Cât costă un avort

N-ai voie să faci multe-n post și-n sărbătorile cu cruce roșie. Ăia mai extremiști or să-ți spună că nici în cele cu cruce neagră nu e tocmai indicat să-l mânii pe domnul. La grămadă, n-ai voie să speli, să faci curat, să te măriți, să faci sex, să te scobești în nas, să donezi sânge sau să miști un pai. Mă mir cum de ai voie să te speli sau să naști, dar nu se știe niciodată.
Asta dacă ești religios. Dacă nu, faci ce vrei, când vrei. Cu amendamentul că-ți vei primi priviri ucigătoare de la bunii creștini care au auzit ei că-n sfânta zi de duminică ai băgat o mașină la spălat, ai dat cu aspiratorul și, după ce s-au oprit astea din bârâit, ai mai și gemut o bucată de timp și da, ai avut și orgasm.

Religia îndobitocește. Dacă ești îndeajuns de prost încât să te lași influențat. Dar, e o alegere personală. Poți alege să fii dobitoc sau nu. Problema e când chestia asta, care ar trebui să țină de fiecare în parte, începe să devină literă de lege în chestii publice și sociale și-ncepe să te fută la icre oriunde ai privi. Mai nou, în medicină.

Prin clasa a 7-a am citit eu un articol foarte lacrimogen, despre ce simte fătul avortat. Despre cum e el acolo, mic și cu unghii în dezvoltare, cu degete formate și bătăi sesizabile de inimă, cum poți deja să-i găsești capul și picioarele și cum, când avortezi, simte tot, și mai și țipă insesizabil, cum simte fiecare bucată pe care i-o smulgi din el și cum, chiar dacă nu e născut, deja e o ființă vie. Mă rog, era lacrimogen și trist.
În clasa a 7-a nu știi foarte bine cum stă treaba cu avortul.
Mi s-a părut o crimă odioasă. Legală, dar odioasă. Și n-am înțeles din prima de ce e legală.
De-abia dup-aia am citit și-am auzit și-am văzut cum era când n-aveai dreptul legal să faci asta, câte persoane au murit și cum pentru că se făcea avort cu andrele, avort cu spălături și fierturi dubioase, avort cu scule nu tocmai sterile, avort cu toporul sau ciocanul. Din lipsă de legalitate, de contraceptive, de ilegalitatea contraceptivelor și pentru că lumea era prea proastă să înțeleagă că e o alegere personală.

Nu intru în discuții din alea cu da` acum e legal, dar sunt multe metode de a te proteja, avortul ar trebui să fie o soluție extremă, de ce să nu te protejezi pentru a evita o sarcină nedorită, de ce să nu aduci pe lume o mică minune și mii de femei avortează pentru că-s prea proaste ca să se protejeze. Astea-s discuții de bere și de pro și cons, și-s atâtea nuanțe la fiecare întrebare în parte.

Ce treabă are avortul cu religia? În afara dilemelor ălora cu e sau nu crimă, mai bine faci 6 copii, că domnul a zis să ne înmulțim, îi procreem în perioada în care nu-i post și-i învățăm cum să-mpartă un măr, să crească altruiști și-n familii mari, că rudele aduc fericirea și cine o să-ți dea o cană de apă la bătrânețe?
Religioșii spun că o familie numeroasă te călește pentru viață și te-nvață să fii mai bun și mai complet. Eu spun că o familie numeroasă, dacă n-ai posibilitățile financiare, te distruge și te condamnă. Diferență de viziuni.

Dar. Maternitatea din Iași o să lase la latitudinea medicului dacă mai face sau nu avorturi. Adică vei fi privat de-un drept legal, care ține de corpul tău, sănătatea ta, stilul tău de viață, pentru că medicul are obiecții religioase în legătură cu ce faci tu, cu tine. Adică îți bagă pe gât religia lui, în timp ce tu poate ești reptilian.

În vestul țării, medicii refuză să mai facă avorturi în post, dacă nu pun în pericol viața mamei. Până trece postul, e posibil să treci și tu de perioada aia în care fătul e îndeajuns de mic pentru a fi avortat fără probleme. Și de ce? Pentru că nu vor să facă crime-n post. Eu zic că duc spre crime mai mari dacă-i lasă să se nască din persoane care nu-i vor, care-i vor abandona, care-i vor crește cu juma` de măr sau care, din prostie, îi vor naște și-i vor duce la gunoi. Sau vor ajuta la menținerea populației de orfani din stradă. Dar ce contează, atât timp cât ții postul?

O altă tanti refuză să facă avorturi, cu toate că e ginecolog, pentru că pe ea a marcat-o avortul ei propriu și personal. Poate ar fi trebuit să se facă pediatru. Sau cardiolog. Sau ceva care să n-aibă contact cu medicina, pentru că medicina și religia nu se prea pupă. Sau n-ar trebui.

În State s-a votat o lege care spune că angajatorul, în funcție de vederile religioase, poate refuza să-ți plătească asigurarea de sănătate când vine vorba de contraceptive și avort. Că se simte lezat în fundul credinței lui că tu te pui în calea voii domnului, și nu te-nmulțești. Că stă el cu tine acasă, mă, când schimbi scutece, îți dă el de mâncare și-ți crește, tot el, copilul.

Medicina n-ar trebui să aibă tangențe cu religia.
La fel cum astronauții nu devin astronauți ca să-l găsească pe dumnezeu între stele. Se fac astronauți tocmai pentru că nu le pasă că s-ar putea să-și agațe racheta de fusta vreunui înger.
La fel și medicii. În momentul în care ieși dintr-o operație reușită, după 10 ore și familia mulțumește domnului că le-a salvat membrul, nu ți se strepezește bisturiul?

Nu spun că medicii ar trebui să fie atei. Spun doar că, atât timp cât poartă halatul alb, haina verde, bisturiul sau stetoscopul, n-ar trebui să tânjească la sutană. Să fie religioși la ei acasă, nu cât timp au drept responsabilitate, sănătatea mea. Că n-am văzut pe nici unul care să facă rugăciuni deasupra mesei de operații, în speranța că tăietura aia se va face în mod miraculos, de la sine. Și nici apendic scos prin puterea moliftei, și nici transplant de organe realizat datorită sfintei cruci.
Dacă le pasă atât de mult de partea mea spirituală, trebuiau să se facă psihologi sau să aleagă teologia.nazism-religie

Ca naiba, Papa a tot declarat că e de acord cu contraceptivele, cu homosexualii, cu ateii, cu tot ce nu face rău gratuit și cu tot ce ține de libertatea individului.
Nu și ortodocșii, că lor le trebuie reguli stricte, scrise ca pentru proști, pentru a putea trăi. Și dacă n-ar respira din inerție, majoritatea ar muri asfixiată.
Nu și extremiștii, care nu vor să-nțeleagă că da, ok, e dreptul tău să crezi în ființe fabuloase din povești scrise de evrei morți, dar pentru mine e ca și cum aș crede în poveștile din 1001 de nopți.
Și e ok să faci asta la tine acasă, nu să-mi bagi mie pe gât biblia ta. Că nici eu nu vin la tine acasă să-ți bag pe gât argumentele mele. Și nici nu te iau la bătaie când văd că ieși, pios, din biserică. Și nu-mi pasă ce religie ai când vin să mă consulți, să mă operezi, să-mi vinzi bere, să mă iei cu taxi-ul, să mă tunzi sau să îmi schimbi abonamentul la telefon.

Religia e ca muzica: poți asculta ce vrei, atât timp cât nu pui mâna pe mouse-ul meu, la laptop-ul meu, în casa mea și-mi pui Guță la maxim.

Și dacă ajungem la momentul ăla, în care religia devine literă de lege, în care tanti de la pâine o să refuze să-ți vândă pâine pentru că tricoul tău e împotriva religiei ei, în care medicul o să refuze să te opereze nu pentru că nu poate, sau nu ai nevoie de operația aia, ci pentru că dumnezeul lui nu e de acord, în care n-o să mai poți vota pentru că te-ai declarat ateu, în care n-o să mai ai un loc de muncă pentru că angajatorul nu vede cu ochi buni faptul că tu nu mergi regulat și organizat la biserică, în care n-o să mai poți ieși pe stradă dacă n-ai carnetul de credincios după tine, în care inchiziția și teroarea se vor repeta, atunci, cu tot respectul pe care-l am pentru alegerile personale ale fiecăruia, cu toată toleranța pe care o am față de alții, cu tot crezul meu propriu și personal, care-mi spune să nu fac rău decât celor care-mi fac, îmi bag picioarele și-n voi, și-n religia voastră care vă transformă-n oameni de câcat.
Și-ncep să-l am ca idol pe Varg Vikernes și-mi vine să te operez fără anestezie și fără studii, în timp ce-ascult Burzum.

Comments (14)

 1. dorel

  articol lung, agresiv, vulgar pe o tema f.controversata. Un mare cantaret francez spunea aproximativ “chiar daca nu esti un om religios, e bine sa te comporti dupa invataturile Bibliei”. Tu cine esti ca sa invatam ceva de la tine? Esti slab, lasa-nee

  Reply
  1. cami (Post author)

   învață să citești.fă un acord, mai bagă două acatiste și stai la tine-acasă dacă de la mine n-ai ce învăța.

   Reply
  2. Paul

   Dorele,am inteles.,esti tare in citate. Dar o parere personala, ceva…?!

   Reply
 2. dorel

  am citit articolul fara sa ma intereseze numele autorului. L-am recitit, raman la parerea mea, fac acordul: esti slaba si te bagi in seama singura. Ma duc si dau 4 acatiste sa ma fereasca Dumnezeu de profesori ca unii blogheri.Raspunde pt.admiratorii tai,eu nu-mi mai pierd timpul cu polemici.

  Reply
  1. cami (Post author)

   fă pași

   Reply
 3. boemul

  dorel ăsta chiar că nu putea să-şi aleagă nick mai bun.

  Reply
  1. cami (Post author)

   era deja în certificat

   Reply
 4. dorel

  Paule, daca Charles Asnavour, intr-un interviu a afirmat ce am sustinut mai sus ( citatul aprox.) si a spus mai bine ceea ce cred si eu, ce parere personala sa mai am? Spre deosebire de altii eu imi cunosc limitele intelectuale si recunosc ca fost sportiv, cine este cel mai bun.

  Reply
 5. dorel

  Asta boemica. Ba mancati-as! Nu cunosc limbajul cifrat. Ce e boemica nick?

  Reply
 6. Nautilus

  “tanti de la pâine o să refuze să-ți vândă pâine pentru că tricoul tău e împotriva religiei ei, în care medicul o să refuze să te opereze nu pentru că nu poate, sau nu ai nevoie de operația aia, ci pentru că dumnezeul lui nu e de acord, în care n-o să mai poți vota pentru că te-ai declarat ateu, în care n-o să mai ai un loc de muncă pentru că angajatorul nu vede cu ochi buni faptul că tu nu mergi regulat și organizat la biserică, în care n-o să mai poți ieși pe stradă dacă n-ai carnetul de credincios după tine”

  Se întâmplă chiar acum, şi nu numai când e vorba de religie. Religia te face să pierzi procese şi să faci puşcărie ca Plăcintă, să ţi se facă mizerii la serviciu fiindcă nu respecţi sărbătorile religioase etc

  Dar în relaţiile dintre oameni ţi-o furi pentru motive la fel de absurde. Spre exemplu, un posibil partener te respinge… fiindcă nu ai bucătărie modernă, şi de aici se subînţeleg nişte chestii legate de faptul că nu găteşti, că nu mănânci împreună cu familia (pe care încă n-o ai) duminica.

  Ghici ce îl întreabă Marghioliţa pe Dorel când ajunge la el acasă: “de ce nu ai poze cu părinţii, rudele şi restul familiei?” – nu ai poze, deci nu ai relaţii apropiate cu ei, eşti automat suspect, cine ştie ce ascunzi, oi fi vreun drogat sau violator, bla, bla. “De ce nu găteşti?” – nu găteşti, înseamnă că nu mănânci sănătos, nu eşti gospodar, eşti suspect etc. Sau, şi mai caraghios: “nu crezi că ţi-ar trebui un frigider mai mare?” – ai doar un frigider mic într-un colţ pentru bere şi sucuri, înseamnă că nu faci piaţa regulat, nu găteşti în casă, mănânci mult fast food şi bei multă bere, eşti suspect.

  Dacă eşti suspect fiindcă ai un frigider prea mic, în pula lui Dan Voiculescu, chestiunile legate de religie chiar nu mai contează, ţi-o furi înainte să ajungă discuţia acolo.

  Reply
  1. cami (Post author)

   să zicem că depinde de unde începi discuția. pe mine dacă mă-ntreabă cutare de religie, stau cu orele de vorbă. dacă întreabă de frigider deja vorbește cu spatele meu.

   și poate că, într-o lume mică, frigiderul e extrem de important. nu-mi pasă de discriminarea pe bază de frigorific. religia, orientările, culoarea politică – astea-s chestii de care te lovești direct și-ți mai faci și vânătăi.

   Reply
 7. dorel

  Pentru Nautilus a lu’ Nemo:
  ce legatura are articolul bloggerului ateu impotriva religiei( care e treaba lui) cu ce ai comentat?
  Sa-ti raspund, ca m-ai numit:
  cand veneau Marghiolitele la mine acasa(tratandu-le cu respect- fete naive, gospodine obisnuite, femei maritate suparate, fete de local si unele cu gand de maritis probabil)nu m-a intrebat nici unade ce e frigiderul mic.Cred ca am fost intrebat si s-a concretizat, daca nu este cazul sa mai stea si a doua zi sa faca o ciorba. Noi nu avem nici o vina ca tu primesti reprosuri, ca ti-o furi “ca frigideru-i prea mic, ca casa-i mica, ca leafa-i mica,ca aia-i mica Esti ghinionist.De aia iesi in strada si strigi: pl-ul lui Voiculescu,Placinta nu stiu ce,mai iei o caramida mai strigi ceva si te ducici

  Reply
  1. dorel

   continuare…
   …obosit. Si te lovesti iar de filozofia ganditorului Friederich Nitzche: nice casa,nice masa, nice mandra giupaneasa.
   Casa-i mica, frigideru-i mic, leafa-i mica, aia-i mica…baga-mi- as plulin ea de viata…Voiculesculeeee…

   Reply
 8. Pingback: Spun da avortului și da vieții - p.2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *