35 de lucruri pe care trebuie să le știi când pleci în concediu

Mai ales că părinții tăi, bun-bazați că le știu pe toate, te vor sfătui contrariul.
Nu uita că ei merg în concedii încă de pe vremea când trenurile erau pe aburi, biletele se dădeau bugetarilor în funcție de merite și de pile și problema majoră nu era că n-ai bani, ci că n-ai ce cumpăra cu ei.
Când stațiunile erau pline ochi pentru că, în marea lor înțelepciune, își luau liber cu toții exact în aceeași perioadă și când răsfățul maxim însemna că ți-au luat un Cico la terasă în timp ce ei, dacă erau mână spartă, împărțeau o baterie de vin la 5 inși.

1. Nu munci ca boul tot anul, ca să ai 2 săptămâni de concediu in vară și una în iarnă. N-o să ți-l aprobe nimeni, pentru că restul boilor vor vrea concediu în exact același timp cu tine. Și dacă s-ar aproba la toată lumea, ar da firma faliment. Ai putea fi boul norocos, căruia i se aprobă. Cel mai probabil, nu.

2. Ia-ți concedii mici, și dese. Măcar 2-3 zile, o dată la 2 luni. Lipește-le de week-end, și-n acest fel îți vei dubla concediul legal.

3. Nu pleca de la ideea preconcepută conform căreia în concediu e musai să pleci undeva. Poți foarte bine să stai, să dormi sau să mai stai puțin. De asta se cheamă ”de odihnă”.

4. Dacă totuși pleci, nu insista să stai 10 zile, tradițional, în același loc. N-are nici un sens. Nici un loc nu e atât de interesant încât să-ți irosești 10 zile în el. Mai ales dacă e un loc mic, rupt de lume.

5. Nu-ți lua bilete cu luni înainte. Dacă pleci pentru 2 zile, nu vrei să riști să fie exact cele 2 zile din toată vara în care plouă.

6. Nu-ți lua toată casa după tine. Mai nou, orice cazare care se respectă câtuși de puțin îți dă de toate: și prosoape, și săpun, și hârtie igienică. Ba chiar și șampon.

7. Nu, n-are rost să-ți iei o pătură suplimentară, în caz c-o să fie frig. Și alea vin tot odată cu cazarea.

8. În schimb, nu uita de pieptene. Decât dacă ești ras în cap. În cazul ăsta, taie-l de pe listă.

9. Nici de încărcător, aspirină, buletin, portofel și roll-on. Îs elementare și vitale.

10. N-are nici un sens să-ți iei toată garderoba. Care sunt probabilitățile să ai nevoie de o rochie de seară sau de papion? Nule. Bagă-le la loc în șifonier.

11. Tot ce nu încape într-un rucsac, e total inutil.

12. Nu, nu troler sau geantă de voiaj. Un rucsac.

13. Fără mâncare de acasă. Orice adult va insista să iei după tine dacă nu o caserolă de sarmale, măcar un baton de salam, vreo 2 roșii, o bucățică de brânză și-o pâine. În caz că. Nu există în caz că. În cel mai rău caz, există oriunde un magazin de unde să-ți iei sticks-uri. Ieftine și bune.

14. Tot adulții vor insista să iei după tine, în caz că stai pe malul gârlei și te duci la munte, niște pește. Să dai la gazdă, să-ți lase mai ieftin cazarea. Spune ”nu” la pește. E incomod, pute, se-mpute și chiar te vizualizezi negociind cazarea c-o pungă de pește-n mână?

15. Dacă ești fumător, fumezi cu rigurozitate o anumită marcă de țigări și te duci în concediu la dracu`n praznic, ia-ți 10 pachete după tine. Mai renunță la un tricou din rucsac, dar chinuie-te să încapă pachetele în bagaj. În a doua seară de concediu, la 12 din noapte, îmi vei mulțumi.

16. Nu te agita prea mult cu cazarea. În 95% din cazuri o vei găsi când ajungi. Doar dacă nu vrei să stai într-o cameră decentă, în plin sezon, în Vamă. Atunci fă-ți rezervare cu măcar o săptămână înainte. Sau ia-ți, pentru orice eventualitate, și cortul după tine.

17. Nu-ți lua mâncare pe tren. Nici apă. Hai, poate doar o sticlă de jumate, dacă faci mai mult de 5 ore. E inutilă și nimic nu se compară cu setea potolită la destinație.

18. Ai ajuns, te-ai cazat, reperează magazinele din zonă. Memorează-le locația, și programul. Mai ales dacă nu e nici o benzinărie prin zonă. La 2 din noapte o să vrei o bere și n-o să știi de unde s-o cumperi.

19. Nu-ți face sandvișuri în cameră tot concediul. Îs pe puțin 2 locuri unde poți mânca fără să muncești tu pentru asta.

20. Nu ocoli restaurantele. Adulții au impresia că lași juma` de salariu pe o porție de cartofi prăjiți. Ei încă trăiesc pe vremea în care doar baștanii mergeau la restaurant.

21. Nu fi adult! Comandă divers și iresponsabil. Știi că ai voie să comanzi o pizza la 2 persoane, nu?

22. Nu te retrage în cameră la 8 și adormi la 9, oricât de mică ar fi stațiunea. Viața începe după 10 seara. Nu e viață? Fă-o tu!

23. Nu te trezi la 7. Ești în concediu și orice e de văzut unde ești tu, va fi acolo și la 10. Și la 11.

24. Nu e nevoie să dai check-in la fiecare pas. De fapt, ia lasă tu telefonul în cameră. Sau folosește-l doar pentru poze.

25. Nu ca să faci poze la fiecare pietricică de pe drum.

26. Dacă tot mănânci undeva departe de casă, ce-ar fi să nu comanzi exact aceleași chestii pe care le comanzi și când nu ești în concediu?

27. Nu, dacă te duci la munte, nu e nevoie să-ți iei trening.

28. Nici să te plimbi contemplativ, în pas de-n urma mortului, cu mâinile la spate, atent la orice banalitate trecută drept ”punct de interes turistic”.

29. Nu-ți lua bilet dus-întors doar pentru că e cu 5 lei mai ieftin. S-ar putea să vrei să pleci mai târziu. Sau să mai stai o zi.

30. Nu socializa din obligație cu recepționerul, chelnerul, colegul de palier. În 2 zile n-o să mai știi exact cum arată.

31. Nu ajunge în gară cu juma` de oră mai devreme. Trenul pleacă la ora anunțată. N-are nici un sens să te trezești cu juma` de oră mai devreme ca să te plictisești printre pensionarii ajunși cu o oră mai devreme, pentru același tren.

32. Nu te ridica de pe scaun, cu tot cu bagaje și te posta la ușa trenului cu juma` de oră înainte. E inutil și e îmbulzeală. Pentru că cei mai mulți nu vor să rateze gara, chit că e capăt de linie. Nu fi oaie.

33. Nu fura prosoape. Da, în filme e fun și pare un act așa, rebel. Doar că-n filme nu-ți spune că tu ai lăsat buletinul la recepție. Daaaa, n-o să facă nimeni reclamație pentru un prosop lipsă. Da` dacă?

34. Fă-ți toate poftele. Nu te gândi c-o să ajungi cu bani mulți înapoi acasă, gândește-te c-o să rămâi cu gândul la friptura aia de fazan pe care ți-ai refuzat-o. Și nu cresc fazani pe la tine prin zonă.

35. Fă orice un adult ar spune că e iresponsabil.

Nu de alta, da` pleci undeva să te relaxezi, nu să stai să numeri pași, bani, calorii, kilograme, nervi, prosoape, felii de pâine sau cunoștințe noi.

Comments (10)

 1. mab

  story of my life.
  dar îmi place să mă ridic când ajung în județ și în ultima juma de oră să stau lângă ușă și să încurc oamenii care vor să-mi ia locul de lângă ușă

  Reply
  1. cami (Post author)

   îl putem decreta noul sport național

   Reply
 2. Poveştile Mele

  Ei… eu chiar aş sta 10 zile într-un loc mic, rupt de lume. Mai ales la munte… Sigur se găseşte şi pe colo ceva de făcut :)
  Pot să te contrazic un pic cu „cazarea la faţa locului”? Eu plec de obicei în mici tururi şi de multe ori nu ştiu când ajung la un ociectiv – vreme, timp disponibil pe drum etc. şi trebuie să fac rezervări de azi pe mâine sau chiar de ati pe azi. Mi s-a mai întâmplat să sun în mai mult de 10 locuri să găsesc ceva „pe moment”.
  …dar din tot ce ai postat mai jos, se vede că suntem persoane diferite – eu una masa o iau în majoritate pe cărări, în vârful „dealului”, iar la 10 seara pic de oboseală după o zi de hălăduit – cu toate că acasă nu mă culc mai devreme de 1-2 noaptea.
  (ştiu că articolul conţine multe ironii, le-am gustat)
  Ioana

  Reply
  1. cami (Post author)

   în 10 zile o iau pe jos înapoi spre casă…

   care-ar mai fi farmecul dacă am fi toți la fel?

   Reply
 3. valentin

  Trezit la șapte? Nu mă trezesc la șapte de bunăvoie și nesilit de nimeni decât dacă trebuie să plec în concediu. Cu o mică excepție. Într-una din zilele de concediu mă trezesc chiar înainte de șapte.
  Socializezi cu recepționera ca să nu negociezi cazarea cu punga de pește în mână. Cu chelnerul doar dacă mănânci în același loc, ca a doua oară să nu-ți aducă mâncarea scuipată, cu bacșiș, evident, cu bon fiscal obligatoriu, de acum. :D. Și cu palierul dacă n-ai cu cine să bei, deși n-ar fi indicat să n-ai cu cine.
  Trebuie încercată aia cu postatul la ușă în maxi taxi, în fața celor care vor să-ți ia locul de la ușă – feeling cu idei.

  Reply
  1. cami (Post author)

   dacă scapi întreg, povestești cum a fost?

   Reply
   1. valentin

    Spui să-ncerc de amorul artei și să constatăm dacă supraviețuiesc și să mai ajung să povestesc?
    Fair Callenge accepted – feeling brave.

    Reply
    1. cami (Post author)

     să vedem…

     Reply
 4. fabi

  Pfoai ce pofta de duca mi-ai trezit :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   acum, că știi tot ce e de știut despre concediu, rucsacul și la drum!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *