Ora de religie obligatorie – p.2

Stimate tovarăș, Nicolae Ceaușescu, îți mulțumesc pentru copilăria fericită pe care mi-o oferi! Îți mulțumesc în fiecare dimineață și, ca dovadă a aprecierii mele, în fiecare dimineață-ți cânt, cu glas și zâmbet de copil, imnul nostru tricolor!

Cravată fluturând într-un vânt imaginar, 30 de copii în uniforme, la marginea băncii de grădiniță, portretul zâmbitor al tovarășului și vocile afone cântând cu patos ”Treei culooori cunosc pe luume, aamintiind de-un brav popou”.

Îl învinovățeam pe Ceaușescu în gând și acasă pentru că nu sunt desene mai multe, pentru că nu e ciocolată mai multă și pentru că nu puteam să-l învinovățesc cu voce tare. L-am urât cu toată puterea celor 5 ani și m-am bucurat când l-au făcut chisăliță. Copiii sunt cruzi dar nu înțelegeam de ce tre` să ascult discursuri pompoase, să cânt un imn pe care nu-l înțelegeam, să nu am lucruri pe care le doream și, în același timp, să nu spun asta în public. Și m-am bucurat când am putut s-o spun.

După comunism, a urmat perioada foarte religioasă. Că ortodoxia și-a câștigat și ea libertatea odată cu restul lumii, și a început să spună povești de groază. În I-IV chiar am crezut că Apocalipsa e reală și făceam exerciții de supraviețuire. De la cât de mult puteam să-mi țin respirația, până la cât pot rezista fără apă, că apocalipsa venea și cu foc și pucioasă și aer irespirabil, și cu o sete groaznică. Am făcut religie și-n gimnaziu, și-n liceu, dar deja începusem să-mi dau seama că multe sunt vrăjeli și că oamenii pot fi transformați în psihopați de prea multă religie.

De la proful de religie care spunea că 10 e doar pentru dumnezeu, care nu se spăla, era o sursă inepuizabilă de mătreață și care n-a mai avut voie să predea pentru că și-a luat concediu prelungit la nebuni, până la profa de religie care susținea că singurul bărbat căruia trebuie să i te dedici e Isus, am văzut eu că ceva pute acolo. Prea erau toți duși cu pluta.
Și să nu uităm de proful din liceu, preot cu parohie, și nevastă și copil, care pescuia complimente și se uita nu tocmai sfânt la sâni și funduri și care a declarat sus și tare că mă bănuiește de satanism și gaytudine. Avea dreptate doar parțial, da` eu știam că preoții nu emit judecăți din astea de valoare pe la spate. Cred că m-am înșelat.

Oricum. S-a propus imnul obligatoriu în școli, la începerea orelor de curs. Nu știu dacă cine a venit cu ideea are o nostalgie ascunsă după trei culori sau s-a gândit că putem deveni la fel de patrioți ca americanii, care știu imnul din fașă și-l cântă cu lacrimi în ochi. Că așa a văzut el în filme. Oricum ar fi, e patriotism cu pumnul în gură. Că faptul că eu chiar știu imnul pe de rost nu-mi conferă și sentimentul ăla de iubire de țară.

Recunosc, nu prea am os patriot în mine. Nu simt mândria de a fi român, pentru că-mi lipsește gena aia de apartenență. Că nu-mi pasă dacă te iei de nația mea, la fel cum nu-mi pasă dacă mă înjuri de mamă. Îmi pasă dacă te iei de mine, punct.
Da` să cânți imnul obligatoriu e un început de îndoctrinare în masă.

Că fiecare român tre` să știe imnul. Posibil. Dar sunt chestii mai importante pe care ar trebui să le știe, și alea nu sunt făcute obligatorii: să se spele, să citească, să se protejeze, să-și pună și altfel de întrebări decât alea sugerate de știrile de la ora 5, să nu mai pună botul la toate tâmpeniile, să nu-i mai pese de capra vecinului, să nu mai arunce gunoiul de la balcon, să nu-și mai bată nevasta, să nu-și mai abandoneze copiii, să nu mai omoare animale, să nu discrimineze, să gândească de unul singur, să treacă peste teoriile conspirației, să-și ridice curul din palmă și să acționeze, în loc să se plângă, să înțeleagă că un like nu înseamnă acțiune, să-și vadă de treaba lui, să nu mai pupe moaște în speranța că va câștiga la loto, chiar dacă nu joacă, să nu mai ridice altare inutile, să renunțe să mai dea vina pe ceilalți, oricare ar fi ei și, probabil, după ce învață toate astea, imnul îl va ajuta la ceva.
Altfel, e o poezie în plus și-un cântec pe care îl poate cânta la fel de bine și la beție, că tot nu se schimbă nimic.

Cât despre religia ortodoxă predată obligatoriu și-n liceu și religia din ce în ce mai prezență în viața laică… N-aș avea nimic împotrivă dacă ar fi istoria religiilor, și nu biserica ortodoxă care-și bagă nasul peste tot. Poate că eu sunt ateu, partenerul meu e musulman și plodul nostru scientolog. Poate.

De ce să fie obligat să-nvețe ca literă de lege un obiect care e pură literatură ebraică? De ce să nu o învețe ca alternativă, să poată judeca singur ce e real și ce nu și să fie ferit de elemente extremiste, gen ăia mulți care încă te-ar omorî cu pietre dacă spui că potopul nu a fost real? De ce să-nvețe să se teamă de un iad din care n-a venit nimeni cu poze ca să dovedească că e real sau să se teamă că nu e îndeajuns de bun pentru raiul ăla din care, la fel, nu mi-a venit nimeni cu dovezi concrete? De ce să-nvețe să urască alți oameni diferiți și să-nvețe că ura aia e bună, pentru că așa zice proful?
Sau poate că unul, doi plozi vor fi îndeajuns de deștepți să gândească singuri. Dar din restul veți face dronele religioase de care râdeți că pupă până și microfonul.

În mod ciudat, nici măcar nu pot da vina pe biserică. Că ea face ce poate ca să reziste. Dau vina pe laicii care suportă chestia asta. La fel cum pe perioada de Inchiziție nu pot da vina pe biserică, dau vina pe idioții care adunau lemne pentru rug, aruncau cu pietre și tremurau după sânge. Că Inchiziția n-ar fi existat, și n-ar fi avut putere dacă ăia care erau oameni de rând ar fi ridicat capul, ar fi spus nu, și-ar fi refuzat biletele la un show sângeros. Da` ăia măcar nu știau să citească și nu se dădeau oameni deștepți cu x facultăți terminate și cu acces la informație. Ăia erau primitivi.

Sunteți la fel de primitivi, cu toate diplomele și excursiile în străinătate și cărțile citite și plasmele cu care vă lăudați la vecini dacă acceptați îndoctrinarea voastră și a copiilor voștri. Chit că e politică sau religioasă. Și n-aș vrea să văd momentul ăla în care, în timp ce Papa afirmă că toți suntem egali, indiferent de religie și de orientări, ortodocșii români să-nceapă să facă legea și să capete atâta putere încât să ceară o nouă Inchiziție. Made by BOR.

Comments (14)

 1. ateul

  adevarat ,tare bine ai mai grait …

  Reply
  1. cami (Post author)

   ms, ms

   Reply
 2. Nautilus

  “De la proful de religie care spunea că 10 e doar pentru dumnezeu, care nu se spăla, era o sursă inepuizabilă de mătreață și care n-a mai avut voie să predea pentru că și-a luat concediu prelungit la nebuni, până la profa de religie care susținea că singurul bărbat căruia trebuie să i te dedici e Isus, am văzut eu că ceva pute acolo. Prea erau toți duși cu pluta.”

  Eu am fost mai norocos, ne venise un preot de la Patriarhie, care ne explica într-un mod foarte interesant evoluţia religiilor, de la cele mai primitive încoace.

  Asta era însă cu vreo 17 ani în urmă. În prezent pentru fiecare teolog care îşi ştie materia, ies de prin viziu… vizuini câte 10 nebuni ca la Tanacu.

  Reply
  1. cami (Post author)

   păi, ai impresia că la mine totul s-a petrecut mai recent? vorbim ancient history aici :))

   Reply
 3. Mucegai

  Daca devine obligatorie, o sa devina odioasa. Deci da religiei OBLIGATORII!
  :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   mă mut!

   Reply
 4. pppoe

  Ce-a ajuns lumea asta, dom’ le. Eram Duminica la biserica si cum stateam si ascultam slujba, baba de langa mine isi scoate pachetul de tigari din poseta si-si aprinde o tigara. Asa de tare m-am speriat ca era sa scap berea din mana, nu alta…

  Reply
  1. cami (Post author)

   dacă cerea foc de la lumânarea alăturată, chiar nu mai era nici o speranță

   Reply
 5. molie

  Ce frumoase sunt olimpiadele, mai ales la religie. Astept cu nerabdare proba practica si pun pariu ca vor avea ca subiect redarea vederii unui orb.

  Reply
  1. cami (Post author)

   țin pariul. dar la faza internațională o să fie aia cu înviatul mortului.

   Reply
   1. molie

    Discutabil. La faza internationala nu este prea usor, sa nu zic nationala. Iti dai seama cu cine se bat doar la nationala: Martorii lui iehova, Bivolaru, Casa a-7a etc. Dar sa te pui cu islamul, mahomedan, budistii, mormonii …

    Reply
    1. cami (Post author)

     mda, ăia mai și levitează, dar la noi se practică mersul pe apă

     Reply
 6. Flori

  Necredincioaso! Pagano si eretico ce esti! Ce-mi mai place cum scrii, te citesc de ceva ani (nu cu sfintenie din pacate :D) si parca ma ungi pe sufletul asta demn de groapa de sub…magma?! N-am inteles prea bine unde e groapa, poate apare pe google maps pana ajung eu :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   e secret. că dacă s-ar spune unde e ăștia ultracredincioși s-ar duce să stingă focul. cu pompierii.

   cu mult exercițiu, poți ajunge și la sfințenie ;)

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *