Sclavia modernă

E epoca boicotului. În special a boicotului pe net.
Anti-carne, anti-blănuri, anti-candidat politic, anti-maidanezi, anti-hingheri, anti-gay, anti-homofobi, anti-religie, anti-atei, anti-roșii, anti-mazăre, anti-acetonă, anti-orice. E mișto să fii anti. De obicei o să fie o cauză socială. Foarte socială și de care nu i-a păsat nimănui până atunci. Asta e partea frumoasă: găsești un colț neexplorat, te implici oleacă, cercetezi, plângi puțin pentru soarta subiectului nou descoperit și organizezi boicotul împotriva împilatorilor. Asta ca model general.

Acu` o bucată de timp a fost mare boicot McDonalds. Că în ce condiții trăiesc vacile din carnea cărora se fac hamburgerii, că nu e mâncare sănătoasă, că nu putrezește, să boicotăm magnatul fast-food-ului. Rezultatul? 5 minute de faimă pentru organizatori, McDonalds rulează liniștit în continuare.

Ultima modă e să le plângi de milă celor multe miliarde de asiatici care muncesc ca robii pe salarii de nimic.
Ultimul boicot – H&M.

Că producătorul de haine face bani pe spinarea cambogienilor săraci, plătindu-i 80 de dolari pe lună pentru 16-18 ore de muncă pe zi. Că-s condiții inumane și salarii mizere. Nu mai cumpărați de la H&M că încurajează sclavia! Cum să lucrezi în condițiile alea și pe banii ia? Păi, e bătaie de joc! Cumpărați haine din altă parte, eventual faceți-vă propriile voastre haine, sau cumpărați de la artiști care nu-s sclavi. Spuneți nu acestor profitori, arătați-le voi lor că nouă ne pasă și ne sângerează inima la gândul că mici cambogiene chinuite au lucrat mult timp la tricoul ăla pe care tu-l cumperi ieftin și-l porți în timpul liber. Timp liber pe care ele nu-l au.

Sincer? Nu-mi pasă. Nu că îs alea mici, chinuite, subplătite și exploatate. De asta poate mi-ar păsa. Da` asta n-o să mă-mpiedice să cumpăr H&M. La fel cum n-o să mă opresc din cumpărat pâine pentru că ăia care o fac lucrează în niște condiții umide, calde și obositoare pe un salariu de 6 milioane pe lună, dacă. E aceeași chestie.

Plus că. Hai să presupunem că se-nchide H&M-ul din Cambogia. Alea lucrau pe 80 de dolari pe lună. Nu lucrau din plăcere, lucrau pentru că n-au găsit în altă parte și pentru că au nevoie de bani. Dacă se-nchide, ghici ce? N-or să mai aibă nici măcar locul ăla mizer de muncă, și-or să moară de foame. Pentru că nu poți obliga angajatorul să mărească un salariu în Cambogia, în așa fel încât să ți se pară ție decent, în Norvegia. Pentru că rezultatul clar ar fi că-și mută afacerea. Și toate intențiile tale onorabile și cavalerești s-ar transforma într-un dezastru pentru ăia care munceau acolo. Și care, din cauza intențiilor tale bune, n-or să mai aibă nici măcar ăia 80 de dolari să-i ducă acasă.

Da, știu, sunt condiții inumane de muncă. Dacă angajatul le acceptă există 2 variante: ori îi prost, ori în altă parte e la fel, sau mai rău. Dacă e prost, își merită soarta. Dacă așa e peste tot în Cambogia, atunci nu ai de boicotat un lanț de magazine, ai de pregătit boicotul întregii economii cambogiene. Ar trebui să le schimbi mentalitatea, să-i educi, să-i ajuți cu bani, să aduci alte firme care le-ar oferi condiții de angajare mai bune, să-i iei de la zero și să-i îndrepți spre decent. Chestie care nu se face postând un video pe net. Și nici în câteva luni.

3% dintre cambogieni au acces la net și tu vrei să faci schimbări închizând o firmă care, de bine de rău, poate le asigură banii necesari să-și plătească accesul la informație? Crezi că eliberarea din sclavia pe care o condamni, dintr-o singură firmă, le va oferi instant cheia spre o viață mai bună?

Mi se pare stupid să compari salariile și condițiile de muncă între două state complet diferite, atât ca nivel de trai, cât și ca nivel de cultură și civilizație. Produsul intern brut în Cambogia e de aproape 37 de miliarde de euro, la o populație de 13 milioane de locuitori. Norvegia are PIB de 261 de miliarde, la 5 milioane de locuitori. Fără să ne legăm de educație, sistem sanitar, politică.
Și tu, norvegian, te declari consternat de ce salariu ia cambogianul, și ai vrea să ia cât tine, sau pe aproape, în condițiile în care nu vrei să vezi că nu există termen de comparație.
E ca și cum aș spune că salariul meu e de țâșpe ori mai mare decât a lu` ăla din nu știu ce stătuleț din Africa, da` el săracu` n-are nici măcar apă potabilă. Să-i mărim salariul! De asta n-are apă potabilă, că nu ia cât iau eu.

Sau, pe de altă parte, să mă isterizez că eu nu iau cât ia ăla din Germania, care lucrează exact cât și ce lucrez eu. Îs valori diferite. Condiții și conjuncturi diferite. Norocul meu că nu m-am născut în Cambogia. Despre cambogieni, ghinion! La fel de ghinion ar spune și despre mine neamțul sus-numit.

Da` e mișto să te declari implicat, fără să te gândești la consecințe sau la soluții reale.
Să-nchizi H&M-ul nu e o soluție, e o acțiune care crește șomajul și mizeria.
Să te implici activ în campanii de informare asupra condițiilor de viață din Cambogia, să strângi fonduri, să te duci cu lopata, să-i ajuți să pună pe picioare infrastructura în zonele rurale, aia e soluție reală. Da` astea nu dau bine pe net și nu-ți aduc alea 5 minute de faimă, pe care le cauți.

Eu o să cumpăr în continuare de la H&M. Pentru că fiecare chestie cumpărată da, ajută un cambogian din ăla să-și ia salariul. Așa mizer și chinuit cum e el. Da` măcar îl are, nu se duce seara acasă și anunță că și-a pierdut jobul pentru că niște europeni cu bani au decis în locul lui că, decât să tragă ca sclavul, mai bine nu primește nimic.
E foarte ușor să te dai milos, revoltat și umanitar cu burta plină. Mai greu e să-ți fie foame și să n-ai ce mânca pentru că alții au hotărât că mai bine ești liber, da` muritor de foame. Tu, nu ei.

Comments (24)

 1. Mab

  adică… vrei să zici ca șaorma e ieftină în România?

  Reply
  1. cami (Post author)

   EXACTLY!

   Reply
   1. valentin

    Eu vreau o saorma din Cambodgia, că e mai ieftină – feeling rich.

    Reply
 2. Ana Naghi

  De cate ori am zis si eu lucruri asemanatoare lumea a zis ca-s nemiloasa… Asta e, Camelia, nu ai cum sa ii schimbi pe astia! Se numesc ingusti la minte si nu vad lucrurile decat din punctul lor de vedere, al alora cu burta plina, asa cum spui tu.

  Reply
  1. cami (Post author)

   eu m-am obișnuit cu gândul, așa că zic în continuare

   de fiecare dată există 3 variante ale adevărului. depinde cât de lacrimogen îl prezinți.
   dar, legat de salarii mici și condiții de muncă mizere, chiar sunt locuri în care doar astea există. și mai mult rău le faci dacă îi privezi până și de astea, ținând cont de faptul că nu se vor schimba prea curând lucrurile.

   Reply
 3. joe

  acum 2 ani i-au trimis pe unii din Anglia, tot de 17-18 ani, tot pe tema asta, doar că legat de toate firmele mari, nu de una. după niște campanii cu strângere de fonduri, o școală ridicată și 12 documentare, au trecut 2 ani și se lucrează la fel și pe aceiași bani.

  peste 2 ani o să scrii cum boicotau firmele pe net, pentru că în realitate nu știau să facă altceva. și femeile din Cambodgia vor fi tot acolo, și tot ca acum

  Reply
  1. cami (Post author)

   e nevoie, într-adevăr, de informare. dar cu un boicot nu se face primăvară

   Reply
 4. alin

  Mai bine sa fi un sclav cambodgian, decat un sclav roman… Macar acolo stii ca nu iti vor toate femeile numai banii, asa cum se intampla aici…. Macar acolo se uita la tine si pentru altceva decat pentru avantajele materiale. Zic si eu, ca idee….

  Reply
  1. cami (Post author)

   cred că avem idei diferite în legătură cu sclavia

   Reply
 5. valentin

  Revenind la lucruri serioase, a ajuns și la urechile mele povestea asta. Eu nu prea înțeleg de ce a fost nevoie să stea ăia de au făcut documentarul o lună printre femeile cambodgiene și cum khmerii roșii n-au avut nici un topor de spus. Și să vezi, femeile românce duse la cules castraveți în Sicilia, au parte de abuzuri sexuale din partea patronilor și trăiesc în hambare. Chiar și prin Spania. Eu acolo i-aș trimite pe ăia o lună să intre în atmosfera de-acolo. Se întâmplă în Europa.

  Reply
  1. cami (Post author)

   da. dar povestea unor persoane din europa la cules castraveți nu ar fi la fel de lacrimogenă ca a unor cambogieni în luptă cu un lanț cunoscut de magazine

   Reply
  2. Nautilus

   Nişte americani, prin anii 2000, îi tot dădeau cu wage slavery, ham, ham.

   Şi atunci apare unu’ Ben Skinner care ştia cum e treaba cu sclavia, lucruri pe care civilii nici nu le bănuiesc, şi care le spune cam aşa: cât timp eşti plătit, fie şi prost, poţi să iei autobuzul şi să pleci de acolo şi nu te păzeşte unul cu arma, nu eşti tocmai în măsură să vorbeşti de sclavie.

   Reply
 6. Trăienel

  O să mă rog ca tu să ajungi să trăiești cu salariul minim pe economie, iar șeful/șefa ta să iţi spună arogant și sfidător că n-are bani; in timp ce șeful iși cumpără ultimul model Land Rover, iPhone etc. Nu imi vine sã cred că există atâta aroganţă, ignoranţă, egoism. Nu te-ai gândit la o carieră in politică ? Dacă săracii n-au bani de pâine atunci să mănânce cozonac…

  Reply
  1. cami (Post author)

   sincer mă-ndoiesc că ai înțeles ce spun eu

   Reply
 7. deus_pax

  trai neneaca pe banii babachii… 80 de coco pe zi, un vis rareori atins chisr si cei mai ajunsi dintre petrerieni… si nu numai… in conditiile in care, cateodata, mai lucreaza chiar si 36 de ore la rand… poi daqtelea zici ca un salar de mizerie in cambogia ii nu mai putin de sa zicem $1780 cum de doamne iarta-ma nu-si permit internet… ori mie imi lua acelasi doamne mintile de tot… mey, camelienii traiesc pe picior mare daq au de tz’shpe ori mai mare salar’u’ , btw, ai grija sa nu-ti citeasca italienii postu’ ca se muta in masa :))

  p.s. asa afla omu’ ca a trait intr-o continua iluzie toata vietzishoara… :p
  p.p.s. hai mey c-am glumit, pur si simplu nu m-am putut abtine :))))

  Reply
  1. cami (Post author)

   interesant e că nu s-a prins nimeni până la tine. nici măcar eu. deci e bine!

   dar ce revenire spectaculoasă! petrerianule, am crezut că m-ai abandonat de tot. de fapt, stăteai pitit acolo și supravegheai!

   P.S. – >:d<

   Reply
   1. deus_pax

    Bine te-am găsit o Tu Regina a Camelienilor născuți și încă nenăscuți! (reverența și arc larg de cerc al mâinii cu întortocheturi studiate din poignet de sa-mi răstorn peruca de epoca și altele nu!)

    “steteam” pitit da’ din păcate nu supravegheam… cel mult picoteam :))
    abandon???… :)) mai bine gândește-te serios la zvonurile despre petrerieni care, de-a lungul și de-a latul universului, și-au folosit comment-urile în chip de cuțite lungi de carâmb, ucigând cu sânge rece în miez de noapte posturi și texte cumva la prima vedere nevinovate DAR considerate de ei tâmpe, sentențioase ori absurde

    P.S. – :P
    P.S. – >:D<

    Reply
    1. cami (Post author)

     Fii binevenit, Rege al Petrerienilor în umilul meu regat – reverențele continuă până ni se face sete

     Ce răutăți ai mai făcut/pus la cale, măria ta?

     p.s. – :P
     p.p.s – :D

     Reply
     1. deus_pax

      Poi răsfoii p’in cele posturi ale măiastrei Voastre tastaturi și multe-mi plăcură iară una nu prea și multă ținere și băgare de seamă îmi trebuiră sa nu izbesc cu hangerul în cele netrebnice și nesocotite dar cum de-a mirării îmi păru așa misle la așa vază și mare nepotrivire cu hangul Vostru ca ma abătui de-a așterne cuvinte de-a curmezișul

      Asa ca mi-am blocat orice opinie pana la o discuție în privat , mai bine vb pe mail ori mai pe larg pe messenger, sincer mi-ar părea rău sa nu existe o explicație de dinapoia explicației …

      P.S. – O.o

     2. cami (Post author)

      rău îmi pare dacă am cauzat supărăciune domniei tale. dar cu nici un chip nu-mi pot desluși despre ce e vorba, chit că mi-am răsucit în fel și-n chip măreața minte.

      așa că lovește cu mail-ul în mine. la adresa deja știută.

      p.s. -:l

 8. Marian

  Am observat de-a lungul timpului ca , majoritatea celor ce-s ” anti” tot , anti …orice provin dintre cei ce au cam tot ce-si poate dori un muritor . Antipoluare { sincer s a fiu sunt de acord cu ei ) a exista si exista inca acest curent dar…initial a pornit din tarile unde majoritatea aveau masini , majoritatea nu s e puteau plange d e lipsa caldurii pe timp friguros .Anti…Mc.Donalds si plansul cu lacrimi d e crocodil de mila vacilor din carnea carora se produceau faimosii burgeri , pai majoritatea au inceput aceasta campanie abia dupa ce s-au gasit unii care sa le atraga atentia asupra faptului ca devin din ce in ce mai grasi mai…obezi insa…dupa stiinta mea in USA sau Franta exista inca acel lantz d e magazine Mc.Donalds . Anti poluare { aici revin ) se refera mai nou la exploatarile aurifere sau ale gazelor de sist . Cine a inceput aceasta campanie ? Pai …tot aia care au suficient din resurse ” normale ” si ceea ce au vazut ca s-a petrecut la ei dupa experimentul respectiv i-a ingrozit dar…doar pentru ca au vazut ce s-a intamplat la ei .Daca se intampla la altii…sa fi sigura ca nu le-ar fi pasat nici cat negru sub unghie ! Vei cumpara in continuare d e la HM { scuze , am tastatura paradita in ultimul hal ! }, foarte bine , te felicit : gestul dumitale va aduce paine pe mesele multor cambogieni ! Te pot atentiona ca ,si-n Romania exista inca ” salarii ” de 80 de $ lunar : dupa ce statul isi ia ” dreptul “…cam cu atata raman amaratii ce lucreaza pe …salariul minim pe economie si….sant destui . Cel putin cambogienii a-si iau gologanii pe toti odata si…este treaba lor cum ai chivernisesc , lasand la o parte faptul ca acolo ,80 $ lunar ….reprezinta foarte mult !De fapt toata postarea dumitale poate fi rezumata la ultimele fraze de final iar concluzia ….iti apartine tot dumitale si este geniala : ” Este foarte usor sa te dai milos , revoltat si umanitar cu burta plina ” .

  Reply
  1. cami (Post author)

   îs anti pentru că-și permit să fie. în ideea în care nu mai au pentru ce protesta în numele propriu, și trec la protestul altora.

   în țară, în afara țării, oameni care lucrează pe un salariu mizer sunt peste tot. dar impactul ține și de exoticul locației alese. c-ar fi banal, pentru ei, să fie anti-salarii mici în românia. cambogia sună mai bine.

   mulțumesc :)

   Reply
 9. Marian

  Apropo , cand spui …anti-mazare ….te referi la primarul din Constanta sau…la mazarea mazare ?

  Reply
  1. cami (Post author)

   mazărea legumă. a fost prima care mi-a venit în minte

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *