Ortodoxia tinerilor – Eu (nu) sunt Charlie

Nu le-am avut niciodată cu caricaturile, nu-mi plac francezii și nici nu mi-am simțit direct amenințată libertatea de exprimare când au ciuruit Charlie Hebdo.

Cred cu tărie că fiecare religie/ideologie își are idioții ei care, din când în când, simt nevoia imperioasă de a dovedi că există. Și idioții nu pot dovedi că-s idioți decât dacă o dau în extremism.

N-am simțit nevoia să fac vreun panegiric pentru jurnaliștii morți, deveniți eroi doar pentru că niște creștini s-au gândit că e momentul să ne-ntoarcem în Evul Mediu și să răspundem unei insulte cu moartea. Dacă tot voiau să impună un punct de vedere, puteau măcar s-o facă stilistic: cu creionul au fost insultați, cu creionul trebuiau să omoare. Da` era mai greu să convingă o mulțime s-aștepte liniștită să-i înfigă creionul în jugulară. Sau în ochi.
Plus că n-ai cum să te-aștepți la subtilități din astea din partea unora care încă mai omoară cu pietre, joacă fotbal cu oaia moartă și poartă bombe pe post de accesorii.
Chestie de civilizație.

În schimb n-am știut dacă să râd, să plâng sau să mă enervez când am văzut reacția ortodocșilor la faza asta. Nu a BOR-ului, că de data asta preasfințiile lor au fost finuțe și moderate în declarații, ci reacția tinerilor ortodocși adunați într-un grup care se cheamă Ortodoxia tinerilor. Așa că am avut fiecare reacție pe rând, și dup-aia le-am combinat.

eu nu sunt charlie - ortodoxia

Ortodoxia tinerilor crede cu tărie că morții de la Charlie Hebdo sunt rezultatul direct al mâniei lui Dumnezeu, pentru c-a fost luat în derâdere. Ce n-a luat în calcul e că, dacă ar fi fost așa, atunci ăia care au apăsat pe trăgaci ar fi fost ortodocși sau pe acolo, nu musulmani.
Așa, în cel mai bun caz, e o reglare de conturi de-a lu` Alah. De unde rezultă ori că lu` Dumnezeu nu prea-i pasă de caricaturi, ori că are un simț destul de dezvoltat al umorului, ori că nu există. Cu variantele că ar exista doar Alah, sau că nu există nici unul, nici altul, și ăia care au omorât îs doar niște fanatici cu probleme rezolvabile numai prin medicație.

Da` nu, mă, că vezi tu, că orice chestie nasoală care se-ntâmplă în lume, e rezultatul direct ori al mâniei domnului, ori al preamărinimiei lui, că te-ncearcă, să vadă dacă-ți întorci sau nu fața de la el. Cum ar fi HIV, foametea din Africa sau bomba atomică.

N-am nimic cu credința nimănui. Poți să crezi și-n renul Rudolph și să-i faci altar, dacă asta te face fericit. Dar în momentul în care vrei să mi-l bagi pe gât pe Rudolph și mai găsești și-o explicație pentru faptul că eu am căzut pe gheață și mi-am rupt piciorul pentru că nu cred în Moș Crăciun și renul m-a pedepsit, deja avem o problemă.

Și-o să vii cu argumentul ăla: la fel cum e libertatea presei pentru ăia de la Charlie Hebdo să facă mișto de credința mea, la fel pot și eu să mă bucur c-au murit, să găsesc cauzalitatea dintre caricaturi și gloanțe și să susțin c-au murit pentru că l-au mâniat pe domnul.
Diferența e că ei îți făceau rău psihic, fără să-ți aducă revista în biserică, și au fost omorâți fizic, în ”biserica” lor.
Ceva de genul ”imi face rău psihic să văd cât ești de prost, hai să te omor.”

Revenind la tinerii ortodocși.
A mai observat cineva că ăștia se-ncăpățânează să folosească vocabular de la 1800? Și idei cam tot de pe-acolo? Nu că ar fi un lucru rău să-ți cunoști arhaismele, da` totuși.
Și vorbesc despre dumnezeu de parcă ar schimba măcar câte un mail pe zi. Toți știu exact ce vrea dumnezeu, cum gândește, ce ar face într-o situație dată, ce pedeapsă merită fiecare necredincios, ce părere are despre sexul cu lumina aprinsă și câte icoane consideră necesar să existe în fiecare cameră. Destul de multe idei puse în cârca unui personaj care datează de câteva mii de ani, dar care n-a dat, până acum, nici un interviu public.

Și dacă-i întrebi de unde știu atât de sigur, îți vin cu citate din Biblie sau cu argumentul ”c-așa a zis părintele”. Adică, oricum ar fi, a gândit altcineva în locul lor și ei repetă ce-au auzit, că nu-i duce capul să aibă o părere proprie. Sau o fi vreo interdicție religioasă să gândești?

eu nu sunt charlie - ortodoxia 2

Tinerii ortodocși cred că respectivele caricaturi îs o modalitate de învrăjbire. Că-n timp ce unii râd, alții se simt ofensați. Eu zic că e o chestie de gusturi. Eu nu mă amuz la Stela și Arșinel, da` n-o să mă iau la bătaie cu ăla care e pe burtă la glumele alea răsuflate. Nici n-o să-l împușc pe realizatorul emisiunilor, pentru că bagă zâzanie, cu glume sexiste, homofobe sau rasiste. O să schimb programul și-o să uit că există.

Dacă morții ar fi fost niște francezi care lucrau ca profesori, tinerii ortodocși ar fi condamnat musulmanii. Pentru că erau niște francezi care făceau caricaturi religioase, tinerii ortodocși aplaudă. Pentru ei nu e important faptul că e vorba de o crimă. Pentru ei contează cine erau morții și cu ce se ocupau. Au transformat ”să nu ucizi” în ” să nu ucizi decât persoane care merită, pentru că s-au luat de religia ta!”

Tinerii ortodocși cred că nu ai dreptul să batjocorești tot ce e moral și cuviincios, fără să ia în calcul că ce e moral și cuviincios pentru ei, pentru mine poate fi ofensator. Să-i văd că protestează împotriva dreptului femeilor asupra propriului corp, făcând un avort. Împotriva homosexualilor de a trăi sau de a avea o familie. Împotriva dreptului de a nu purta ochelari de cal.
Nu iau în calcul faptul că ei pot fi morții ăia despre care se vorbește la știri, doar pentru că au lezat prin remarci ofensatoare alt soi de comunități.
Nu iau în calcul nici măcar faptul că nu dețin adevărul suprem, că suntem diferiți și avem dreptul de a fi diferiți.

Dacă eu iau un tânăr din ăsta creștin la bătaie pentru că sunt gay și el a zis în nenumărate rânduri că sunt o abominație a naturii, că merit cele mai nasoale chestii, că-s mai jos decât un animal, că o să mor în chinuri groaznice și-ar trebui să iau aminte la ce s-a-ntâmplat cu Freddie Mercury sau cu Leo Șerbănescu, el e martir care suferă pentru credința lui și eu mă aleg cu dosar penal. Dar în nici un caz nu am dreptate, luându-l la bătaie.

Dacă un creștin îmi taie jugulara din motivele sus-menționate, devine martir, are dosar penal, dar are și dreptate. Pentru că sfânta credință.

Diferența e că eu n-o să-l iau la bătaie, o să fac mișto de el, și-atât, dar el ar fi în stare să mă omoare. Sau să se bucure c-am murit și s-o considere pedeapsă divină, demnă de transmis mai departe ca exemplu, miilor de creștinași în devenire.

Există o chestie care mă râcâie, de fiecare dată când vine vorba de creștini d`ăștia, care se bat cu pumnul în piept că dumnezeu a zis, dumnezeu vrea și ce pioși suntem noi, cum pupăm icoane, folosim doar poziția misionarului și mergem în fiecare zi la biserică, da` încălcăm părțile alea mai importante din culegerea de povești care e biblia. Alea cu iubește-ți aproapele, cine e fără de păcat și iartă.

Îs oameni tineri, care au acces la informație, care au citit și citesc zilnic, care au libertatea de a alege între bine și rău, pe care-i duce capul să folosească un frigider fără să le treacă prin cap că e unealta diavolului, și totuși.

eu nu sunt charlie - ortodoxia 3

Se leagă de o dată din calendar ca să demonstreze că e mâna lui dumnezeu la mijloc.
Se leagă de 666 ca să respingă carduri de sănătate.
Văd anumite părți din tehnologie drept unealtă a diavolului.
Cred că după toată atmosfera stă bătrânul cu barbă albă, care notează fiecare greșeală și fiecare faptă bună.
Cred că sub scoarța pământului stă diavolul cu cazane cu smoală.
Resping orice e diferit și-l consideră, din start, rău și păcat.
Fac mătănii ca să fie iertați c-au mințit, înșelat sau omorât.
Mulțumesc divinității când medicul le salvează viața.
Refuză tratamentul și mor cu speranța că-i va salva un dumnezeu care îi lasă să moară, doar ca să aibă mai mulți îngeri.
Fac copii pe bandă rulantă, cu toate că nu au cu ce să-i crească și dup-aia dau vina pe societate, că nu-i ajută să-mplinească voia domnului.
Blamează crima dacă îi afectează, dar o aplaudă dacă e făcută în numele credinței.

Dacă le trece prin cap că s-ar putea să am dreptate, vor îndepărta gândul, pentru că vine clar direct din cazanul Satanei. E un mijloc de a le încerca credința, vă spun sincer!

Eu nu sunt Charlie. Nu sunt pentru că nu mă cheamă așa, pentru că nu m-am gândit nici un moment până acum că s-ar putea să reacționeze cineva violent la ceea ce scriu, pentru că nu-mi plac francezii, pentru că știu că uneori francezii pot exagera, pentru că nu mă leagă nimic de idealurile de libertate a presei, pentru c-am primit-o de-a gata.
Aș putea fi Charlie. Oricare dintre noi ar putea fi. Pentru că devii Charlie, în momentul în care la un cuvânt ți se răspunde cu un pumn. Sau un glonte. Sau orice soi de sângerare letală.

Nu mă afectează c-au murit niște francezi care făceau caricaturi. Că Franța e departe, dacă se trezește cutare că vrea să mă omoare pentru că nu-i place ortografia mea, o s-o facă și fără să fie musulman și, dacă e s-o iei logic, în fiecare minut mai moare cineva, din diverse motive mai mult sau mai puțin demne de a face furori.

Mă afectează, în schimb, să văd că-n apropierea mea există persoane pasibile de-a scoate cuțitul și de a-l folosi direct și sângeros pe mine, doar pentru că avem păreri diferite.

Și dacă până acum mă gândeam că vor trece maximum 10 ani până când mentalitatea românească să devină mai permisivă și până când românii să renunțe la ochelarii de cal acum, când am văzut că ortodocșii nu mai sunt doar ortodocși, mai sunt și tineri, extind perioada pe termen nelimitat.
Că ăștia se-nmulțesc repede și fără prezervativ.

Comments (18)

 1. Un om rau tot timpul

  Eu nu te-as omori, te-as mai lasa sa scrii, c-atunci cand zici din inima si nu din neuroni, le zici cu sete si cu foame, mai Charlie. Stii ce-nseamna AP la filmele de la tembelizor? Cu acordul preotului..

  Reply
  1. cami (Post author)

   unii zic din inimă, alții din neuroni. alții – în funcție de stare.
   în imaginație, și eu aș omorî multe persoane. da` dacă am face cu toții ce ne imaginăm, ne-am kilări reciproc. n-ar fi bine. după nici o ideologie.
   noroc că nu mă uit la tv

   Reply
 2. Mucegai Ales

  Problem. Pozele alea nu se deschid deci nu vedem ce zic microsfințișorii în devenire…
  În rest te enervezi frumos, ca de obicei. Respiră adânc. Suntem aici, suntem încă aici și nu e vina noastră că împărțim aerul cu acești retarzi.

  Reply
  1. cami (Post author)

   chestie tehnică, rezolvată parțial.
   respir, nu-i problemă, da` dacă ne infestează tot aerul?

   Reply
 3. Nautilus

  Pupătorii de moaşte sunt prea high de la fumul de tămâie tras pe nas :D

  Reply
  1. cami (Post author)

   ăsta era secretul? și noi de unde luăm tămâie?

   Reply
 4. Char(Abdul)Lie

  Je ne suis pas Charlie! Libertatea mea se opreste unde incepe libertatea altuia! parafrazez : Libertatea cuvintelor tale sa se opreasca la libertatea convingerilor mele … ar fi cazul sa se reglementeze in Europa ca fapta penala : denigrarea simbolurilor nationale sau religioase. Daca ar fi existat o astfel de lege scrisa a bunului simtz, daca ar fi fost aplicata, nu s-ar fi intamplat nenorociri. Poate lumea va intelege ca violenta verbala, uciderea pe cale emotionala este chiar mai cumplita decat uciderea fizica. Cum va simtzitzi ca romani in Europa cand toti se uita la voi ca la cacat ?? – de ce ? – datorita denigrarii sistematice – „Poarta” a ramas deschisa, atata vreme cat denigrarile la adresa simbolurilor sacre, sau ale divinitatii, sau ale etniilor nu se vor opri, lumea se poate astepta la orice. Pacat … este de fapt un razboi intre lumea seculara si cea spirituala. Europenii au devenit niste legume fara suflet, fara idealuri – vai de crestinismul si de mama lor ! Pardon – singurele idealuri ale lor sunt sa manance si sa se f*ta, iar acum se afla in fata unor oameni care nu accepta terfelirea idealurilor lor si nu tin cu dintii la viata aceasta – puteti scrie zeci de mii de comentarii si milioane de adeziuni „eu sunt Chalrlie” … nu puteti nici combate si nici anihila convingerile. Asa ca, daca mama voastra nu v-a batut la cur cand ati fost mici, invatati macar acum sa vorbiti frumos si sa fiti respectuosi fata de cei de la care primiti petrol in rezervor. Partea a 2-a: draga Camelia, daca esti pentru libertetea maxima de exprimare, maine iti trimit o caricatura despre tine si mama-ta + vreo 20 de barbati … si crede-ma ca am imaginatie. – Ce zici ?

  Reply
  1. cami (Post author)

   ceea ce se pare că nu vrei să înțelegi:
   – există o diferență între cuvânt și pumn
   – nu cred că religia ar trebui să primească tratament special. poate că eu nu mă supăr când te iei de religie, dar mă supăr când te iei de echipa mea favorită de fotbal (dacă aș avea una)
   – simplul fapt că religia ar trebui să primească tratament special se cheamă discriminare. pozitivă dar, totuși, discriminare
   – nu prea-mi pasă de cum sunt priviți românii în europa
   – dacă eu aș veni la tine acasă și-aș începe să-ți distrug mobila, ai avea dreptul să mă iei la bătaie. faptul că nu ești de acord cu ce scriu se rezolvă cu un click pe x-ul ăla din dreapta, sus
   – toleranța aia de care vorbești, se pare că e doar cu sens unic. adică, eu trebuie să accept religia ta, oricare ar fi ea, dar tu nu poți să respecți faptul că eu nu sunt o persoană religioasă, îmi rezerv dreptul de a râde și mă supăr la cu totul alte chestii în care, cel mai probabil, tu dai fără să-ți pese
   – dacă pe tine te amuză să faci caricaturi cu mine, mama + vreo 20 de bărbați, n-ai decât. o să mă deranjeze? posibil. o să-ți bag o bombă-n casă? nu.

   Reply
 5. provo

  Te provoc(sic) sa citesti Coranul. Ai sa vezi acolo niste chestii de ramai masca. Puneti simpla intrebare de ce acei oameni au dorit asta http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_state , si dincolo de asta… Trebuie sa intelegi ce putere are religia in viata noastra. Suntem revoltati pentru ca nu vorbim aceiasi limba. Si nu o vom vorbi niciodata. Daca ne-am tine de manute si orice om ar vorbi aceiasi limba (o dovada de ipocrizie) nu am avea identitate. Ps: Tema de casa: Un blog pentru acceptare si echilibru.

  Reply
  1. cami (Post author)

   ce putere are religia în viațalor, vrei să spui.
   n-am nici o problemă cu identitatea altuia, atât timp cât nu mă calcă pe cap. mă enervez? cel mai probabil da. dar dacă ne-am lua reciproc la bătaie pe motivul ăsta, ar ieși o baltă de sânge. și până și eu știu că asta nu e nici măcar pe aproape creștinesc.
   hmm… sună bine. doar că echilibrul meu s-ar putea să fie diferit de al altora.

   Reply
 6. fabi

  Strict offtopic: Cami simt nevoia sa-ti spun ca… te iubesc :))
  Stii ca-mi place de tine de mor sau daca nu stiai afli acum :D gata ti-am spus-o si pe asta… sa revenim acum fiecare la oile lui. An Nou de vis iti doresc si cat mai multe postari :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   s-a notat! rezoluție de anul nou?

   mulțumesc mult, fabi! an fain să ai :*

   Reply
 7. valentin

  Ce glumă, românilor le-a trebuit aproximativ 1600 de ani să se unească într-un singur stat. De schimbat mentalități? Greu de spus, că românul cam face orice și spune orice pentru bani, recunoaștere, blessing etc.

  Reply
  1. cami (Post author)

   recunosc că am fost cam idealistă. da` oleacă de speranță tot mai am.

   Reply
 8. oraseanul

  “religia este opiul popoarelor” Marx.

  Reply
  1. cami (Post author)

   ultima dată când verificasem, opiul era ilegal

   Reply
 9. zerocratu

  Ortodoxiatinerilor.ro -locul unde ma duc cand ma simt prost. brusc observ ca e muuuuulta lume mai proasta decat mine :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   da. fac și ei ceva bun, până la urmă

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *