Scrisoare deschisă pentru primarul Galațiului – p.2

S-a serbat Ziua Marinei? S-a serbat! A ieșit gălățeanu` în stradă și s-a gudurat la mici, bere și concert. A făcut schimb de transpirație cu ăla de lângă el, s-a cățărat pe vecin să vadă vapoare, a mirosit tot orașul a grătar și loc în cârciumi nu găseai decât cu rezervare. S-a bucurat mult gălățeanul, că n-a mai văzut concert de la ultimul concert, pe care n-a avut cum să-l critice, că nu era făcut de primărie, era turneu de bere, deci banii publici au fost safe. Da` la Ziua Marinei, n-a fost chiar așa. După mici, bere, concert s-a dus acasă. Măcar pe două cărări, și a început să se gândească.

Cum adică concertul de Ziua Marinei n-a fost pe Faleză? Asta după ce, la ultimul concert de pe Faleză s-a plâns că scenă, vizibilitate, săracii locuitori ai blocurilor din zonă, nu e spațiu, cade ăla mic în Dunăre, nu se aude nimic, că cântă muzica și pe terase. Era mai bine dacă-l făceau la Păpădie.
Dar cum să faci concert la Păpădie, când defilarea navelor e pe Faleză? Ăsta își bate joc de noi?
În mod clar e din cauză că n-a astupat gropile, că din banii publici preferă să facă concert decât să vină c-un sac de beton să astupe dracu` gropile. La cât ne fură, ar putea primaru` să cumpere ciment ceva, nici măcar nu trebuie să plătească muncitori, să vină cu familionu` că și-așa le-a făcut și lor buzunarul gros, și-n câteva ore nu mai vedem craterul ăla periculos și hâd. Să pună osu` la treabă, că de stricat, știe să strice, da` să facă ceva constructiv pentru orășelul ăsta, nexam!

Și cum adică n-au mai fost tradiționalele jocuri marinărești? Ăsta chiar își bate joc de noi! Cum să nu perpetuezi tradiția? Nu mai amuză pe nimeni să vânezi porcul, să alergi după mireasă sau să-noți după sticlă, dar e tradiție, dom`le! Se răsucesc străbunicii în mormânt, că ne uităm rădăcinile și-n `37 (1937) știau ăia să se distreze, nu ca acum. În curând n-o să mai dansăm nici găina la nuntă și nici n-o să mai plătim popa la-nmormântare. Ne afundăm, îți zic, și primarul e singurul vinovat.

La fel cum e vinovat și de inundațiile din valea orașului, că-l și văd cum stă cu bunghiul pe nori și, de la fereastra lui luminată, trage cu tunul în ăia mai pufoși, ca să declanșeze cataclisme naturale. Tot el e vinovat și de gunoiul din oraș, că el îi obligă practic pe gălățeni să arunce orice exact lângă coșul de gunoi, să-și verse scrumiera pe geamul mașinii, să-și deșerte căldarea în tronson, de la etajul 9 și, bineînțeles, să scuipe pe stradă, să nu adune câcatul câinilor de apartament și să lase dozele de bere goale și paharele exact în locul în care au țopăit la concerte. Îi obligă, vă spun!

Sunt prea multe garaje și locuri de parcare nexam. Dar cum să dărâme garajele? Ce dacă n-avem mașină? Da` butoaiele cu murături, damigenele de vin, mobila veche, maculatura, bidoanele, hainele rupte, unde să le depozităm? Că apartamentele sunt mici, dacă ne-ar da primăria o casă decentă, n-ar trebui să ne chinuim să ducem toate câcaturile în garaj, le-am aduna frumos în casa mare, dată de primărie, da` nu ne dă. NU NE DĂ! Și vrea să dărâme garajele. Ce dacă-s urâte și ocupă spațiu degeaba, și tot ce e în ele ar sta foarte frumos la groapa de gunoi, îs ale noastre! Să ne despăgubească dacă vrea să le dărâme, sau mai bine să nu, și să găsească locuri de parcare în altă parte. Nu are unde? Ei, n-are, nu vrea să dea bani, vă spun eu, că știu din sursă sigură. Toată presa vuiește cu ce face el din banii publici!

Ia uite, ce țigănie! Chioșcuri lângă chioșcuri, lângă garaje, și copiii noștri n-au unde să se joace. Se gândăcesc, mititeii, printre mașini și gunoaie și maidanezi. Dacă ar da jos tot, ar avea unde să facă un parc frumos, acolo, să stăm și noi la umbră, să se joace micuții.
A dat jos chioșcurile? Da, minte de găină, noi de unde mai cumpărăm țigări la 2 din noapte? Tre` să mergi o stație pe jos să găsești ceva deschis. Ce-a fost în capul lui? Ei, unde nu-i cap, vai de picioare! Bine că să ne fure banii, știe. Că știm noi cu ce firme de construcții lucrează dom` primar! Numai relații de familie, să nu piardă banii. De stricat, strică, da` nu pune nimic în loc!

O bordură n-a pus și el de când a venit la conducere! Bani pierduți. Bine că dă concerte, da`o biserică nu construiește și el. Sau să dea, în fiecare săptămână, câte un pachețel de mâncare la ăștia mai nevoiași. Sau, de ce numai lor? Păi, în loc de concert, să-mi dea câte un bon de masă pe zi, că dacă faci calcul, ajunge la toată lumea. Da` în concerte se pot spăla mai ușor banii. Tot de asta a renunțat și la jocurile marinărești, că nu-i mai intra lui nimic în buzunar. Se ducea totul pe tradiție și, dacă renunțăm și la tradiții, ce mai avem?

Sau putea să plătească și el datoriile de la întreținere din 40, că ăia săracii nu mai au apă curentă de ani de zile, și se chinuie cu bidoanele. Da, da, știu cum e să cari bidoane cu apă de la cisternă în fiecare zi. Și ce dacă nu mi-am plătit întreținerea de 10 ani? Cine ești tu să-mi ții mie socoteală? Știi că am 5 guri de hrănit acasă? Și a 6-a pe drum? că iar a rămas nevastă-mea? Și ce dacă n-avem cu ce să-i creștem, îi facem, dom`le, și dacă hoții ăștia ar mări alocația, am avea și cu ce să-i hrănim decent. Da, nevastă-mea e casnică. Da, sunt zilier. Da, 6 flori am dat societății și primarul ce face? Ne dă cu șutul în cur și nu ne ajută să avem și noi apă curentă.
C-ar putea. Ar putea, dom`le, să șteargă datoriile, și să ne lase pe zero. Să avem și noi o viață decentă. Nu noi, da`măcar amărâții ăștia mici. În loc să facă asta, el dă concerte. De parcă-ți arde de concert când îți ghiorăie mațu` de foame și te mănâncă păduchii. Huuuoo!

Eu zic așa: am văzut borduri schimbate, străzi asfaltate, chioșcuri dărâmate, garaje, spulberate, flori plantate, parcuri renovate, intersecții făcute, țevi de apă înlocuite. Am ajuns în zone pe care nu le-am mai văzut de câteva luni, și nu le-am recunoscut, că respirau. Fără consignații una-n alta, fără gunoi, fără mulțimea pestriță care le-nconjura și care te trăgea de poală cu ”dă un leu”.
S-a schimbat Galațiul în 2 ani, mai mult decât s-a schimbat de când îl știu eu conștient. Peste noapte.
Și da, a început să miște puțin. Să existe și ca altceva decât marele combinat și facultatea de litere.
Nu spun că primarul ăsta e mare, și bun, și deștept. Nu-mi pasă câți bani bagă-n buzunar dar, spre deosebire de alții care băgau și nu se vedea nimic din banii ăia, acum se vede. Încet-încet.
Că nu-i ca și cum ar fi fost totulperfect. Îs lacune de astupat, greșeli de reparat și schimbarea n-are cum să vină dacă stai, spargi semințe pe bordură și cârcotești.

Și dacă te iei după presă și după gura lumii, orice s-ar face, nu e bine. Absolut orice chestie a fost disecată și judecată. Totul pute, în condițiile în care ești plătit să-ți pută orice.
Pentru orice chestie bună făcută, se va trezi un deștept cu ”da, bine c-a făcut aia, da` ailaltă când are de gând s-o rezolve?” De fiecare dată va apărea o ”ailaltă”. Și-un grup de lătrăi, care să scobească câcatul din ce în ce mai adânc.

Așa că, monsieur le maire, nu știu cât contează o părere, da` mie-mi place ce-ai făcut până acum. N-o să te votez, pentru că nu te-am votat nici prima dată, pentru că n-am fost la vot. Da` dacă cumva, pentru o secundă, te-au afectat lătrăturile pechinezilor prost plătiți ca să-și dea cu părerea pe hârtie împotriva a orice ai face, treci peste.

De aici, din spatele tastaturii mele, ai niște aplauze neplătite, pentru simplul fapt că m-ai făcut să nu recunosc bucăți din orașul ăsta, atât de frumos arată acum. Și pentru concertele la care n-am fost, dar m-am bucurat de fiecare dată că, dacă n-aș fi avut alte planuri, aș fi avut unde să mă duc, să beau o bere rece și s-ascult o muzică bună. Atât. Chapeau!

Comments (10)

 1. valentin

  Bine că n-a scris că s-a sărbătorit ziua marinei și că nu mai avem marină. Acolo risipă. La ce concerte au fost chiar merita de lăsat toate planurile și de mers la o bere rece.
  Acum stau și mă gândesc dacă să joc la loto, când mă duc să alerg mai calc într-un rahat de câine. Evident că -i câine de casă că maidanezii nu se rahatesc în drum să nu fie pocniti. Oare o merge cu ăsta de casă sau să caut un rahat sălbatic? Eu mai sper să facă stadionul ăla, să desființeze toate echipele de fotbal și să rămână pentru concerte. Acolo între galați și Brăila unde trebuie să fie aeroportul, podul peste Dunăre și autostrada București -Galați -Iași.

  Reply
  1. cami (Post author)

   depinde de planuri.
   pentru mai multă siguranță, dublează porția; de casă s-ar putea să fie cu juma` de noroc.
   încă mai crezi în moș crăciun?

   Reply
   1. valentin

    Cred că da: moș Crăciun, scufița roșie, cenușăreasa… Cam astea a promis în campania electorală în afară de autostradă și desființarea fotbalului. A desființat o echipă, urmează a doua. În Ploiești s-a construit stadion în 2 ani, în Brașov se face aeroport tot în 2 ani. Adunate populațiile dau la fel. Deci se poate. Am dublat porția aseară. Wish me luck.

    Reply
    1. cami (Post author)

     good luck!

     Reply
 2. Mucegai

  Mie mi s-a parut aerisit Galatiul, iar faleza chiar frumoasa. O fi fost din cauza berilor baute cu Dinu, nu stiu. Dar si a doua zi dimineata desi mahmurel mi s-a parut curat, macar in zonele importante. Am si vazut cum se executa. Pe faleza unul sufla praful si frunzele de pista de alergat, iar altul de la salubritate spala cu apa o pata de ceva, cred ca…dude?!

  Reply
  1. cami (Post author)

   de la un timp, mă mir și eu că e chiar curat.
   ai făcut cunoștință și cu culoarea locală de la decolorare, deci

   Reply
 3. Gina Bradea

  Sa-mi fie rusine, dar mai mult de 5 minute si recunosc faptul ca acum te-am descoperit. Sunt galateanca si proaspat-bloggerita( ma dau mare ca-s proaspata si-n altele, dar cinzeciu” bate la usa) si sunt in Italia. In septembrie vin acasa, dupa 2 ani si abia astept. Plange sufletu-n mine de dor si ma bucur sa aflu ca orasul meu nu moare. Era muribund cand am plecat. Acum e acalmia dinaintea furtunii sau chiar e bin? Tare m-as bucura!
  Sunt cu ochiu” pe tine, sa stii, vreau sa stiu tot ce misca acasa :) . Stai linistita, nici eu nu l-am votat pe ,,nenea primarele”, n-am crezut in el, dar daca face treaba buna, poate dau cu chisoiul tura viitoare :) .

  Reply
  1. cami (Post author)

   urmează și alte amănunte, în funcție de cine pe cine mai supără.
   dpmdv e chiar de bine. ptcârcotași, niciodată, nimic nu e bine.
   dar da, te asigur că după 2 ani nu-l mai recunoști.
   și eu zic la fel. habar n-am când sunt alegerile

   Reply
 4. Alina Amza

  No, eu am fost de Ziua Marinei la Galati. Si nu-s galateanca! Ci m-am dus de fan, ca-s satula sa vad marea “aglomeratie” de la mare ori munte. Recunosc insa, ca am mancat la Galati cele mai bune hamsii, ca am dormit bine, ieftin si curat, ca am vauzt strazile ingrijite si un oras destul de placut privirii. Si asta o spune cineva care vine din exterior! Nu stiu cum or sta lucrurile in realitate, dar din exterior se vad bine!
  Clar, ma intorc la toamna in Galati! Ma atrage ceva acolo!

  Reply
  1. cami (Post author)

   uneori e nevoie de o părere din exterior, ca să-ți dai seama că e bine.
   galațiul e frumos, dacă-l vezi fără să pornești de la premiza opusă. mă bucur că ți-a plăcut!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *