Case ca-n copilărie

Mai ține cineva minte șantierele alea din copilărie? Stăteai la bloc, eventual primul bloc din întreg viitorul cartier, și-n jurul tău alte blocuri, în diverse stadii de construcție. Șanțurile pentru țevi sau pentru fundații deveneau tranșee, cărămizile strategic așezate deveneau garduri sau capcane pentru inamici, noroiul adunat după toată aventura asta, motiv de lamentări materne. Dar era palpitant.

La fel de palpitant a fost să văd cum se contruiesc casele din chirpici. Care fundație? Ridicate direct pe pământ, alături ”fabrica de chirpici”, cărămizi puse la uscat la soare, un soi de castel din ăla de făceam vara la mare. Aproape solide, aproape arătoase, dar foarte interesant de urmărit, cu ochi de copil.

Dacă mă-ntrebai în epoca aia ce vreau să mă fac, îți spuneam constructor. Totul semăna cu o joacă continuă. Și cui nu-i place să se joace? Mi-a trecut mania în timp, da` nici acum n-aș refuza o ascunselea pe șantier.

Oricum. Mai târziu am văzut cum se construiește o casă de-adevăratelea. Cum se face fundația, cum pentru a fi mai ușor și mai sigur folosești o fundație prefabricată, cum la canalizare se folosesc tuburi din beton și cum, în funcție de ce soi de curte îți dorești, poți alege varianta foarte simplă, de folosi, măcar în parte, garduri din beton.

Am văzut, pentru că ai mei au hotărât să reconstruiască total casa. Inutil să spun că se-mpiedicau muncitorii de mine și de întrebările mele – banale pentru ei, esențiale pentru mine. Da` am reținut tot. Nu pentru că mi-ar fi util vreodată, dar nu se știe.

Acum mă simt din nou ca-n copilărie. Că-n jurul meu alții dărâmă și reconstruiesc. Case vechi se renovează, altele dispar pentru ca, în locul lor, s-apară viluțe cu aer modern; pân` la următorul cumpărător.

Nu mă mai încurc printre picioarele muncitorilor, nu mă mai uit la ce fel de fundație folosesc, ba chiar mai cârcotesc, pentru că în copilărie nu mă deranja zgomotul de șantier, iar acum mi se pare enervant și obositor, dar nu mă pot opri din a-mi dori, măcar pentru o zi, să mă prefac că alea-s tranșee și să nu-mi pese de calitatea construcției, ci de ce soi de jocuri poți inventa în ea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *