De ce se-mbracă gemenii la fel

Explicația pentru că de ce există persoane născute prematur e simplă: vorbeau atât de mult încât organele, sătule de atâta maca-maca, au pus mână de la mână și le-au dat afară.
Vizualizez ficatul, dând la pace cu rinichiul și bazându-se pe stomac au împins, și-au împins, până l-au obligat să se nască la 7-8 luni, în loc de 9. Că vorbea mult.
Și așa au apărut persoanele alea care vorbesc doar de dragul de a vorbi, care nu spun nimic, de fapt, dar care au o plăcere deosebită să pună cuvânt lângă cuvânt și să-și audă vocea. Care au nevoie de măcar 100 de cuvinte să spună că au cumpărat pâine. Cărora îmi vine să le pun un ciorap în gură, pentru o secundă de liniște.

N-am găsit încă explicația la de ce se-mbracă gemenii la fel. Chiar și după ce au trecut de vârsta la care le cumpăra altcineva haine.

Mereu am senzația că văd dublu. Și că clar au până și șosetele și chiloții identici. O fi reducere dacă iei două chestii la fel. Sau sechele din copilărie, când se uitau în oglindă și nu știau nici ei care-i care.

În drum spre muncă, măcar o dată pe lună, dau nas în nas cu 2 perechi de din ăștia. Doi ei și două ele. Nu, nu sunt combinați, asta deja ar fi cumva împotriva firii. Și nici nu umblă împreună. Sunt singura care a observat că gemenii evită compania gemenilor?

N-o să vezi pe nicăieri clubul gemenilor sau gemeni din întreaga lume, uniți-vă! N-or să umble-n grupuri strict definite și, cel mai probabil, or să facă rugăciuni în fiecare seară să nu nască, și ei, tot gemeni. Nu fraternizează cu alții, nu vor drepturi, nu există minoritatea gemenilor, n-au partid politic și nici organizare în ginți. Se feresc de cei aidoma lor și traversează pe partea cealaltă când văd o altă pereche de gemeni.

Dar. Și ei, și ele au aceleași haine. Aceeași geantă. Pe aceeași parte au întoarsă șapca și pe aceeași parte își poartă poșeta.

Înainte de a fi moda cu siamezii la circ, se purtau gemenii simpli. Dacă erai proprietar de circ și dădeai peste tripleți, puteai fi sigur c-ai dat lovitura. Și erau numerele alea stupide, cu unul pe scenă și unul care apărea din public, cu priviți magia, uite-i cum se teleportează sau ați mai văzut așa minune, până și alunițele le au în aceleași locuri.
Nu știu dacă-i țineau în cuști și, sincer, nu știu exact dacă chiar s-a purtat vreodată numărul cu gemeni simpli, da` altă explicație pentru încăpățânarea cu care împart aceeași identitate nu găsesc.

Lucrul firesc și logic de făcut când vezi pe cineva că are același tricou ca și tine e să iei tricoul și să-i dai foc. Sau să dai foc persoanei care are același tricou ca tine, în funcție de preferințe. Nu să te-ncăpățânezi să-l porți în același timp, chiar dacă pe tine stă mai bine.
Da` să constați că cineva nu numai că are aceleași haine ca tine, da` îți poartă și nasul, și urechile, ba chiar și gesturile, deja mi se pare iad.

Van Gogh și-a tăiat o ureche pentru că avea un frate geamăn.
Zombie boy, aka Rick Genest s-a tatuat pentru că nu-i plăcea fața lu` frat`su geamăn.
Și tu alegi să fii identic cu geamănul tău.

Eu zic că e un virus. O boală letală. Un soi de vărsat de vânt în secolul 14.
Nu-ți trece prin cap că ai putea cumpăra altceva sau c-ai putea fi altfel decât identic. Ideea de a-ți face altă tunsoare te îngrozește. Faptul că ai putea să-ți faci operație de schimbare de sex te bântuie, dar calculezi costul mereu la dublu. Un inel diferit, o altă pereche de cercei, un tatuaj, un pulover de-o culoare diferită? Blasfemie!

Știa Mengele ce știa, când a început să-i studieze. Pentru că clar e ceva în plus sau în minus acolo, care-i determină la gesturi extreme. Sau poate au alt soi de retină și se văd diferiți, în timp ce subconștientul le dictează să poarte chestii identice. Și nu pricep de ce lumea le repetă că-s la fel. Asta da conspirație.

Oricum. Îmi vine să-i opresc pe stradă și să le cer explicații. Nu-s atât de deschisă la dialog cu persoane necunoscute. Dar, care sunteți gemeni și vă-mbrăcați la fel, îmi spuneți și mie o explicație valabilă? Că-mi tot storc creierii și nu găsesc nici una.

Comments (16)

 1. Mucegai

  Poate o fac ca să te provoace pe tine să găsești diferențele. E un joc, deci gemenii răman mereu copii.

  Reply
  1. cami (Post author)

   mda, deci de la conspirație a gemenilor, am ajuns la conspirație a gemenilor împotriva mea. muuult mai bine!

   Reply
 2. gemini

  eu am avut două colege de liceu gemene şi doar în primele zile le-am confundat. nu ştiu dacă se îmbrăcau la fel, nu prea “văd” hainele, dar dacă ar fi făcut-o cred că mi-ar fi sărit în ochi. oricum, prin voia sorţii, cele două surori locuiesc acum pe continente diferite deci nu prea ar face obiectul discuţiei de faţă.

  dacă mai deunăzi am încercat s-o fac pe pensionarul, poate la gemeni mi-o ieşi mai bine, că doar asta mi-e zodia. te-ai gândit că poate personajele tale de blog încearcă de fapt să fie originale prin cultivarea mimetismului reciproc? adică sunt original tocmai prin faptul că pot avea o copie fidelă, ceea ce restul lumii, ca majoritate, nu poate avea. un fel de negare a negaţiei, poate, la nivel de originalitate?

  Reply
  1. cami (Post author)

   undeva, cumva, toți avem o sosie. dar când o creezi, deja e prea mult.

   personajele mele nu-s mimetice, îs desconspirate

   Reply
 3. valentin

  Sunt geamăn, am o tunsoare unică (aceeași), combinație brunet ochi albaștri ten alb destul de rară, să nu spun unică.

  Reply
  1. cami (Post author)

   da` un geamăn ai, geamănule?

   Reply
   1. valentin

    N-am geamăn, nu poate nimeni să copie chiar totul.

    Reply
    1. cami (Post author)

     plus că ar fi greu de făcut o copie cât de cât reușită după original, nu?

     Reply
     1. valentin

      Într-o societate umană, bazată aproape exclusiv pe copiat, până la urmă, cel mai apreciat e ăla care copiază cât mai fidel. Depinde de fiecare să decidă ce să copieze. Asta-i fun rău.

     2. cami (Post author)

      când te clonează, zici

 4. boemul

  ba să ştii că prin State gemenii chiar fac întruniri, destul de mari.

  eu am avut odată o prietenă care avea o soră geamănă. erau malefice tipele, se ţineau de glume foarte proaste :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   în state n-am ajuns. cer dovada!

   vezi? e demonstrat deci: e ceva dubios la mijloc

   Reply
 5. valentin

  Rușii aleg să copieze Tz din alfabetul chirilic, românii pe ăla românesc. Unii aleg să copieze un om, nu eu în mod special….

  Reply
  1. cami (Post author)

   să-nțeleg că copiatul e acțiunea primordială?

   Reply
 6. Florin

  Ce traim e o viata rezultat al evolutiilor astea sociale, si noi sintem ce am rezultat dupa toate astea..Unii semanam cu altii, sau nu, cine stie, poate avem undeva, pe Terra un corespondent care sa ne semene fizic sau psihic, un geaman pe care nu l-am cunoscut niciodata..
  Mi-am adus aminte de un film vazut mai demult, unde 2 tipi gemeni schimbau prietenele intre ei, pentru distractie, asta pina au intilnit 2 tipe gemene care faceau acelasi lucru:)))
  A fost acuma, de curind, un caz, cind un tip, actor tinar si talentat a murit, si fratele lui geaman spunea ca a simtit cind el a murit..Poate ca gemenii au intre ei o comunicare foarte subtila, care ii face sa doreasca sa arate si celorlalti asta prin imbracaminte, sau ceva.. De fapt, poate ca totul tine de natura noastra, si de dorinta de a deveni, comunicind cu cei pe care ii simtim pe aceeasi lungime de unda..

  Reply
  1. cami (Post author)

   un corespondent, undeva, nu e alegerea noastră.
   nu contest că e o legătură puternică între gemeni, doar nu înțeleg de ce e musai să se-mbrace la fel

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *