Numai în România

Eram în clasa a 3-a când doamna de religie ne-a zis că România e o țară ocrotită de măicuța Domnului. Că din toate țările din care ar putea să aleagă ea, măicuța Domnului stă în genunchi și se roagă pentru noi, românii, pentru ocrotirea noastră, a românilor, pentru holde bogate, lipsă de taifunuri și tsunami, explozii vulcanice și prăbușiri de nave extraterestre, pentru pomi rodnici, miere-n stupi și sănătate, fericire, bani.
Dacă doamna de religie ar fi predat în prezent, probabil ar fi adăugat și ceva cu tentă politică, gen ”să ne ferească de președinți neortodocși, să crească alocațiile și pensiile”.
Pentru că eram prin `95, politica nu era încă un subiect viral.

Așa am aflat eu că România e o țară specială.
Câțiva ani, exemplele au continuat. Doar în România găsești cele mai frumoase femei, cea mai naturală brânză, cei mai ospitalieri oameni, cei mai deștepți elevi și studenți, cea mai bună mâncare, cei mai ieftini stomatologi, cel mai fin umor, cele mai inventive înjurături, cei mai buni vorbitori nenativi de franceză etc.

În ultimii 10 ani însă, s-a schimbat macazul.

Numai în România:

1. Îs așa de mulți țigani care ne fac de rușine în străinătate. Pentru că pe românii care fură în afară sau în țară îi iertăm, că-s de-ai noștri, da` cum să-și permită niște zlătari să se considere egali cu noi?

2. Am mers cu trenul și trenul avea aer condiționat, care a mers cam mult timp în vagonul în care eram și la un moment dat am cam înghețat. Pentru că nu aveam chef să alerg după controlor, am ieșit pe culoar și-am stat acolo până când temperatura a revenit la normal.
”E nesimțire curată, dom`le, ăsta-și bate joc de noi! Numai în România vezi așa ceva. În afară e de neconceput să îngheți în tren. Se vede că n-au frică de nimic. O să răcim! O să murim înghețați! Unde e controlorul ăla? Să vină el să stea aici, să-nghețe și el! Probabil doarme în alt vagon, unde-i o temperatură umană! De parcă am fi vite, dom`le!”
Unu` din ăștia care s-au plâns vreo oră nu și-a ridicat curu` de pe scaun să se ducă să-l caute pe controlor, sau să iasă pe culoar, unde era cald și bine. Au stat în cur, pe scaun, au tremurat și s-au plâns.

3. ”Avem un oraș de câcat! Primarul nu face nimic, l-am ales degeaba, nu face decât să fure, în loc să repare chestii și să înfrumusețeze orașul! Numai în România, dom`le, îți zic, numai în România!”
S-au pus panseluțe. Și-n centru, ca să fie frumos.
Nu e bine. Panseluțele alea trebuie rupte, înghesuite în sacoșă și dup-aia habar n-am ce se-ntâmplă cu ele. Le vând, le pun în vitrină, le fac ciorbă? Nu știu. Cert e că tot ce e frumos tre` să devină urât, pentru că primarul nu face nimic. Și când face, de ce să nu distrugem?
La fel cum s-au distrus coșurile de gunoi, se aruncă ambalaje pe stradă, punga cu gunoi de la etaj, pisoii în cutii lipite cu scotch, cățeii pe câmp. Dar e de datoria primarului să rezolve problema maidanezilor, să păstreze curățenia și să distrugă nesimțirea.

4. ”Da` de ăla de 17 ani care a vrut să-și violeze sora de 5 ai auzit? Numai în România, dom`le! Ne ducem de râpă…”
De fapt, totul s-a întâmplat în Franța și s-a întâmplat ca ăla să fie român. Se-ntâmplă la Vaslui, se-ntâmplă la fel de bine în New York. Violul nu aparține exclusiv românilor.

5. ”Numai în România se poate cere demisia unui om atât de drept și bun ca Ponta.”
Recomand un castron de popcorn și comentariile de pe Facebook pe pagina lu` Ponta. Trust me, juicy stuff.
N-am nimic politic cu Ponta, pentru c-am mai zis că nu știu politică. Doar că e ceva la el care nu-mi place.
Dar, într-un fel, îi admir perseverența. Îl vizualizez ca pe un ciulin din ăla care ți se agață de șosetă, după câțiva kilometri îți dai seama că e acolo și te chinui destul de mult să-l dai jos. Când coboară, face alți ciulini.
”Dacă se dovedește c-am copiat, îmi dau demisia. Dacă pierd alegerile, îmi dau demisia. Dacă ajung să fiu anchetat, îmi dau demisia.” Da` dă-ți-o odată! Sau nu mai face promisiuni.

Numai în România medici primesc șpagă. Că i-ați învățat să primească de-a lungul timpului, și-ncă vă mai duceți cu spinarea aplecată și plicul în buzunar și nu concepeți altfel.

”N-avem bani să trăim.” Că refuzați joburi cu salariu minim, cu toate că n-aveți specializare pentru altele, și preferați să trăiți din alocații și ajutor de șomaj. Și trânțiți plozi că sexul e bun, da` un dop ar fi și mai bun. Și-n loc să cereți chestii fezabile, spargeți semințe la scară și vă plângeți. Și vă interesează mai mult că vecinul își cumpără prăjituri, deși nu și-a plătit întreținerea, decât că vă plâng plozii de foame. Și vă faceți rate pentru plasmă, da` strângeți din buci la apa de spălat și la o ciocolată sau o pâine. Și dați bani la popi să vă citească pomelnice care să vă ajute să câștigați la loto în loc să dați banii ăia pe ceva palpabil și util. Și vă plângeți de taxe, da` nu știți nici pentru ce-s, nici la ce vă ajută. Și pentru că așteptați să vă vină totul de-a gata, că tare-i bine când ai de toate fără să miști un deget. Și pentru că nici măcar ceea ce vi se dă nu știți să-ntrețineți. De aia.

Într-adevăr. Numai în România am auzit de atâția plângăcioși, nemulțumiți și nesimțiți.

Comments (5)

 1. Tury

  Așe-i! De aia!
  Bun articol

  Reply
 2. valentin

  E nasol să ieși pe hol în tren. E grav rău. Mai ales dacă te ia mama dracului să deschizi geamul pe hol să faci curent că deja e pornit aerul condiționat în compartiment. Și mai ales, să nu te ia mama dracului să iei o gură de aer în vânt.
  Orașul e făinuț, primul parc rezonabil îl găsești în Munții Măcin. E și Wifi. Dacă vrei, eu am devenit cumva claustrofobic. Dacă n-am Wifi.
  Lui Ponta o să-i trimit cinci cereri de demisie, în care trebuie doar să scrie: ”sub… bla,bla,bla,” și să schimbe ”angajat al poporului român” că eu scriam altceva. Îi dau voie să le plagieze, îi pot imita și semnătura s-o plagieze și pe aia.
  Tury mi-ai luat voba din gură, așa că trebuia să scriu altceva. Keepup your good work.

  Reply
 3. Nautilus

  Ăla care a vrut s-şi violeze sora nu era vasluian. Un adevărat vasluian de 17 ani îşi violează copilul de 5 ani :D

  Reply
 4. Mucegai

  Numai în România arunci florile și păstrezi hârtia. Apropo, când o fi să ne vedem, ce-ți aduc, o floare sau o bere?! :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   grea alegere…hmm… să mă mai gândesc…

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *