Maidanez mușcat de-un jurnalist

Știu că sunt mulți maidanezi. Nu doar în Galați, peste tot.
Știu că unora le e frică de câini sau că le e teamă să nu li se-ntoarcă copilul acasă cu juma` de braț lipsă, din cauză de maidanezi.
Știu că unii maidanezi mușcă, știu că unii își apără teritoriul, că unii au fost bătuți, că unii sunt flămânzi, că unii sunt pur și simplu tâmpiți și violenți din naștere.
Știu că sunt o problemă în condițiile în care vrei să treci noaptea prin cimitir – cu toate că n-ai voie, și te sperii. Sau vrei să duci gunoiul, și nu poți, pentru că scoală tot cartierul.

Știu, la fel de bine, că majoritatea maidanezilor e liniștită. Latră, poate, nu mușcă niciodată și da, apără coșmelia aia de la care-ți iei tu țigări la 2 din noapte.
Știu că n-ar exista atâția câini fără stăpân pentru că unii care se mândresc că se numesc oameni își lasă cățeaua din curte să fete, și apoi abandonează puii în stradă. Sau pentru că se satură de câinele pe care l-au crescut, că nu le mai convine de el, că e bătrân, sau bolnav, sau și-au întemeiat deja o familie și-l aruncă-n stradă. Nesterilizat. Sau pentru că au câine pe care nu-l castrează și-l lasă să se ”elibereze” cu cățelele de pe stradă. Care da, fac pui. Și care da, îs maidanezi, cu toate că au un părinte cu, poate, pedigree.

Maidanezii există pentru că există oameni care i-au transformat, într-un fel sau altul, în maidanezi. Nu, nu au apărut c-a plouat, nici că s-a pogorât sfântul duh, nici nu i-au adus extratereștrii. Sunt acolo pentru că tu, ăla care latri că vrei să dispară maidanezii, indiferent cum, poa` să le dea și cu lopata în cap, i-ai pus acolo. C-ai abandonat, că știi pe cineva care a abandonat sau că ți-ai lăsat câinele la cățele.

Nu există nici copii ai străzi care au apărut acolo pur și simplu. Cineva i-a abandonat, sau a fost părtaș la abandon.Că tot veniți cu argumentul copiilor străzii.

Nu-mi plac copiii nu-mi pasă de copiii din orfelinate, să aibă grijă de ei cine i-a născut, dacă n-are gijă să-și ia amendă și să facă pârnaie, sau să aibă statul grijă de ei. Cumva statul ar trebui să-i întrețină și să umple închisorile cu părinți iresponsabili și asta nu se întâmplă, nu-mi pasă de copiii orfani. Și vouă, ălora care ați învățat ceva și-acum repetați ca stupizii o lozincă de câcat, că nu vă duce capul să faceți una nouă, vouă, care spuneți că, dacă iubesc atât de mult maidanezii să-i iau acasă, vouă, care vă bateți cu pumnul în piept că mai bine banii ăia ajung la săracii orfelini, vă răspund pe lozinca voastră: dacă-i iubiți atât de mult, luați-i acasă!

N-am văzut nici un lătrător întru drepturile copiilor care să adopte un plod din orfelinat, în schimb știu oameni care iau, au luat sau au ajutat la adopție de câini. Cine latră degeaba?

S-a votat mătrășirea a mii de câini. Că nu sunt fonduri. Și că fondurile alea mai bine se duc la oamenii nevoiași. Și ce-a făcut consiliul local cu banii noștri?
Nu știu. Faptul că au existat fonduri și că am văzut cățele însărcinate, pe stradă, cu cercelul care trebuia să dovedească că-s sterilizate, îmi dă o vagă idee despre unde și cum au fost cheltuite fondurile.
S-au băgat mulți bani pe câini, și tot sunt mii de maidanezi, să-i omorâm, că nu se mai poate, dom` primar! S-au băgat, pe hârtie. Când vezi cum arată câinii din adăpostul public Galați, când vezi câini cu cercel de sterilizat și cu boașele atâtnându-i fălos la vedere, când vezi că eutanasia nu înseamnă injecție, înseamă în continuare, dat în cap cu toporul, retardat să fii, și tot vezi că au fost doar pe hârtie.

Nu încep polemici cu ”unde s-au dus banii noștri? Impozitele, taxele, bugetul local, unde-s și cum au fost cheltuite?”

Reiau, în schimb, discuția despre presă. Aia care trebuia să caute, să se informeze, să ceară cifre, și date, și dovezi, și să vină cu un răspuns viabil, la o întrebare importantă: unde s-au dus banii, că în câini, și sterilizări, și eutanasieri medical valabile, clar nu s-au dus. Ăia care au fost declarați că s-au dus.

Aia ar fi fost o informație de presă: uite, fraiere, atâția bani s-au dus în X număr de sterilizări, în Y eutanasieri la care da, avem și poze, și putem dovedi oricând că nu s-au făcut la o treime din preț, cu lopata, și restul în N padocuri, în care câinii mănâncă mâncare de Z RON, poți să-i vezi și tu că sunt întreținuți corect, și ok, și nu se mănâncă unul pe altul, de foame. Că da, dacă moare mâncat de alți câini, nici măcar banii de eutanasie nu-i mai cheltuiești, că se consideră moarte naturală. Ka-Ching!

Aia ar fi fost presă. Să înțeleagă și cutare care zice că câinii e proști că mușcă despre ce e vorba. Că trebuia să informezi, nu să persuadezi.
În loc să faci asta, scrii despre ce circ au făcut ”iubitoarele de maidanezi” și cum degeaba s-a explicat cu cifre că un câine costă mai mult decât alocația pentru copil. Și insiști pe iubitor de maidanezi și pe săracii copii și pe ideea de circ, pentru că știi clar că ăia cei mai mulți care te citesc sunt dobitoci, și e de ajuns să le sugerezi subtil ceva, că or să se strângă cu furci și topoare și vor începe sfânta cruciada îpotriva maidanezilor. Pe care da, ei i-au adus în stradă.

Pentru că știi că dacă repeți de 3 ori același cuvânt, or să se trezească lătrăii care scriu cu caps, și se isterizează pe politică, pe calitatea semințelor și pe iarba din cartiere, și-or să-ți dea dreptate, și vor repeta la infinit argumentul pe care tu i l-ai băgat pe gât. Cu polonicul. Câcat cu polonicul. Da, și sub articolul cu circ, link către Încă o victimă a MAIDANEZILOR/ Gălăţeanul a avut nevoie de două OPERAŢII. Să vezi ce drame se întâmplă din cauza fiarelor. Eventual cu săgeată către Bacalbașa, iubitorul de maidanezi. Care nu se înghite cu patronul de ziar.

Ai vaga impresie că în lumea afacerilor dușmanul dușmanului îți e prieten? Nu e. Și-o să-ți dai seama când o să ai coșmaruri cu câini cu creierii pe asfalt pentru că s-a trezit cutare să-i omoare, că asta a înțeles din articolul tău.

Rușine, Viața Liberă! Rușine vouă, ăstora care vă numiți jurnaliști! Rușine vouă care persuadați, în loc să veniți cu cifre, cu fapte, cu poze reale, despre ce se întâmplă.

Ia, mă, lopata. Sau du-te la padoc, și vezi ce se întâmplă.
Vino de acolo cu miros de disperare, de foame, de moarte, vine de acolo mirosind a câine care s-a gudurat pe lângă tine, că avea nevoie de o mângâiere, sau pentru că un biscuit e mai mult decât a mâncat în ultima săptămână.

Și dup-aia vorbește zeflemist despre iubitorii de câini, dup-aia setează-ți caps-ul la tastatură, dup-aia instigă subtil la violență. Că asta faci. Din spatele tastaturii, instigi la violență. Nu-ți murdărești mâinile și da, presupun că după ce scrii, folosești șervețel umed. Că și subtil, printre taste, îți miros mâinile a sânge.
Continuă. S-ar putea să primești o bătaie pe umăr de la șef.

În nici un caz titlul de jurnalist al anului. Sau de om uman, măcar.

Comments (19)

 1. Adina

  Un articol excelent.. La fel vad și eu lucrurile… Aia care țipă ca disperații ca vor sa moară câinii ca s-au saturat să mănânce copii, să adopte ei copiii aia nevoiași..

  Reply
  1. cami (Post author)

   e ușor să țipi din spatele monitorului

   Reply
   1. Fara Maidanezi

    Maidanezii trebuie luati dupa strazi si daca vreti sa ii tineti in adaposturi pe banii vostri e ok DAR eu nu platesc nici un ban sa fac ferma de maidanezi in romania .

    Reply
    1. cami (Post author)

     nu plăti.

     Reply
 2. Florin

  Se duc pe pula toate, nu cred ca se mai poate face ceva, ca e suficient sa te uiti ce se intimpla, nu e ca presa, sau politica, administratia, celelalte.. Toate-s deja ingropate, si nu cred sa se mai intoarca mortul de la groapa..Nasol moment, misto coliva, daca a mai ramas ceva din ea..

  Reply
  1. cami (Post author)

   de făcut, s-ar putea face. dar ar trebui și oameni care să vrea să facă ceva constructiv

   Reply
 3. molie

  Si oamenii musca, nu-i asa?

  Reply
  1. cami (Post author)

   uneori mai rău ca un câine

   Reply
 4. valentin

  Viața Liberă a fost dintotdeauna un ziar părtinitor. Părtinitor cu primăria orașului, care acum vrea să scape de o problemă cu bani foarte puțini, după ce până acum a făcut o mare risipă, iar dacă urmează calea civilizată se văd puși în fața faptului de a cheltui pe bune banii ăia mulți pe care noi îi cotizam. E adevărat că și nemții au ucis câini cu bestialitate, dar undeva pe la începutul secolului trecut, iar de atunci ai început să treacă pe calea civilizată și n-au făcut decât controlul populației de câini.
  Ei, și acum apare adevărata problemă, că la bătut cu pumnul în piept suntem buni toți. Chiar dacă se obține renunțarea la eutanasiere, trebuiesc făcute niște norme de aplicare clare și care trebuiesc puse în aplicare. Nu avem societate civilă care să se implice, nu avem ONG -uri capabile să atragă fonduri pentru campanii de informare serioase din poartă -n poartă, nu sunt acolo profesioniști în management și marketing, iubitori sau neiubitori de câini, e nevoie de profesioniști. Așa avem o șansă de a avea o șansă de măcar a ne autodenumi oameni umani.

  Reply
  1. cami (Post author)

   soluții sunt. persoane care să le pună în practică – prea puțini.

   Reply
   1. valentin

    Cum văd eu ideal rezolvarea ‘problemei’ cu câinii.
    În primul rând trebuie să se pună cele două mari adăposturi din Galați de acord. Help Lăbuș cică are vreo 800 de locuri, Rolda vreo 500. Deci 1300 de locuri.
    Pentru perioada de supraveghere de 10 zile de după sterilizare.
    Dacă se sterilizează 100 de câini pe zi, 10 veterinari cu 10 câini, problema celor 16000 cât declară primăria ar fi rezolvată în 5 luni. Sterilizat, cipat și dat din nou în stradă. Că de adoptat 16000 de câini nu poate fi vorba. Oricum după sterilizare nici nu mai sunt atât de agresivi, dacă sunt.
    Costuri? Cică eutanasierea ‘modernă’ ar costa vreo 50 de lei. Mi-e greu să cred că nu se găsesc 10 veterinari care să sterilizeze cu 50 de lei masculul și 80 de lei femela. Costuri de prindere ar fi tot cam aceleași numai că nu s-ar duce bani la ecosal, ci la cele două adăposturi. Costuri de întreținere mai mici, la ecosal îi țin 15 zile până la eutanasiere, pe când ținerea sub observație de după sterilizare 10 zile.
    Fonduri? Banii de la primărie care se duc la ecosal degeaba, fonduri europene și mi-e greu să cred că nu ar sări nici o asociație străină de protecție a animalelor în ajutor la o astfel de idee.
    Promovare? Radio, rock fm ar putea da de la ei 10 secunde pe zi, în schimbul unui banner în centru, alături de un site care să prezinte în timp cât de cât real situația zilnică.
    Iar Bacalbașa, dacă e așa iubitor de animale, s-ar prezenta el în ședință cu un astfel de proiect, nu să-și trimită secretarele la înaintare.
    Uciderea în masă, eutanasiere cu seringa sau cu pistolul, e soluție de ev mediu, după părerea mea.
    Nu prea am avut timp să mă documentez, ideea nu cred că-i nouă, dar asta ar fi cea mai bună, din punctul meu de vedere.

    Reply
    1. cami (Post author)

     total de acord cu calculele tale. plus că îs 3 asociații în galați, nu 2. plus că medicii ar putea steriliza mai mult de 10 pe zi. și că fondurile ar fi suficiente, dacă ar ajuge unde trebuie.
     doar că calculele astea sunt făcute de persoane care n-au nici un interes să bage bani în buzunar. și de fiecare dată sunt respinse ca irealizabile, pentru că ar dispărea niște bani care curg.
     ideea nu e nouă. doar că nimeni nu o aprobă.

     Reply
     1. valentin

      Da, știu că sunt 3, dar n-am reușit să aflu câte locuri au, am folosit doar Google-ul. Eram sigur că ideea nu-i nouă, dar nu cred că s-a dus nimeni la primărie cu un proiect ferm să ceară bani pentru asta. Nu m-ar deranja nici să bage bani în buzunar, dacă se face treaba în mod civilizat că până la urmă peste tot se fură, inclusiv la nemți pe care-i știm de oameni serioși.
      Uitasem de pisici, care nu sunt o problemă. sunt atâtea exemple de orașe mari în care sunt milioane de pisici și nimeni nu se plânge că le fură cârnații de pe balcon, ori micii de pe grătar, gen: Istanbul, Tel-Aviv, Roma.

     2. cami (Post author)

      din câte știu eu, chiar s-a încercat faza cu proiectul. și s-a băgat pe gât faptul că se ocupă primăria.

      sper să nu ajung să văd o cruciadă împotriva pisicilor

 5. Pingback: Iunie Viața Liberă 2014 | Erase Rewind

 6. Fara Maidanezi

  Sunt solutii ??!! Singura solutie este EUTANASIEREA IN MASA . Nu se poate sa ti sute de mii de maidanezi cu banii de la buget care sunt bani efectiv aruncati pe geam . Sunt oameni care traiesc cu 600 ron pe luna in tara asta de doi lei si voi vreti adaposturi pentru maidanezi !!

  Reply
  1. cami (Post author)

   ia-i acasă pe ăia care trăiesc din 600 de lei pe lună. sau bagă-i în adăposturi finanțate de tine. mie nu-mi pasă de ei, la fel cum ție nu-ți pasă de maidanezi.

   Reply
 7. Muresan M

  Iubesc extraordinar ciinii…..am fost la adapost sa iau un ciine….am crezut ca mor….un miros petrunzator de urina si fecale….ciini vai de mama lor….unele catele cu pui,in aceiasi mizerie pestientiala….DOAMNE DUMNEZEULE ….doar el ii mai poate duce la cer unde sint convinsa ca nimaresc direct in rai…prea sint chinuiti…
  Am 77ani si nu pot avea decit un ciine mic…as fi vrut un ciine din tasa ciuoaoa…sper ca am scris corect…dar nu am gasit decit la magazine de lux cu multi bani…am plecat de la adapostul de ciini cu inima frinta ….si cu credinta ferma ca sintem f.f.f. departe de o civilizatie …sintem in majoritate un popor ne civilizat….greu…f.f.greu..
  Daca exista intradevar “viata dupa viata”…il rog pe bunul Dumnezeu sa ma trimeata intr-o tara civilizata…unde exista legi adevarate si respectate…
  Va las cu speranta…ca doar asta ne-a mai ramas…ca toate vor merge macar um pic mai bine…

  Reply
  1. cami (Post author)

   divinitatea n-are nici o legătură cu faptul că oamenii sunt inumani.
   țările civilizate sunt așa pentru că oamenii au fost civilizați prin legi. la noi, mai greu.

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *