Iunie Viața Liberă 2014 – p.2

Pentru ca să n-aibă nimeni impresia că scriu degeaba, ultima poveste despre Viața Liberă, aia de mai jos, chiar a avut ecou. A văzut-o un oareșcare număr de oameni și câțiva s-au stresat pe calitatea jurnalismului actual. Pentru c-am postat-o și pe pagina lor de Facebook, rezultatul direct a fost că acum nu mai poți vedea ce postează alții acolo. Plus un editorial în care se dădeau argumente umane pentru eutanasiere, cu exemplul personal de iubitor de câini și cu un apel lacrimogen la propuneri concrete, nu instigare la violență.
Și cam atât.

Moderare de comentarii? Nexam.
Mesaje care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste – la putere.
Caps-ul constant pe cuvinte care ar trebui să dea de gândit oricărui bun gălățean, cu spiritul civic la el – gârlă.

Când vă săturați de postări despre Viața Liberă, spuneți. Nu de alta dar, dintr-un impuls puțin masochist, recunosc, nu mă pot abține să nu cercetez presa la zi. Și cum singurul formator de opinie din Galați care se vrea serios e ăsta, vreau și eu să văd cum se formează opiniile.

De ce ajung pensionarii să otrăvească câinii de la bloc, de ce există din ce în ce mai multe grupuri cu antimaidanezi, formate din oameni care n-au fost în viața lor mușcați de-un câine, de ce au ajuns unii să considere că bugetul maidanezi se amestecă cu bugetul orfelinatelor și, mai ales, cum de presa aia presupus obiectivă ajunge să bage pe gât idei dictate de nu se știe ce convingeri politice.

De ce nu a scris Viața Liberă despre Musette, care se chinuie să strângă fonduri pentru a adopta și găzdui 100 de maidanezi din adăpostul public? E o organizație privată, care încearcă să facă ceva. Vă plângeți că nimeni nu adoptă și-o să fim sfâșiați pe străzi de maidanezii pe care nu-i strânge nimeni. Că sunt mulți în adăpostul public și, făcând apel la conștiința umană, mai degrabă îi omorâm decât să-i ținem cu 1,89 lei pe zi. Că gălățeanul nu adoptă, chit că sunt foarte multe campanii care promovează chestia asta.

Da` uite că se trezește cineva care vrea să adopte. Nu 1, 2, 5, ci 100. Și are nevoie de niște fonduri, pentru că eu știu cum arată Musette și da, ca să mai construiască niște padocuri, e nevoie de bani.
Că cele mai multe fonduri vin din afară și, pentru fiecare sac de mâncare cumpărată din donații, eu am văzut chitanță. Și că acolo se bucură lumea și dacă te duci cu 2 conserve.
Despre asta n-a scris nimeni. Ăla care citește VL știe că nu se adoptă și unde se duc banii noștri. Nu știe sau refuză să înțeleagă că există alternative la baniii publici. Pentru că părțile bune nu se spun.
De parcă cineva, acolo, chiar și-ar dori un masacru. Dintr-o nevoie sadică de sânge, sau dintr-o vendetta personală.

Nu se spune nici că la Rolda se practică cu succes adopțiile de la distanță, că se adoptă constant în străinătate, sau că e nevoie de niște bani ca să facă rost de o nouă mașină cu care să adune da, câinii de pe străzi. Să-i sterilizeze și să-i țină departe de tine, care te plângi că-s prea mulți, în timp e mai lași o cutie cu pui la gunoi. Că în adăposturile lor câinii nu mănâncă de 1,89 lei pe zi, că acolo sunt și îngrijiți, și hrăniți, și în condiții normale. Că nu-și cumpără nimeni aifoane și merțane din banii publici, totul se duce în padocuri.

Ce se spune în schimb? Ce e subiect de știre și de da, din punctul meu de vedere, instigare la violență? Că două dintre angajatele Consiliului Județean, care sunt și susținătoare ale organizației Ajutați-l pe Lăbuș au datorii la întreținere. Cu date exacte, cifre, și poze.

Eu n-am văzut nici un raport de la Ecosal despre cum s-au cheltuit banii de sterilizare și de eutanasie cu injecție, nu cu sârma. E greu să facă asta un ziarist. E mai simplu să se ducă să fotografieze tabelele de la întreținere și să facă o legătură directă între ce sume nu sunt plătite, și uite, dom`le, cum din cauza iubitorilor de maidanezi e posibil să rămâneți voi, plătitori cinstiți și regulați de întreținere, fără apă rece sau căldură, cum tot din cauza iubitorilor de maidanezi e posibil să pice Apatermul, și să se ducă până într-acolo încât, pentru datoriile fizice ale celor 2, să ajungă direct responsabil angajatorul, aka Bacalbașa. Că e simplu să-i prezinți pensionarului teoria conspirației și să-l fraierești să creadă că, cel mai probabil, în loc să plătească întreținerea (care, între noi fie vorba, e subiect sacru pentru pensionarul care e în stare să facă infarct la coadă, ca s-o plătească) iau mâncare la câini.

Și, chiar dacă ar fi așa, ce? Din câte știu eu, dacă nu-ți plătești întreținerea o bucată de timp, ai toate șansele să rămâi fără apartament. Riscul tău. Dacă eu prefer să-mi iau un carton de țigări în loc să bag bani la întreținere, e problema mea, nu a lu` Cutare care mănâncă zacuscă pe pâine veche de o săptămână, dar e cu datoriile la zi.

Bașca, comentariile cu care da, am o problemă. Alo, dom`nu` ziarist care se ocupă de întreținerea paginii, pe ăștia când ai de gând să-i oprești sau să-i dai în judecată, după cum scrie acolo, jos, la formularul de comentarii? Sau îți pui ochelarii doar când nu e cineva de acord cu tine?
viata-libera-1

viata-libera-2

viata-libera-3

viața-liberă-4

Revenind. Nu mi se pare o informație de interes local ce datorii au alea la întreținere. De ce n-au venit să vadă cât am eu? A, da, pentru că eu nu fac parte din Consiliul local și nu le stau neapărat, ca ghimpele în coastă, când vine vorba de săpat politic sau de influențat opinia publică. Încă.

Și-ncă o chestie și termin: Bacalbașa ia la vreo 40 de milioane pe lună. Prezentată, la fel, ca știre de interes național. Ca pe o sumă enormă și de neconceput. Imens, dom`le, pentru o funcție publică. Știu pensionari cu pensii de 20 și ceva de milioane. Destui. Care stau cu fundul în mână, își mănâncă de sub unghii și dau nervos din cap când aud că cineva ia mai mult decât ei. Că ei sunt bătrâni și au muncit o viață. Auzi, tu, 40 de milioane! O avere! Să aruncăm cu cartofi în el, nenorocitul! Că nu se isterizează nimeni când aude de salarii de 200 de milioane că alea sunt, hăt, la București, în Parlament. E prea greu de ajuns acolo. Da` aici, la Galați, e de neconceput! Ne mănâncă pensia, dom`le, asta face.

Și ziarul local nu face decât să alimenteze ura și paranoia, cu câteva întorsuri de frază.

Comments (2)

 1. Mucegai

  Devine gretos si greu la stomac acest subiect al formatorului de opinie abject. Din pacate ai dreptate. Dupa subiectul dudul ucigas acum au ajuns la tabelele de intretinere. Jalnic.

  Reply
  1. cami (Post author)

   de câte ori zic că iau o pauză, o comit din nou. m-aș abține, dar ei mi le ridică la fileu

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *