Alăptează în public!

Știți deja cu toții că s-a interzis fumatul în locuri publice. Pentru că e nociv, și supărător, și jenant pentru ceilalți. Ba mai mult, nici măcar nu poți să faci un bar strict, exclusiv și total pentru fumători, pentru că nefumătorul o să fie deranjat!
Cu urechea ciulită pentru a auzi dacă există fumători care se distrează, cu nările desfăcute la maximum pentru a prinde orice fir de fum care ar putea încălca legea și cu mâna pe telefon, pentru a fi primul care sună la hot-line să spună „Alo, am văzut un fumător!”, nefumătorul vede și veghează. Sănătatea lui fizică și psihică, sănătatea ta fizică și portofelul tău, acest cavaler al justiției, onoarei, sănătății, economiei, ecologiei este acolo să le protejeze pe toate.
Știți deja asta.

Știți deja că s-a lăsat cu scandal și proteste de ambele părți că se mută Antenele. Că Iohannis a mârâit o frază incomodă printre dinții încleștați. Că se-mbolnăvesc bebeluși pe bandă rulantă. Că Isis se detonează constant. Că legile-s de câcat. Că impozitele și mai și. Că BOR vrea definiție în Constituție. Și câte și mai câte.

Ce nu știți e că există o mișcare care spune ”Alăptează în public!” În condițiile în care mie mi se interzice să fumez în public.

Pentru că bebe e mic și vrea țiți. Pentru că bebe trebuie hrănit. Pentru că prea mult timp alăptatul în public a fost asociat cu indecent. Pentru că să ne scoatem cu toatele țâțele la vedere, să-nșfăcăm primul plod care ne iese-n cale și să-l alăptăm! Alăptătoare din întreaga lume, uniți-vă!

Și acum o să vă-ntrebați : ”Dar, Camelia, ce ai cu alăptatul în public? E un lucru firesc și normal, nu poți lăsa bietul copil să moară de foame! Îndrăznești să faci o paralelă între acest obicei scabros și posibil letal care e fumatul, și miraculosul gest de a alăpta în public, această sursă a vieții și a legăturii eterne dintre o mamă și minunea căreia i-a dat născare? Poți fi atât de bestie inumană?”
Da. Pot.

1. Eu fumez într-un bar. Îmi fac rău mie, și persoanelor din jur, care au venit știind că acolo se fumează. Care, probabil, fumează și ele. Asta se face în bar. Se bea și se fumează.
Tu vii cu copilul în bar. Unde știi că se fumează, deci ești retardată din start, pentru că știi că fumatul este nociv pentru plod. Dar nu te deranjează. Și-ți scoți o țâță, în barul în care se bea și se fumează, și-ncepi să-l alăptezi, cu țâța la vedere. Instant, barul ăla se transformă în Animal Planet, National Geografic, Discovery și YouPorn. Că dacă voiam să beau, să fumez și să văd femei alăptând, îmi luam televizor cât peretele și mă uitam la toate 4, în timp ce beam și fumam.
Îmi strici dispoziția și atmosfera. E nociv pentru psihic? E!

2. Dacă vreau să stau pe plajă, să fumez în timp ce fac topless, or să se găsească persoane care să mă apostrofeze: că fumez, că fac topless, sau că amândouă.
Dacă vii și alăptezi pe plajă, nu e nici o problemă, ba chiar o să primești priviri pline de simpatie, gingășie, aprobare. Că țâțele nu sunt egale, decât dacă au atașate un plod de ele.

3. În tren, eu nu-mi aprind o țigară. Decât dacă ajung în gară, mă duc pe culoar lângă ușă și pufăi rapid 2 fumuri. Dar nu în nasul celorlalți călători. Și nu pentru că e interzis prin lege, ci pentru că nu mi se pare normal ca ceilalți să-mi înghită mie fumul.
În același tren, ea nu se sfiește să-și dezgolească sânul și să-l hrănească pe ăla micu`. Fără să-i pese că eu nu vreau să-i văd sânii. Că poate-mi interzice religia. Că poate îs sfioasă. Că poate am suferit o traumă legată de sâni și alăptat în copilărie, și gestul ei o să-mi provoace o criză, și-o să se lase cu ani de terapie.
Eu, fumător, mă gândesc la sentimentele ei. Ea, alăptătoare, își bagă picioarele în ale mele. Mă rog, sânii.

4. În parc, pe-o bancă, este interzis să fumezi lângă copiii care se joacă.
Dar nu e interzis să le afișezi imagini explicite cu tine, în timp ce ăla micu` te suge cu poftă. Asta în condițiile în care cărți de anatomie pentru copii au declanșat scandal pe motiv de indecență. Că le face rău la 10 ani să afle cum arată organele genitale în cărți, dar să le expui la locul de joacă, e perfect normal!

5. Eu, ca adult dependent de nicotină, trebuie să mă abțin de la dependența mea, atât timp cât sunt în locuri publice.
Tu, ca adult făcător de copil, nu poți să
– știi exact când trebuie să-l hrănești, ca să fii acasă
– duci într-un loc retras să-l hrănești
– te acoperi în timp ce
– pregătești biberonul cu lapte matern, dacă știi că ești în public o perioadă mai lungă de timp
Nu. Pentru că confortul tău e mai important decât al meu. Pentru că e al tău, nu pentru că ar exista motive întemeiate.

Revenind la mișcarea ”Alăptează în public!” Toate mămicile astea au așa, un plan bine stabilit, și niște explicații care ar putea părea foarte plauzibile.

alăptarea este bună pentru micuț. Că-l face mai puternic, deștept și pregătit pentru viață. Asta dacă nu-l alăptezi până la 4 ani, pentru că atunci cel mai probabil iese un papă-lapte, dar detaliul acesta nu este menționat nicăieri. Total de acord, dar n-a spus nimeni să nu-l alăptezi, ci doar să nu te expui în public.

nu poți să condiționezi când i se face micuțului foame. Corect. Dar poți fi acasă, unde să-l hrănești. În altă cameră, dacă ai musafiri. Să te duci în altă cameră, dacă ești în public. Să te acoperi. Să-i pregătești biberon de acasă. Să nu mai ieși în public, până nu-l înțarci. Variantele sunt multiple.

dacă-l alăptezi la toaletă, e ca și cum ai încerca tu să mănânci în toaletă. Are între 1 zi și câteva luni. Habar n-are pe ce lume trăiește. Chiar crezi că-i pasă unde ia masa, atât timp cât laptele curge? De ce nu-ți faci griji că-l deranjează modelul pe care i l-ai ales la tapet, sau că e posibil să fie deranjat de coafura ta, parfumul tău, muzica pe care o asculți de obicei? E același lucru. Plus că, dacă ți-e foame, nu prea-ți pasă unde o faci, atât timp cât o faci. Maturizează-te!

rolul primordial al sânilor este de a hrăni, nu unul sexual. Pentru tine! Eu când văd sâni nu mă gândesc ”hmm… dinner is served!” Sau nu în sensul culinar al frazei. Dacă pentru tine sânii nu reprezintă decât un restaurant, e problema ta. Pentru noi, ăia mai ciudați, sânii sunt sexuali. Și n-aș vrea să asociez sexul cu alăptatul. Și-n nici un caz cu sânii tăi.

să încerci să acoperi un copil în timp ce suge, e ca și cum ai încerca să mănânci cu o pătură în cap. Pe mine, una, nu mă deranjează să mănânc sub pătură. Și poți să-i lași destul oxigen, încât să nu se sufoce. Ideea nu e să nu mai aibă el aer, ci să nu ți se vadă ție intimitățile. Dacă ești destul de deșteaptă, știi cum să faci paravan, nu cort. Dacă.

alăptarea nu e indecentă. Pentru tine! Pentru mine nu e scabros să fumez în public. Nu e indecent să văd doi bărbați sărutându-se. Nu e indecent să fac topless. Să văd baretele de la sutien prin bluză. Să văd dunga de la bikini. Să văd piele și latex. Să existe sex-shop lângă biserică. Să fac sex cu lumina aprinsă. Pentru tine poate e. De asta eu nu militez, pe când tu da. Pentru că suntem diferiți și, în mod ciudat, ne gândim și la sentimentele celorlalți, nu doar la confortul personal.

În altă ordine de idei:
Înțeleg că ești mămică, înainte de a fi orice profesional, și înainte de a te considera o ființă umană.
Înțeleg că ți se pare că ai redescoperit Mecca atunci când ai născut, cu toate că meseria e veche, și-o practică toate mamiferele.
Înțeleg că trebuie să arăți tuturor, cu surle și trâmbițe, ce realizare ai realizat.
Și, crede-mă, înțeleg că plodul trebuie să mănânce ca să supraviețuiască.
Dar nu e vital să o facă în public.
Pentru că, dacă pe alții îi deranjează fumul meu de țigară, pe mine mă deranjează să-ți expui țâțele, c-un plod hrănaci atașat de ele. La ei e fizic, la mine e psihic. Și dacă mie mi s-a interzis să fac un lucru în public, pentru că-i deranjez pe alții, nu-nțeleg de ce tu ai avea dreptul s-o faci, ba chiar ai iniția o mișcare, cu program și ghid.
Probabil pentru tine nu va exista niciodată o lege care să o interzică. Dar, la fel cum eu nu fumam în tren când încă nu exista o interdicție, din bun-simț, ai putea să faci la fel. Din bun-simț. Sau din respect, dacă preferi termenul.

Comments (25)

 1. Newparts

  Chiar daca nu mai fumez, nu ma deranjeaza fumatul deloc. Sunt de acord cu tema abordata in articol. Din pacate manipularea este foarte mare si multi vad doar efectele nu si cauzele care produc efectele. Multi sunt manati de pasiuni, nu de ratiuni … si asa mai departe.
  Niciodata viata nu o sa fie dreapta si egala pentru toti! Asta-i crudul adevar.

  Reply
  1. cami (Post author)

   eu nu vreau să fie dreaptă și egală pentru toți. doar pentru mine ;)

   Reply
   1. melania

    Tu spui niste balarii si aiureli! Femeie..tu stii in ce secol traiesti? Mai esti si egoita pe deasupra..nu vrei sa fie dreapta si legala ptr toti ci doar ptr tine! Esti praf! Inca o scursura a societatii!!! Jalnic..f jalnic!!

    Reply
    1. melania

     Egoista* ca sa corectez greseala de mai sus

     Reply
 2. valentin

  Se mai zice că sunt organizații care funcționează ca spălare de bani. Nu-i exclus ca și asta să fie la fel din moment ce femeile alăptează de când lumea în public și nimeni n-a făcut caz de asta. Mai nasol e că se pune botul și nu va lipsi mult până când se trezește vreuna: ”I-e foame copilului, să mă-mbrac să cobor în parc să-l alăptez”.
  În tren nu m-ar deranja să-mi spună să ies din compartiment să-l alăpteze. Că așa fac și eu când fumez în tren: ori la coada trenului, ori singur în compartiment, sau mă asigur că nu sunt fumători, ori idioți pe lângă mine, iar în prealabil vorbesc cu nașu’. :D.

  Reply
 3. sergiu

  Camelia se pare ca nu știi sa te controlezi! Ești foarte trista ca s-a intrzis fumatul în locurile publice! Dar bag de seama ca nici din tara asta nu ai ieșit prea des, și dacă ai ieșit probabil ca ai stat pe bordura! Hai sa iti zic eu cum e pe dincolo, plătești 7000 euro pentru o masa în club și fumezi în curte sau pe terasa! Ambele la 500m distanta! Și nimeni nu se plânge! Dar când ești limitata și ai ochelari de cal faci scandal din orice! Cat despre alăptatul în public îl susțin! Și atata vreme cat toată lumea are voie sa mănânce în public și bebelușii au acest drept! Și pe mine ma dezgusta sa te vad pe tine mâncând și ma lasa cu sechele psihice dar de asta nu semnalizez cum o faci tu. Învață să tolerezi! Totodată e nevoie de aceea mișcare pentru ca exista mămici ușor influențate de către persoane ca tine! Si atunci ele de rușine nu alăptează în public!
  P.S. Fumez 2 pachete pe zi sunt bărbat și nu ma deranjează nimic! Doar persoanele cu idei proaste care încearcă sa ii convingă pe cei needucați ca e bine cum zic ei!

  Reply
  1. mean mandy

   nu prea compari mancatul in public cu nuditatea publica. e ca si cum as manca goala in public si atunci ai avea ce comenta. nu a zis nimeni ca nu au drept bebelusii dar mamele se pot acoperi, se pot retrage. nu sunt obligata sa ii vad sanii, poate nu am dispozitia necesara sau alte motive,,,treaba mea. cum ar fi daca un tip si-ar scoate instrumentul in public?

   Reply
 4. Anonimus

  Trebuie sa ai o lipsa elementara de logica pentru a putea debita asemenea ineptii…

  Reply
 5. Gabriela

  Esti o mare proasta!!!! Cum poti sa compari alaptatul cu fumatul????

  Reply
 6. laura

  Saracuta autoare…..am avut la începutul articolului vaga impresie ca e retardata mental insa pe masura ce citeam mi.am dat seama ca nu este o impresie ci o stare naturala a ei….o stare de zi cu zi….. 24/24. Ooooffff…..as zice că mi.e mila de ea dar nu spun ca poate mai exista si alti retardati care o citesc si ii dau dreptate si nu imi poate fi mila de toti……

  Reply
 7. Elena

  Domnita, te rog sa nu mananci niciodata pe strada, nimic…pentru ca copilul ala mic nu cere sanul ca sa vada chestii explicit pornigrafice, cere sanul ca vrea sa manance…si atunci cand nimeni nu o sa manance nici macar o inghetata sau mai stiu eu ce covrig pe strada, tot atunci o sa incetez sa imi alaptez copilul pe strada…si inca alaptatul nu dauneaza celor din jur pe cand un nefumator este grav afectat de fumul de tigara…

  Reply
 8. cris

  Femeie, ai traume serioase!! Iubesc țigările, dar vreau sa merg la restaurant, unde nu se fumează, cu plozii mei. Nu in bar, la restaurant. Nu stiu unde ai vazut tu in bar femei adaptând, cred ca trăiești într-o dimensiune paralela. Si alăptez in public pentru ca am dreptul sa ies din casa. Nu sunt condamnata la izolare penteu faptul ca am un copil mic. Cui nu-i convine, poate privi in alta parte, in schimb cei deranjați de fumul de tigara nu-si pot scoate punga cu aer pentru a respira. Repet, sunt o persoana care iubește țigările, sunt si mama, dar sunt in total dezacord cu ceea ce ai scris. Nu prea ai ce cauta in spațiul virtual, sincer. Si da, again, in mod cert ai avut traume super serioase daca poti gândi asa

  Reply
 9. Daniela

  Articolul e plin de prostii. Cred ca esti o mare retardata. Nici nu are rost sa justific afirmatia. Nu militez pentru alaptatul in public, dar nu am cum sa nu remarc prostia din argumentarea si paralela facuta cu fumatul. In toate tarile civilizate din Europa este interzis fumatul in spatii publice si nimeni, absolut nimeni nu are o problema cu asta. In toate tarile civilizate se alapteaza in public si nimeni nu are o problema cu asta. Deci, folosindu-ne de principiile logice, rezulta ca tie nu iti convine ca Romania sa fie o tara civilizata, asa cum merita. Am simtit nevoia sa explic punctual pentru ca sa intelegi, tu fiind retardata.
  P.S Daca alaptarea te duce cu gandul la sexualitate, iti recomand niste psihoterapie. E posibil sa se rezolve su fara medicatie. Cel putin asa zice Freud.

  Reply
 10. gabi

  Ti-ai facut deja programare la vreun psihoterapeut?Sa-ti tratezi traumele privitoare la alaptare & co (adica si celelalte traume, respectiv probleme) (sa nu-mi blochezi comentariul pe motiv ca te-as jigni sau ofensa, ca nu ar fi corect, din moment ce tu cu degetele tale ai scris mai sus ca se lasa cu traume). E drept ca un copilas de tzatza nu are ce cauta prin tot felul de baruri infecte si cu atat mai putin in fum de tzigara, dar nu vad de ce o mama nu ar putea sa isi ia copilașul cu ea intr-un loc decent, unde sa bea și ea un ceai si sa stea la o discuție cu o prietena. Totusi fumatul in public nu are nimic de a face cu alaptatul in public si cu siguranta nu a fost interzis in favoarea celui din urma.In rest as putea sa vars

  Reply
 11. Tatarascu Loredana

  Eu cred ca esti tare nefericita daca ai atata nevoie de tigari,asa oricand oriunde. Si da,alaptarea nu se compara cu fumatul,una-i sanatate si cealalta poate duce la moarte! Iti doresc toate cele bune,make peace with yourself

  Reply
 12. Camelia

  E clar ca nu esti mama! In rest o paralela mai plina de ineptii n-am intalnit! Cand ai sa “fetzi” tu un “plod” ai dreptul sa comentezi pe subiect, pana atunci – fumeaza si bea dragutza!

  Reply
 13. Stroe

  Rușine de articol!rușine Si autoarei! Cred ca ai niste frustrări ,mai rău e ca esti femeie!

  Reply
 14. Catinca

  Saraca de tine, plod ai fost tu pt ma-ta. Abuzata sigur ai fost. Cat de nefericita esti sa vrei sa tragi din cuiele alea.. Nici cu barbatii nu cred ca stai bine, daca betivesti prin baruri si ai impresia ca ai viata sociala. Cine dreaq te mai f.., pardon pupa pe tine cand iti pute gura ca la o hazna. E una la mine pe strada, o camila, de cate ori coboara din masina o vad cum trage cu sete din tigara, zici ca-i tractorist.. Iar papagalul ala de ii e barbat, mai mic cu un cap, o urmeaza spasit. Oi fi tu? Pari la fel de disperata. Vai de viata ta, habar nu ai ce inseamna sa traiesti cu adevarat daca te iei de un copil mic, alaptat. Atat esti de retardata incat sa crezi ca femeile alapteaza in bar.

  Reply
 15. Andra

  Camelia draga esti praf! Tu ai copii? Pardon, plozi? Daca nu, nici sa nu faci. Habar nu ai ce inseamna cresterea unui copil. Ai auzit vreodata de “alaptat la cerere”? Cum am putea deci prezice in ce moment i se va face foame? Bebelusii nu sunt roboti sa ii programezi cum vrei!
  Nu pot sa cred ca exista oameni atat de incuiati la minte ca tine! Si te mai si falesti cu asta , postand pe un blog.

  Reply
  1. Andra

   Aaa…incearca sa mananci intr-o toaleta “inmiresmata”! Ca nici tu nu prea ai habar pe ce lume esti!

   Reply
 16. Ana

  Atata prostie intr-un singur loc bu am mai vazut niciodata! Trateaza-te tanti, ca ai probleme grave cu capul! Si lasa-te de blogareala ca debitezi maxim!

  Reply
 17. Samantha fox

  Da,chiar,Camelia,ce ai cu miraculosul gest de a alapta in public?!eu una deabea astept sa vad tzatze revarsate peste fața plodului,pe strada,pe bancutze in parculeț,la cofetarie,la market, oriunde sunt raspandite mamicile si micutii lor,numai sa nu se mire nimeni cand o sa vomit!va rog,pregatiti-va psihologic pt voma mea,asa cum si eu ma gandesc cu groaza sa va vad anatomia prin peisaj.Adica nu ma deranjeaza sa vad pitzi cu decolteu pana la stomac,fete topless la plaja,dar asta cu revarsatul alaptatul public, pls..ar trebui sa fie un moment magic doar intre voi si progenitura voastra.

  Reply
  1. cami (Post author)

   chiar nu stiu!tre’ sa fiu nebuna,sau ceva…

   Reply
 18. Claudiu

  Pentru istericele care au comentat mai sus e mai greu de priceput că e o mare diferenţă între alăptatul discret şi cel cu ostentaţie, cel dorit să se întâmple doar cu spectatori, care atenţie, trebuie să simuleze că nu se uită, că altfel e nişte porci! Cred că nu e greu să stai într-o anume poziţie, sau să foloseşti un oarece paravan astfel încât procesul să se desfăşoare în tăcere, fără să pară că cerşeşti aprobare publică, aplauze şi ovaţii. Mi s-a întâmplat să văd mame care alăptau discret, lucru cu care sunt total de acord, întorc privirea şi gata, dar o dată am văzut şi o femelă ce îşi vârâse ţâţele cu nonşalanţă în ochii celor ce se plimbau prin parc în zona cea mai aglomerată. Câţiva metri mai încolo şi dacă statea mai întoarsă era perfect, dar cred că nu o mai satisfăcea aşa mult. Să văd un sfârc e un lucru bun, dar să fiu plesnit peste retină de un ditai ugerul nu e prea plăcut. Am pus-o pe seama sexualităţii atrofiate până la eliminare, stătea ca vaca, îşi ridicase tricoul până sub bărbie, cu formele rotunde, tremurânde şi atârnânde dezgolite perfect vizibil. Acum stau şi mă întreb de ce nu i-am atras atenţia că totuşi, dacă se uită foarte atent o să vadă are un singur copil. Sunt curios dacă aia e printre comentatoarele de mai sus :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   clar e. e fiecare-n parte ;)

   dar, mai mult ca sigur, au citit în diagonală. sper.

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *