Închisoarea copiilor

Când m-am dus eu la grădiniță, aveam vreo 5 spre 6 ani și știam să citesc și să scriu. Tovarășa mă punea să le citesc poveștile copiilor de pe planșe cu poze în timp ce ea făcea lucruri importante, gen manichiură sau vorbit cu tovarășa cealaltă, sau cu femeia de serviciu care avea prostul obicei de a bate copiii cu coada de la mătură. Pe mine nu m-a bătut niciodată. Cred și acum, cu tărie, că-i era frică de bunică-mea. Sau că se simțea puțin complexată, că eu știam să citesc cursiv și ea nu. Sau că nu dădea decât în copii care sigur nu spuneau acasă că sunt bătuți.
Eu aveam 1,50 la 6 ani, știam să scriu și să citesc și-am fost la grădiniță pentru că, pe vremea mea, era obligatoriu să te duci la grădiniță.

N-am învățat mare lucru. Adică da, am învățat că e bine să fii cel mai înalt, că poți să închizi ușa de la baie pe dinafară și să stingi lumina, în timp ce juma` de grupă e la baie. Să te amuzi de asta și să fii pus la colț.
Am învățat că copiii pot fi răi sau buni, nu contează, cel mai important e cum te privesc adulții.
Am învățat să dansez dansuri populare, în costum popular și-am uitat imediat ce-am terminat grădinița.
Că crăiasa zăpezii e întotdeauna fata cu părul cel mai lung și, dacă n-ai părul mai lung decât fata cu părul cel mai lung, atunci clar vei fi fulg. Unul dintre ăia mulți.
Că imnul se cântă la-nceputul orelor, doar dacă n-a murit Ceașescu. După ce-a murit Ceașescu, nu-l mai cânți, și lu` tovarășa nu-i mai spui tovarășa, că e comunist, îi spui doamna.
Că copiii sunt retardați, și-și încurcă gentuțele între ei.
Că în grup n-ai pixul tău, în fiecare zi ai alt pix, eventual unul ros și bălit de alt copil retardat înaintea ta. Că e mai frumos să te joci singur, acasă, decât să-mparți jucăriile cu alți copii.
Că nu-mi place să mă trezesc dimineața, mai ales ca să mă duc la grădiniță.
Că, dacă vrei să fii șoim, ar fi bine să nu plângi în prima zi de grădiniță și oricum nu contează, că șoimii pentru mine n-au durat decât câteva luni și degeaba ți-ai imaginat c-o să fii pionier, că visele ți-au fost spulberate când l-au omorât pe Ceaușescu.
Că ar fi recomandat să nu cânt decât dacă sunt într-o situație extremă, gen înconjurată de lupi, și e nevoie de zgomote puternice și bizare să alungi haita.
Că șoim înseamnă să ai pampoane din alea mari, care-ți trag dureros codițele-n spate și, dacă ai bunică maniacă, e posibil să te tai în gulerașe și manșete.
Că grădinița nu e decât un mod de a te trezi dimineață, a-ți petrece ziua printre copii care nu-ți plac în mod deosebit, a visa la momentul în care te întorci acasă, la jucăriile tale, a-ți fi teamă de femeia de serviciu și a avea ce povesti 20 de ani după.
Că serbările sunt groaznice, Moș Crăciun nu există și ăla care vine să-ți dea cadouri are o barbă foarte falsă, din vată de proastă calitate și-ți dă cadouri în funcție de ce bani au dat părinții.
Și că te poți simți prost când ăla de lângă tine are o pungă mare și tu un pachețel cât o radieră.
Că motivul principal pentru care te chinuie ai tăi să te duci la grădiniță e să socializezi dar, din cauză că e socializare cu forța, înveți să urăști oamenii. Grădinița e primul loc în care chiar ești antisocial, chit că nu știi încă termenul.
Că e un chin și-o pierdere de timp și mai bine te-ar fi lăsat să dormi până la 9, sau până la cât dormeai tu la 6 ani, să-ți fi pus cheia de gât și să te fi lăsat în plata ta, decât să te oblige obligatoriu prin lege să te duci acolo.
Că dacă știi să scrii și să citești, n-ai ce căuta la grădiniță, că nu mai are nici tovarășa, nici doamna ce să te-nvețe.

Atunci grădinița era obligatorie de pe la 5 ani, cred. Nici unul dintre colegii mei n-a învățat să scrie sau să citească la grădiniță. Au învățat acasă, sau au învățat din clasa I încolo. Grădinița a fost un loc în care te duceau din obligație, sau pentru că n-aveau cu cine să te lase 8 ore, cât munceau. Nu te făcea nici mai deștept, nici mai sociabil. Evident că depindea de la plod la plod. De asta pe mine au obosit să mă chinuie și, între grădiniță și școală, m-au lăsat să stau un an acasă. Să mai copilăresc. Cea mai deșteaptă alegere posibilă. Că dup-aia, 12 ani obligatorii și-ncă câțiva de facultate, mi-am tocit coatele în învățământul obligatoriu și m-am consolat cu anul ăla, fără griji și fără nevoi.

M-a oripilat ideea lu` unu` care vrea să facă grădinița obligatorie de la 3 ani.
La 3 ani gândești acadele, vrei să dormi și să rozi colțul de la masă, tre` să-nveți libertate și independență.
La 3 ani ți se pare că faptul că te-ai dus singur la budă și ai tras și apa e o realizare. Dar știi că e un moment intim, nu ții neapărat să-l împărtășești cu alți 20 de copii.
La 3 ani nu trebuie să faci bastonașe obligatorii, să desenezi obligatoriu, să asculți povești obligatoriu.
La 3 ani rozi pagina de ziar, te prinzi că te-ai murdărit, te ștergi de perete și cauți o revistă. Pentru că are poze, o răsfoiești. Dacă ai noroc de părinți mișto, îi pui să-ți citească din ea. Și la 4 ani știi literele. Nu obligatoriu, ci pentru că-ți place.
La 3 ani te frigi cu drotul și-nveți să nu-ți bagi capul în cuptor, să nu-ți bagi furculița în ochi și să dai drumul la desene animate. Titrate sau nu. În nici un caz nu-ți arde de program de engleză, oră de muzică și hai, copii, să facem acum sculpturi din plastilină. Că la 3 ani vrei să faci sculpturi când îți arde ție, nu când spune doamna.
La 3 ani tre` să știi să stai cu cheia de gât și să-ți iei singur o felie de pâine sau să ai o bunică care are grijă să-ți dea ciorbă cu pâine înmuiată și care să te facă să mănânci ca să vezi desenul de pe fundul farfuriei. Nu să mănânci la comun, la comandă, după program.
La 3 ani tre` să dormi la prânz că ți-e somn, sau să realizezi că dormitul la prânz nu e de tine, și să ai parte de prima rebeliune. Nu să te pună doamna să dormi lângă alți copii, care fac pârț și pipi în somn.
La 3 ani ai nevoie de programul tău, de acasă, cu jucăriile tale, cu lumea ta, cu copiii pe care ți-i alegi tu, sub masa pe care o preferi. Să ai impresia că șifonierul e o altă lume, să înveți cuvinte noi singur, să știi să spui dacă ți-e foame sau somn, să nu trebuiască să faci ceva doar pentru că cineva a decis că programul altor 20 e potrivit și pentru tine.

Trei ani nu e vârsta potrivită pentru a intra în sistem.

Și nu-nțeleg de ce statul ar avea dreptul să hotărască pentru copilul meu că trebuie să-i fur copilăria de la 3 ani. Dacă consider eu că trebuie să-nvețe, îl învăț acasă. Dacă consider eu că are nevoie de colectiv, îl duc la grădiniță. Dar nu obligatoriu. Și nu de la 3 ani. Îs 12 ani pe care îi va învăța obligatoriu după ce-nvață ce-nseamnă obligatoriu. Și poate și-o facultate. Și-o viață-ntreagă în care va învăța să stea drepți dacă e nevoie sau să nu plece capul, când e nevoie.

Îl robotizezi dacă-l obligi să-nvețe să fie o rotiță din sistem de la 3 ani. Lasă-l să doarmă, să sară peste scaune și să nu se ridice în picioare când dă bună ziua. Că dacă e să fie genial, o să fie genial și fără implicarea statului. Și dacă e să fie loază, poți să-l obligi să se ducă la școală din uter, tot loază rămâne.

Mulțumesc, pe această cale, tovarășului Nicolae Ceaușescu că n-a avut ideea genială de a mă băga în sistem la 3 ani. Pentru că așa am avut ocazia de a-mi da seama ce-mi place și ce nu. Și-i mulțumesc că, dacă trăiam încă în comunism, n-aș fi făcut 4 ani de grădiniță. Nu de alta, dar nu vreau să-mi imaginez cum aș fi fugit și de facultate, nu doar de master, cum fac acum.

A, da, și domnule Remus Pricope, îți doresc să te întorci în timp, să ai 3 ani, și să te oblige cineva să te duci la grădiniță. Să văd atunci cât de genială ți se va mai părea ideea.

Comments (20)

 1. Pingback: Sfaturi date copiilor de oamenii mari | Simplu

 2. oamadetinichea

  Io am făcut grădinița la țară și stăteam fix peste drum. Ce-mi aduc aminte e că iarna, când era viscol mare, copiii din alte părți ale satului nu veneau și atunci eu eram cea mai fericită: mă jucam singură cu toate jucăriile.

  Reply
  1. cami (Post author)

   pentru mine bucuria era că era viscol și nu mă duceam la grădiniță. practic, eram dintre copiii ăia care te făceau fericită

   Reply
 3. valentin

  Eu știam să citesc la 4 ani, și de scris numai de tipar, așa că, oficial, am învățat să scriu în clasa întâi. Asta ca să mă laud.
  Nu cred că o să se pună în aplicare, e măsură de dinainte de campanie electorală, să-i mai voteze și ăștia mai dobitoci care au rămas în afara mirificului nostru sistem de învățământ și rudele plus vecinii lor evident. Deja sunt suprapopulate grădinițele. Unde o să-i bage? În bisericile proaspăt construite?

  Reply
  1. cami (Post author)

   eu înțeleg ideile de dinaine de campanie, da` asta e stupidă rău de tot
   locurile nu-s problemă, n-ai văzut că și-au luat avânt grădinițele particulare?

   Reply
 4. joe

  băi, ăsta a pus operele din a10a în a12a și invers. și-atunci când vorbește de bac vorbește cu decât în loc de doar. e mascota pentru cantitate, nu calitate. e mai trist decât sistemu’. n-ai ce să-i ceri. poate la 3 ani n-avea jucării acasă și de-aia voia la grădiniță, da’ nu exista și s-a apucat acu’ să schimbe dacă tot e ministru

  Reply
  1. cami (Post author)

   mda, nici compuri nu existau pe vremea lui, da` nu l-am auzit că vrea să dea câte un comp pe cap de copil

   Reply
 5. deea

  un articol de doi bani – o persoana frustrata care generalizeaza propria experienta; unii s-au simtit bine la gradi, au invatat multe lucruri si nu s-au simtit stresati. la cat de retarzi pleaca 75% din copii la scoala dupa educatia ce o primesc la scoala, as baga obligativitatea gradinitei de la 1 an. poate asa copiii de 5 ani nu vor mai purta scutec si vor fi capabili sa articuleze un enunt. rezolvarea reala a problemei sta in acceptarea optiunilor private, a metodelor alternative si nu in implementarea unei singure metode obligatorii peste tot

  Reply
  1. cami (Post author)

   1. reciproca e valabilă. doar că eu știu sensul cuvintelor
   2. te contrazici între metode alternative și obligativitate
   3. stai jos

   Reply
   1. valentin

    Asta probabil era și ideea, să exprimi o problemă personală bazată pe experiență.
    Cât despre frustrare, bagă din dex.
    http://lorenalupu.wordpress.com/2014/09/06/folosirea-termenului-frustrarefrustratfrustrata-e-fenolftaleina-prostiei/

    Reply
  2. Samantha fox

   asta care zice de stresarea alternativa a unui enunt precis e profesoara haolew e plina lumea de ele.Si d’asta lumea e asa nasoala.Fă,spune drept, iti implementezi cu Oribflame ,tipi tare, te crezi intelectuala si te imbraci din piata?

   Reply
 6. deea

  edit: “la cat de retarzi pleaca 75% din copii la scoala dupa educatia pe care o primesc ACASA”

  Reply
 7. Mucegai

  Eu cred ca gradinita e buna pentru dezvoltat fantasmele sexuale. Am citit la Dinu cum facea pipi pe colegul de pat si atunci m-am luminat asupra anumitor ganduri…
  La gradi am invata ca baietii fac pipi din picioare iar fetele pe vine. Avantajul nu sta numai in presiune ci si in…inaltime.

  Reply
  1. cami (Post author)

   la asta nu m-am gândit. fantasme sexuale cu copii la grădiniță. dacă-mi aduc bine aminte, chiar aveam un coleg care voia tot timpul să se joace de-a doctorul.

   Reply
   1. Mucegai

    Nu cu copii, ci ale copiilor… Diferenta este radicala. Sexualitatea copiilor este un domeniu minat, de care nimeni nu vrea sa vorbeasca ca sa nu se decrediteze.

    Reply
    1. cami (Post author)

     pentru că oricum sexualitatea e un subiect tabu, nu? să vedem ce amintiri reușesc să adun, pt viitor

     Reply
 8. Ana Naghi

  Partea cu obligativitatea nu e buna niciodata… Dar, din ce am observat, pentru unii copii cele 4 sau 8 ore cat stau la gradinita constituie o evadare din haosul numit “acasa”… Nu toti copiii au copilaria pe care am avut-o noi, din pacate. Si nu spun doar de jucarii, caldura, etc, etc, dar si de educatie. Inca sunt prea multi parinti care isi trateaza copiii ca pe niste plante: apa, hrana si adapost. Macar pentru acesti copii, din cazurile astea, gradinita ar fi un lucru bun.

  Reply
  1. cami (Post author)

   ar fi. numai că s-ar aplica la toți, inclusiv la cei care preferă să stea acasă, să doarmă

   Reply
 9. Elena

  Democratie…dar esti constrans de legi si imaginatia unor “alesi” de altii…

  Reply
  1. cami (Post author)

   am impresia că unii dintre ei pun în practică ce au visat cu o noapte în urmă

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *