Prezidențiale 2014 – turul 2

Mă duc mâine să votez, cu sentimentul inutilității bine conștientizat.

În primul tur am fost naiv entuziastă.
Ca-n copilărie, când știai deja că nu există Moș Crăciun, îți doreai o anume jucărie scumpă, erai conștient de faptul că părinții n-au cum să ți-o cumpere, că n-au atâția bani și, totuși, până-n dimineața în care primeai cadourile, sperai. Că poate.
Cu fiecare cadou util pe care-l primeai, îți scădea și speranța, și entuziasmul. Ajuns la ultimul cadou, cel mai probabil o pereche de șosete, te dezumflai de tot.
Știai că nu există nici Moș Crăciun, nici bani, da` sperai, până nu mai aveai la ce spera.

Așa am fost eu cu Macovei. Știam că șansele să ajungă-n turul doi sunt aproape inexistente, că toată susținerea de facebook e infimă pe lângă majoritatea celor care nu știu nici măcar în ce țară trăiesc, că e un candidat don quijotesc și, totuși, până s-au numărat ultimele voturi, am sperat. Că poate.
Cu fiecare raport, mi-a scăzut și speranța, și entuziasmul. Până m-am dezumflat de tot.
Am sperat, până n-am mai avut la ce spera.

Știu, a fost stupid din partea mea să cred că cele câteva sute de persoane pe care le cunosc indirect, plus încă vreo câteva mii la fel de naive ca mine ar putea constitui, vreodată, o majoritate. Sau măcar un 10% din populația cu drept de vot.
A fost stupid să număr persoanele cunoscute direct, care ziceau ca mine. Vreo 10. Să le adun la alte câteva mii de pe facebook și să sper că se poate schimba perspectiva.
Se cheamă îmbătat cu apă rece.
Pentru că 10, 100, 1000, 100000 de persoane care zic ca tine nu înseamnă nimic.
Un milion de persoane care votează ca tine nu înseamnă absolut nimic. Nu pe lângă restul de X milioane care nici măcar nu știu despre ce vorbești. Care știu un nume care le-a dat ulei și zahăr sau care le-a fost sugerat șoptit, la biserică. Sau pe care l-au auzit la televizor, că vorbește mult și repede, fără să spună, de fapt, nimic.

Nu e vorba despre deștepți și proști. E vorba de informare și dezinformare.
Despre ce afli, de unde afli și, mai ales, de cât ești dispus să crezi.
Dacă aș fi urmărit Antena 3 constant, dacă aș fi fost puțin mai credulă și cu urechea mai mult plecată spre scandal, dacă n-aș fi știut ce-i aia persuasiune de presă, dacă aș fi fost puțin mai ușor de convins, cu afinități spre tupeu și puțină mitocănie, dacă aș fi fost omul căruia îi place de cineva pentru că ”le zice”, atunci l-aș fi avut și eu pe Ponta la icoană. Și-aș fi fost convinsă că restul sunt anticriști.

Obiectivitatea nu e doar în ceea ce zici, ci și în ceea ce auzi. Nu se învață.
Și, pentru cei cărora le place să fie convinși, Ponta e omul care să convingă. Nu contează că nu zice nimic. Contează că zice. Mult, repede, cu siguranță.
Cam pe principiul pe care luam eu note mari la geografie, cu toate că eram bâtă. Dacă subiectul era relieful din America de nord, găseam o cale să mă duc spre istorie, amerindieni, dreptul la vot pentru femei și negri, flower power, războiul din Vietnam. Vorbeam atât de mult și cu atâta convingere despre un subiect total paralel, încât proful era convins că, dacă i-am spus atâtea chestii irelevante, relieful e un mizilic pentru mine. Și-mi punea notă mare. Eu bâtă, el convins că-s tobă de geografie.
Un profesor mai puțin dispus să-mi asculte bălăriile m-ar fi obligat să-nvăț geografie. Doar că el era dispus să mă creadă.

Așa și cu Ponta. Nu contează ce zice. Contează că are debit. Cu o singură chestie a reușit să mă convingă: că ar fi în stare să vorbească până și despre fizica cuantică, cu la fel de multă siguranță și să dea impresia că știe despre ce vorbește. În timp ce doar te abramburește, până ai uitat de la ce a pornit, și-i dai dreptate.

Revenind la ziua de mâine.
Mă duc să votez, cu sentimentul inutilității bine conștientizat. Pentru că, în ciuda faptului că am pus pariu că nu iese Ponta președinte, cel mai probabil am să pierd.

Da, oamenii au ieșit în stradă. Da, au fost sute de persoane care au scandat ”nu Ponta!” Dar mă uit la cifre.
În Galați, aseară, în stradă, au fost vreo 500 pro Iohannis versus 3500 pro Ponta. Raport strivitor.

Și nu-i pun la socoteală pe cei care vor vota Ponta din pură convingere, dar n-au avut chef să iasă în frig, pe stradă. Nici pe cei care au impresia că Iohannis e de înlăturat, pentru că e protestant, pentru că nu e român verde, pentru că are bani și 6 case, pentru că un scandal vechi cu trafic de copii, pentru că nu vorbește, pentru că nu înjură, pentru că nu zâmbește, pentru că alianțe politice, pentru că nu e carismatic decât pentru ciudații cărora nu le place să zâmbești fără motiv, pentru că e sadic și se vede, pentru că e clar neonazist dacă are rădăcini nemțești, pentru că nu face show, pentru că nu le zice, pentru că refuză să arunce cu câcat, pentru că i se taie macaroana și de către un copil de 6 ani cu tupeu, pentru că-l cheamă Klaus și nu e Moș Crăciun.

Pe ăștia nu i-am pus la socoteală.

Nici pe cei ultra-religioși, nici pe băbuțele cu basma din vârf de munte, care au impresia că popa e reprezentantul lui dumnezeu pe pământ, nici pe cei cu degete boante, nici pe ăia care vor pâine și circ, nici pe cei care nu știu să lege două vorbe și-i convingi ușor la un pahar de spirt, nici pe ăia care n-au ce mânca și-un litru de ulei e mană cerească, nici pe pensionarii care s-au simțit importanți când i-a băgat oricare politician în seamă numindu-i ”bieții pensionari care au muncit o viață-ntreagă”.

Numărându-i, îs mai mulți. Vizibil și de necontestat.

Așa se-adună voturile. Și ăștia care nu știu nici măcar pe ce planetă se află, ăia care suspină în secret după perioada comunistă, în care aveau loc de muncă și apartament asigurat de stat, ăia care sunt convinși că tânăr și cu tupeu e ideal, ăia care de-abia-și mai mișcă pârțul și nu se știe dacă mai ajung în viață la următoarele alegeri, ăia care au impresia că, dacă nu dai cu pumnul în masă, ești moale și prost, ăștia decid cine iese președinte.

Nu cei care-s în stare să-ți dea un argument viabil pentru alegere, nu cei care știu să citească printre rânduri, nu cei ca mine și ca tine, care stau și freacă netul toată ziua și a căror viață nu se va schimba, indiferent de președinte, decât dacă le tai accesul la informație.
Majoritatea nu e formată din cei care-s de acord cu tine, e formată din ăia pe care nu-i vezi și despre a căror existență nici măcar n-aveai habar.

De asta zic.
Votez mâine fără speranțele naive și stupide din turul 1, aproape sigură că-s mai mulți decât noi, conștientă de faptul că vin cu argumente solide, repetate papagalicește de pe nu știu ce post teve, nefiltrate și subiective. Fără să cred în ”răul cel mai mic”, fără să prezint lista de argumente.
Doar așa, ca să mă conving încă o dată că nu contează în ce crezi, sau cât de adevărat e, dacă ei sunt mai mulți ca tine.
Și că majoritatea face legea, indiferent de epocă.

Comments (20)

 1. oamadetinichea

  În primul tur n-am votat, dară mâine fac io cum fac și mă târâi juma de oraș printr-o căldură de 30+ și merg să pun ștampila. Deși, fix cum zici, am doi bunici sudiști de mănâncă Antena 3 pe pâine. Sper ca mama să voteze contra să fim măcar 2-2. Tata nu votează că-i anarhist.

  Reply
  1. cami (Post author)

   stai mai bine. eu tre` să neutralizez 2 părinți și-o bunică. mai greu.

   Reply
 2. Paul

  Nu te uita la cei 3500. Protestele din toata tara sunt cu cei spontani si cei organizati. Uita-te la marsul de la Cluj. 15000 de oameni pe care se vede clar ca nu sunt de la partide. Cand vezi o pancarta printata frumos, un steag de partid, priveste-i cu mila. Aia au fost platiti. Se vede pe fata lor ca sunt acolo fara un scop personal, in afara de niste firfirei de-o ciorba. Pe cand la ceilalti se vede in ochii lor bucuria de a fi liberi sa protesteze.
  Cu mult inainte de a incepe nebunia iesi la vot, am scris asta:

  Reply
  1. cami (Post author)

   15000 în cluj. alte câteva mii – prin restul țării. adunați, crezi că fac cât ăia plătiți? sincer mă-ndoiesc.
   aș spune că sper să fie cum zici tu. dar mă uit în jur, și majoritatea e copleșitoare

   Reply
 3. gigi

  Eu o să. O să votez. Votez. Cu Ponta nu. Că când mă uit în ochii lui revăd triste amintiri, dă când stăteam la coadă dimineața la 4 în spatele alimentarei de la gară în plină iarnă pentru o sticloanță dă lapte. Ș-aveam degetele dă la peceoare bocnă.

  Trag un joint. Nu-ți dau că-i ultimul. Și mă gândesc că cine votează cu Ponta e CRETIN. Și E. Nici buhaiul ăla cu față de porc afumat nu-i cine știe ce.

  Votez. Pentru șaorma. Șaorma cu dă toate. Eftină, cu cărnați și cu slănină. Bleah..

  Reply
  1. cami (Post author)

   votăm cu joint-uri pentru șaorma? sau pentru șaorma cu joint-uri?

   Reply
 4. provo

  Sa spunem ca : atunci cand esti dezamagit de intamplarile idioate din tara, nu-ti mai pasa de cine iese.. Privind impartial lucrurile ,nu se poate dezvolta nimic serios in tara. Ponta ofera protectie sociala benefica celor care doar intind mana (pensionari etc..) si ei fiind cei multi …asta e ,minoritatea se supune majoritatii. Greseala Acl e ca au ales un candidat nepopular. E normal sa profiti de ocazie sa castigi alegerile cand ala nu vorbeste si romanul vrea logoree. Vom am avea o alta in viata in Romania, cand numarul pensionarilor se va reduce simtitor… Iti dai seama ce treaba buna a facut Ponta cu cei x romani ramasi aici sa munceasca. Eu zic sa se faca o lege (si asa au o majoritate parlamentara) pensionarul sa tina salariatul. Unele pensii fiind mai mari decat un salariu mediu pe economie ,sa cotizeze fiecare pensionar pentru fiecare tanar care nu lucreaza sau salariat care traieste de azi pe maine. Daca e comunism sa fie pana la capat.

  Reply
  1. cami (Post author)

   problema e că sunt prea mulți care au impresia că logoree = deștept, bun și drept. pensionari sau nu, ăștia care formează majoritatea iubesc circul.
   mda, ar fi o chestie. nu de alta, da` dacă tot hotărăsc în locul nostru, măcar să câștigăm și noi ceva de pe urma lor

   Reply
 5. provo

  Aaaa , uitasem… Pai mie imi place berea , tuica de pruna, vinul rosu de butuc :D si dupa cum stii in ziua votului nicio unitate (sic) nu comercializeaza licorile bahice. Pai stai asa, tu mie Ponta, imi spui mie cand sa beau , cand sa vand alcool, cand sa respir? Intr-o tara ce sw vrea democrata, libera , cum vrei sa-i spui? Ma vezi ca is beat si bat lumea in sectia de votare , da baga-mi catusele dar sa-mi interzici sa-mi beau cafeaua , berea, alcoolul ,pentru simplul motiv ca ti-e frica sa nu-ti daram o amarata de sectie de votare esti prost prietene. Ponta si drobul de sare. Eh si is la bere. Ma simt ca atunci cand ascultam Europa Libera si Vocea americii. Si parca era si un cenaclu.. Dar lui Paunescu nu au avut ce-i face.

  Reply
  1. cami (Post author)

   :)) aici chiar nu cred că e vina lui ponta. e de mai demult legea. da` putem să dăm vina tot pe el, că nu-i bai

   Reply
 6. Lucian

  …votul e personal. Ca si constiinta. Nu esti singura care a votat “Macovei” si a sperat. Ca si astazi….Pot sa ma uit in oglinda fara sa imi fie greata. Constiinta ca macar fata de tine, azi ai fost corect.

  Reply
  1. cami (Post author)

   știu că nu-s singura. din păcate, am fost prea puțini, chiar dacă n-am fost singuri.
   partea ineresantă e că toată lumea a votat după cum i-a dictat conștiința. până și asta a ajuns relativă

   Reply
 7. boemul

  Cami, îţi mulţumesc pentru textul ăsta! aproape că te iubesc! şi dacă îţi spune asta un tip foarte heterosexual, fără pretenţii de la tine, cred că îţi dai seama că înseamnă ceva :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   tu mă iubești, eu mă iubesc, deja începe să se contureze o majoritate :))

   Reply
 8. valentin

  Cu sentimentul inutilității am votat și eu, bazat cam pe aceeași socoteală. Eu i-am mai pus și pe tinerii care acum așteaptă pomeni sau moșteniri, că le-a spus alde tac -su că înainte se dădeau apartamente în loc să se apuce de treabă. Am votat să se vadă că suntem câțiva, se pare că am fost prea mulți.

  Reply
  1. cami (Post author)

   nu există ”prea mulți”

   Reply
 9. deus_pax

  vad ca nu a fost vorba de un accident… tu chiar scrii despre politica…

  P.S. – :(

  Reply
  1. cami (Post author)

   uneori, când mă atinge direct.

   P.S. – why the sad face?

   Reply
   1. deus_pax

    P.S. eu eram convins ca esti constienta de absurdul situatiei… prin fiecare cuvant pe care il rostim despre ei construim energii, ii renastem in existenta noastra reala… uita-te cata energie au supt sobolanii astia in doar o luna… cat de EI sunt ei acum dupa toata aceasta vanatoare de suflete… ne ingrasa cu idealuri si temeri ca sa se infrupte ei toti, vulturimea flamanda… iarta-ma, mi-am iesit din fire, gata

    Reply
    1. cami (Post author)

     știu și absurdul, și energia cheltuită. doar că dacă îi ignori nu dispar și mie-mi place uneori să-mi fac nervi degeaba. nu foarte des. să zicem… o dată la 5 ani?

     Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *