Cu cine nu votez

Mă știți că-s apolitică. Că n-am mai votat de când s-a bătut Băsescu cu Vadim și c-am promis că mă informez anu` ăsta, să văd dacă merită să ies din casă să votez sau nu. Ca să nu se ducă țara de râpă din cauză că n-am votat eu. Și nici să nu mă duc ca ăia care țipă sus și tare că aleg răul cel mai mic, să fie bine ca să nu fie rău, mă rog, toate clișeele care se-nvârt în jurul prezidențialelor ăstora.

Cel mai prost argument pe care l-am auzit în perioada asta e ăla cu ”îmi place de X, aș vota cu el, da` n-o s-o fac, pentru că n-are șanse”. Logica e simplă: dacă fiecare persoană care are o simpatie ar vota cu persoana respectivă, indiferent de ce procentaj îi acordă sondajele, poate chiar ar avea șanse. Că nu e ca la pariuri, unde te iei după statistici. Tu ești parte din statistica aia, tu o creezi, tu ești un număr care poate înclina balanța. Tu și toți cei care cred în cineva, indiferent de nume.
Dacă tot ieși din casă, măcar pune ștampila în funcție de afinități, nu de șanse. Altfel nu-nțeleg de ce te mai obosești.

Ca să nu-ți fure votul? Da, zi-mi mai multe despre cum se fac mânării și despre cum mafioții o să profite de faptul că nu ți-ai anulat votul, ca să și-l însușească. Sincer acum, au apărut liste cu morți care au votat, ce te face să crezi că, dacă tu ți-l anulezi, tot nu-l va folosi cineva? Mă gândesc eu că dacă au scos mortul din groapă pentru o ștampilă, faptul că ești viu nu te va împiedica să apari ca și cum ai fi votat de măcar 2 ori. Dacă, într-adevăr, teoria conspirației e adevărată. Altminteri cred că vrei doar să te dai mare, din același spirit teribilist care te-a făcut să te tatuezi la 16 ani.

Și să votezi cu candidatul care are cele mai puține șanse doar de dragul de a vota mi se pare, din nou, o mare prostie. Că dacă toți ăștia care nu vor să voteze cu numărul 1 din sondaje ar gândi ca tine, și-ar pune ștampila pe ăla căruia i se dă un maximum de 1%, ghici ce! Se-ntoarce balanța. Și reprezentantul UDMR-ului sau al partidului ecologist – luați ca exemple aleatorii – ar câștiga alegerile, pentru că tu ai vrut să votezi pe cineva fără șanse. Ca tine, mulți. Și-așa i-ai crescut șansele.

Subiectul ”da` tu cu cine votezi?” e la ordinea zilei.
Aseară vreo 5 mârlani discutau aprins despre Ponta și cum or să-l voteze ei, indiferent de dacă a fost sau nu sub acoperire, dacă a copiat sau nu, dacă e hoț sau nu. Că le zice, vrea să crească pensiile și le-a dat și ulei. Și ai văzut ce campanie puternică are? De fapt, e singurul care ne mai poate salva, de asta îi scot acuma vorbe și-ncearcă să-l discrediteze. De parcă noi suntem proști, dom`le! De parcă nu vedem că e, de fapt, doar un joc politic și el, săracul, e inocent, da` pentru că are șanse, vor să-l facă de câcat, ca să-l scoată din cursă.
Beți și puși pe harță, mai că mai aveau puțin și se ridicau în picioare, să cânte imnul Ponta, salvatorul românilor.

Ăștia îl votează. Ăștia și babalâcii care au impresia că o să le ofere siguranța de dinainte de Revoluție. Aia cu un job stabil, o locuință asigurată și-o pensie mai mult decât decentă.
Da` ia să ne gândim noi puțin: dacă ei vor siguranța de dinainte de Revoluție, oare noi n-ar trebui să ne temem de cenzura de atunci? De o posibilă alianță cu Rusia și-o posibilă izolare, aidoma ei?
Eu nu vreau, nici măcar la nivel de idee posibilă, granițe închise.
Eu nu vreau să trăiesc ca rușii, cu net cenzurat și coadă la pâine.
Eu nu vreau, nici măcar ipotetic, să mă gândesc c-ar fi posibil să revenim acolo.

Că nu e maniac ca Ceaușescu, da` cultul personalității îl are, clar. S-a văzut în toată campania lui. Defilare ca la 23 august mai lipsea, și cravata roșie de pionier.
Și mă gândesc eu, dacă de pe postul de prim-ministru n-a reușit să schimbe nimic în bine, de ce ar face-o ca președinte?
Și că e nevoie de un cadavru ca să poți scoate un schelet din dulap. Adică nu iese fum fără foc. Iar focul lui Ponta e cam mare și cam din prea multe direcții.

De asta nu votez cu Ponta.
Asta, și pentru că fața lui nu-mi inspiră încredere.

Iohannis n-are atâtea puncte-n minus ca Ponta, în fața mea.
Nu-mi pasă câte case are și de unde a avut bani, din salariul de profesor, să și le cumpere. Poate a avut bani din familie, poate a știut în ce să investească, poate a știut când să cumpere, poate a fost doar deștept. Sincer nu-mi pasă.
N-o să-l votez pentru că e alunecos. Și nu i-a lăsat pe ăia de la Therion să concerteze în Piața Mare. Știu, e un motiv pueril, da` măcar e unul personal și solid. Plus că zâmbește sadic. Prea sadic.

Da` dacă ajung în turul 2 Ponta cu Iohannis, normal că votez cu neamțul.

Dar. În turul 1.
În turul 1 o să ies din casă duminica, la o oră nespus de matinală, undeva în jurul prânzului și eu, Camelia Bucur, o să votez. Am zis că n-o s-o fac decât dacă o să am un candidat preferat. Că nu mă complic decât dacă e ceva care să-mi placă. Pregătiți pietrele.
Pe 2 noiembrie mă duc și votez cu Macovei.
Mi se tot repetă că n-are șanse. Posibil. Da` măcar e un independent deștept. C-o duce capul și are idei bune. Și poate să fie făcătură, și poate că nu știu ce alte teorii ale conspirației, da` am un sentiment ok legat de ea. Iar mie-mi place să-mi ascult instinctul. Bonusul e că e vărsător și are pisici. Dar astea-s la fel de puerile ca motivul cu Therion. Personale, dar puerile.

Posibil să nu ajungă-n turul 2. Da` dacă toți care n-au votat anii trecuți, la fel ca mine, pentru că n-aveau pe cine, ies și votează, se adună șansele. Și dacă toți cei care au fost dezamăgiți de candidații trecuți – votează, iar se adună șanse.

Aș putea să vă-nșir toate motivele serioase care m-au făcut să mă decid. Aș putea.
Dar nu-ncerc să conving pe nimeni. Fiecare are un creier pe care e dator să-l folosească. Altfel îl poate dona pentru cercetări. Da` dacă vă bate gândul să votați, citiți înainte. Și pro, și contra. Și ce a făcut fiecare, și ce se spune că ar fi făcut, și ce se bănuiește, și ce se vehiculează. Și-apoi trageți o concluzie. Nu pentru că zice mama, tata sau iubitu`, ci pentru că ați fost convinși să votați cu cineva. Nu pentru un litru de ulei, ci pentru că se mulează pe ce vreți voi să se schimbe. Că-n cabina aia, nu știe nimeni cine ce v-a dat și pe cine ștampilați. Un pix acceptat pe stradă nu te obligă la un vot. E un pix pe care-l folosești că are pastă și scrie, nu pentru că ești convins de ce scrie pe el.

Dacă nu, mai bine nu votați deloc. E mai sincer.

Comments (17)

 1. Anamaria

  ”Defilare ca la 23 august mai lipsea, și cravata roșie de pionier”. – Cravată n-o avea, dar pun pariu că are chiloți roșii ca Superman.:))
  Și mie mi-e scârbă. Și nu votez chiar deloc, zică lumea ce-o vrea. Oricum câștigă, întotdeauna, doar cine trebuie.

  Reply
  1. cami (Post author)

   de obicei nu votez. am scris-o de multe ori. de data asta parcă am chef să văd pe pielea mea dacă e teoria conspirației, sau nu. de asta mă duc, de data asta.
   dar, repet, e o alegere personală cu cine, sau dacă.

   Reply
 2. Anonim

  Cami draga,

  Nu mi-o lua in nume de rau, ai scris in commentul de mai sus ca de obicei nu votezi, dar atunci cand o faci, asigura-te ca persoana pe care ai de gand s-o votezi n-a fost un procuror comunist. Daca singurul tau argument care-ti sprijina alegerea e faptul ca Macovei e independenta atunci e trist. O fi ea independenta, neapartinand niciunui partid politic dar e dependenta moral pana’n maduvea oaselor de spiritul comunist. Oamenii astia asa au crescut, asa si-au format ideile, principiile, ideologiile si n-ai cum sa-i mai schimbi. Poate exagerez putin dar ti-ar placea ca viitorii tai copii daca n-ai deja sa se duca la defilara cum a spus Ana mai sus? Te rog, ca un om obisnuit care traieste in Romania si uraste clasa politica pentru ce a facut tarii, sa iti revizuiesti alegerea.

  Reply
  1. cami (Post author)

   nu, nu e singurul argument. e o alegere studiată, independent de teorii ale conspirației. am spus deja că nu dau argumente, pentru că nu vreau să influențez pe nimeni.
   dar nu din partea aia va veni cravata roșie.

   cât despre copii… ținând cont că e de acord cu căsătoriile gay, nu văd problema

   Reply
 3. psi

  mie mi-a plăcut cum ai argumentat inutilitatea anulării votului. încă sunt indecisă, am să mai studiez pe cine şi de ce, dar sigur merg la vot.

  Reply
  1. cami (Post author)

   mai ai timp de documentare, nu-i problemă

   Reply
 4. Dana

  Buna! Mi-a aparut pe facebook link catre articolul tau, si am inceput sa-l citesc cu placere. Mi-a parut bine sa citesc in cuvinetele cele mai simple motivatiile in legatura cu votarea. Apoi am avut din nou dezamagirea la final, in privinta sustinerii Monicai Macovei. Soer sa nu interpretezi gestul meu deplasat, incerc sa fac o completare, nu sa influentez pe cineva.
  Cum mai apae intr-un comentariu, Macovei a fost procuror in perioada comunista, procuror insemna de partea statului acuzand poporul, iar cu totii stim ca majoritatea crimelor atunci erau mai grave de partea cealalta. Nu cel care fura gaina trebuia pedepsit ci sefii, anchetatorii, turnatorii, cei care decideau ca profesorii unoversitari sa fie inchisi si cizmarii sa conduca. Nu stiu ce fel de justitie urmarea, poate erau doar interese personale. Acum afirma sus si tare ca a fost printre putinii care au refuzat sa se ocupe de dosarele mineriadei. Nu sunt dovezi in privinta asta. Eu analizez faptele. Singurul lucru semnificativ realizat de Monica Macovei este DNA. Nu pot sa trec peste faptul ca Basescu personal a telefonat sa o aduca ministru al justitiei, iar majoritatea arestarilor facute de aceasta Divizie Anticoruptie au fost realizate in favoarea puterii, nicidecum sa ameninte conducerea.
  Am citit si Decalogul, dupa atatea linkuri pe internet care se faceau PRo macovei, insa am fost dezamagita de stilul visator, care duce clar catre extrema.
  O sa inchei pentru ca am lungit destul comentariul, recomand dezbaterii si cu persoane avizate, profesori respectabili, istorici, oameni cu un caracter corect moral si cu suficienta experinta!

  Reply
  1. cami (Post author)

   știu c-a fost procuror în perioada comunistă. ne ma uităm și la vârstă. la urma urmei, în perioada aia fiecare a fost ceva, altfel n-ar fi fost deloc. pe principiul, dacă păunescu n-ar fi fost poetul curții, n-ar fi fost publicate nici poeziile mișto, care meritau să fie citite.

   dezbaterea în sine nu ar duce la un rezultat obiectiv, decât dacă persoanele în sine ar fi obiective. ceea ce e greu, aproape imposibil.

   Reply
   1. Dana

    Nu cred ca ai inteles la ce m-am referit. Perioada aceea s-a dovedit a fi inumana, iar felul in care fiecare s-a pozitionat si raportat conteaza. Sunt suficiente exemple de oameni care au ales sa nu faca parte din acel sistem. Mama a fost doar membru de partid, dar domeniul de activitate e alta poveste. Parintii tai ce alegeri au facut in comunism?
    Tine de propria constiinta daca iei parte sau nu la anumite lucruri. Macovei are un decalog (sper ca l-ai citit) exagerat, pe gustul multor tineri, mai visatori in acest segment de varsta, dar care poate fi interpretat si de extrema.
    Sa nu uitam ca o candidatura in plus inseamna alta impartire a voturilor, balanta se vrea schimbata in favoarea cuiva.
    Un ultim argument, faptul ca are dosar penal deschis, acuzata de comunicare de informatii false si tradare prin subminare economica, politica sau a capacitatii de aparare a statului, in legatura cu mai multe declaratii mincinoase facute, inclusiv in plenul Parlamentului European, in preajma referendumului pentru demitrea presedintelui Traian Basescu, din vara lui 2012. Cred ca ne amintim ca atunci chiar nu s-a fraudat referendumul, toata europa era cu ochii pe noi, dar mai mult din teama pentru propria piele decat a lui Basescu a reactionat exagerat.

    Reply
    1. cami (Post author)

     am înțeles. doar că eu mă refeream la persoane chiar vizibile. ai mei nu prezentau absolut nici un interes. dacă mama ar fi fost procuror pe vremea aia, s-ar fi dat cu comunismul ca să facă ceva bine și, odată scăpată de laț, ar fi condamnat sistemul care a obligat-o să adere la el, pentru a putea deveni vizibilă, n-aș fi condamnat-o.
     atunci fiecare făcea ce putea pentru a supraviețui.
     prefer să văd ce-a făcut după revoluție, nu înainte.

     orice promisiuni electorale sunt puțin fanteziste.
     și cred că acuzațiile împotriva lui ponta, de exemplu, sunt mai multe și mai grave.

     trecând peste orice teorie a conspirației, sincer, o votez – după cum am mai spus – pentru că e un independent deștept. și prefer un independent deștept, unui deștept cu partid.

     Reply
 5. Marian

  Te contrazic : apolitici nu-s nici macar mortii si cu atat mai putin aia vii !N-ai mai votat inca de cand s-au ” batut Basescu cu Vadim “…eu n-am mai votat d e cand si-a incheiat Emil Constantinescu mandatul ce-i asa mare lucru ?Imi place cum ai “citesti ” pe candidati . Ponta un Ceausescu in devenire { dupa umila mea parere Victor Ponta se bucura de-un nemeritat si desantat cult al personalitatii ….la fel ca si Nici o lae Ceausescu }, Johannis alunecos ca un guvid …despre ceilalti nu sufli o vorba , probabil dandu-ti seama ca n-au sanse la turul II , adica la cel mai important ! Cu toate astea te gandesti si ai deja o ” alegere studiata ” : Monica Macovei care, daca are ceva peste 6% inseamna c-a platit careva sondajul deoarece altminteri chiar nu cred o astfel de cifra …chiar daca-i de acord si n-are nimic impotriva casatoriilor gay ! Oare atati gay sa existe in Romania ? Doar atiti ? Vad c a despre calin Popescu tariceanu care-i infinit mai bine plasat in sondaje decat madamme Macovei nu sufli o vorba desii…are saracu casa grea , gandeste-te ca-i abia la a cincea nevasta si…mai sint inca femei pe lume !!! Este de apreciat faptul c-ai adaugat , c-ai facut precizarea dupa folosirea epitetului ” babalaci ” ca-i vorba despre tipii aia ce au pensii decente .Finalul , apoteotic pur si simplu : ” MAI BINE NU MAI VOTATI DELOC ! E MAI SINCER .” Intrebare , pentru dumneata si vizitatorii blogului dumitale : daca n-ar iesii chiar nimeni sa-i voteze pe astia paisprezece candidati , nimeni in afara activelor d e partid , in afara membrilor partidelor ce-i sustin eventual a simpatizantilor in cazurile de independenti ….care ar fi urmarile in afara decretarii votului ca fiind OBLIGATORIU ?

  Reply
  1. cami (Post author)

   restul candidaților nu prezintă interes pentru mine.
   nu cred că e o legătură directă între gay și sondaj. chestia aia avea legătură strict cu ”viitorul copiilor mei”, adus în discuție de anonim.

   rezultatul clar? nici măcar nu s-ar declara votul obligatoriu, cu amenzi și tam-tam; ar ieși, fără drept de apel, ponta.

   Reply
 6. Marian

  Evident ca Ponta va iesii…la o astfel d e masinarie d e vot cum are acest mamuth numit PSD , nici macar in gluma nu te poti gandii la un altfel d e deznodamant !!! ” Anonim ” saracu’ { s e vede ca-i un om in varsta …poate c-o avea si “vreo pensie decenta ” } isi face iluzii chiar daca intrebarea domniei sale referitoare la ” viitorul copiilor ” dumitale era mai mult retorica : ACELE TIMPURI NU SE VOR MAI INTOARCE NICIODATA …chiar de se va pune domnul Ponta si gasca sa si-n ….” tender ” si-n cap !Imi face placere sa observ ca dupa atatia ani , ti-ai pastrat si hotararea si mai ales scarba , fatza de acesti impostori politici care conduc aceasta tara . Pentru asta …FELICITARI insa….referitor la madamme Macovei…mai ” studiaza alegerea ” ca inca este timp sa te razgandesti .Eventual vezi ce-a facut domnia sa , bun sau rau in calitatea-i de euuroparlamentar roman si cum s-a ” luptat ” in Parlamentul European pentru ” viitorul copiilor ” dumitale . Tin minte ca in urma cu vreo doi ani striga ca din gura d e sarpe prin Parlamentul European , ca-n Romania s-a produs o lovitura de stat si…solicita interventia statelor UE pentru restabilirea ordinii constitutionale insa….se poate sa ma-nsel eu si n-o fi fost domnia sa aceea . Fireste ca …. n-a facut mai mult rau decat pastorul Tockes !

  Reply
  1. cami (Post author)

   prefer să mă concentrez pe părțile pozitive. care, deocamdată, sunt cu măcar +1 mai multe decât la alții.

   Reply
 7. alin

  Citeste sa vezi de ce e o prostie sa te misti din casa anul asta :

  http://opencube.ro/vin-la-ma-ta/

  Reply
  1. cami (Post author)

   tocmai pentru că unii votează cu ponta o să mă deplasez

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *