Și totuși, se mișcă

Am văzut de aseară videoclipul care va deveni, probabil, cel mai vizionat zilele astea. Cu popa care afirmă că soarele se învârte în jurul pământului.
Singura chestie care m-ar mai putea șoca după ce l-am văzut, ar fi să mai apară într-un video în care să-și scoată sutana, să rămână în costum de Superman și să spună că a fost o glumă. Sau ar fi singura chestie care l-ar scuza.

Ideea e simplă: suntem cu toții victimele unei conspirații mondiale, care afirmă că pământul se învârte în jurul soarelelui când, de fapt, e exact invers. Tot ce a dovedit știința de-a lungul timpului e o mare și gogonată minciună. Într-adevăr, în biblie nu scrie nicăieri nici una dintre variante, dar atâția luminați sfinți părinți ai bunei și frumoasei religii ortodoxe au afirmat, încă din secolul 3, că soarele gravitează în jurul nostru, în timp ce pământul e total imobil.

Sfântul Vasile, sfântul Ambrozie, sfântul Grigore și până și sfântul Ioan Gură de Aur, cărora le șoptea duhul sfânt la ureche adevăruri incontestabile au spus asta. Și cine suntem noi, cine sunt savanții falși, cine sunt toți ăștia care merg în spațiu să contrazică niște sfinți? Cum ar putea Galileo, Copernic, Einstein, Hawking și restul de mii de fizicieni, astronomi și ce mama lor mai sunt să contrazică un grup de sfinți? Și mai ales pe Gură de Aur? Cât de idioți și de cretini să fim să credem știința și nu sfinții secolului 3? Fără să-l punem la socoteală și pe ăla din secolul 18? Îți dai seama? Tocmai în secolul 18 el spunea ceva de pământ în centrul universului, și noi nu-l credem? Orbi suntem! Orbi, vă zic!

În secolul 3, ăia nu știau că e bine să se spele. Credeau că le poate vorbi un copac și erau ferm convinși că, dacă-i mănâncă leii, vor ajunge mai repede în rai, c-au murit pentru credință. Aveau impresia că o eclipsă prevestește sfârșitul lumii și că luna mănâncă soarele. Erau barbari, primitivi și inculți. Habar n-aveau să citească, să rezolve teorema lui Pitagora și să facă o ecuați de gradul 3. Stai, să fi fost din cauză că n-aveau ce citi și restul chestiilor s-au descoperit mult după? Poate. Dar popa ăsta nu e tocmai sigur.

Ok. Sfântul de secol 18. În secolul 18 încă se murea de ciumă, holeră și lepră. Se murea de apendicită, tuberculoză, ba chiar și de la un banal vărsat de vânt. Dacă făceai pneumonie, cel mai sigur te curățai. Orice câcat era încă privit ca pedeapsa lui dumnezeu pentru păcatele omenirii. Când a apărut primul automobil, mulți au crezut că e mașina diavolului. Cu câteva secole în urmă erai omorât dacă se dovedea că faci disecție pe cadavre. De DaVinci au râs că voia să zboare.

Să-mi spună mie sfântul părinte, dacă tot susține în adevărul spuselor sfinților, dacă e operat de apendicită. Sau dacă a avut vărsat de vânt. Și dacă a avut, de ce a apelat la știință ca să se facă bine, în condițiile în care știința e mincinoasă. Cum de a folosit atât de ușor chestiile oferite de progres, dacă pe asta, banală și dovedită și verificată, n-o poate accepta și-l citează pe Ambrozie.

Da` să-mi spună popa ăsta dacă el are telefon mobil și dacă-și plimbă fundul în automobilul personal, sau măcar în autobuz. Că și asta tot știință e. Și nu cred că Ambrozie ar fi fost de acord. Ar fi spus că-s făcătura diavolului și l-ar fi ars pe rug.

Și folosește lumina electrică? Nu citește la opaiț făcut cu seu de oaie? Nebunul! Se răzvrătește împotriva tuturor învățăturilor sfinților părinți, le ia pe toate în derâdere, se dă cu diavolul și cu fii științei, dar susține sus și tare că învățătura sfântă e aia bună și că pământul e imobil.

Nu pot să mă hotărăsc dacă e nebun, fățarnic sau prost.

Conform spuselor lui, dacă sprijină cu atâta ardoare sfinții părinți, trebuia să trăiască într-o peșteră, îmbrăcat în piei de oaie, mâncând roadele pământului și fiind, probabil, mort până la 30 de ani, de diverse chestii banale. În schimb folosește tot ce i-a oferit știința de-a lungul secolelor și, în 2014, are tupeul să spună că știința minte. În 2014.

Recunosc, m-a șocat. Tare. Și încă sper să fie caterincă, pentru că-mi vine greu să cred că poate fi cineva atât de prost. Cineva care se presupune că, totuși, n-a trăit toată viața lui într-o grotă. Și care, teoretic, la anu` ar putea să predea religia în școli da, copiilor voștri.

Comments (2)

 1. Mucegai Ales

  Saracu om, saracii copii! Noroc ca romanii au internetzi la pesteri!

  Reply
  1. cami (Post author)

   dacă n-au, se înțeapă de la vecin

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *