Egalitate, dar nu pentru căței – p.3

Mie-mi place să iau aspirină.
– Vai, da` de ce nu iei paracetamol? Mie-mi face cel mai bine!
Ție.

Mie-mi plac cartofii prăjiți.
– Vai, da` de ce nu îi faci natur? Îs mai sănătoși. Mie așa îmi plac.
Ție.

Mie-mi place berea, inclusiv iarna. Și-mi plac țigările. Și thriller-ele, și chips-urile, și șaorma, și pantalonii de la băieți, și hainele unisex, și bascheții, și vara, și părul scurt, și pierce-urile, și tatuajele, și umorul sadic, și bancurile seci, și glumele proaste, și pisicile, și să dau cu aspiratorul o dată pe săptămână, duminica, și ironia, și autoironia, și ciocolata cu lapte, și lista e imensă.
– Vai, da` berea e amară și iarna e prea rece să bei bere. Mai bine un vin fiert. Țigările fac rău. Mai bine o comedie. Nesănătos, anormal, ciudat, cald, băiețos, imoral, nesimțit, prea mult păr, ziua domnului, nepoliticos și insensibil și grobian, e mai bună ciocolata amăruie și-mi place infinit mai mult.
Ție.

– Dar e un program de câcat să muncești de la 11 sau de la 13. Îți pierzi toată ziua. N-aș putea. N-ai timp de nimic. Te trezești, te-nvârți prin casă, dup-aia vii la muncă, 8 ore, te duci acasă și te culci. Îți pierzi toată ziua. Când mai faci curat, mâncare, speli, plătești facturi? Când mai trăiești? Îți petreci toată ziua la serviciu. Îți irosești viața.

– Păi, și cum adică ți-e somn dacă lucrezi mai de dimineață? Da` ce, cât ai dormit? 8 ore? Hoho, îndeajuns și prea mult, chiar! Și ți-e somn după 8 ore dormite? Cum să-ți fie somn? Te-ai odihnit exact cât trebuie, ba mai mult chiar. Eu am dormit 6 ore și mi-s de ajuns.

– Te plângi că te-ai trezit la 9? Eu m-am trezit la 6! Am dat cu aspiratorul, am făcut ceva de mâncare, am trecut pe la cutare, am băut niște cafele, am ajuns la muncă și, când ajung acasă, mai bag și-o mașină la spălat. Tu nu faci nimic toată ziua și te plângi de oboseală!

– Da` cum adică ar trebui să te trezești la 5 fără, dacă ai lucra de la 7? Da` ce faci 2 ore? Aaaa, îți bei cafeaua! Da` ce, nu poți s-o bei la serviciu? Și-ai făcut și-un duș… Da` de ce nu-l faci seara? A. Faci și seara. Îhm. Și ai nevoie de timp să te usuci pe cap? Da` ce, te speli pe cap în fiecare zi? De ce? Eu n-aș putea!

Tu. Tu. Tu.

Tu n-ai putea. Ție ți se pare un program de câcat. Tu nu concepi să trăiești ca mine. Tu nu poți dormi cât sau până la cât dorm eu. Tu ai chestii de făcut cu noaptea în cap. Ție ți se pare anormal stilul meu de viață. Tu nu-nțelegi de ce mă spăl în fiecare zi pe cap. Ție-ți sunt de ajuns 6 ore de somn pe noapte. Tu te trezești la 6, când eu ori mă culc, ori mă-ntorc pe partea cealaltă, pentru încă vreo 2 reprize de somn.
Tu dai cu aspiratorul de 5 ori pe săptămână, tu nu speli duminca, tu nu concepi să ieși la o bere miercuri, iarna, la ora 10 seara.
Tu ai probleme cu viața mea.
Tu belești ochii mari, rămâi gură cască și, eventual, mai bagi și-un ”duamne ferește!” când mă-ntrebi ce am, și-ți răspund că mi-e somn, după 8 ore de somn.

Nu mai suntem la grădiniță, când toți purtam aceeși uniformă, mâncam aceeași mâncare și dormeam în același timp.
Nu mai suntem în comunism, când trebuia să avem cu toții aceeași tunsoare, aceleași haine ponosite și să recităm aceeași poezie, la aceeași oră.
Nu mai suntem nici măcar la școală unde, dacă făceai ceva diferit, deveneai paria pentru restul anilor pe care-i mai aveai de petrecut acolo.
Nu trăim în aceeași casă, nu-mpărțim aceeași pâine, nu-mi dai și nu-ți dau de mâncare.

Și-atunci, poți să-mi răspunzi sincer și argumentat, de ce te fute grija?
De ce-ți dai ochii peste cap când mă-ntrebi când m-am trezit, și-ți răspund că acum 2 ore, adică la ora 13?
De ce simți nevoia să-ți imaginezi că viața mea se trăiește până la 9 seara, când atunci de-abia începe?
De ce nu poți pricepe că, la fel cum în America e zi, când în Europa e noapte, poate că și eu trăiesc mai mult noaptea, decât ziua?
De ce viața ta, trebuie să fie și a mea?
De ce ai impresia că-s mai puțin persoană decât tine, pentru că nu-mi plac aceleași lucruri?
De ce îți aduci rigla, trasezi niște linii și, cine nu se-ncadrează în tabel, e cel puțin ciudat?

Nu avem aceleași gene, bioritm, metabolism, gusturi, plăceri, puncte erogene, vise, speranțe, credințe, puncte sensibile, grad de toleranță, vârstă, experiențe.
Suntem blonzi, bruneți, roșcați, dreptaci, stângaci, slabi, grași, albi, negri, gay, straight, femei, bărbați, activi, pasivi, introvertiți, extrovertiți, altruiși, egoiști, înalți, scunzi, leneși, energici, triști, fericiți, optimiști, pesimiști, spirituali, credincioși, atei, europeni, asiatici, africani, emotivi, impunători, romantici, reci, calzi, creduli, sceptici, naivi, paranoici, mai multe la un loc sau diferiți, în funcție de moment.
De ce ar trebui să-mi reglez stilul după al tău, doar ca să fim din nou în uniformă?

Lasă sprânceana în jos, când vine vorba de alegerile mele. În casa mea m-ai întrebat, nu ți le-am băgat pe gât și nu te afectează cu nimic. Nu mă face să mă gândesc cât ai puteai fi de trist, din punctul meu de vedere, făcând totul ca la carte. Nu vreau să ajung acolo, pentru simplu fapt că nu mă afectează.
Quid pro quo.

Comments (20)

 1. didi

  Cat de mult mi-a placut articolul asta, n-as fi reusit sa il pun in cuvinte mai bine!

  Reply
  1. cami (Post author)

   suntem destui care simțim așa

   Reply
   1. didi

    Oare o sa se renunte vreodata la conceptul asta de “a fi in rand cu lumea”? Ce naibii mai e si asta?? Zici ca lumea nu a trecut de mentalitatea de la scoala/liceu cand <>.
    Nu am inteles niciodata de ce se baga X sau Y in treburile mele sau intre ale lui Z. Si nici nu mai zic de cate ori m-au intrebat unii ca “Ce se intampla cu tine?”, acei unii care nu stiau nimic de persoana mea si care se asezau langa mine si incepeau sa imi povesteasca viata lor, chiar daca nu le raspundeam si ii lasam acolo in lumea lor, sa monologheze cu glas tare. E ceva, vreun studiu psihologic ai acestor indivizi? Le zici ca iti place mancarea chinezeasca si imediat intervin cu acel “EU”, “Pai, MIE imi place mancarea italieneasca ca e mai sanatoasa! Aia chinezeaca este prea gretoasa! O sa faci colesterol si o sa mori in fix 5 ani, noteaza-ti in calendar!”, asa si? de ce iti pasa tie?

    Reply
    1. cami (Post author)

     unii nu pot să trăiască decât dacă-i doare de tine. sau dacă te judecă. sau dacă-ncearcă să te-aducă pe calea cea dreaptă.
     alții simt nevoia să socializeze cu forța.
     alții su impresia că stilul lor e cel mai bun și ești prost dacă nu faci ca ei.

     prindem noi partea aia în care n-o să-și dea lumea gratuit cu părerea despre chestii care n-o privesc?

     Reply
     1. didi

      In Romania? Secolul asta?
      Din cate am inteles doar prin uk, germanica esti lasa “in prostia ta”, insa aici? :( Poate daca pica toate babele moraliste intr-o depresie si se sinucid pe capete… Sa pice o bomba biologica din cer care sa le atace creierele bagaciosilor, ca precis au adn-ul/hormonii/un ceva care ii face sa fie cum sunt:))

     2. cami (Post author)

      babele, ca babele. problema e că și ăștia mai tineri s-au molipsit. o fi adn-ul de vină, vorba ta.
      ei, de sperat, pot spera, că-i gratis.

 2. fabi

  Of Cami cand intri si tu in randul lumii? :))

  Reply
  1. cami (Post author)

   NEVER! :))

   Reply
   1. fabi

    Stiam eu ;)

    Reply
    1. cami (Post author)

     păi, mă cunoști cât de cât, și ăsta e unul dintre lucrurile esențiale

     Reply
 3. Belle d”Imagination

  Ce înseamnă ”în rândul lumii”?
  Tu te vaiţi?
  Hehe, să vezi ce mişto e când nu fumezi, nu bei alcool – din motive care n-au de-a face nici cu religia, nici cu alte tâmpenii, pur şi simplu ficatul meu nu e în stare să metabolizeze alcoolul, fără a fi per se bolnav – dar ai pretenţii de socializare. Nu contează că tot ce am nevoie e o melodie care să-mi surâdă ca să urc pe masă. Nu mă urc pe masă cu un pahar în plus la bord, nu se pune. Sunt plictisitoare fiindcă nu fumez.

  Reply
  1. cami (Post author)

   păi, asta ziceam. cu ce mă afectează pe mine, direct, că tu vrei să socializezi fără să bei/fumezi? atât timp cât nu-mi iei țigara și mi-o stingi în bere, your choice!
   da` știi că unii ar fi în stare să te ia la bătaie pentru ce nu vrei să faci, nu?

   Reply
 4. provo

  Eu nu inteleg de ce ai contact cu astfel de oameni . Bun si daca ai , de ce nu-i ignori? BUN GLOG!Ignora pe cat poti prostia.

  Reply
  1. cami (Post author)

   ignor, da` la un moment dat mai și explodez. în scris, că-i mai pașnic

   Reply
 5. Nautilus

  Simpaticul şi bărbosul domn Pleşu (dizident minim şi moralist) zice cam aşa: libertatea de expresie trebuie limitată de către “unii” (un fel de cenzură), ca să nu se ajungă la împuşcături ca la Paris.

  Adică dom’ profesor (titlu pe care îl împarte cu altă figură din politică) e convins că există “unii” care s-au născut superiori moral, şi de care nu te atingi, şi “alţii” care sunt paria, parte a unei caste inferioare, şi primii trebuie să îi ţină de lesă.

  Pe vremea regimului Adrian Născase, acelaşi domn Pleşu, foarte mândru de faptul că locuieşte pe la Piaţa Victoriei, a povestit într-una din tabletele sale din Dilema Veche cum a reclamat o terasă din apropiere, care punea muzică. (Au fost amendaţi ceva mai târziu, n-au mai pus, oricum nu are importanţă.)

  Mai important e motivul pentru care merita ocuparea spaţiului din pagina Dilemei Vechi cu un articolaş. Nu gălăgia ca atare, care se sancţiona cu amendă. Faptul că patronul i-a explicat că ar fi o idee bună ca domnul profesor să fie mai calm, că el nu face scandal ca ţiganii de la următorul colţ, nu pune manele, el îi pune pe Louis Armstrong şi Luciano Pavarotti.

  Ideea că omul nou al socealizmului, reciclat, modernizat, capitalist, prost, şmecher şi obraznic şi cu alte titluri de onoare (care ocupau cam două rânduri în articolaş), îşi permite să se pună pe plan de egalitate cu dom’ profesor, fiindcă el nu pune manele ca omul de jos al socealizmului.

  Gălăgia era contravenţie. Să îi spui rotundului dom’profesor “noi amândoi suntem doi ascultători ai clasicilor” era crimă.

  PS Domnului profesor îi plac cârnaţii, dar nu cu frişcă. (Citat din altă tabletă.)

  Reply
  1. cami (Post author)

   că unora nu le ajungi la nas nici cu prăjina, e o altă chestie.
   da` dacă doar unii se pot bucura de libertate, măcar să se facă o listă, ceva, să știm și noi ce și cum

   Reply
 6. valentin

  Deja văzut, adică déjà vu. Totuși, am impresia, chiar dacă pun întrebările astea, că știu și răspunsul, sau au impresia că-l știu, iar dacă răspunzi sincer îți răstălmăcesc răspunsul în fel și chip. Și mai am impresia că oamenii ăștia care văd probleme la alții, de fapt ei au probleme pe care nu și le recunosc nici la biserică. Știu și ei că popa e un turnător.

  Reply
  1. cami (Post author)

   vorbesc și de dragul de a se auzi vorbind, e drept. da` n-ar putea să facă lucrul ăsta între ei?

   Reply
 7. Mucegai Ales

  Mie îmi face bine blogul tău, ai ceva împotrivă? :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   n-aș putea spune că am

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *