De ce renunță Heineken la sticlele de 500?

Ies și eu, ca omul, la o bere.
Cer un Heineken.
Îl și vedeam: rece, aburind, acidulat, tot numai pentru mine. 500 de ml de desfătare. O, nectar of gods!
Ce proști eram când eram mici și ziceam că berea e amară și nasoală și n-o s-o bem niciodată.
Ce retardați sifilitici.
Beau bere acum pentru toți anii în care-am defăimat-o fără motiv. Beau bere cu pasiunea grasei care aleargă după șaorma. Sau a lu` aia la dietă care-și permite o pătrățică de ciocolată. Sau o găleată de finetti.
Mă rog, îmi place berea.

Și vine berea.
Rece, aburindă, acidulată. La 330.

Un dop. Un țâf. Un moft. O panaramă de sticlă. Ce zic eu sticlă? Sticluță. Mai că-mi venea s-o țin cu două degete și să-l ridic și pe ăla mic în sus, pentru plusul de prețiozitate.

Știi fiolele alea de algocalmin, pe care le iei doar dacă-ți crapă măseaua de durere, și tre` să te chinui înainte, s-o tai cu fierăstrău din ăla în miniatură și dup-aia să-i pocnești gâtul, s-o bați ușor-ușurel la fund, să iasă toată soluția toxică pe care dup-aia o bagi în tine, strângi din dinți, nu știi cum să ajungi mai repede la apă și-și rămâne pe gât 2 ore după? Ei, așa mă simțeam eu. Ca și cum în loc de-o sticlă decentă țineam în mână o fiolă.
Sau un ob.

Acum urmează să facă cineva gluma aia stupidă cu ”mărimea contează”, ”ha, ha, camelia, îți place cât mai mare”, da, râdeți, băgați toate replicile stupide și răsuflate mai ceva ca o bere fără capac 24 de ore, da` dacă beți berea din sticlă o să înțelegeți.

Cum să bei, mă, din fiolă? N-ar trebui să vină cu instrucțiuni de folosire sau ceva? Atenție, poate fi lăsată la îndemâna copiilor sub 3 ani. Nu e nici un pericol de moarte. Un copil de 3 ani poa` să-și bage sticla aia în nas și să și respire pe lângă. Mai periculos e să-și bage creionul în nas.

Drama n-a fost când mi-a adus sticluța pentru pitici suferinzi de nanism din tată-n fiu. A fost când am aflat că cică nu se mai comercializează sticle de 500. Că nu știu de ce. Că diferența cantitativă e de 170 de ml. Beau 2, nah. Da` cum se simte când o ții în mână. Da` cum se simte când o duci la gură și-ncerci să bei, da` ți-e teamă să nu o înghiți. Fără glume stupide, că cu berea nu se glumește.

Înainte berea se bea direct din butoi. Sau cu furtun la butoi. Cu pâlnia. Cu cornul de bivol. Cu stacana. Cu halba de 1 litru. Și tu-mi bagi pe gât fiolă?

De ce ai schimba un sistem care merge perfect? De ce ai scoate din comerț sticlele de 500? Deja există, sunt reciclabile, sunt utilizabile, sunt frumoase, sunt confortabile, de ce ai renunța la ele? Ce-o să se-ntâmple cu bietele sticle de 500? Da, sigur, ne dezbărăm de ele ca de-o pereche de șosete rupte. Ca de-un măr stricat. Ca de-un hoit care a început să pută. Dar nu aveau nimic, bietele sticle. Erau funcționabile și-și făceau meseria. De ce, Heinecken, DE CE?

Îi vedeam pe ăia, prin filme, cu 330-ul. Mi se strepezeau dinții chiar și pe sticlă. Blestemul a ajuns și la noi. Și aș vrea să știu cine a fost deșteptul care a venit cu ideea. Presupun că ceva de genul: se consumă prea mult alcool, șoferi conduceți responsabil, nu vă urcați la volan dacă ați băut mai mult de 330. Sau, reversul: dacă e la 330, se face mai multă vânzare, că crezi că nu ți-a trecut setea.

Eu nu conduc. Și, dacă aș conduce, n-aș bea nici o bere. Și dacă mi-e sete, îmi trece când văd fiola. Sau ob-ul. Așa că renunț la Heineken, că scot sticle pentru grădiniță. Sau pentru fițoși care au impresia că, dacă beau din sticlă mai mică, par mai prețioși și mai mondeni. Sau pentru virgine care, după ce beau o bere, se comportă de parcă le-ar fi luat de cap, și ce bine am petrecut, fată, cum ne-am făcut noi rangă și ne-am pus poze nud pe facebook.

Și mă gândesc cu groază la momentul în care vor scoate și doar doze de 330, că atunci mai bine-mi iau Fanta sau m-apuc de berărit. Orzul e ieftin, hameiul la fel. Cât de greu poa` să fie să faci bere?

Anunț de pe acum că angajez meșter sticlar, să confecționeze sticle de 500. Rog seriozitate și dedicațiune pentru bere.

Comments (8)

 1. Marius

  Cu mențiunea că se scrie Heineken, nu Heinecken, sunt total de acord :)) Din păcate eu stau pe alte plaiuri și a trebuit să mă obișnuiesc forțat cu fiolele…

  Reply
  1. cami (Post author)

   dădusem și eu un c de la mine, pân` la 500 :P

   Reply
 2. Mucegai Ales

  Poate numai Hainechen aia renunta la sticla de 500. Romanii sunt mai rezistenti la progres, asa ca schimba si tu brandul.

  Reply
  1. cami (Post author)

   am pățit-o și cu stella artois :(

   Reply
 3. oamadetinichea

  Acilea sticlele de bere vin la 570ml. Bine, alea autohtone.

  Reply
  1. cami (Post author)

   acolo e de mine!

   Reply
 4. provo

  cea mai buna bere atasam si poze pe site. oamenii sunt corporatisti. heineken e CEA mai buna bere. in alta ordine de idei ,vorbim LA o bere.

  Reply
  1. cami (Post author)

   normal. această decizie nu poate rămâne nevorbită!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *