Iunie Viața Liberă 2014

”Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare şi pot angaja răspunderea civilă şi/sau penală a autorului acestora.”

Ăsta e mesajul de dinainte de ”adaugă comentariu”.
Teoretic, ar trebui citit și băgat la cap. Teoretic, cineva ar trebui să citească, din când în când, comentariile alea. Să le modereze. Să le păstreze la un limbaj normal.
Avertismentul există. Un soi de ”noi v-am spus, e problema voastră ce faceți după. Puteți înjura, defăima, calomnia, oricum nu ia nimeni atitudine. Vedeți? Nu vă moderează nimeni, nu vă șterge nimeni comentariile. Nu vă bagă nimeni în seamă, atât timp cât ne faceți trafic. Continuați!”

1. Ce nu ne plac? Nu ne plac țiganii. N-avem voie să spunem țigani în ziar, înlocuim cu ROMI. Cu caps, să vă intre bine în cap. Nu ne plac că ne fac țara de rușine, că fură și că bine i-au făcut lu` ăla pe care l-au bătut de l-au terminat, că fură pentru că e rom; dacă era român bătut, era tragedie națională.
Dar da, nu ne plac, că mănâncă lebede, și din cauza lor suntem văzuți prost de toată Europa.

Nu pentru că sunt și români hoți, și români cerșetori. Nu pentru că toată Europa ne bate obrazul pentru că ne omorâm câinii. Nu pentru că se fac documentare despre cum nu are nimeni grijă de orfani și despre cum există oraș de aurolaci sub București. Nu pentru corupție, nu pentru medicină de câcat, nu pentru salarii disproporționale între deputați și salariul mediu pe economie.

Nu. Clar pentru că există țigani.

Ca idee, am cunoscut romi pe lângă care nu mi-e frică să trec pe stradă la 2 din noapte, și românii au fost ăia care s-au luat de mine. Nu mi-a furat nici un rom nimic, dar români m-au furat – la propriu, și la figurat. Știam smardoi din autobuze care erau la fel de români ca mine și ca tine. Țiganii pe care îi cunosc mă salută zâmbind, românii strigă după mine texte expirate.

Toți alde Cutare, care se cred deștepți, și civilizați și culți, vor spune că romii sunt de vină. Și pentru ratele pe care le au la bancă, în timp ce romii au castele, și pentru că nu primesc o mărire de salariu, în timp ce romii fac bani din piatră seacă, și pentru tot. Și dacă află că mai există și locuri speciale pentru romi la liceu, tragedie!
Ne iau locurile copiilor noștri, care-s mai îndreptățiți să învețe, indiferent că ăla are medie de 9, și plodul tău român – de 7.
Îs locuri speciale. Nu-ți ia nimeni nici locul, nici pâinea de la gură. Dacă plodul tău e mai bun, s-o dovedească. Dacă nu, ghinion, asta e.
În mod normal, dacă tot îi disprețuiești atât de mult, va trebui să trăiești cu rușinea că un rom e mai bun decât copilul tău român. Dar, cum ești prost, o să spui că țiganul ți-a furat locul.

viata-libera- 1

2. Încercăm să provocăm fie un masacru, fie o răscoală politică. Am mai disecat asta.
Dar nu se deranjează nimeni să oprească comentariile de genul. Poate sunt eu proastă, și nu sunt nici obscene, nici atacuri la persoană, nici trivialități. Poate.

viata-libera- 2

viata-libera- 4

viata-libera-3

Pentru că da, din cauză de maidanezi n-ai tu un loc de muncă. Că erai tăietor de lemne, și ți-a luat un maidanez locul. Sau da, maidanezul îți mănâncă alocația plodului.
Îs bugete diferite. E la fel de stupid ca atunci când s-au isterizat că a venit Smokie dar, în schimb, pensiile sunt mici.
Câinii nu afectează alocația, la fel de sigur cum salariul de medic n-are nici în clin în în mânecă cu salariul de profesor. Dar trebuie să gândești puțin ca să vezi asta. Un soi de ce-are pula cu prefectura, ca să-nțeleagă tot melteanul.

3. Și, continuând seria articolelor corecte și etice, ajung la ăsta.
Cu comentariile astea:
viata-libera-5

Pentru că da, nu e nimic xenofob sau rasist acolo.
Și pentru că da, nimeni nu știe de râca patron Viața Liberă-Bacalbașa. Nici nu se vede cu ochiul liber. Nici nu se simte în fiecare articol aprobat spre publicare.
Contează unde pui caps-ul și cât de mult vrei să pice persoana respectivă.

Că e ușor să scrii un articol despre mine, în care să spui că sunt GAY și sunt HATER și sunt IUBITOARE DE MAIDANEZI și, probabil, am dat 2% la CÂINI, nu la ORFANI. Și o să fiu the bad guy.
Dacă scrii că-mi plac animalele, că povestesc amintiri drăguțe din copilărie și scriu despre cum a fost pentru mine, în capoțel, să văd revoluția la televizor și, eventual, sunt implicată într-o campanie de informare despre abandon și cum am putea să schimbăm societatea actuală prin mai multă implicare personală, i`m the good one.
Cel mai probabil, nici una dintre variante reală.

Revenind.
Cine controlează comentariile alea? Cine îi dă pe ăia în judecată? Cine are grijă să nu fie nici xenofob, nici rasist, nici atac la persoană? Unde-s sutele de procese care ar fi trebuit să fie intentate, dacă Viața Liberă și-ar fi luat rolul în serios?
Dar, stai. Comentariile alea sunt efectul direct al articolului. Reacția așteptată. Nimănui nu-i pasă de adevăr, fiecăruia îi pasă de adevărul lui.

Și dacă comentariile sunt mână-n mână cu ce vrea să transmită direct Viața Liberă, nimeni nu ia atitudine. Că e ușor să-ți formezi gașca și s-o faci să spună direct ce tu nu ai tupeul să spui.

Și dacă, cumva, pică vreun comentator pe motiv de discriminare, ghinion.
Măcar nu te trezești tu, ziar, cu proces pe cap.
Că doar ai pus avertismentul de responsabilitate înainte.

Comments (4)

 1. Florin

  Cred ca bine spunea CTP cind ii cataloga pe multi ca fiind “pulime”, si pe muuuuulti ziaristi ca mercenari in toata regula..Ma gindesc ca daca ar functiona justitia asa cum ar trebui, ca sa-i bage la racoare pe absolut toti astia care fac toooot felul de porcarii, incluzind furturi, violuri, omoruri, jafuri, atacuri din astea rasisto-xenofobe, cam cit % din popor ar mai ramine liber..
  Ce ma mira e ca mentalitatea omului de rind e complet haotica, nu exista nici un fel de valori, in afara de admiratie fata de hotii mai eficienti (sa zic asa)..
  Cum zici tu, cu pula si prefectura, una e una si alta e alta..E o prostie si o ipocrizie absolut cretina peste tot, fiecare face ce vrea, ca in vestul salbatic.. Ma uitam la scandalul asta cu fraxu lu Base, si ma gindeam daca mai e vreunul dintre parlamentarii romani de azi ne-puscariabil..Am cam deviat si eu cu discutia, dar problema e in sistemul romanesc profund alterat, in care fiecare face ce vrea, si nu raspunde nici dracu pentru absolut nimic..Asta e, tre’sa mai treaca 1-2 generatii pina, poate va evolua si lumea romaneasca, pentru ca la ce se vede ca e acum, greu de crezut ca va avea un viitor rezonabil..In fine, nu ne mai mira nimic, asa de bine am ajuns..

  Reply
  1. cami (Post author)

   mă-ndoiesc că va evolua, atât timp cât generațiile viitoare cresc înconjurate de aceleași valori distorsionate, cu adevăruri băgate pe gât și cu idei învechite, inoculate de bunici/părinți

   Reply
 2. Mucegai

  Uite la faze din astea constat eu ca oaamenii sunt chiori, ca au defecte groaznice la ochi, defecte care îi impiedică sa vada că ăia din poză sunt niste copii unii frumoși, care vor să învețe. Căa daca nu vroiau, sau nu-i lăsau niște parinti înconștienți sau răi, erau de mult in alta parte. Oamnei care nu văd că taman asta e soluția problemelor, accesul și încurajarea educatție.
  Nu mai spun nimic, mă duc să vomit de mandrie că sunt român și împart eticheta cu comentatori ca ăia…

  Reply
  1. cami (Post author)

   tocmai. dacă voiau să fure, nu învățau să intre la liceu. dar e mai simplu să-i urască pt că sunt romi, decâ să-i aprecieze că vor să scape de eticheta aia.
   și nici presa nu-i mai brează, publicând știri cu titlu voit negativ

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *