Portretul țăranului român

Cum îl recunoști? Poate că nu-l cheamă Ion, dar îi clocotește încă-n vine dorința barbară de a avea pământul lui și de a o avea pe Ana, acolo, pe pământul reavăn, pe bucata de pământ care-i doar a lui. Să-și bage adânc unghiile-n pământul negru, să-l poarte sub unghii și-ntre degetele boante, să fie mândru că are țărâna lui. Pe el, țăranul.

Îl atingi în mândria lui de țăran dacă-i spui că nu ești patriot. Că nu-ți pasă nici de Sabina, nici de autonomia Covasnei, nici de Ardealul care, de fapt, e al ungurilor, nici de echipa națională de scrimă, nici de Halep și nici măcar de cine-i președinte. O să-l doară adânc și profund și-o să vrea să fii printre ăia cărora le-ar băga sapa-n gură: țigani, homosexuali și nenaționaliști.

Că dacă ar gândi toți ca tine, n-am mai avea țărișoara noastră. Horia, Cloșca și Crișan au murit degeaba, războiul de independență – degeaba a fost și bunicul lui, mort în al doilea război, se răsucește în mormânt. Plus vreo doi unchi călcați de tanc la Revoluție.
Ești o rușine și meriți tăvălit prin catran și biciut la stâlpul infamiei, la fel ca miile de iobagi care au murit sub biciul ciocoilor.
Asta au ei: mania trecutului glorios istoric.

Are degetele boante. Moștenire de la un străbun care și-a dat cu toporul peste mână. Și-a transmis genetic invaliditatea mai departe. Orice ar face, mâna lui îi va trăda originea. Te aștepți să-i întorci palma și să-i vezi bătăturile. Nu că munca ar fi o rușine. Dacă ar munci la sapă.
Țăranul parvenit nu dă la săpă. Nu se duce la prașă. Strâmbă din nas dacă sugerezi că ar face așa ceva. A săpat și-a prășit de i-au sărit capacele. De și-a umplut palmele de bătături și unghiile de pământ. Până au decis ai lui să-l trimită la oraș. Să facă ceva. Să realizeze. Să devină. De atunci, neagă c-ar ști cum să țină sapa. De-atunci strâmbă din nas când aude de animale, de câmp și de căruță. De când a ajuns la oraș, nu mai știe că-i țăran.

Orice ar face, țăranul va vrea urce. Să fie peste alții. Peste cei care l-au călcat în picioare și-au râs de el în gimnaziu, că pute a bălegar și vorbește cu ”da` di și?”. Peste cei care s-au născut la maternitate, nu la umbra roții de la căruță. Peste cei care n-au fost la țară decât în vacanțe și, eventual, la bunicii altora, că neam din neamul lor s-a născut la oraș. Peste cei care n-au nici degete boante, nici bătăruri în palmă, nici iobagi în familie. Peste cei pe care-i văd ca pe ciocoii de altădată. Peste cei care pot să pronunțe ”le” și nu le iese ”lio” și nu trebuie să se chinuie pentru asta. Peste cei ai căror bunici au fost la Notre Dame de Sion. Și, chiar dacă n-au fost, impresia aia o lasă. Peste cei care știu să poarte natural o rochie, care nu rup tocurile sau pe care un costum nu arată manelistic, arată de parcă s-ar fi născut cu el.

Va vrea să fie peste ei. Să le arate că e mai bun. Va învăța cu dinții strânși și cu răzbunarea în minte și, când va ajunge sus, va avea impresia că l-a prins pe dumnezeu de-un picior. Că poate să facă orice. ”Ăi, tu de colo!” Că-i șef, și-n mintea lui șefia e să fie ca ciobanul pe imaș. Și ăia de sub el sunt oile. Sau vacile, la care-și permite să strige ”nie, la paie!”
Că asta înțelege țăranul: că, dacă-i sus, își permite orice. Și vrea să-i strivească pe cei care i-au râs în nas. Sau care nici măcar nu știau de existența lui, până să ajungă acolo. Să taie, să spânzure, să facă legea, că așa se-ntâmplă la revolta țărănească și nu-i nimic mai rău ca un țăran cu impresii.

În același timp, țăranul duce cu el, adânc ascuns în conștiință, complexul inferiorității. Că poți să-l duci la coafor, o să-și facă sarmale. Îl duci la manichiură – își va face unghii cu gel, da` din alea lungi, și cu alură de lopată, că subconștient îl cheamă originile. Îl duci să se-mbrace, va cumpăra bluza aia înflorată și lucioasă, care se purta în anii `90, și-o s-o numească ”elegantă”. Îi spui să se machieze – va arăta ca o curvă mexicană. Îi pui Vivaldi – va zice că are scripca dezacordată și că boul lui rage mai melodios. Îi dai lingură de metal, o să-ți spună că borșul n-are gust decât cu lingură de lemn. Îi faci friptură, o să strâmbe din nas, că păsările de la el din curte, cărora le taia gâtul cu satârul, au gust mai bun. Până la urmă, chiar nu știe țăranul ce-i șofranul.

În schimb, va vrea cea mai mare casă, cea mai scumpă mobilă, cel mai performant aspirator. Nu va cumpăra în funcție de calitate, va cumpăra în funcție de preț. Nu va face rată pentru prima casă, va vinde un pogon de pământ și-și va cumpăra casa lui, că ce-i în mână, nu-i minciună. Dacă-i cere plodul o înghețată, n-are bani. Chit că mai are 100 de pogoane. Da` ce, plodu` trebuie răsfățat? O înghețată? Să rabde pân` la salariu, să știe care-i valoarea chenzinei.

Va avea bucătăria la cheie, dormitorul la cheie, baia la cheie, dar nu va da drumul la centrală, va îngheța în timpul iernii și se va spăla cu țârâita, că tu știi ce scump e gazul? Centrala să fie, o folosești doar la nevoie maximă. Dacă încălzești două oale la aragaz, te poți spăla, consumi mai puțin, și se face și cald în casă. În schimb el are centrală, în timp ce cumătrul încă se mai încălzește la sobă cu lemne.

Concediul? Concediul și-l va lua neapărat 2-3 săptămâni, în iulie sau în august, după ce a tras ca boul la jug tot anul și nu și-a consumat zilele de concediu. Unde? În nici un caz la mare sau la munte în România. Țăranul nu-i țăran dacă nu se duce măcar în Bulgaria, că-n România e așa, dom`le, o mizerie și niște mârlani…
– Da` ai văzut marea la noi? Sau muntele? Orice zonă.
– În nici un caz. Când eram mici nu ne ducea părinții în concediu, că n-avea timp. Și, de când am salar, numa` în afară, dom`le, la civilizație, nu ca toți săracii, care se duc în Brașov sau în Vamă. Ce, de asta muncesc tot anul? Să văd Românica? Da` nu m-am săturat de ea? Și-am văzut-o și-n poze, și-mi ajunge. E momentul să ne dăm, dom`le, cu lumea, și să nu ne mai ancorăm în trecut și-n țara asta de câcat. Că tu știi ce fac politicienii? Niște hoți…

Și continuă. Îi întrebi cine-i Brâncoveanu, o să-ți spună că e un mare sculptor, că ei au fost buni la matematică și la calculat ari și hectare, dar ce contează? Tu, sărăcie, ai văzut Bulgaria? Nu! Ei acolo se duc, măcar o dată pe an.

Ultimul punct, și cel mai important, țăranul se va uita cu un ochi rău la tine, orice ai face. Știe ceva despre tine? Nu. Clar ai ceva de ascuns. Ai un bărbat acasă? Nu. Clar ești d-aia de strică casa omului. Ai 30 de ani și încă nu ai un copil? Ce stricată ești! Bani pe câini și pisici poți să dai, te consumi pe niște boale de animale, da` să crești un suflet, nu ești în stare! Cum adică îți iei concediu fără plată? Da` ai de gând să recuperezi? Nu? Da` tre`să le recuperezi, chit că n-ai ce munci, vii și speli geamuri și tot vii, că la salariu, ce mai iei în mână? Ce bani mai faci tu? Și chiar dacă n-ar fi vorba de bani, cum adică nu te poți trezi la 6 dimineața, să muncești 14 ore și dup-aia să te duci să speli șosete și să dai cu aspiratorul? Da` ce-i luxul și răsfățul ăsta pe capul tău? Ce, te crezi mai bună ca noi? Da` ce, a trecut demult vremea nobilimii, marș la muncă, loază, că de-asta ai un loc de muncă, nu să te fofilezi toată ziua și să-ți miști curul inexistent pe tot platoul. Ce, faci duș în fiecare zi? Asta-i risipă, și bunului dumnezeu nu-i place risipa, la fel cum nu-i place nici că-ți bați joc de viața ta și de restul lumii care-i în rând cu lumea. Nie, la paie!

Portretul țăranul parvenit. Cu degete boante, idei de măreție și complex de țăran.
Compunere liberă.
Aștept completări.

Comments (48)

 1. provo

  Pai nu stiu daca exista om sa nu faca dus in fiecare zi pe vremea asta, exista posibilitatea sa moara sufocat in mizeria lui.. Si daca nu face clar nu e taran, e dobitoc sau homo sapiens. Hai ma Cami, ceva mai curat :))) tu vezi numa neghina din societatea asta de rahat?

  Reply
  1. cami (Post author)

   de-ar muri…
   e simplu: dobitocul nu face duș că-i cretin. țăranul – din economie.
   văd și părțile bune. doar că-s prea puține. de obicei, când apar, scriu și despre ele. dacă nu-s din alea, doar pentru mine :)

   Reply
 2. Lotus

  Ce să-ți zic… n-am făcut o călătorie prin țară pentru a mă documenta. Dar bunicii mei din ambele părți erau țărani. Din sate diferite. Și pentru mine termenul vibrează cu totul altfel. E drept că ai introdus undeva cuvântul „parvenit”, vorbind însă la modul general, percepția mea e alta. Dincolo de lipsa de educație și cizelare, elemente care deseori nu constituie decât o pojghiță a personalității, mulți țărani ar putea să le dea clasă orășenilor, ca oameni. Eu am un profund respect pentru ei. Iar utilizarea termenului în sens peiorativ, așa cum o constat foarte des în spațiul virtual, îmi repugnă. Menționez și faptul că m-am născut și locuiesc la oraș.

  Reply
  1. cami (Post author)

   am precizat pe undeva că cel de care vorbesc eu își reneagă originile.
   și cred că mai scrie pe undeva că nu vorbesc de țăranii-oameni, ci de cei care vor să fie ceea ce nu sunt. sensul peiorativ îl folosesc pentru că, dacă aș spune mârlan, prea puțini ar înțelege.

   Reply
 3. valentin

  Ceva obiecții.
  Fiecare vrea bani și putere și când nu poate mai mult, o dă pe aia cu ‘banul ochiul dracului’.
  Și parcă rata de naționaliști e mai mare la ăștia crescuți la oraș.

  Reply
  1. cami (Post author)

   depinde și cum te folosești de banii și de puterea aia.
   iar naționaliști n-am văzut decât printre din ăștia. or fi și alții, da` dacă nu i-am văzut eu…

   Reply
   1. valentin

    În general, să obții mai mulți bani și mai multă putere, deși dacă-i întrebi toți ar spune că nu. :))
    Dau doar un exemplu de naționaliști, ăia de se duc la meciul cu Ungaria, doar chitiți să-i pocnească pe unguri, apoi stau la o terasă din București să vadă meciul să nu-i prindă poliția, că-i toată la meci. :)). Ori ăia, de fapt, ar fi țăranii parveniți, că deși în dex s-ar spune că țăranul e ăla de la țară, sensul s-a cam schimbat, așa cum s-a schimbat cu sensul cuvântului țigan, că de aia spaniolii au voie să spuna gipsy și noi nu.

    Reply
    1. cami (Post author)

     de obicei, scopul final nu se dezvăluie așa, oricui
     ăia-s naționaliști autointitulați. de obicei, sun doar microbiști cu impresii de huligani

     Reply
 4. Florin

  Astia sint ghiolbanii cocliti, de care sintem zilnic inconjurati, de parca au aterizat toti peste noapte si s-au amestecat cu populimea de bun simt:))
  Mai, acuma ca si arata diformi, in fine, cit tine de fizic, asta e, nu sintem toti frumosi, problema cu ei e ca sint ultra-prosti, si infinit de rai..Mie un maimutoi de asta mi-a inventat o mizerie, si mi-am pierdut jobul de dinainte, bine, pina la urma am gasit alt job mult mai bun, si, in fond mi-a facut un bine, dar combinatia asta m-a pus pe ginduri, ca astia se aliaza la rele cu altii ca ei si-si fac damblaua pe tine, sint foarte periculosi cind se asociaza, si trebuie sa le faci ceva altfel sigur esti urmatoarea lor victima..Trebuie mare atentie ce spui si ce faci in prezenta unei aratari din asta, ca in creierul lor nu e decit dorinta de a se razbuna pe toti cei care nu le seamana, sint salbatici, si in stare de orice..Si multi din specia asta sin pe post de sefi, sau de mina dreapta a sefului tocmai pentru ca e rau, si-l apara pe cretin de ceilalti..E mult de spus, de astia nu scapam, si ceilalti pare ca nu fac nimic ca sa se salveze, ca pina la urma e o lupta care pe care, ori tu, ori ei.. Aia buni parca se feresc de toate, si sint multumiti in lasitatea lor ca au supravietuit, ori nu asa treci prin viata, nu lasindu-te calcat in picioare..
  Trebuie si un pic de demnitate, si coeziune cita e posibila, ca chiar nu se poate ca scursurile astea sa se dezvolte asa de usor, si nimeni sa nu poata sa le faca nimic..Pentru mine astia sint raul cel mai rau, pentru ca unii ca astia au facut toate crimele de care isi aminteste istoria..
  Tu spui de un caz de tzaran, eu zic de tipul de proletar imburghezit, si mai sint atitea altele dar toti acelasi tip: needucati, prosti facuti gramada, dar foarte rai, si oricind gata sa te taie felii..Eh, se inmultesc, se pare..

  Reply
  1. cami (Post author)

   mulțumesc pentru sinonime. poate că datorită ție vor înțelege și alții la ce soi de persoane mă refeream.

   da, de răutatea gratuită am uitat.

   se înmulțesc alarmant. nu șiu cât le vom putea ține piept.

   Reply
 5. Florin

  Am uitat sa mai zic despre patriotism..Astazi granitele se cam sterg, ca esti intr-o tara e ceva prin faptul ca ai crescut, si ai fost format in cultura aia specifica, dar poti oricind sa pleci in alta tara, cu alta cultura, daca tu crezi ca iti e mai bine acolo, nu asta e problema..
  PAtriotism inseamna sa vorbesti corect limba, sa cunosti ceva istorie, geografie, arta de toate felurile, felul oamenilor, si tot ce tine de o viata adevarata; sa fii corect, cinstit, sa nu inseli, sa fii profesionist in jobul tau..Adica fiind om, cred ca automat devii si patriot..Aia care se bat cu caramida in piept, care injura, scuipa, jignesc, lovesc, aia in nici un caz nu pot fi patrioti, pentru ca nu au cum, ei ies automat din orice discutie..Si mai e si chestia ca prea multe lepre au folosit cuvinte mari ca sa se declare patrioti, ca sa demonstreze ceva nedemonstrabil, de fapt, pentru ca bunul simt al omului de rind sesizeaza impostura..
  Vezi, in toate situatiile de viata trebuie sa comparam ce vedem cu valorile autentice, si asta ne face sa nu gresim..Pentru ca aia rai au inteligentza lor, si vor folosi orice metode ca sa reuseasca, absolut orice metode, mergind pina la crima, pentru ca nu au scrupule..Trebuie mare atentie cind avem de-a face cu oamenii, adica sa fim rezervati cind ii intilnim, sa ne deschidem sufletul in fata celor sufletisti si adevarati, dar si gata sa-i nimicim pe toti extraterestrii astia, pentru ca eu m-am saturat de tolerantza si deschidere fata de asa tirituri..Nu, absolut deloc, oricine incalca libertatea celuilalt e bun de izolat de societate..Ca uite ca cu tolerantza westului la ce s-a ajuns in problema cu avionul doborit, iar asta e doar cireasa de pe tort, ca noi am trait vremurile deportarilor si a bagarilor la beciuri securiste, si a anihilarii intelectualilor, si oho, inca cite si cite alte multe intimplate..Mai, nu pot sa uit, cind eram pe vremea lui Ceasca si ascultam Europa Libera de cite erau capabili toata adunatura asta..Si daca nu stim, si vrem sa ne amintim e suficient sa mergem pe Wiki la orice tine de comunisti, bolsevici, securitate, etc, si o sa ne facem o idee de cite milioane au murit nevinovati..Ehe, daca am sti sa ne amintim istoria, poate altfel am gindi, si actiona acuma..

  Reply
  1. cami (Post author)

   patriotismul e o chestie pur personală. când începi s-o strigi în 4 zări, deja e fațadă. când încerci s-o bagi pe gât cuiva, deja e violență.
   de deschis sufletul nu prea se pune problema. ăsta deja e un lux pe care ni-l permitem în fața a din ce în ce mai puține persoane.
   cât despre istorie…trecutul e acolo ca să-l înveți, sau nu. dar nu poți aplica chestii atât de trecute într-un prezent din ce în ce mai rapid.

   Reply
 6. boemul

  observ că n-ai zis nimic de automobilul ţăranului respectiv :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   tipul mașinii diferă. dar va fi ceva cât mai pompos, pentru care a mai vândut un pogon de pământ și a renunțat și la cicolata copilului.

   Reply
 7. gabriel

  Nu prea sunt de acord cu articolul. Mi se pare sufocat de generalizari, majoritatea nefondate.
  Da, taranul roman este putin informat si poate parea naiv pentru “marii oraseni” ai Romaniei descendenti ai taranilor adusi de comunisti pentru urbanizarea artificiala a tarii. Pot fi si inculti, cu toate ca la capitolul asta s-ar putea sa fie cu mult devansati de generatia “creasta”
  pentru care bacalaureatul pare mai mult doctorat si Goga e mai degraba nume de fotbalist insa ei poarta gena romaneasca nealterata de globalism, de Kapatos sau nepasare. La tara daca o sa cazi pe strada primul care te vede te ajuta, la oras peste 50% vor fi nepasatori, iar din restul mai mult de jumatate se intreaba cati bani ai in portofel…
  Taranul parvenit…pfff…un concept tampit. Ce inseamna parvenit? Ca daca performezi in scoala si banii vin ca rezultat al educatiei superioare asta nu inseamna parvenire. Daca esti prost de mori din Bucuresti si tac-tu e si el un sefut la stat si toata familia traieste extraordinar din spaga, si desi scoala nu a foat niciodata pt tine dar tati va investi banii negri in maretul tau “business” (app. nu se mai spune afacere) care face si el ceva mai mult pt institutiile statului decat pt privat….as spune ca esti cu mult mai parvenit.
  Cred ca procentul de parveniti e mai mare la oras…mult mai mare… Si generalizarile nu sunt productive…sunt rezultatul unei minti modeste… poate chiar de orasean frustrat ;).

  Reply
  1. cami (Post author)

   cred că n-ai înțeles.
   ori ai citit pe diagonală, ori n-ai cunoscut, ori n-ai dat importanță.
   am spus eu pe undeva de țăranul care stă acasă la el, are grijă de gospodăria lui și e nealterat de globalism? am spus eu că mă deranjează țăranul autentic? sau că nu-mi plac ciobanii care nu știu cu ce se mănâncă istoria? nu.

   am vorbit despre ceea ce numește mai inspirat într-un comentariu mai sus florin, ”ghiolbani”.

   cât despre generalizări, modestii și frustrări… simt un atac la persoană?

   Reply
 8. Mucegai

  Oamenii din specia asta se numesc generic Gherțoi. Exită mai multe Încrengături subspecii și mutații că deh, mai mult ăștia se puiesc.
  -Există gherțoiul expat care trimite de afară televizoarele si cuptoare cu microunde din cele programate acolo pentru reciclat. Cu durere in suflet, tata e unul dintre ei.
  -Există Gherțoiu silonat, pentru care trelingu e costum de zi, si care poarta la blugi pantofi de lac.
  -Există Gherțoiul hidramat, care traieste prin și pnetru masina lui. Poate locuieste intr-o bucatarioara de vara de 2×2 dar are parcat 4X4 intr-un bungalow din beton cu inchidere centralizata. Pentru asta mirosul braduletilor de la Agip este Eau du Chanel
  Exista…multți alți nenumărați gherțoi, cu vată in ureche, unghie lungă la deștu mic, șamd…

  Reply
  1. cami (Post author)

   mârlani, ghiolbani, gherțoi – multiple denumiri, aceleași persoane.

   împărțirea ta e mult mai științifică decât a mea. am putea pune cap la cap informațiile, pentru a face ghidul universal.

   una peste alta, ca să te parafrazez, ei sunt printre noi

   Reply
   1. Mucegai

    Deci da!

    Reply
 9. gemini

  semantic, termenii de țăran, cioban, gunoier sau ce-o mai fi, au un sens propriu și poate mai multe conotații peiorative. aici nu e vorba de înțelesul primar, poate că trebuia să precizezi asta.

  am vecini oameni de douăj’ de ani care nu ştiu ce-i ăla sat şi sparg seminţe cu curu’ pe scări, joacă acolo fifa pe telefoane pe 5 inci şi sunt plini de impresii. momentul de maxim ego şi deplină suficienţă e lăsatul serii, clănţănitul boabelor de floarea soarelui, hăhăitul “cool” (suntem populari, ce naiba!) şi golitul dozelor de 0,5 l. cu bere.

  problema îmi pare mult mai complexă. acest oraş e la o margine a civilizaţiei spre care care tindem. din păcate pentru cei care locuiesc aici şi pentru cei cărora le mai pasă de această comunitate.

  Reply
  1. cami (Post author)

   explicația e textul în sine. că eu n-am văzut țăran cu sens propriu care să se manifeste ca cei pe care i-am descris eu.

   ăia, de obicei, sunt descendenții celor despre care vorbim

   dacă-i întrebi, civilizația are alt sens pentru ei

   Reply
 10. joe

  țărani parveniți îs neamurile mele ajunse de la țară la oraș, care și-au luat un apartament amărât și mâncă fasole cu ceapă, da’ nu mai pun mâna pe-o lopată, că nu mai știu la ce ajută.
  sau colegă-mea tot de la țară, pentru care 3 milioane la brașov era aiurea, da’ a dat 6 milioane la bulgari în banchet.
  sau aia care-a venit să facă liceu’ la oraș și-am băgat-o în seamă, că era singură, și la sfârșitu’ liceului nu mai știa să zică un bună. se angajase și descoperise popularitatea din bani.
  clar e un concept tâmpit, pf

  eu nu știu cum poți să trăiești cu o minte așa modestă

  Reply
  1. cami (Post author)

   exact! până la urmă, fiecare dintre noi a cunoscut măcar un specimen, măcar o dată-n viață

   Reply
   1. joe

    știi cumva ce specie de aliens mi-a luat comentariu’ tău la care m-am simțit periată și calmată?

    Reply
    1. cami (Post author)

     cel mai posibil blogspoteriștii. ăia mai fac din astea, din când în când.

     da` cum știi deja esența, keep calm

     Reply
 11. provo

  Din vremuri vechi. DAcia noastra de sine statatoare era formata din niste humanoizi care barbiereau animalul din curte Il bagau la protap, dadeau cep LA niacaiva butoaie cu vin si o faceau lata pana dimineata ,se mai lasa si cu ceva bataie , cu vreo doua injuraturi si fara apa curenta, mai trecea o zi pana au venit dracii de romani si au mai adus cate ceva cu ei si io-te Romania . De atunci si pana acum exista o singura diferenta ; avem lumina electrica ,presedinte ,parlament si BMW. Nu s-a schimbat nimic din spiritul dac ,facem gratar in fata blocului ne injuram pe la colturi, nu ne spalam si multe alte caracteristici pe care late popoare nu left au. Acum poate intelegi ca noi romanii suntem suferinzi de o grea mostenire lasata de strabunii nostrii si acest fapt nu poate fi schimbat nicicum. E ca si cand ai vrea
  sa culci porcul in asternuturi curate dar el tot la noroi trage.

  Reply
  1. cami (Post author)

   eu nu cred în păcatele părinților. doar în incapacitatea unora de a gândi că se poate și altfel

   Reply
 12. newparts

  Interesant portret zugravit cu de toate :)
  Chestia cu spalatul si economia de orice cred ca reprezinta mai degraba un fetish al taranului parvenit. Astept cu nerabdare un portret al taranului care merge la iarba verde sau cum isi petrece concediul in Bulgaria :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   cu toții avem fetișuri, dar le cultivăm în privat.
   coming soon!

   Reply
   1. newparts

    coming soon … fetisurile sau foiletonul cu taranul in concediu :)
    Acum ramane intre noi dar chiar asa “toata ziua te fofilezi si-ti misti curul inexistent pe tot platoul” :) Cred ca ai putea initia un curs pe tema asta. Chiar as deveni curios daca vei avea studenti interesati de “fofilatul zilnic” :) Eu m-as baga.

    Reply
    1. cami (Post author)

     foiletonul, evident. nu amestecăm registrele.

     să știi că s-ar putea chiar să fie foarte multă lume prezentă la un curs despre cum să absentezi cu grație.

     Reply
     1. newparts

      Pai in cazul acesta pot face o rezervare din timp ca sa nu raman pe dinafara din greseala :)
      Iti doresc un weekend placut in care sa te “fofilezi” exact cum iti pofteste inimioara :)

     2. cami (Post author)

      te-am notat pe listă, ești înscris! rămâne să stabilesc data, locația, durata și programa. în rest, sunt în grafic.

      mulțumesc. și ție unul pe măsură!

 13. Un Taran

  A fi taran nu e o boala , dar mintea unora-i sub poala . Taranul nu este nici echivalentul mizeriei , nici al prostiei , nici a marlaniei(mitocaniei) de la oras . N-ai sa vezi niciodata la taran mizeria din pubelele infecte ale ,,garsonieristilor” din capitala sau din cartierele limitrofe ale ,,metropolelor” romanesti . N-ai sa auzi niciodata rongleza (romana stalcita pe la colt de strada si prin ,,mass-media”agramata , pentru ca asa este ,,cool” si in ,,trend”), nici argoul jmecherasilor( da , jmecher , nu smecher ; jmecher=opusul smecherului , denumire data in timp , de intelepciunea taranului roman , tembelilor) de cartier . Multi din ,,elitistii-fripturisti”(urmasii migrarilor foametei impuse de la Moscova si cei mai multi , ratatii lenesi ai timpurilor lor , cei care populau birturile satelor in loc sa ceara de munca la boier ) de la oras , sunt atat de imbecili , refuzand sa creada ca nu sunt din tata-n fiu ,,de la oras”( doar niste neica nimeni , ratati , plecati in voia sortii ). Daca studiem arborele genealogic al celor care cred ca sunt get-beget de la oras , o sa observam ca ma-sa-i dintr-un satuc luat de ape si ta-su dintr-o comuna devenita oras prin decretu lu’ nea Nicu sau din ordinul landerului .

  Reply
  1. cami (Post author)

   apreciez întotdeauna un comentariu argumentat. și al tău este. doar că n-ai înțeles că nu vorbeam de sensul primar al cuvântului ”țăran”. în rest, de acord cu tine.
   cât depre arborele genealogic, dacă era cu direcție, zi-mi să-ți dau mai multe lămuriri.

   Reply
   1. Un Ţăran

    Eu ,,vorbeam” despre înţelesul real al cuvântului ,,mârlan de la oraş”(ţăranul tău).
    Sunt sigur că ai înţeles ce vreau să spun când m-am referit la arborele genealogic . El cuprinde înaintaşii,,orăşenilor”( ăi de-au dus la denaturarea înţelesului real al cuvântului, exact cum o fac mulţi azi cu ,,român”)de care pomeneam mai sus. Şi da : SUNT ŢĂRAN ŞI AM DAT ŞI AZI CU SAPA . MAI BINE ŢĂRAN CU SAPA DECÂT PROST CU MAPA( absolvenţi cu ,,copy/pase” ; diplome obţinute contra cost , prin facultăţi de apartament , unde decanul este mai agramat ca ,,nea ION”, cel cu 7 clase ; primate neaoşe* care o ţin sus şi tare că ,,să aibe” este o exprimare corectă)
    *,,primate neaoşe” Oare le jignesc?(primatele)
    P.S: Greşeală mare : Nu am folosit diacritice .

    Reply
    1. cami (Post author)

     mârlanii vor crede mereu că-s c-o treaptă mai sus.
     pentru țăranii reali – ”decât” respect.

     nu știu de ce la prima impresie am zis că ne contrazicem. de fapt, se pare că suntem pe aceeași lungime de undă.

     asta să fie singura greșeală pe care o vei face vreodată. se aprobă și cu, și fără diacritice.

     Reply
     1. valentin

      La mine la țară se spune ‘sa aibe’. E regionalism sau nu? Cât despre denaturarea cuvintelor țigan, țăran, homosexual, orășenii s-au ocupat de aspect; ăia cu sapa, cu plicul, cu mapa sau cu trafaletul. :D

    2. Un Ţăran

     ,,ăl, a pron. și art., pl. ăĭ, ale; ăla, aĭa, pl. ăĭa, alea. Vest. Cel, cea: ăl-lalt (cel-lalt). Vorba ăluĭa, vorba celuĭa, adică „după cum zice o vorbă, un proverb”.” ; ,,DECẤT adv…(Introduce o propoziție circumstanțială opozițională cu nuanță comparativă)” ,,http://ro.wikipedia.org/wiki/Ghilimele” .Prutene tată ,ăştia o făcură lată . Azi biata limbă română , devenit-a doar o glumă .
     P.S: Ţăranul incult şi agramat a scris ultimul comentariu .( nu ,,com” sau ,,comment” :) ) .Doar navigator ocazional prin ideile altora .

     Reply
     1. cami (Post author)

      cred că ai omis intenționat partea cu ”alte scopuri […] ironie”

 14. oraseanul

  imi scot palaria ca m-ai ajutat sa-mi identific sefii veniti politic. Sper sa dezvolti subiectul. Am simtit intotdeauna ca a existat o rivalitate intre cei nascuti si crescuti la oras si cei nascuti si crescuti la tara, in armata, la locul de munca etc.

  Reply
  1. cami (Post author)

   pentru că există. dintr-o singură parte, ce-i drept, dar ei vor fi mereu acolo, să-ți dea cu lopata-n cap

   Reply
 15. oraseanul

  ce-a mai tare chestie e cea cu taranii care nu vor sa poarte ochelari chiar daca-s orbi, le este rusine cica, de fapt e ceva ancestral, daca poarta ochelari inseamna ca-s “chiori” adica au o infirmitate si nu-i mai i-au fetele de barbati. Nu stiu daca m-am exprimat pe intelesul tuturor dar cred ca unii au prins ideea

  Reply
  1. cami (Post author)

   dacă ochelarii ar fi singura problemă, pe bune că nu m-aș lua de ei

   Reply
 16. alex

  Partial de acord, dar totusi de unde până unde Ardealul e al ungurilor?

  Reply
  1. cami (Post author)

   e un adevăr incontestabil!

   Reply
 17. Pingback: Portretul țăranului român – p.2 | Erase Rewind

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *