Lumânări, dar doar oficiale

Am tăcut zilele astea.
Am tăcut pentru că nu era locul meu în încendiul ăla, pentru că toți s-au îngrămădit care mai de care cu păreri, păreri de rău și acuzații, pentru că, la un moment dat, a fost deja prea mult.
Am tăcut și la partea politică pentru că, în afară unei antipatii majore pentru Ponta, eu nu știu politică.
Știu, în schimb, religie.
Mai multă decât toți care țipă ”sataniștii”, decât toți pupătorii de moaște la un loc, decât toți ignoranții care se bucură de moartea cuiva, cu dumnezeu în cârdășie.

Și la vederea Înaltpreasfințitului, îmbrăcat în alb, mi s-a făcut negru-n fața ochilor.

Poate că are dreptate. Nu învățăm noi biserica ce ar trebui să facă.
Biserica își are căile ei neștiute, cartea ei din care citesc prostimii la fiecare slujbă în biserică, citatele motivaționale pe care ți le aruncă-n față când vin să te sfințească pe bani, paginile alea din care citesc atunci când te naști, te căsătorești sau mori, tot pe bani, obiceiul conform căruia nu vin neinvitați decât dacă-i invită calendarul, portofelul și pofta de colaci.
Biserica își are căile ei prin care, dacă ți s-a întâmplat ceva bun, e prin mila domnului, să ne rugăm și să plătim acatiste. Dacă ți s-a întâmplat ceva rău, chiar cel mai rău, e pedeapsa domnului, să ne rugăm și să aprindem lumânări, dar doar din acelea aprobate de patriarhie.
Căile ei prin care nu putem contesta voia domnului, și voia domnului ți-o poate spune doar popa, reprezentatul domnului pe pământ, dar doar dacă plătești înainte. Că dumnezeu n-are nevoie de bani, dar reprezentanții lui pe pământ au.

Înaltpreasfințitul. A fost numit în diverse feluri. A fost luat la pulă, i-au fost făcute numeroase urări, care mai de care mai macabre, altul în locul lui și-ar fi luat traista și s-ar fi retras în pustie.
N-o să-i găsesc încă un nume. Să-i spunem, în continuare, Înaltpreasfințitul, pentru că nu învățăm noi biserica ce ar trebui să facă.

Pentru că, în fața reacției lui, am rămas interzisă.
Tupeu și nesimțire. Bigotism și nesimțire. Fățărnicie și nesimțire. Nesimțire.
Dacă ar fi după voia lui, atunci lumea ar trebui să muncească ziua și seara să-i aducă obolul, în timp ce se roagă-n biserici mult prea multe și mult prea fără de sens. Veniți în biserici, nu în cluburi. Renunțați la dezmăț, renunțați la plăcere, renunțați la viață și sacrificați-vă totul pentru viața voastră îndestulată de dincolo, și a lui de aici, de pe pământ.

Poate că are dreptate. Nu învățăm noi biserica ce ar trebui să facă.
Poate ar trebui, totuși, să-nvețe de la ăia care au donat zilele astea orice. De la bani, la sandvișuri făcute în casă. Poate ar trebui să-nvețe de la catolici, care nu se vor religie oficială în stat, dar care au făcut, totuși, primul pas public. Nu ca să condamne muzica, și cluburile, și nici ca să țipe prin portavoce ”hai la moaște”, ci ca simplu gest de părere de rău pentru victime. Nu ca să amenințe, ci ca să ierte, dacă ar fi fost ceva de iertat. Poate ar trebui să învețe de la ăia care au plecat cu litrul de sânge în minus, de la ăia care n-au căutat lumina reflectoarelor ca să ajute câtuși de puțin, de la cei care au venit cu fapte, nu cu vorbe.
Sau dacă crede că biserica nu se poate lipsi de nici măcar un leu din visterie, dacă nu poate ieși în public fără să tune și să fulgere, măcar să-nvețe de la restul. Cei care au tăcut, atunci când n-au avut nimic bun de spus.

Ați ieșit în stradă să schimbați clasa politică? Foarte bine. Respectele mele. Numai nu uitați că, neoficial dar foarte real, BOR face parte din clasa politică. Înaltpreasfințitul e față politică. Atfel cum și-ar permite să beneficieze de atâta imunitate?

Vreți schimbare? Începeți cu cei declarați politic. Continuați cu cei care, sub adăpostul patrafirului, fură mai mulți bani economiei decât toate persoanele bănuite de fraudă fiscală, la un loc.
Secularizați averile bisericii. Mai bine, treceți-le fără despăgubire în patrimoniul statului. Puneți-i să plătească impozit, ca orice om de rând. Tăiați-le aripile, luați-le puterea și poate atunci vor înțelege că și biserica trebuie să-nvețe de la cineva.
Și poate că atunci Înaltpreasfințitul, despuiat de scutul protector al legii, va afla că poți să arzi oricând, oricât de plăcut i-ai fi domnului, atât timp cât ești făcut din carne și oase.
Poate.

Comments (11)

 1. mihaela

  Și pe mine tot de la BOR m-a apucat nevoia de exprimare

  Reply
  1. cami (Post author)

   era de așteptat…

   Reply
 2. MU

  Și lumânarea, cât e lumanarea?! :P

  Reply
  1. cami (Post author)

   fără număr!

   Reply
 3. barengott

  Ma inclin in fata ta Cami! Poate cea mai buna parere despre tot ce s-a intamplat si se intampla…

  Reply
  1. cami (Post author)

   n-aș merge până acolo, dar mulțumesc!

   Reply
 4. florin

  Ei, si biserica a “evoluat” cit sa devina abuziva, ca toate institutiile romanesti. E o mizerie generalizata pentru ca nu s-a facut curatenie atitia ani..Poate ca iese ceva dupa miscarile astea de strada, daca nu se fisiie, la cite smecherii se incearca..O sa si-o fure si popii ca au luat-o razna, da vina nu e a lor, ca de astia apar continuu, vina e a populimii care a dat bani astora..Oricum religia e istorie, nu mai crede nimeni in balivernele lor pretins inalt-morale..Acuma nu ca morala e depasita, ca valorile ramin peste timp, cele adevarate, dar nu merge chiar asa cu pacaleli de bilci, si orice hopa-mitica in sutana sa se dea el mare si tare peste toate; mai ales cind ei sint aceeasi specie cu politicienii, “oamenii de afaceri”, etc. Eu sincer nu inteleg cum pot atitia sa mai puna botul la smecheriile lor, ca-s moaste, minuni, etc..

  Reply
  1. cami (Post author)

   în orice sistem „șpagă„ vina e a celui care dă, în primul rând.
   cred în „minuni„ pentru că nu știu ceva mai inteligent

   Reply
 5. valentin

  Eu cel puțin la țară, dacă aș fi primar, le-aș pune la dispoziție calești fără telefon cu GPS și Facebook. Dracu’-i ia. Și dacă vrei chitanță, ți-o dă după două săptămâni, dacă insiști, nu are toată lumea chitanțier. Inclusiv la lumânări.

  Reply
  1. valentin

   Iar acum, că abia am intrat în posesia chitanței, oare au scris pe ea numele corect? Evident că nu, se suferă de amnezie, pare-se. Au trecut sumă totală? Evident că nu, deși le explici de vreo două ori că ai o asigurare de unde poți recupera banii, iar prin legea cultelor religioase nu plătesc niciun fel de taxă, iar aici nu-i vorba de donație. Pare-se că ei au un coi în plus, ceea ce face numărul de coaie de pe lumea asta să fie ceva mai mare decât normal. Trecând peste recuperări, n-ar fi frumos de văzut câți bani sunt în total și unde se duc? Și distractiv și oficial, evident. :D.

   Reply
   1. cami (Post author)

    ar fi frumos. dar misterioase sunt căile domnului

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *