România fumătorilor civilizați

Principalul argument al celor care susțin legea anti-fumat, după cel legat de ”pericolele fumatului pasiv”, ”nu putem respira sănătos” sau ”vom naște copii cu 4 capete din cauza voastră, vicioșilor!” este ăla conform căruia, dacă se interzice fumatul în cafenele, restaurante, bodegi și spelunci, vom intra și noi în rândul țărilor civilizate. Că-n țările civilizate n-ai voie să poluezi aerul celorlalți cu fum de nicotină, amestecat cu gudron și monoxid de carbon.

Nu încerc să contest relevanța argumentelor de ordin medical.
Contest însă, cu tărie, partea cu România e, sau are măcar o șansă de a fi o țară civilizată. Cu sau fără fumători publici.

Am luat un taxi zilele trecute. Aveam după mine o punguță care trebuia musai să ajungă la un coș de gunoi. Pentru că nu era nici un coș de gunoi în jur, am rugat taximetristul să oprească când vede unul. Inutil să spun că-n Galați, în anumite zone, coșurile de gunoi îs mai rare decât sarea-n Ungaria. Dintre alea puține existente, multe sunt bușite, arse, scoase din suport, sparte, chinuite.
Și vânam un coș utilizabil, când taximetristul îmi dă un sfat prietenesc și bine intenționat:
– Da` aruncă, don`șoară, sacoșa pe geam! Că și-așa e gunoi prin oraș…
Recunosc că singura replică inteligentă pe care am putut-o scoate a fost:
– Cum adică s-o arunc pe geam?
– Păi așa, simplu. Las geamul jos și-o aruncați din mers. C-așa face toată lumea. Și-așa-i mizerie, n-o să vă vină să credeți câte chestii aruncă lumea din mers, ehehei… Că dacă ne-am lua după reguli, unde-am ajunge? Că dacă le respecți, te ia lumea de prost. Așa ai mai mult de câștigat, ce, să te ia alții de fraier? C-așa-i la noi în România. Dacă ești bun, profită toți de tine.

Taximestristul, un băiețaș până-n 25 de ani. Din ăsta de strigă pe stradă că vrea schimbare, se plânge de stat că n-are grijă de el și că din salariul mediu pe economie nu ai cum să trăiești. Care știe sigur că toți, de la un capăt la altul, sunt hoți, care și-ar dori o țară ca afară și care e în stare să-ți explice ore-n șir ce ar trebui schimbat în țara asta, ca să ne fie la toți bine, nu numai hoților din sistem. Cu idei și judecăți de valoare. Nu cocalar, nu manelist, nu cu doar 8 clase, un băiat cu acordurile gramaticale puse la punct, curățel, mirosind a parfum nici prea scump, nici prea ieftin, vorbind coerent și dezghețat.

L-am oprit la un semafor de care atârna un coș de gunoi, mi-am aruncat punguța și-am mers mai departe.

Ce să-i explici?
Că degeaba te plângi că avem un oraș murdar și că primarul nu face nimic în acest sens, dacă tu ești în stare să arunci gunoiul pe geam, pentru că așa face toată lumea?
Că din cauză că așa face toată lumea, am văzut nu doar Galațiul plin de gunoi, ci și zone turistice îmbibate de pet-uri, și pungi, și resturi menajere, pentru că multora le-a fost greu să-și miște curul 2 metri mai încolo, pân` la ghenă?
Că degeaba se fac anual adunări din alea cu ”hai să strângem gunoiul altora, să arătăm că ne pasă”, dacă altora ăia vă râd insolent în față și, în urma voastră, vin ca turma și-ntr-o oră distrug la loc?
Că-n urma oricăror manifestări în aer liber rămân munți de gunoaie, pentru că știți să cereți, dar să-ntrețineți n-aveți nici cea mai vagă idee?

Că gunoiul e cea mai mică problemă dintre toate, dar dacă o iei la bani mărunți o să vezi că și de-acolo pornește civilizația.

Nu cred că din cauză că eu ies în public și fumez nu suntem o țară civilizată. Eu îmi sting țigările-n scrumieră și, dacă fumez în parc, lângă copiii voștri, îmi arunc țigara stinsă la coș. Lângă copiii voștri, care s-ar putea îmbolnăvi de la fumul meu nociv, dar care își aruncă ambalajul de la pufuleți pe jos, pentru c-așa au văzut că faceți și voi.
Lângă voi, care lăsați covor de semințe-n jurul băncilor din parc, sau din fața blocului.
Lângă voi, care vă plângeți că fumul meu pute, dar care vă scoateți câinii la plimbare, dar vă e greață, sau poate doar lene, să strângeți în urma lor.
Lângă voi, care aveți impresia că meritați o medalie pentru că nu fumați, dar n-aveți nici o jenă în a arunca cu noroi în persoane pe care nu le cunoașteți, dar le disprețuiți adânc și iremediabil pentru că-și aprind o țigară.
Lângă voi, care sunteți deranjați de fumul meu, pentru că e posibil să vă-mbolnăviți, dar n-aveți nici o reținere în a pupa icoane bălite de alții înainte.

Am auzit punctul de vedere al unui doct activist anti-fumat care zicea ceva de genul ăsta: ”Am cunoscut o gagică bună, da` bună de tot. Frumoasă, deșteaptă, bunăciune din cap până-n picioare. Dar m-am abținut din a o fute, pentru că m-a scârbit, efectiv, faptul că fuma. În țările civilizate gagica n-ar fi fumat, iar eu aș fi putut s-o fut.”
Nu contează cât de bună e gagica pe care tu vrei s-o fuți. Mă-ndoiesc că cineva s-ar lăsa de fumat doar ca să aibă onoarea de a fi futut de tine.

Și asta în contextul în care aduci și civilizația în vorbă. Unde ți-e partea aia civilizată când te uiți la o gagică și-o consideri futabilă, îți expui punctul de vedere în gura mare și-apoi, tot în gura mare, o faci de câcat doar pentru că nu se ridică la standardele tale ecologice?

Pornisem de la țările civilizate.
Dacă am fi, într-adevăr, într-o țară civilizată, până să-mi iau eu amendă că fumez, voi, restul oamenilor civilizați, ar trebui să fiți la închisoarea datornicilor. Pentru munți de amenzi neplătite: de la aruncatul gunoiului pe stradă, pân` la parcatul ilegal sau depășitul de viteză.
Dacă vreți, într-adevăr, o țară civilizată, gândiți-vă, înainte, la câte amenzi ați avea de plătit fiecare. Făceți-vă bugetul, și pregătiți-vă să suportați consecințele.
Sau învățați diferența dintre fumat și nesimțire.

Comments (17)

 1. Laura G.

  Uh! Bun articol, felicitari! :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   ms,ms

   Reply
 2. Radu Ţuglea

  Am aproape un an de când m-am lăsat dar nu pot spune că nu ai dreptate.

  Reply
  1. cami (Post author)

   pana la urma,nu e o lupta fumatori-nefumatori

   Reply
 3. Aguritza

  Bine punctat, draga mea! Bv!

  Reply
 4. cami (Post author)

  multumesc

  Reply
 5. florin

  Asa e, au sarit pe fumatori cu o violentza incredibila, de parca din cauza lor se intimpla atitea rele in lumea asta. Bun, sa admitem ca nu e sanatos fumatul, ca-cauzeaza x, y, z, dar astea fumatorul si le asuma, si isi face rau lui insusi, a bun, ca daca ar fuma intr-un spatiu inchis ar afecta si plaminii celorlalti e cam timpenie, considerind poluarea din orase. Si felul cum fumatul afecteaza, sau nu, corpul, tine foarte mult de gene, si de stilul de viata, pentru ca au fost persoane nefumatoare care au facut cancer pulmonar, vezi sotia lui Chris Reeves, actorul din Superman, asa cum au fost persoane fumatoare inraite, care au trait o viata lunga. Nu poti da vina pe fumat doar, daca un organism e sensibil, pentru ca el e afectat de un complex urias de factori din mediu, ca e stress, alimentatie, anumite slabiciuni ale organismului, etc etc..Si Steve Jobs a murit de un cancer la pancreas, iar omul asta minca doar alimente ultra-sanatoase, pentru ca era adept flower-power, si cu o filosofie de viata bazata pe spirit, si echilibru. Prietenul lui cofondator al Apple, Steve Wozniak, inginer de geniu in computere, traieste si acum, probabil pentru ca a fost mai aplicat, si mai calm-rational decit Jobs. E mult de spus.
  Azi cred ca discutia nu e despre fumat, cit ar trebui sa fie despre violenta si agresivitate, ca din cauza violentei s-au declansat atitea orori, iar violenta asta brutala si salbatica a aparut acolo unde nu a fost educatie, si unde societatea asta moderna a permis tot, in spiritul libertatii. Sint multe probleme nerezolvate, probleme profunde, cu mare impact, la care ar trebui sa ne gindim, si sa-i lasam in pace pe fumatori..
  Eu, sincer, fumez asa, cind si cind, dar cind ma gindesc intens la ceva anume, am nevoie de o tigara. Si tigara asta, cu toate ceremoniile dimprejur imi aduc multa liniste, si impacare.

  Reply
 6. florin

  Plus ca, am uitat sa spun, in studentie am fumat mult Carpati fara filtru, Snagov, si alte mizerii, ca doar astea erau pe piata pentru bugetul meu de student sarac, nu aveam modernisme cu filtru, aromate, cum sint azi, sau tigari electronice. Chiar, tigara asta electronica cum e? Ca n-am incercat-o inca, eu sint mai de moda veche:)

  Reply
  1. cami (Post author)

   fiecare cu viciul lui. unii fumează, alții mănâncă prea mult, alții pariază obsesiv, alții se-nchină la moaște. atât timp cât nu faci rău celui din jur – și continui să susțin că, în baruri exclusiv de fumători, nu faci rău nici unui nefumător – fiecare ar trebui să aibă dreptul să-și vadă de ale lui. e greu, dar nu imposibil.

   țigara electronică nu mă atrage. am impresia că aș fuma direct din priză.

   Reply
 7. valentin

  Cumva, nu-i chiar grav să arunci gunoiul unde ar trebui, teoretic, să se adune. Evident, că e un gest urât și nici un om n-ar trebui să facă asta. Nu mai vorbesc de strâns, mai ales de rahat de câine. Eu, de exemplu, arunc mucurile de țigară pe jos, mai ales unde știu că se adună destul de des. Deși, ar trebui făcută și unde nu sunt coșuri de gunoi, pentru că, deși, probabil fost o licitație corectă și patriotică pentru coșuri de gunoi, se pare că ele n-au rezistat celor care fac colectarea selectivă a deșeurilor direct de la sursă. Nu mai spun de concerte, unde în loc să interzică fumatul, și chiar se practică, se pun scrumiere foarte puține, încât trebuie să faci doi kilometri să arunci țigara.
  Culmea e, că sunt singurul pe care-l știu din cele cinci personalități ale mele care a luat amendă pentru aruncat muc de țigară pe jos. Morala polițistului care m-a făcut golan a fost neprețuită. În rest, a fost ieftin, iar orașul nostru pare a avea resurse să plătească eventuale amenzi de gen.

  Reply
  1. cami (Post author)

   gunoiul trebuie să stea la coșul de gunoi. altfel transformăm orașul într-o mare groapă de gunoi.
   culmea e că au fost coșuri. care nu mai există, din diverse motive.

   Reply
 8. Cosmina

  Nu ca am fi singura tara de fumatori, dar sunt de acord cu chestia asta. In toate barurile in care nu este interzis fumatul, se gaseste mereu foarte mult fum de tigara si e uneori destul de deranjant. Detinatorii acelor intreprinderi nu vor sa interzica si motivul este destul de evident.. sunt mai multi fumatori decat nefumatori. Acestia, daca gasesc un loc in care nu se pot relaxa si sa si fumeze in acelasi timp, nu vin acolo. Asadar, concurenta(care permite) va avea de castigat. Dar, daca se va implementa o astfel de lege, sunt sigura ca fiecare ar fi foarte multumit.
  Garantez ca orice nefumator s-a enervat la un moment dat cand a iesit dintr-un bar imbibat de fum.

  Reply
  1. cami (Post author)

   există 2 soluții: baruri exclusiv pt fumători sau nefumători și locuri împărțite real, aerisit și închis pt fiecare categorie în parte.

   altfel, orice nefumător are dreptul de a pleca nemirosind a fum de țigară. dar, la fel de bine, orice nefumător are dreptul de a nu merge acolo unde se fumează.

   Reply
 9. provo

  Toata isteria asta s-a declansat de la Colectiv. Si cum noi românii trebuie sa facem ceva dom’le sa nu cumva să dăm naibii foc cu tigara in spatii închise la vreun scaun sau la vreo masa din vreun bar am facut tac pac o lege. Joc de copii . Cum ai putea sa dezobisnuiesti un fumători să nu mai fumeze la o bere, greu de crezut că se poate întâmpla asta. E adevarat ca in unele tari din Europa nu se fumează in baruri etc, dar ce treabă am eu ce fac altii in tara lor? Păi nici nea Nicu nu a interzis banala placere a românului. Acum legea mai trebuie promulgată de nea Klaus sa vedem daca o va face. Ai văzut ce înseamnă democratia? Minoritatea se supune majoritătii. O majoritate care de obicei o doare la bască si nu va intra în baruri sau cafenele.

  Reply
  1. cami (Post author)

   pot și eu să fac legi. dar nu cred că majoritatea ar fi de acord cu ele. cu toate că le-ar face numai bine.

   Reply
 10. Creve

  Nu așa educi o țară. Prin cei 7 ani de acasă pornește totul. Dar ce sî faci dacă părinții inoculează copiilor ideea că nu trebuie să fi fraier că te calcă alții în picioare. Că dacă ești bun ești fraier. Dacă ești educat, ești fraier. Dacă ai răbdare sau faci bine, ești fraier. Dacă chiar crezi că începând să faci tu ceva poți schimba lumea măcâr în jurul tău, ți se spune că ești naiv. Nu ai cum să educi o țară căreia i-ai dat libertatea peste noapte fără să-i spui și cum să o folească. Nu poți să educi o țară când nimeni nu vrea să își schimbe gândirea și când vede pe unul că vrea să scoată capul îi dă repede în cap.

  Uite un exemplu simplu. Sunt câinii din străinătate mai civilizați de nu vedem rahați de câini pe trotuare? În București primăria a pus saci de plastic pe marginea trotuarului să îi folosească lumea când câinele de companie își face nevoile. Ce crezi că s-a întâmplat? Au fost furați că sunt buni să pui gunoiul acasă în ei. Despre asta este vorba.

  Până nu vom înțelege că indiferența și a te complace în ceva pentru că toată lumea o face, nu vom putea să devenim și noi mai mult decât animalele de la zoo.

  Reply
  1. cami (Post author)

   nu poți educa pe nimeni cu forța.
   și nu poți educa pe nimeni, atât timp cât nu sunt interesați decât de ceea ce face celălalt.

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *