Cursuri

Una dintre problemele mele majore a fost mereu să găsesc o coafeză care să mă tundă cum vreau eu, nu cum vrea ea. Am pățit-o de câteva ori: plecam cu o idee de acasă, cu o tunsoare în minte, eventual și c-o poză, în cazul în care explicațiile mele n-ar fi fost de ajuns. De cele mai multe ori ajungeam pe mâna cuiva despre care auzisem numai cuvinte de bine, îi arătam, îi explicam și, inevitabil, mă trezeam cu juma` de păr lipsă și cu freza aia bob clasic, pe care dacă-l aranjai puțin aveai impresia că mă duc să prezint știrile. La mii de kilometri distanță de ceea ce-mi doream eu. Ajunsă acasă, trebuia s-o retușez cu foarfecele propriu și personal. Inutil să spun că rezultatul final a fost, de fiecare dată, aproape dezastruos.

Asta până când am găsit persoana care m-a tuns exact cum am vrut, care a făcut pauze pentru a mă întreba dacă-l mai scurtează, în ce parte și dacă-mi place nu când rezultatul era ireversibil, ci în timp ce-l tundea.

Așa am ajuns eu la concluzia că oricine poate face cursurile de coafeză pentru a primi o diplomă, dar nu orice diplomă îți garantează că ai și ochiul format și mintea deschisă, pentru a pricepe dorințele clientului. Că la un curs, e necesar să te-nvețe nu numai cum să ții foarfecele în mână, ci și cum să asculți ce-ți spune clientul, să-i explici cum i-ar sta mai bine, dar mulându-te pe dorințele lui, să știi să-i recomanzi culoarea care l-ar avantaja și coafura care i-ar scoate frumos în evidență fizionomia. Că nu e de ajuns să știi să scurtezi părul ăla sau să-i dai câteva pufuri de fixativ și că nu fiecare tuns/coafat care iese de pe mâna ta trebuie să arate la fel. Totul e în funcție de dorințe și personalitate. Ale clientului, nu ale persoanei deținătoare de diplomă.

A fost la modă un timp să faci cursuri de coafor. Mai nou, moda s-a schimbat. Cursuri pedichiură sau cursuri gene false. În funcție de afinități. Puțin mai puțin dificil, pentru că și la pedichiură și la gene false poți indica exact ce dorești, fără drept de apel. Opțiunile nu-s la fel de variate ca la o coafură. Nu ai de ce să-i sugerezi ceva, pentru că totul e de o precizie aproape matematică. Nu ai cum să greșești, pentru că nu e loc de greșeli.

Făcând o paralelă școlărească, din punctul meu de vedere, cursul de coafură e profilul uman, iar pedichiură/gene false – profilul real al înfrumusețării.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *