Facebook, or it didn`t happen!

Viața s-a mutat pe Facebook din ce în ce mai mult. Nu a mea.
Dacă ai judeca după chestiile pe care le fac pe Facebook, ai zice că viața mea e inexistentă.
Dacă viața s-ar calcula după Facebook, ar părea că trăiesc o dată la câteva zile.
Dacă activitatea de pe Facebook ar fi definitorie, ar părea că dorm 28/24. Sau nu mai respir, sau ceva.

Poze proprii, măcar o dată pe zi.
Update de status.
Update de stare.
Check-in de locație.
Judecăți de valoare.
Like, share, emoticoane.
Mă doare capul. Îs plictisit. Îs fericit împreună cu. Mi-e scârbă de. M-am săturat. Iubesc să. Urăsc să. M-au terminat psihic. Arond. Haștag. With. In. At. Tag me. Remove tag. Party. Invite. Poke. Unfriend. Is feeling. Watching. Listening. Eating. Poză. Like. Melodie. Cutremur. Is mobile. Active 5 minutes ago. In a relashionship. Got married. Poze. Felicitări. Happy birthday. Depressed. Cont închis. Permanent.

Pe Facebook poți să-ți găsești prieteni. Foști colegi de grădiniță. Tot aici îți poți găsi viitoarea pereche. Îs grupuri speciale pentru chestia asta. Chiar dacă nu ești într-un grup, oricând te poate aborda cineva care vrea să te cunoască mai bine. Chiar dacă tu nu vrei asta. Aici anunți că ești cu cineva. Că te-ai logodit. Că te-ai căsătorit. Că ai născut. Că ai o săptămână de când ai născut. Tot, tot, tot. Cum altcumva ar ști lumea că trăiești, dacă n-ai scrie acolo, pe perete? Sau cum ar ști cum trăiești?

Pe Facebook poți să vezi cum trăiesc alte persoane. Și-a pus o melodie veselă? Îi merge bine. Una tristă? E deprimat! Scotocește mai jos, poate îți dai seama de ce. Aha. Avea like-uri și comentarii de la cineva. Până acum câteva zile. Acum nu mai are. Evrika! Ai găsit cauza depresiei, transmisă implicit și subtil prin intermediul melodiei. Nici să nu-ți treacă prin minte că nu există legătură între cele două ”evenimente”. Facebook-ul reflectă cum trăiești, și ce faci.

Ai fost la munte? Mare? Ți-ai cumpărat ceva? Te-ai mutat? Facebook, or it didn`t happen!

Dramele se-ntâmplă tot aici. Unii își văd lista de friendși virtuali ca pe una reală. Ca-n viața reală. Ca pe ăia cu care bei bere până dimineața și cărora le-ai da un rinichi. Fără partea cu băutul, și fără partea cu rinichiul. Doar la partea cu obligativitatea, din partea celorlalți.

Lista de prieteni trebuie să fie de acord cu tine, în absolut orice. Păreri politice, afinități muzicale, filme, actori, legislație, orice. Nu e o listă de oameni pe care nu-i cunoști neapărat, dar ai anumite puncte comune, e o listă comunistă, în care dacă nu ești întru totul de acord cu ei, până la ultima nuanță de gri, ai zburat.
Și nu simplu, cu un click pe ”unfriend”, eventual ”block” dacă te-a secat prea tare la ficați. Nu. Cu surle și trâmbițe. Cu amenințări. Cu condiționări, palme virtuale și pretenții de scuze în genunchi.
De parcă n-ai mai putea respira dacă-ți dă unfriend. De parcă pedeapsa supremă e că n-o să mai fii friend pe Facebook cu un om pe care nu l-ai văzut în viața ta. De parcă întreg universul s-ar învârti în jurul contului lui de Facebook.

Încet-încet, viața se transferă pe net. Faci ceva, orice, și singura bucurie e că o să postezi pe net. Bucuria crește, o dată cu numărul de like-uri. Certurile dramatice se duc în comentarii cu necunoscuți care nu-s de acord cu tine. Alianțele se fac cu ăia care da. Înjuratul nu mai vine din suflet, ci din tastatură. Iubirea se traduce într-un status și se calculează în funcție de cât de atent ești la activitatea de pe cont, sau printr-un cont comun. Nu ești cu cineva, dacă nu scrie pe Facebook. Nici n-ai studii, nici nu lucrezi undeva, nici nu locuiești într-un anume oraș, nici n-ai respirat în ziua respectivă. Ai câți prieteni îți spune Facebook-ul că ai, și asta doar ână când anunți pompos că faci curat în listă, că nu-s prieteni adevărați, nu pentru că n-ai băut nici o cafea cu ei, ci pentru că nu-s de acord cu tine. Sau nu ți-au dat like. Sau nu ți-au zis ”la mulți ani” pe wall.

Unii se iau prea în serios. Unii își iau prea în serios viața virtuală și contul de Facebook.
Unii ar trebui să-și închidă conexiunea la net și să-și dea seama că viața reală nu se trăiește pe wall.

Comments (16)

 1. valentin

  Eu am recunoscut public că Facebook-ul îmi face rău. Dar dacă-l închid mă mut pe Twitter, Google pluș, instagram, pinterest, LinkedIn, hi5. Dacă-și fac idei de la like-uri și comentarii, eu îi ajut. Știu din proprie experiență că atunci când n-ai dreptate devii deprimat. Cum eu sunt obișnuit cu deprimarea, le dau dreptate, numai să nu-și facă vreo prostie.
  PS. Mi-e dor de Facebook-ul Mab¥ei – feeling depressed.

  Reply
  1. cami (Post author)

   și la tine numărul de vicii rămâne constant?

   Reply
 2. boemul

  pe mine a început să mă îngrijoreze feisbuc. dacă acum ceva luni mi-a recomandat drept prietenă o fostă, cu care am avut o relaţie cu 2-3 ani înainte înainte de lansarea facebook, weekendul ăsta mi-a recomandat drept prieten un fost coleg de facultate, cu care nu mai vorbisem tot de prin 2002. deci de unde le ştie zuckerberg ăla pe toate, are dosare cu toată populaţia planetei??

  Reply
  1. cami (Post author)

   crudul adevăr? da! e acest fbi, sri, cia, mi5, stasi – la un loc

   Reply
 3. Poveştile Mele

  Eu folossesc Facebook-ul pentru promovare. Mă exasperează „citatele” însoţite de fotografii cu motănei, floricele şi alte alea.
  Dau la like-uri, când am timp, la chestiunile de interes, pe care le am şi pe blog – călătorii/munţi, cărţi, filme/serial. În rest… pierdere de vreme totală e domnul facebook.
  Am scris mai demult si recent despre comunicarea virtuală, care pe mine mă depăşeşte.
  Prieteniile virtuale şi like-urrile definesc o societate sin ce în ce mai dezumanizată, mai lipsită de sentimente reale.
  Cât de mult ne depărtăm în timp ce „socializăm”?
  Ioana

  Reply
  1. cami (Post author)

   eu nu cred că e pierdere de timp. te relaxezi, mai vezi o poză, mai un video, mai bagi un joc. da` de aici la a-ți muta toată viața on-line, e cale lungă. după cum spuneam, unii iau fb-ul mult prea în serios

   Reply
 4. fabi

  Cami sa-mi dai like la ultima melodie postata ca de nu, imi tai venele. Pe vertical.

  Reply
  1. cami (Post author)

   se lasă cu chestii serioase, observ.
   mă conformez, nu vreau sânge pe pagina ta.

   Reply
   1. fabi

    =)) m-ai salvat, danke :D

    Reply
    1. cami (Post author)

     tatatatatataaaaam! Suuuper Caaami!

     Reply
     1. fabi

      :))) u ar indeed :))

     2. cami (Post author)

      :D

 5. gemini

  E gratis pe cartea asta a fețelor, că mă bate și pe mine gândul de vreo câțiva mulți ani?

  Reply
  1. cami (Post author)

   it`s free, and it will always will be. așa cică

   Reply
 6. Lotus

  Tare! I-am dat share pe Facebook.

  Reply
  1. cami (Post author)

   ms, ms!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *