Spovadă sau spovedanie

Un timp m-am amuzat cu zodiile. În ciuda tuturor vocilor care spun că e irațional să crezi că un semn zodiacal poate fi definitoriu pentru o bucată majoră de populație și că e doar un soi de mumbo-jumbo ca să ne dea iluzia cunoașterii, eu zic că zodiile chiar există. Adică, o să recunoști din prima o zodie, dacă ești atent. Semnele sunt acolo. Capricornul o să fie mereu maiestuos, luptătorul din vechime. Vărsătorul o să aibă o coafură ciiudată și-o să te urască până la proba contrarie. Peștele o să fie misterios și pus pe intrigi. Berbecul pare că-ți face curte, da` așa e el, prietenos și plod. Taurul o să miroasă banul din prima. Geamănul o să aibă umor, da` ferește-te să-l superi, că ești mâncat. Racul e mama diplomației, dar și a ascunzișurilor. Leul chiar seamănă c-un leu. Fecioara e jemenfoutistă. Balanța – mama justiției. Scorpionul debordează de curiozitate da` n-o să te-ntrebe. Săgetătorul o să aibă mereu planuri mărețe pe care n-o să le pună niciodată în practică.
Că-s semne fizice sau trăsături de caracter, trebuie doar să fii atent și-atunci vei fi masterul cunoașterii populației.

Dintre toate cele 12 însă, una e mai cu moț. Aparent inofensivă. Mătușa aia bună de pus la rană. Ai nevoie de-o cană cu apă? Ți-o aduce ea! Te-ai îmbolnăvit? O să-ți aducă pastile, mâncare, o să-ți facă o frecție cu carmol și, în timp ce bolești liniștit, poate că-ți văruiește și casa că așa e ea: inimoasă. Și pe cuvânt că e. Spiritul umanitar debordează, dă pe dinafară, e o explozie de să fim mai buni, să te ajut, lasă fac eu aia pentru tine. Și-aici se oprește partea bună.

Pentru că, dintre toate persoanele pe care le-am cunoscut și s-au născut în zodia cu pricina, nu știu să iasă din tiparul de mai jos decât alea pe care nu le-am văzut manifestându-se public. Și asta e mai rar, pentru că, dacă nu face ceva public, atunci nu se mai poate numi ”o anumită zodie”.
S-a lovit? Pac! Un status despre cum colțurile mesei sunt nasol construite, numai bune să te-mpiedici de ele și dacă, doamne ferește, în loc să dea cu genunchiul, ar fi dat cu tâmpla? Să schimbăm această nedreptate și să rotunjim colțurile la toate mesele. A făcut un pârț? Public! Uite-te la mine, ce dezinhibată și amuzantă sunt, recunoscând public asta. A câștigat la loto, a intrat la liceu, a terminat liceul, a gătit fasole, i s-a întâmplat ceva nasol, totul, dar absolut totul trebuie făcut public. Pentru că, dacă nu te bagi tu în seamă, nu te bagă nimeni.

I s-a întâmplat ceva nasol, am zis? Tot ceea ce i se întâmplă și nu i-a ieșit conform scenariului din mintea ei, e nasol. A scris un eseu la școală, și ei i se pare de 10, și profu` i-a dat 7 pentru c-a sărit gramatica și-a bătut câmpii? Injustiție! Să ne plângem public pentru că cum poate, dom`le, proful ăla să-și bată joc în așa hal de munca mea și până la urmă, ce știe el de gramatică? N-a apreciat fluturașii pe care i-am lipit pe margini? N-a văzut metafora din afara ghilimelelor? N-a punctat și caligrafia? Ce-i asta? Citiți și voi. Dați-vă cu părerea. Da` nu-mi veniți cu critici, că criticile nu-s acceptate. Dacă n-ai de gând să mă lauzi, mai bine stai în banca ta și taci dracu` din gură. N-am nevoie de păreri obiective, am nevoie de laude. Și dacă-mi mai spui și că ce prof prost, îmi devii prieten pe vecie. Să nu-ndrăznești însă să mă critici vreodată, că nu te mai cunosc. Și nici nu te mai salut pe stradă.

Zodia asta e cea mai frumoasă, cea mai deșteaptă, cea mai cultă, cea mai inteligentă, cea mai descurcăreață, cea mai sinceră, cea mai bună, cea mai mirifică. Spusă de ea. Că dacă tu nu te lauzi, cine să te laude?
În plus, e deținătoarea adevărului absolut. Să te ferească sfântul să spui altfel ca ea, că te cacă de nu te mai spală o Dunăre întreagă. Spovadă e un termen pur catolic. Spovedanie – ortodox. Dar, dacă ea știe că spovadă e corect, pentru c-așa a învățat în familie sau pentru că n-a avut tangențe cu spovedania, atunci clar trebuie să-ți up-gradezi dicționarul, pentru că ești prost și incult și mai ai și tupeul s-o contrazici.
A observat o chestie care ei i se pare greșită? PAC! Te-a țăcat. Înainte de a verifica măcar dacă ai greșit sau nu. Pentru că nu contează părerea ta, părerea ei e literă de lege.
Ai îndrăznit să i te opui? Ai îndrăznit s-o tragi de mânecă? Jap-jap! Două palme să-ți revii, un șut în fund, o altă plângere publică despre cât ești tu de incult și cum ai avut tupeul s-o înfrunți, șters numărul de telefon, unfriend, block, mută-te în alt oraș pentru că orașul ăsta nu-i de-ajuns de mare pentru amândoi.

Și ideea aia că, dacă ea nu face lege și ordine, nimeni n-o să facă. Cu lamentările de rigoare, cu cultul personalității ridicat la grad de artă, cu ideea că toți care nu împart aceeași zodie cu ea nu merită să trăiască. O s-o recunoști după cum sare de cur în sus când i se pare că s-a întâmplat o nedreptate, după cum orice chestie care nu-i convine o să devină un roman al pătimirii noastre, după cum nu poate să tacă și-o vezi cum se sufocă dacă nu e în mijlocul atenției.

Plus mania persecuției. Nu, stai liniștită, dragă zodie, textul ăsta nu e despre tine. Decât dacă te recunoști total. Pentru că, în ciuda părerii foarte bune pe care o ai despre tine, pământul nu se-nvârte-n jurul tău. Și nici nu-i ești buric.

Cam atât. Eu am învățat să merg în partea opusă când îmi apare zodia asta în cale. Nervii or fi ei constructivi, da` asta te bagă dracu` în spital că ți-a explodat o venă pe creier, sau în pușcărie, că i-ai dat cu caloriferul peste dinți.

Comments (14)

 1. Mucegai

  Care-i aia care te supără măi Cami, s-o dăm afar’ din zodiac!? Ne-om descurca noi și cu 11 luni pe an. :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   ei, se știe ea, da` nu vrea să plece de bunăvoie. putem s-o dăm afară? putem?

   Reply
 2. molie

  “Săgetătorul o să aibă mereu planuri mărețe pe care n-o să le pună niciodată în practică.” FALS!

  Reply
  1. cami (Post author)

   a, da, și tot la săgetător era c-o să se contrazică cu tine dacă nu-i convine părerea ta și, mai ales, din plăcerea de a se contrazice. bine că mi-ai amintit!

   Reply
   1. molie

    :) Aici sunt de acord, sunt incapatanati.

    Reply
    1. cami (Post author)

     deci am nimerit-o ;)

     Reply
     1. rusoaica

      Și dacă săgetătoarea aici de față a avut și are planuri mărețe pe care le-a pus și le pune în practică, și chiar cu succes, mind you? ;;)
      (shhht! eu sunt excepția care confirmă regula :P )

     2. cami (Post author)

      excepția care întărește regula ;)

 3. oamadetinichea

  Iote ce chestie, chiar credeam că scrii de mine. Dară eu îs Rac…

  Reply
  1. cami (Post author)

   ai avut ceva emoții, recunoaște!

   Reply
 4. Mucegai

  Iar eu sunt din zodia tîrfilor bipolari, da-s băiat bun… Nu musc decat daca-mi bagi mana in gura si apesi pe maxilar.

  Reply
  1. cami (Post author)

   pești?

   Reply
   1. Mucegai

    Pe aproape, dar alt semn dual, ala de la Kappa eventual. :P

    Reply
    1. cami (Post author)

     atunci clar gemeni :P

     Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *