Un câine

Ca să nu creadă nimeni că Gicu și pisica e un caz izolat, azi am văzut asta:

donez-caine-ursu

Că ei, oameni de bună credință, cu cămin călduros, s-au gândit ca după 14 ani în care l-au hrănit, iubit (probabil), plimbat, dormit cu el, mâncat cu el, să-l dea, că au trântit și-un plod. Și, din cauza fetei, trebuie să scape de el. Scris așa. Negru pe alb. Să scape de el. Să se descotorosească, să-l arunce la gunoi, să-l azvârle pe fereastră. Ar fi putut, la fel de bine, să scrie asta. Că scăpatul ăla, mie a asta-mi sună.

Eu vreau să scap de o pungă de gunoi, vreau să scap de puricii de pe pisicile mele, vreau să scap de bătătura de la picior, vreau să scap de iritația aia enervantă care-mi iese pe fond nervos, dar nu mi-ar trece vreodată prin cap să spun că vreau să scap de un câine/pisică care a stat 14 ani lângă mine. Nici măcar în glumă n-aș spune-o. Nici măcar n-aș putea s-o gândesc.

Cum pana mea poate să-ți treacă prin capul ăla sec să dai un câine de 14 ani, crescut în casă, obișnuit cu tine, care probabil îți aducea papucii dimineața și se bucura de fiecare dată când te vedea, pentru care erai centrul universului, pentru c-ai trântit un plod? Cât de tâmpit trebuie să fii? Cât de crud și cât de retardat?
Că ce? C-ai făcut un plod? Wow! Ce realizare! Aplauze. Bravo, ai fătat. Ai făcut ce fac miliarde de mamifere, aidoma ție. Cu ce te incomodează câinele ăla de 14 ani, acum că ai și plod?
Ai jucărie nouă și gata, te descotorosești de aia veche. Că nu mai e interesantă. Nu mai are strălucire și, pe deasupra, mai e și bătrână.

Nu, nu-mi spune, câinele ăla probabil o să-ți infecteze micuța minune. O s-o îmbolnăvească cu părul lui de câine și cu saliva lui de câine. Ba chiar s-ar putea s-o muște și s-o desfigureze. Ar putea s-o sufoce-n somn, așezându-se cu fundul pe capul ei. În mintea ta de țăran stupid, nu poți să vezi că câinele ăla ar putea fi cel mai bun prieten al plodului tău, așa cum a fost și pentru tine, timp de 14 ani. Nu vezi că ar putea s-o învețe să iubească, să se joace, să-și imagineze și să viseze.

Nu vezi decât că căminul tău călduros, cu minunea mică, pe care o cunoști de 6 luni, probabil, n-are loc și pentru câinele pe care l-ai crescut de mic. Și pui accent pe căminul ăla călduros, și vrei să găsești un cămin la fel de călduros pentru câinele la care renunți. Să pari uman. Să pari că-ți pasă. Dacă-ți păsa, mă, nu renunțai la el. Dacă-ți păsa, nu-i căutai cămin. Dacă-ți păsa, nu-i doreai un cămin la fel de călduros, că se pare că din căminele călduroase ești dat afară după 14 ani, că vine altcineva în loc.

Și cum câinii bătrâni au foarte puține șanse să fie adoptați, cel mai probabil îl vei duce la un adăpost, sau îl vei da în stradă. Pe principiul tu l-ai crescut, tu îl omori. Că-l omori, mă, dându-l altcuiva, la adăpost, sau în stradă. Că l-ai crescut și te vede ca pe zeul lui, și tu îl abandonezi. Un abandon voalat, dar tot abandon. Dacă nu-l lovește prima mașină pentru că l-ai aruncat în stradă, dacă nu-l halesc câinii din adăpost, atunci o să moară lent și sigur, de dorul tău. Un animal care a decis să-l dea, după 14 ani. Un animal care nu merită să fie iubit de-un câine. Care este, totuși iubit. Animal tu, nu câinele, dacă n-ai înțeles încă.

Nu te înțeleg. Știu, e banal spus, dar nu știu ce pot spune mai mult când văd din ăștia. Care se autointitulează oameni. Și-și gâdilă unul altuia orgoliul, și-ncearcă să se scuze dând vina pe plod. Plodul tău n-are nici o vină că tu ești dobitoc. Și nici câinele.

Dacă după 14 ani îți ia o fracțiune de secundă să renunți la el, te văd în stare să faci, după 14 ani, alt plod și să renunți la primul. Că din cauză de ăla micu` nu poți să mai păstrezi copilul vechi. Că s-a învechit. A îmbătrânit. Și nu se știe cum reacționează. Ba chiar lasă și păr, că și oamenii năpârlesc uneori.

Mă uit la poza lu` Ursu. Câine crescut în casă. Și-mi doresc ca toate specimele de genul stăpânului să fie castrate la naștere, să n-aibă voie să aibă nici copii, nici animale, să fie crescuți și abandonați, să-și ia amendă, să facă pârnaie, să îmbătrânească și să le dea copiii un șut în cur, direct în stradă, să aibă revelații peste noapte, să-și dea seama cât de câcat sunt și să trăiască cu gândul ăsta tot restul vieții și da, în altă viață să se reîncarneze într-un câine la fel ca ăla de care vor să scape.
Și tot n-ar fi de ajuns.

Comments (22)

 1. pppoe

  Vreau eu cainele. Mai am 11 pisici. 7 din alte orase si 4 din Iasi. Si inca doi paianjeni in baie. Si 433 de purici. Si 3 gandaci in bucatarie. Cum trebuie procedat? Am si nevasta, dar pe ea intentionez s-o trimit curand la un shelter. Din cauza fetei..

  Reply
  1. cami (Post author)

   dă un anunț pe fb. se poartă.

   Reply
 2. Cudi

  Am vazut profilul celui care a dat anuntul, e tatal unui bebelus. Si cum e complicat cu bebelusii, il inteleg.

  Reply
  1. cami (Post author)

   ce e complicat? copilul ăla deja a început să crească. îs mii de copii care cresc cu animale. dacă după 14 ani ești dispus să renunți la câine poate nu trebuia să-l iei de la bun început.
   nu poți merge pe principiul ”e doar un câine”. se presupune că noi suntem ăia care gândesc.
   oricum ai lua-o, e inuman.

   Reply
   1. Cudi

    Inuman este sa si omori purcelul, doar ca sa-l mananci. A nu se intelege ca sunt vegetariana. Astia chiar cresc in conditii inumane. La fel si puii de gaina, viteii, iepurii etc. Sunt animalele astea mai prejos decat cainii? Pentru ele nu ne revoltam?

    Reply
    1. cami (Post author)

     când o să aud că cineva își abandonează porcul pe care l-a crescut timp de 14 ani ca animal de casă, o să mă revolt și pentru asta

     Reply
 3. rusoaica

  Trist! :(
  Uite asa mai scoate capul in lume un plod care nu a invatat ce e dragostea de un animal, ce inseamna devotamentul acelui animal, etc.. Peste 14 ani ne miram ca vedem pisici omorate, caini chinuiti, etc. Sau, persoane care-si fac din companion obiecte… dispensabile.
  Pacat! Pot sa mai adaug in gand si niste injuraturi la lista ta de “sa ti se intample si tie, cretinule!”?

  Reply
  1. cami (Post author)

   e ușor să înveți să urăști. mai greu e să dezveți.

   lista rămâne deschisă

   Reply
 4. psi

  eu l-aş împuşca. pe el, cel cu anunţul. l-aş da de gard… sau cuiva, oricui, pe post de refolosibil, inutil. că doar a apărut fata.
  oare peste 14 ani aşa o să facă şi cu fata????
  când eu m-am născut, ai mei primiseră aveau prin ogradă un căţeluş… datorită căruia am învăţat eu să merg (se urca în căruciorul de păpuşi şi mă lătra să-l plimb într-o vreme când, trecusem de un an şi jumătate, ai mei se întrebau dacă voi merge vreodată). era cel care mă aştepta să mă trezesc şi care alerta toată casa dacă eu plângeam. şi-ar fi dat viaţa pentru mine în orice clipă.
  acel câine a fost, fără să fie de rasă ori cu ştaif, una dintre marile mele lecţii de viaţă. :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   posibil să facă la fel. sau, mai grav, s-o învețe că abandonul e ok.

   prea puțini își dau seama că un câine/pisică lângă un copil nu poate decât să-i facă bine. se gândesc la scenarii apocaliptice și trec peste chestiile bune.

   ce povestești tu, e de spus mai departe :)

   Reply
 5. Mucegai

  Ursu trebuie să dispară. De fapt toată vina e a lui. Cine l-a pus să îmbătrânească in casa ăloora? Putea să fugă când era tânăr, mult înainte să apară “fata”, sau “băiatu'” pe piață.

  Reply
  1. cami (Post author)

   sau să-și mănânce ”stăpânii” și dup-aia să fugă.

   Reply
 6. Cati

  Putea sa ii fie ca un frate acest catel…
  Pacat !

  Reply
  1. cami (Post author)

   din nou, e vina părinților.

   Reply
 7. provo

  oamenii…cele mai dezgustatoare animale aflate pe pamant.

  Reply
  1. cami (Post author)

   i hear you

   Reply
 8. andrei

  https://www.facebook.com/unqteo?fref=ts Teodor Chicos
  Acesta este individul…atat il duce mintea atat face…

  Reply
  1. cami (Post author)

   da,m-am uitat și eu pe profilul lui înainte de a face postarea.
   dacă e să ne luăm după aparențe chiar nu pare genul care și-ar lăsa câinele.
   dovada clară că aparențele înșeală.

   Reply
 9. valentin
  Reply
  1. cami (Post author)

   legea e de mult timp. încă nu se aplică. încă o dată, la teorie stăm bine

   Reply
 10. Adi

  Unii oameni nu ar trebui să aibă dreptul de a avea un animal.

  Reply
  1. cami (Post author)

   total de acord

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *