Stupid la început de an

1. Să interzicem fumatul în locuri publice, pentru a evita altă tragedie ca la Colectiv.
S-a dovedit științific, cu poze, videoclipuri și mărturii că incendiul de la Colectiv a pornit de la niște banale artificii și s-a transformat în carnagiu din cauză de izolație proastă și uși insuficiente.
Nu pentru că s-a fumat mult, nu pentru că erau nefumători stresați de fumul de țigară, nu pentru că a uitat cineva o țigară aprinsă într-o scrumieră.
Nu s-au intoxicat cu fum de tutun, n-au făcut cancer în gașcă, n-a explodat nici o brichetă.
Nu există nici o legătură între fumatul în locuri publice, și Colectiv.


2. Doar țăranii cu pământ sub unghii țin animale în apartament.

Total eronat. Țăranul autentic, de la țară, n-o să țină decât foarte rar animale în casă, pentru că nu cunoaște noțiunea de ”animal de companie”. Câinele e să te apere, pisica să prindă șoareci, iar restul animalelor stau în grajd.
Țăranul mutat la oraș, cu impresii de orășean, cunoscut adeseori și sub denumirea de ”mârlan”, n-o să aibă animale de companie pentru că nu le vede utilitatea. Alarma te apără, șoareci n-ai în casă. Deci n-o să aducă un câine sau o pisică în apartament, pentru că n-are nevoie de ele, lasă păr și-i murdăresc parchetul plătit cu atâta trudă.
Dacă ai câine sau pisică, în 90% din cazuri, ai pedigree de oraș, de la bunici încoace. Restul de 10% îs întâmplări.

3. Să se precizeze în Constituție că familia e formată din bărbat și femeie, cum scrie în Sfânta Scriptură.
Conform principiului democratic de guvernare, separarea puterilor în stat e următoarea: legislativă, judiciară și executivă. Nicăieri nu se pomenește despre puterea religioasă. ”Chiar dacă nu se definește explicit ca stat laic, România nu are nicio religie națională, respectând principiul de secularitate: autoritățile publice sunt obligate la neutralitate față de asociațiile și cultele religioase.” – ”Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor Publicată în Monitorul oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007 -> „În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee.”
Și atunci de ce s-ar introduce în Constituție o doleanță a BOR-ului? Doar pentru că ar putea aduna cele X mii de semnături necesare revizuirii ei, prin manipularea maselor? Dar dacă se adună acele semnături și se ajunge la revizuire, cei care cer asta și cei care ar aproba o revizuire, ar trebui să știe că se intră direct în conflict cu articolul 152, alineatul 2. Mitropolitul Banatului ar trebui întâi să citească integral și cu atenție sporită Constituția, și abia apoi să emită pretenții.

4. Fumatul în locurile publice ar trebui interzis, să putem ieși și noi cu copiii într-un bar, fără să fim intoxicați de fum de țigară.
Nu într-o cofetărie, nu într-un restaurant, ci într-un bar. Ce se face într-un bar? Se bea. De obicei, alcool. Și, de obicei, și până să intre legea în vigoare, se fumează. Se ascultă muzică, se uită la meci, se duce la agățat, se discută politică, se dansează de cele mai multe ori lasciv, se lasă cu bătăi sau cu oameni plecând la 4 dimineața, pe 7 cărări, acasă.
Trecând peste faptul că accesul minorilor în așezăminte de gen e interzis, de ce ai vrea să mergi cu copilul în bar?
El nu poate bea alcool, tu n-ar fi recomandat să bei, dacă ai ieșit cu el. De ce nu ești în cofetărie, unde de obicei nu se fumează?
Am văzut persoane venind cu copiii, sub 4 ani, în bodegi în care nu se servesc prăjituri/mâncare, se bea alcool și se fumează. Și persoanele alea, pe lângă țigările deja existente, își mai aprindeau și ele măcar una.
Cine e tâmpit? Eu – că beau și fumez într-un loc special creat pentru chestia asta, sau tu – că vii cu minorul, conștient și de bună voie, în ele?

5. Se interzic țigările slims, cu arome, inclusiv cele mentolate, pentru a diminua riscul apucării de fumat la o vârstă fragedă.
Țigările slims mentolate conțin undeva la jumate gudron, nicotină și monoxid de carbon, față de cele doar din tutun.
Eu m-am apucat de fumat cu țigări doar din tutun. Eu, generația mea, câteva generații după.
Am trecut pe slims mentol tocmai pentru că sunt mai puțin nocive.
Dacă copiii din ziua de azi se apucă de fumat cu slims mentol nu pentru că vor, într-adevăr, să fumeze, ci pentru că le place gestul, gustul, statutul pe care s-ar putea să li-l aducă în gașcă, atunci sunt proști. Selecție naturală.
De ce să-mi interzici mie, fumător avizat, conștient și plătitor de taxe, țigările slims mentol, pentru că s-ar putea să se apuce și alții de fumat?
E ca și cum ai interzice fast-food-ul, pentru că e posibil ca unii să devină obezi.


6. Introducerea educației sexuale în școli ne-ar perverti copiii.

Nu i-ar învăța să fie responsabili, să se protejeze, să știe ce se întâmplă cu corpul lor, i-ar perverti.
Nu că fără educație sexuală în școli, rămân însărcinate la 15 ani și dup-aia oscilează între avort, părăsit copil, sau dat spre adopție. Aia nu e, în nici un caz, pervertire. E normalitate.
Predați religia în școli, unde învață că e posibil să rămâi însărcinată cu sfântul duh. Este mult mai ok.
Și, dacă se-ntâmplă să dea search singur cu ”uporn” și să vadă porno la greu, pentru că da, mulți copii au conexiune la net, spune-i că-i ceva murdar și pervers, pentru care bunul dumnezeu o să-l pedepsească în viața de dincolo, în loc să-i explici că e ceva normal. Asta o să-l transforme într-un adult sănătos și responsabil.

7. Traumatizezi copilul dacă îi dai o palmă la fund.
Să ne înțelegem că sunt împotriva violenței. Să-l snopești în bătaie. Să-l bați mărunțel cu cureaua sau cu furtunul de la mașina de spălat. Să-i dai borșul pe nas sau să-i spargi 2 dinți.
Dar o palmă la fund, nu e snopit în bătaie. O palmă la fund e exact limita aia de care trebuie să știe. Că nu face bine dacă țipă în mijlocul magazinului, că nu trebuie să lovească alți copii, că nu e ok să bată o pisică, să bage furculița-n priză sau să deseneze cu câcat pe pereți. Că dacă i-ai zis să se ducă la culcare, trebuie să se culce, dacă i-ai zis să nu aibă un tantrum, și-l stăpânește, că nu e ok s-o bată pe bunica, doar pentru că e bătrână, nu se poate apăra și nici nu-l pârăște.
Că mai bine îi dai o palmă la cur, decât să țipi la el 2 ore. Decât să-l lași dezbrăcat în fața ușii, pe palier, la etajul 9. Decât să-i faci toate poftele și, când nu mai poți fizic sau psihic să i le-ndeplinești, să-ți reproșeze, pentru că ai crescut un răzgâiat.
O palmă la cur nu e violență, nu e trauma, nu e barbarism. E o palmă la cur. Nu-l doare palma, îl doare gestul. Și, dacă e deștept, o să știe cum să facă s-o evite.


8. Gay-ii sunt ok, atât timp cât e vorba de femei. La bărbați e mai complicat, și nu pot fi de acord.

Dar n-ai înțeles, nu ți-a cerut nimeni acordul. De ce e mai ok la femei? Că ai tu o fantezie cu 2 femei care se pupă și se mângâie? Și la 2 bărbați e mai dureros, că e ca și cum te-ar sodomiza pe tine?
Nimănui nu-i pasă de fanteziile tale! Pentru că, să fim serioși, nici un cuplu gay, indiferent de sex, nu te-ar invita în dormitor.
Dacă dintre fanteziile tale, unele sunt mai plăcute, și altele mai dureroase, de ce ar trebui să sufere alții? Îs fanteziile tale, controlează-ți-le!
Dar nu pune etichete pentru ce-ți imaginezi tu noaptea, înainte de culcare.

Ar mai fi multe. În fiecare zi afli ceva nou.
Azi doar 8. În speranța că vor fi din ce în ce mai puține.

Comments (17)

 1. valentin

  În general, interzicerea unui lucru într-un cadru privat e o mare stupizenie, atâta timp cât el nu este interzis în general. Iar aici nu vorbim de plata unor taxe, sau de comercializare a unui produs, că tu n-ai declarat că-l comercializezi. Cel mai normal ar fi să se aleagă, bar de fumători, ori nefumători.

  Și la țară se țin animale în casă, dar în cea mai mare parte nu suportă ele să stea în casă. Vezi pisicile de oraș care stau călare pe geam. Și ele vor afară. Ale mele se cațără în copaci, fugăresc șoareci și vrăbiuțe, iar seara la căldurică. :D.

  Se spune că presa ar fi a patra putere în stat, pe asta s-or baza și BOR-ul, că sunt mulți și majoritatea tâmpiți. Foarte bun argumentul cu Constituția, să nu-i dai vreo idee să modifice și articolele celelalte. :D.

  Cum este definit un cuplu gay? Ambii gay, atunci cuplu gay-bi, cum ar fi definit?

  Educație e un lucru foarte complex la noi, dovadă multele și așa-zisele mari reforme. În general, educația sexuală și religia trebuiesc făcute acasă. Ca și cei șapte ani. Pentru cei mai puțin norocoși, fără părinți, abandonați sau orfani, da, sunt foarte binevenite și cursul de religie și cel de educație sexuală. Sau, pentru ceilalți să fie opțional. :D.

  Reply
  1. cami (Post author)

   într-un bar de fumători, semnalizat cu neoane și fanfară, tot o să găsești nefumători care să se plângă.

   sau să se predea istoria religiilor și educația sexuală, de către profesori avizați, nu de către popă și diriginte.

   Reply
   1. valentin

    Tot timpul e o culme, când s-a băgat educația civică opțional, eram singur în clasă, apoi eram acuzat că vreau să fiu prim-ministru, nimeni nu voia să scrie și să citească. Ce-i nasol, e că în timpul comunismului, a crește o găină la țară, sau a face vin și țuică era independența economică a românului (aromân, ungur, moldovean, oltean :D.). O fi și acum?

    Reply
    1. cami (Post author)

     nu văd legătura

     Reply
     1. valentin

      Era vorba de educaţie civică, un fel comparabil cu educaţia sexuală, sau cea civică era primul pas. Cu ţara era un pic de legătură cu ţăranii cu negru sub unghie care cresc animale în apartament. Chiar ăia să fi fost în timpul comunismului ei au reprezentat independenţa economică a românilor, poate că împreună cu marinarii. :D.

 2. Magdalena

  Subscriu la toate cele 8 puncte. Adaug doar faptul ca eu sunt considerata nemiloasa si scorpie pentru faptul ca sunt de acord cu palma aia la fund in detrimentul psihologiei inverse si alte cacaturi folosite pe cei mici in zilele noastre. Chiar prinsesem o scena din asta, cand copilul a spart termometrul si taticul a decretat o chestie de gen `Vai sa iti fie rusine!’Reactia copilului de 4 ani a fost o criza de isterie si de urlete spartane, fara absolut nici o repercursiune.
  In alta ordine de idei, cunosc cativa preoti care stiu despre ce vorbesc, fara a fii aberanti. Genul acela de oameni pe care ii asculti cu placere si care pot urta o conversatie civilizata chiar si pe teme de educație sexuala. (ma laud stiu ?).

  Reply
  1. cami (Post author)

   nu neg că există și preoți care n-au uitat să fie oameni. păcat că se pierd prin majoritatea de ceilalți

   Reply
  2. Nautilus

   La un moment dat, îmi duc câinele (corcitură de ciobănesc german) la veterinar, pentru vaccin.

   Javra, la fel de deşteaptă ca oamenii, a înţeles, după tonul conversaţiei şi după faptul că i se pune lesa, că merge undeva unde nu e de bine. Aşa încât a făcut ce ştiu câinii să facă, adică s-a pus în fund şi a pus frână.

   Nu l-am lovit, nu l-am insultat, l-am luat de zgardă în dreptul cefei şi i-am zis atât: “nu e după tine, o să mergi fiindcă aşa trebuie”. Şi l-am tras ferm înainte. S-a împotrivit niţel, după care a cedat şi a mers.

   Sau a încercat să mă păcălească, fiindcă după 20 de paşi m-a mârâit şi s-a pus iar în fund. Iar tras de zgardă. Alţi 20 de paşi. Iar pus în fund.

   Un drum care ar fi luat 15 minute în ritm de plimbare l-am făcut într-o oră şi jumătate. La 35°C. O doamnă mă luase la rost, ce fac cu câinele. Pe treptele de marmură care coborau spre cabinet s-a pus pe burtă. Dar a văzut singur că e o idee proastă, fiindcă a alunecat pe ele ca sania.

   La întoarcere, când s-a lămurit că merge acasă, a lăsat mofturile deoparte şi mergea la pas. Cu capul sus şi o eleganţă de parcă era ogar.

   Doamna care mă certa că îl chinui a făcut nişte ochi cât cepele când l-a văzut astfel. Probabil îşi imagina că nu e acelaşi câine. Chiar m-a întrebat ce e cu el. I-am răspuns că de la prima trecere şi până acum l-am dresat :-)

   Reply
   1. cami (Post author)

    l-ai tras ferm înainte? hm… ești sigur că unii n-ar spune că și asta e violență?

    cu câinii de talie mare e mai greu, mai ales că mulți au o teamă instinctivă de veterinari. de asta eu am cușcă. de pisici, și pentru pisici, bineînțeles.

    Reply
    1. Nautilus

     Motivul pentru care există câini de pază e tocmai faptul că un act de violenţă al unui om faţă de un câine-lup (sau corcitură) e o idee proastă pentru om, nu pentru câine.

     Reply
     1. cami (Post author)

      orice idee proastă are și consecințe pe măsură

 3. Belle dImagination

  Greşeşti la pct. 5.
  Mentolul ajută la deschiderea alveloelor, ceea ce le face mult mai vulnerabile la gudroane, negru de fum şi alte bălării. Plămânii fumătorilor de ţigări mentolate arată mai urât decât ai celor de Carpaţi.

  În rest, punctul despre palmele la cur poate declanşa o dezbatere de acum până la a doua Venire. Pe mine tot ce m-au învăţat bătăile din copilărie a fost să încerc să nu mă las prinsă. Nu m-au responsabilizat

  Reply
  1. cami (Post author)

   o fi. dar argumentul major pt interzicerea lor n-a fost ăsta, ci ăla cu diminuarea riscului apucării de fumat.

   cred că punctul 1 al dezbaterii ar fi: de ce unii insistă să-nțeleagă că nu vorbesc despre bătaie, ci despre o palmă la fund. de violența verbală nu se ia nimeni, dar dacă spui ”palmă la fund” se dezlănțuie iadul

   Reply
   1. Belle dImagination

    Cred că ne-ar trebui vreo două generaţii care să fie crescute exclusiv de roboţi. După aia ne vom lămuri care ”tehnologie” de creştere este mai bună.

    Nefumând, nu ştiam motivele interzicerii, da, sunt hilare!, dar recunosc, am făcut aceeaşi eroare pt care am dat multe şuturi în cur altora. Am presupus. Şi anume am presupus că există în capul legiuitorului vreo urmă de logică. O să încerc să nu mai reeditez.

    Reply
    1. cami (Post author)

     ar fi interesant. dar nu cred c-aș vrea să fiu în generațiile alea.

     dacă a existat vreodată vreo urmă, de ceva timp încoace s-a pierdut. și se declară nulă, din câte văd,

     Reply
 4. Creve

  Câteva păreri legate de aunmite puncte. La 1, din ce știu eu nu a fost vorba de Colectiv ci pur de faptul că UE începe să devină mai strictă în privința asta. Anumite țări vor chiar să mai interzică fumatul în general. Acum eu nefumător fiind, nu mă interesează că cineva alege să fumeze. Mă eranjează atunci când îmi calcă mie alegerea mea de a nu fuma. În rest, nu are decât să își fumeze și plămânii.

  La punctul 3 din păcate să știi că biserica decide în multe aspecte chiar și indirect. Sau mai bine spus teritoriul ăsta creștin sau necreștin dictează lumea azi. Multe războaie din trecut și prezent au ca motiv religia. Vrem sau nu să acceptăm aici e o problemă serioasă. Cât despre cei care vor să fie familii formate din doi bărbați sau două femei și să aibă și copii, or să culeagă singuri roadele mai târziu. Fiecare pasăre pe graiul ei piere, sau cum îți așterni așa dormi.

  La punctul 6 am de spus doar atât. Dacă părintele e părinte și are grijă de copilul lui nu mai are nevoie de alte sfaturi de la nimeni. Mie nu mi-a spus nimeni cum e cu educația sexuală. E totul în cărți. Dacă vrei să afli ai acces ușor. Am ajuns la 31 de ani și nu am copii cu te miri cine că nu știam că așa apar copiii sau mai știu eu ce boli că nu știam că sexul neprotejat e nașpa uneori. Ai atâtea cărți complete despre asta că dacă te interesează te documentezi singur. Și părinții ar trebui să aibă un cuvânt greu de spus în educația copilului și ce va deveni el mâine. Dacă devine un nenorocit ne convine să dăm vina pe sistem și pe profesori care nu au avut vocație și înclinare către copii. Nu frate. Ești părinte, ai decis să faci copii, păi îi crești. Nu-i lași asta în grijă profesorilor, ONG-urilor sau televizorului.

  La celelalte nu am răspuns dar îți dai seama că nu puteam să las un cometariu cu index :)) Am ales unele mai principale :P

  Reply
  1. cami (Post author)

   1. printre alte motive, l-am auzit și pe ăsta. destul de vocal.
   3. e – sau ar trebui să fie – alegerea fiecăruia despre cum vrea să piară. în nici un caz a BOR-ului.
   6. ar fi bine dacă toată lumea și-ar educa copiii. dar asta nu se întâmplă. și să susții că educația – fie ea și sexuală – pervertește, și mai degragă ar face ore de religie și s-ar spovedi, mi se pare stupid.

   facem postare la postarea postării ;)

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *