Cum să trăiești sănătos

De mâine o să trăiesc mai sănătos!

De obicei spusă ori după o mahmureală gravă, ori când realizez că blugii care-mi erau largi au devenit colanți, ori când îmi aduc aminte că am organe interne care s-ar putea să nu fie foarte fericite între bere, șaorme și 2 kile de cartofi prăjiți pe seară. Și nici cu pofta mea de ouă ochiuri la 3 din noapte.

În principiu mâine, dacă mâine nu-i week-end și de preferat dacă mâine-i luni și nu-i nici a doua zi de Paști, nici zi liberă, nici ziua mea. Că-i deprimant să-ncepi să trăiești sănătos în week-end, când toată lumea petrece. Să-i vezi pe toți cum varsă râuri de bere și tu să stai ca tristul, cu suculeț de morcovi, sau ce fel de suculeț beau ăștia de trăiesc sănătos.

Prima zi – dimineața
De azi trăiesc mai sănătos! Mănânc fructe, legume, lactate, bere beau doar la ocazii sau, nah, o bere, acolo, în week-end. Nu mai mult de două și-n nici un caz nu trec de trei.
Adio, cartofi prăjiți în toiul nopții, adio, chips-uri, snacks-uri, șaorme. Doar așa, hai să zicem o dată pe lună, că oameni suntem și nu ne putem reprima în așa hal poftele.
Dulciuri? Mai răruț, c-am ajuns deja la o ciocolată jumate pe zi.
Reducem și cafeaua, că nici aia nu-mi face bine la ficat, stomac, pancreas și ce alte mațe mai sunt pe acolo. Cafeaua de dimineață, și-atât. Oricum e cană din aia mare, deci ar trebui să-mi ajungă cofeina întreaga zi.
Și sport. Clar sport. Plus multă apă, că hidratarea e bună și apa e elementul cheie într-un regim echilibrat.
Plus că m-am trezit mai devreme, c-am observat că lenevesc cam mult și am nevoie de mai mult timp doar pentru mine.

Prima zi – la prânz
Am cumpărat chestii pentru salată, mamă, să vezi ce-o țin numai în salate de acum și fructe, multe fructe.
O salată lejeră, cana de cafea, singura pe ziua de azi, clar la cafea nu mai bag mai mult de 5 țigări.
10 minute de bicicletă, 5 seturi de câte 20 de abdomene, 5 seturi de 20 de gantere, apă din plin.
Energie totală, fericire maximă.
Nu mă gândeam că trăitul ăsta sănătos te poate face să te simți atât de bine. Cui îi trebuie pizza când are delicioasa salată? Cui îi trebuie bere când are delicioasa și mai ales sănătoasa apă?
Diseară-mi trântesc și-un ceai din ăla de plante naturale, stai să vezi ce simbol eco devin!

Prima zi – undeva pe la ora 7 seara
Cofeină! Am nevoie de cofeină.
Hai, o cafeluță mică la muncă n-are cum să strice. E din aia, de la automat, e mică, cât de rău poate să-mi facă? Plus că organele mele chiar cer cofeină, că-s epuizată de la sportul de dimineață.
Plus că nu mă afectează, că ceaiul pe care-l voi bea diseară mă va liniști și purifica din nou.

Prima zi – după muncă
Mmmm, să facem o salată, Camelia. Toate vitaminele alea care intră în tine, le și vezi cum vin ele vesele, să te ajute, să te fortifice și să te energizeze.
Mmmm, ce bun e ceaiul ăsta. Un amestec de tot soiul de plante, special create ca să te ajute.
Desert? Un măr tăiat felii, pentru că mărul tăiat felii e mai delicios decât mărul întreg.
Ce zi interesantă. Ce bine te simți acum în pielea ta, după ce ai trăit cu adevărat sănătos de dimineață până seara.
Noapte bună, Camelia, vise frumoase și, mai ales, energizate!

A doua zi – dimineața
Prea dimineață. Prea multe ore pân` la ora la care mă trezeam în mod normal. Dacă schimb alarma cu jumate de oră față de ora obișnuită, am tot timpul din lume să trăiesc sănătos.
Așează alarma și-ntoarce-te pe partea cealaltă pentru încă câteva ore de somn.

A doua zi – la prânz
Bună dimineața, Camelia. Te-ai trezit cu juma` de oră mai devreme decât de obicei. Ai tot timpul din lume.
Cafeluța, 2-3 țigări și la sport cu tine!
Oare e bine să fac și cardio și forță în aceeași zi?
Dacă le-aș împărți eu o zi bicicletă și-o zi abdomene și gantere? Cred că e mai profi așa.
Azi fac abdomene. Au. Febră musculară. Cred c-am exagerat puțin ieri. Am luat-o prea repede din prima zi. Deci, abdomene.
Primul set de 20. Au! Doare ca naiba. Al doilea set. Cred că m-a prins și-un cârcel.
Clar am exagerat ieri.
Bun, fără să ne panicăm. Azi fac doar 3 seturi de 20, durerea e prea cumplită. Până-și dau drumul mușchii e bine s-o iau mai încet. Și 3 seturi de 20 de gantere, că simt că-mi cad mâinile cu totul.
Bun. Energizată și cu febră musculară, ziua tre` să continuie.

A doua zi – 5 seara
Cafea! Am nevoie de cafea! Hai, beau una, că e mică, de la automat și n-are atât de multă cofeină. Plus că trebuie să mi se relaxeze cumva mușchii, febra musculară e prea groaznică.

A doua zi – 7 seara
Cafea! Încă una n-are cum să-mi facă rău.

A doua zi – după muncă.
O salată, o cană de ceai, ce pușca mea au mușchii mei, că nu vor să colaboreze. Dor ca dracu`. Ei, se obișnuiesc ei…

A treia zi – la prânz
Trezit cu juma` de oră mai devreme, un mic dejun sănătos, cafeaua, țigările, 10 minute groaznice de bicicletă. Parcă-mi bagă cineva cuțite-n picioare. Febra e mai gravă decât credeam.

A treia zi – 5 seara
Prea mult efort m-a secătuit de puteri. Cred că fac ceva greșit. Vitamine bag în mine, fibre la fel… Proteine! Asta-mi lipsește. Tre` să bag proteine, altfel nu-mi crește masa musculară. Din cauză de sport, fără proteine scade masa musculară în loc să scadă din stratul de grăsime. Comandă la șaorma, careva? Șaorma conține proteine. Nu mă abat de la regim, doar îl diversific.

A treia zi – 6 seara
După proteină, merge o cafeluță.

A treia zi – 7 seara
Și-ncă una.

A treia zi – 8 seara
Hai, încă una și gata.

A treia zi – după muncă
Mmmm, nimic nu se compară cu o bere rece când vii obosit, după 8 ore istovitoare la serviciu. Nectar of gods!

Daps, o minune ține 3 zile.
Nu mai am febră musculară, fac bicicletă și/sau abdomene și gantere, după cum îmi tună, am revenit la ciocalată și șaorme, berea după muncă e un must, că doar nu-s bolnavă să beau ceai, trăitul meu sănătos după ureche e cel mai sănătos. Că am satisfacția că da, fac sport și fericirea că pot să bag în mine ce cum vreau, fără restricții. Plus litri de apă, că-mi place să mă hidratez. Viciul meu, apa. Salata? S-a terminat și mi-e lene să ajung la aprozar.
Ce ziceai de-o porție de cartofi prăjiți?

Comments (14)

 1. mihaela

  Am pe undeva un blog cu epitafuri de cand am fost in cercetare cu al meu sa vedem ce putem scrie pe crucea lu’ taica-su, bine cred ca am nimerit intr/un cimitir de nebuni ca altfel nu-mi explic top 3/ul cu care am plecat de acolo, dar m-am decis pe crucea mea o sa scrie asa “Mmmm, nimic nu se compară cu o bere rece când vii obosit, după 8 ore istovitoare la serviciu. Nectar of gods!” pana atunic ma prind eu si cum sa pun link catre sursa pe piatra funerara, daca nu cumva ma decid prentru o urna

  Reply
  1. cami (Post author)

   când descoperi faza cu linku`, zi și mie. până atunci mă-ncântă ideea de doză de bere pe post de urnă ;)

   Reply
 2. valentin

  Ha! Iar subiectul meu preferat. E stil sănătos-lenos, daca bei multă apă e posibil să elimini toxinele înainte de a ajunge în sânge, recomand apă cu Ph peste 7,2.
  Sportul nu-i recomandat să-l faci până îți rupi oasele, îți faci program de antrenament doar dacă vrei să faci performanță.
  Iar dacă ai ocazia să mănânci mâncare naturală gătită, nu ezita s-o faci, să încerci și alt gust de mâncare decât antibiotice și ketchup.
  Pentru că, vorba cuiva, puiul din șaorma are atâtea antibiotice, încât ar trebui dată cu rețetă, deci merge și cu ceai.
  Și, fie vorba între noi și restul, nici să manânci exclusiv vegan sau bio nu-i recomandat că ar însemna să renunți la anumite minerale de care corpul are nevoie, inclusiv cele din ciocolată, cafea, țigări, vin, bere. Iar să faci totul absolut natural trebuiesc multe condiții de îndeplinit, dar e bine să predomine. Iar anumite plăceri nu trebuie să ți le refuzi niciodată.

  Reply
  1. cami (Post author)

   apa la putere! nu m-am uitat niciodată la ph, da` o beau în draci
   sport fac cât mă ține iar mâncare… câte o legumă-n fiecare zi :)))
   cred că, până la urmă, degeaba trăiești sănătos dacă-ți refuzi chestiile care te fac fericit

   Reply
   1. valentin

    Absolut, dar nici stil de viață parcă nu merge.
    Exemplu recent.
    Am cules acum două săptămâni plus o zi un motan de pe stradă. I-am dat pește (chiar și crud) – ok, brânză – ok, grăunțe – a început să vomite. Apoi, pește – ok, am schimbat grăunțele – cele mai mișto zicea de la petshop – a vomitat mai des. Inclusiv salam a vomitat. Am schimbat iar, a vomitat de 10-15 ori într-o zi, apoi o zi n-a mai mâncat nimic.
    Nu i-am mai dat și mănâncă acum și legume și e foarte fericit.
    Stomacul lui știa ceva, îl duc și la veterinar la analize, să nu fie mai grav, dar sunt sigur că n-are nici pe dracu, decât coșmaruri noaptea, că o fi fost fugărit de mulți câini și mă trezesc atacat. :)))

    Reply
    1. cami (Post author)

     mulți trec prin pase vegetariene. au sechele cu croanțele, sau ceva. în timp, s-ar putea să le accepte. dacă nu, fii pregătit să ai pește-n congelator non-stop

     Reply
     1. valentin

      sau intoleranță la prea multe chimicale. îl duc unei vecine de la țară, nu cred că o să vadă prea multe croanțe.

     2. cami (Post author)

      dar pui, din plin ;)

 3. fashiondoctor

  ce am ras, Camelia! Fix despre mine. sa fim sanatoase!

  Reply
  1. cami (Post author)

   să fim! ;)

   Reply
 4. oamadetinichea

  Tii, deci cu teoria știi cum îs? Tobă, nene! Expertă nu, dară cred că m-apropii. Pot să-ți spun care salată verde îi mai bună ca și conținut nutritiv. Deși hai să fim serioși, îi salată, îi verzitură, dacă nu-i dai și-un cartof prăjit ori un mușchi de grohăitor lângă parcă n-are gust.
  Io am sală de sport moka și deschisă non-stop la parter. Piscina în aer liber, tot moka și cu acces non-stop se vede din sala de sport. Am fost vreodată? Ei, aș! Am trecut pe lângă piscină doar să merg la aprozar să-mi iau Cola ori bere.

  Reply
  1. cami (Post author)

   deci nu-s singura care-ar putea deveni expert în dat sfaturi, dar cu aplicatul mai greu.
   piscina cred că m-ar încânta, mai ales că-i non-stop. nimic nu se compară cu o bere pe marginea unei piscine…

   Reply
 5. Poveştile Mele

  Delicios scris!
  Chestia cu „viaţa sănătoasă” e o adevărată obsesie a societăţii moderne – şi chiar e aiurea. Dar ce să-i faci dacă s-au inventat atâtea tehnologii care să te ţină închis între patru pereţi, cu ochii cât cepele, şaormele şi cartofii prăjiţi la kilogram?!
  Nu vreau să fiu moralizatoare, dar un STIL DE VIAŢĂ e cel mai important, nu regimurile stricte – să alegi ce îţi place, atât ca activitate sportivă, cât şi din punct de vedere al mâncării (nu neapărat salate, dacă nu sunt pe plac). Nu trebuie să fie un chin, că… nu mai iese!
  Eu una nu mă împac cu sala, ganterele şi alte alea. Câte o alergare pe ici pe colo şi cât mai mult aer liber, inclusiv la munte – când se poate – îmi sunt suficiente.
  În loc de cafea – ceai verde: dă şi energie, curăţă şi organismul…
  (sper că nu m-am trasformai în „doamna profesoară”)
  Ioana

  Reply
  1. cami (Post author)

   mie-mi plac șaormele. și cartofii prăjiți. din când în când, am puseuri de energie și hotărâri d`astea sănătoase. noroc că-mi trec repede.

   hmmm…cu faza cu chinul sunt total de acord.
   în rest, fiecare alege ce i se potrivește, ”doamna profesoară”:))

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *