Măcar de Crăciun

A venit din nou acel moment în care toți se simt pătrunși de spiritul sărbătorilor și-ți bagă pe gât faza cu ”fii mai bun”.

Ce contează că-n restul anului ai fost un porc nenorocit care-și bate nevasta, bagă maidanezii în sac și-i aruncă-n Dunăre sau refuză să plătească pensia alimentară a plodului? Acum e momentul să-ți răscumperi greșelile. Să te căiești pentru faptele tale, să-i cumperi femeii un buchet de flori, să ignori maidanezul și să te duci la plodul tău c-o mutră spăsită și-un cadou luat de la 39 de mii, pentru că da, vine Crăciunul.

Toate păcatele se spală în perioada asta.
Toate câcaturile pe care le-ai făcut în timpul anului se șterg de pe răboj, pentru că e perioada aceea magică a anului. Eventual, dacă mai treci și pe la biserică, te spovedești și primești și popa cu Boboteaza, ”om bun” scrie pe tine.

Nici măcar nu e nevoie de promisiuni din alea cu ”de acum încolo”. Nu, alea deja sunt expirate. Tot ce trebuie să faci pentru a te revanșa, e să fii bun în perioada asta.
De la anu` poți s-o iei de la capăt, să redevii aceași nenorocit notoriu pentru că da, după 11 luni, vine din nou luna de ispășire. Și tot așa, în fiecare an. Cercuri.

Dacă nu vrei să intri în șaradă și să fii în perioada asta ceea ce nu ești în restul timpului ești perceput, bineînțeles, ca rău.
La fel și dacă refuzi să primești mâna întinsă a ăluia care te-a bușit în restul timpului și, de Crăciun, vrea să fiți prieteni. Dup-aia poate continua să te bușească, da` măcar de Crăciun să fie liniște și pace.
Și dacă nu vrei, măcar de Crăciun, să fii sociabil și să stai la mese-ntinse, cu oameni pe care nu-i placi în mod deosebit, cu care nu ai nimic în comun și cu care, în mod normal, n-ai sta la masă. De aia doar îi eviți tot anul.

”Măcar de Crăciun” e o chestie stupidă. Un câcat frumos ambalat, ca să te facă să te simți mai bine, să-ți dea impresia că măcar tu ai încercat și eforturile ți-au fost refuzate sau, mai interesant, un mod de a te da rotund cu cât de om ești tu.

Eu n-o să fac donații pentru copiii orfani, pentru că nu fac asta nici în timpul anului. Pentru că, sincer, nu prea-mi pasă de copiii orfani.
N-o să cumpăr un cadou unui necunoscut doar pentru că asta se face. Pentru că mie-mi plac cadourile care sunt făcute și primite din plăcere, nu din obligație.
N-o să mă alipesc nici unei cauze care-ncepe cu ”de Crăciun gândește-te la cei care au mai puțin ca tine”. Pentru că, dacă ar fi să mă gândesc la ei, aș face-o constant, nu pe bază de reminder creștinesc.
N-o să fac small-talk cu persoane pe care nu le-am mai văzut de ani, doar pentru că ne leagă vag nu știu ce legătură de familie. Pentru că-n restul anului nici măcar nu mai știu exact cum îi cheamă și, cel mai probabil, dacă-i văd pe stradă, nu-i recunosc.
N-o să particip la evenimente care implică hai să ne cunoaștem mai bine, că doar suntem colegi. Pentru că, dacă vreau să te cunosc, te cunosc în restul timpului, nu fix 2 ore de Crăciun.
N-o să zâmbesc forțat și fals în poze de un grup căruia nu simt că-i aparțin, n-o să fac fapte bune pe care să le împărtășesc întregii lumi, n-o să iert persoane de neiertat, n-o să pretind că sunt altcineva decât sunt dar, în restul anului, n-am avut timp sau am uitat s-o dovedesc.
N-o să fiu altă persoană ”măcar de Crăciun”.

O să mă bucur, în schimb, să dau și să primesc cadouri cumpărate cu drag, poate o să casc ochii mari când o să văd brazi frumos împodobiți sau luminițe prin tot orașul, o să fiu la fel de indiferentă cu unii și la fel de eu cu alții, o să-mi pun o dorință, o s-aștept să se-mplinească, n-o să primesc cu Ajunul, nici cu Boboteaza, n-o să-i fac fericiți pe cei de care nu-mi pasă, n-o să stric fericirea celor pe care nu-i cunosc, iar faptele bune care fac Crăciunul magic n-o să le conștientizez, și dacă da, atunci n-o să le spun, nici măcar ca pildă. Că magia dispare dacă te-ncăpățânezi s-o subliniezi.

Și da, știu multe cântece de Crăciun. Doar că le cânt tot anul, nu doar ”când trebuie”. Încă n-am făcut bube dulci.

Comments (10)

 1. valentin

  De crăciun se întâmplă niște chestii fenomenale. Oamenii se combină doar de frica de a nu fi singuri, nu contează că n-ai nici un viitor, de parcă familie sau prietenii n-ar exista. Familie se mai poate întâmpla… Și-i vezi cum de prin octombrie-noiembrie încep să se agite poate fac bani mai mulți să aibă de sărbători, sau încep să fie profesioniști numai ca să simtă că-și merită prima de sărbători. Mă opresc aici.

  Reply
  1. cami (Post author)

   mda, tot soiul de minuni minunate. mă-ntreb cum de nu mă minunez.

   Reply
   1. valentin

    Dovada că ai cititori fideli printre colegii mei, sau că eu sunt paranoic. Ieri, au hotărât să-mi dea mie premiul de cel mai bun performer, deși nu sunt eu ăla, și un bonus de aproape 200 de lei, probabil să mă pună în postura de cel care a tras cel mai tare înainte de crăciun. Le promit solemn pe această cale, că o să-l pun deoparte, iar de ziua numelui meu catolic, când ei o să-și spargă capetele pentru un loc la restaurant, o să-l iau și o să duc mâncare pentru câini și pisici, deși nu mă consider un mare iubitor. Comentariul nu l-am scris pentru ei, dar îmi place cum gândesc. :D

    Reply
    1. cami (Post author)

     chiar dacă nu ești paranoic, banii tot ți i-au dat. deci nu mai contează de ce.
     să-nțeleg că faci cinste.
     da, și mie-mi place să văd tastabil cum gândesc.

     Reply
     1. valentin

      Câinilor și pisicilor le fac cinste sigur. Fac și cu bere dacă-i trece lui Dinu supărarea. :)

     2. cami (Post author)

      cățeii și pisicile vor fi fericiți

 2. Un om rau tot timpul

  Am crezut c-ai murit. Mi-ar fi parut rau, putin. Bravo, ma bucur ca n-ai facut-o. :)
  Astept sa (mai) citesc ceva din inima ta, nu din astea cu rahatul de Craciun, Revelion, Paste etc.
  Cu stima.

  Reply
  1. cami (Post author)

   sincer, și eu mă bucur că nu :)
   vor veni, stai fără grijă. toate la rândul lor.

   Reply
 3. provo

  Pana mea, e craciunul? Pai ce diferenta e intre craciun si o zi obisnuita? Si totusi beau bere cu ala verde :)) ala de la furat .

  Reply
  1. cami (Post author)

   diferența e că primești mai multe cadouri :D

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *