modalitate “protectoare” de a creste copiii, acum cand avem rezultatele…. :

  – Romania, tara cu cel mai mare NUMAR DE AVORTURI DIN EUROPA
  – tara in care 99 % dintre minore sunt DEZBRACATE PE INTERNET
  – tara in care cluburile, etc, sunt pline de fete dornice de…studii
  – tara in care numai 1/4 dintre “elevi” iau Bac-ul

  s.a.m.d.

  ….putem trage concluziile… Va las pe fiecare sa va ganditi la, care sunt….

  Reply
  1. cami (Post author)

   nu știu exact de unde iei tu informațiile, da` parcă nu locuim în aceeași țară…

   Reply
   1. alin
    Reply
    1. cami (Post author)

     și asta e alarmant pentru că? avortul e o alegere personală, uneori e strâns legată de lipsa de informare, dar nici avortul, nici numărul lor nu e subiect decât de can-can

     Reply
     1. alin

      Pentru ca suntem tara cu cele mai multe curve din lume. Pentru ca in 2030 tiganii ne vor domina. In caz ca nu murim de foame pana atunci. Pentru ca vor incepe razboaie in cel mai scurt timp. Pentru ca cica curvele alea retardate ne vor plati “pensia”.

      Mai vrei ?

     2. cami (Post author)

      poți să mai adaugi. doar că sunt afirmații făcute de tine, fără nici o altă bază decât părerea ta proprie și personală. un soi de vadim.

 6. Pingback: Toamna asta a-nceput deja | Erase Rewind

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *