Bine cu de-a sila

Ce-mi plac mie oamenii care insistă să-ți facă bine. Care-ți bagă pe gât binele lor și dup-aia se bat reciproc pe umăr, c-au mai salvat pe cineva. Care insistă să-ți dea zahăr, că e bun, fără să le pese că ești diabetic.
Nu știu cum se face că majoritatea dintre ei sunt creștini care tre` să țipe-n gura mare cât de creștini sunt ei, și cât de mult îl iubesc, și-l ajută, și-l preaslăvesc pe dumnezeu.

”Dar Camelia, tu ai ceva cu creștinii!” o să fiți tentați să spuneți.
N-am.
N-am nimic cu ăia care-și văd de treaba lor, la ei acasă sau în biserica lor, care nu-ți bat la ușă să te mântuiască sau care n-ar fi în stare să te ia la bătaie pentru că nu le împărtășești convingerile. Chiar n-am.
Ați auzit c-am ars vreo biserică, c-am bătut vreun creștin, că m-am dus din ușă-n ușă, să-ncerc să conving vreun creștin să se lepede de dumnezeul lui sau că mi-am schimbat numele în Varg Vikernes? Mă-ndoiesc.

Dar când un spital face parteneriat cu creștinii și le dă voie să stea pe holurile maternității, să-ncerce să convingă persoane să nu facă avort, deja mi se pare strigător la cer (pun intended).

ortodoxia-avortului

1. Indirect, să lași voluntari anti avort pe holul maternității, e încălcarea secretului medical. Nu dai lista persoanelor care vor să avorteze, dar dai voie să fie expuse public.
2. Înțeleg că un copil poate fi o minune, și-o binecuvântare. Dacă ți-l dorești.Dacă ai cu ce să-l crești. Dacă n-ai 16 ani și vrei să urmezi o facultate, nu să schimbi scutece. Dacă n-ai deja, și să mai faci încă unul n-ar însemna decât să-l chinui, pentru că de-abia te descurci cu cel/cei de-acasă. Dacă n-o să-l naști, doar ca să-l abandonezi, arunci la gunoi, maltratezi, pentru că ai impresia că ți-a distrus viața.
Oricum ar fi, e o decizie strict personală. Nu e locul nici unui creștin să vină, să se bage în sufletul tău și să-ți spună cum să-ți trăiești viața. Creștinul să-și vadă de viața lui. Pe care, probabil, n-o are, dacă stă pe holurile spitalului, încercând să te convingă cum s-o trăiești pe-a ta.
3. Voluntarii ăștia încearcă să te convingă să nu faci avort. Dacă te dau părinții afară, te ajută cu cazare, pamperși și lapte praf, cumpărați în special din donații. Și te laudă ce bună creștină ai fost, c-ai ascultat voia domnului și n-ai ucis micuța viață, cât timp era doar o celulă.
Da` dacă după ce te conving, îl naști și dup-aia te decizi să-l abandonezi sau să-l omori, e păcatul tău, sau al lor?
Dacă-l urăști toată viața, că din cauza lui n-ai tu viața pe care ți-o imaginai fără el, îl țin ei în brațe, îi oferă dragostea de care are nevoie și-l învelesc seara la culcare, după ce i-au citit o poveste?
Dacă n-ai cu ce să-l hrănești, că salariul e mic sau inexistent, îl hrănesc ei?
Dacă n-ai cu ce să-i iei ciocolata aia pe care și-o dorește, decât o dată pe an, i-o cumpără ei în locul tău?
Dacă iese cu handicap sever, îl iau ei în custodie?
Nu. Îți oferă pamperși și lapte praf, pentru că doar de atât ai nevoie ca să crești un copil.
4. Decât să stea pe holurile maternității, în încercarea de a împiedica avorturi, dacă tot vor să facă voluntariat, n-ar fi mai folositori în orfelinate, unde ălora care au scăpat de avort le lipsesc mâncarea, hainele, o vorbă bună și-oleacă de afecțiune? În loc să se ocupe cu popularea orfelinatelor, să se ocupe de cei care sunt deja acolo, care s-au născut și dup-aia li s-a dat cu șutul? Să salveze o viață deja existentă, nu o celulă.
5. Sau, mai bine, ia unul acasă. În 2010 erau aproximativ 70000 de copii orfani, fără să-i punem la socoteală pe ăia de pe străzi. N-ar fi mai creștin să-i ajuți pe ăia, decât să te bagi cu de-a sila în viața altora?
6. Te conving să nu faci avort și dup-aia, cât te ajută, te ajută din donații. Păi, stai așa. Tu ai convins-o să facă un copil. De ce ceri ajutorul altora să-l crească? Ai convins-o, e problema ta. Nu a statului, nu a donatorilor, strict a ta. Că nu s-a dus nici statul, nici oricare plauzibil de-a dona s-o tragă de mânecă. Și, dacă n-o loveai tu cu biblia în cap, n-avea nevoie de mila publicului.
7. Nici unul dintre creștinii ăștia n-o să înțeleagă că nu e de ajuns să supraviețuiești. Calitatea vieții chiar e importantă. Și ăia care au crescut cu un măr împărțit între 6 frați nu-s copii fericiți, îs copii chinuiți. Și, la fel, nici unul n-o să priceapă că misiunea lor sfântă pe pământ nu e să ia decizii în numele altora. Nu-i oprește nimeni să aibă 16 copii. Dar, la fel cum eu nu mă duc să le ridic copiii, pentru că mi se par cam mulți într-o casă cu 2 camere, nici ei să nu se bage-n viața mea. Care da, e privată și personală.
8. Poate că nu ar fi atâtea avorturi dacă s-ar pune accent pe educație. Dacă s-ar face campanii de informare despre cum să eviți o sarcină nedorită. Dar stai! Asta e împotriva voinței domnului! Ghici ce! Nu știi care e voința domnului, că n-ai stat cu el la o cafea. Poate că dorința lui e să te deștepți și să profiți de evoluție, implicit de metode de contracepție. Te-ai gândit la asta?
9. Știu, articolul e din 2014. Organizația despre care e vorba încă e activă, face marșuri, proteste și aruncă cu pedepse divine.
10. Toți ăștia ar trebui să priceapă că unii oameni chiar n-au nevoie de ajutorul pe care cu atâta mărinimie îl oferă. Și, la fel cum ei au ales calea domnului, restul ar trebui să aibă posibilitatea de a alege pe ce cale merg. Nu toată lumea vrea să fie mântuită. Că dacă voia asta, se ducea la biserică, nu la spital. Și că religia ar trebui să educe sufletul, da` să lase și creierul să se dezvolte, fără să-l îndoctrineze, că nu mai suntem în Evul Mediu.

Zilele trecute mi s-a spus că nu poți să te-nțelegi cu un om îndoctrinat, oricât de multe argumente valide i-ai aduce. Posibil. Dar măcar poți încerca să eviți alte îndoctrinări. Poate.

Comments (13)

 1. deus_pax

  “…că m-am dus din ușă-n ușă, să-ncerc să conving vreun creștin să se lepede de dumnezeul lui…”

  stii ca nu-i rea deloc ideea? ar fi absurd, bineinteles, sa ne limitam doar la crestini, dam iama in toti – mergem impreuna, folosim metoda propavaduitorul bun – propavaduitorul rau, ne luam la hartza, eu ma dau asaaaa, mai agnostic, tu nu si nu, ateu pana la moarte! aia incep sa-mi tina mie partea si pana sa-si dea seama ups! le-am insamantat indoiala in divinitate – cum ar veni primiti cu inception’u’??? :))

  P.S. – am varsta, inaltimea, expresia faciala si greutatea la care, inca, nimeni nu indrazneste sa ma treaca strada cu forta :))
  P.P.S. – :P

  Reply
  1. cami (Post author)

   s-a făcut! ce soi de costumație trebuie?

   P.S. – unora nu le pasă de aspecte atât de lumești precum înălțime, expresie facială și greutate. ei văd în sufetul tău cum ai nevoie să treci strada, chiar dacă tu n-o știi, și-or să-ncerce.

   P.P.S. – ;)

   Reply
   1. deus_pax

    pai, ceva tematic zic, costume de epoca dupa cei mai cunoscuti freethink-eri, tu o vei intruchipa cum ar veni pe Marie Curie, eu pe Charles Darwin, te uiti degeaba chiorâș ca nu facem schimb! eu am barba, tu n-ai, am zis!

    P.S. – :)))))

    Reply
    1. cami (Post author)

     da` nu pot să fiu măcar Georges Sand? dacă această propunere nu e acceptată, îmi cumpăr barbă, am zis!

     P.S. – :P

     Reply
     1. doni

      Pot sa va insotesc costumat in Carrie Nation? Promit ca nu ma bag in discutie, doar le reamenajez bucatariile cu toporul, in numele lui jesus, la cea mai mica suspiciune ca ascund bauturi alcoolice :)

     2. cami (Post author)

      doni – bineînțeles! e mereu nevoie de un decorator bun în grup.

     3. deus_pax

      Bine mai, fie – ofta el adanc… da’ George Sand nu mer’e deloc cu Darwin, asa ca ma duc sa ma imbrac in Kepler – sa vedem daca o sa-ti convina NA! ce fata o sa faaaaciiiiiii, o sa te fotografiez si-o sa-ti asociez poza la ringtone
      Cat despre Doni, e bine si cu decorator, ca vorba aia, romanu-i iute la manie deci un badigard cu toporash e cum nu se poate de binevenit :))

     4. cami (Post author)

      acu` ai stricat efectul surpriză. și-o să ai la ringtone o poza cu georges sand blank. HA! să vezi atunci cum e!

  2. MU

   Vreau și eu colindat din ușă în ușă, dar ceva de genul: Cioc, cioc, promiți cu f.tul?!
   :D

   Reply
  3. Nautilus

   Nimeni ortodox (sau catolic, sau penticostal, sau alte culte mai agresive în chestiuni familiale şi sexuale) nu îndrăzneşte să te treacă strada cu forţa.

   Musulmanii au mai puţine scrupule.

   Reply
   1. MU

    Pari ciudat de sigur, ia varsă gușa, cine te-a trecut strada cu forța?! :D

    Reply
 2. MU

  *primiți

  Reply
 3. valentin

  Din punct de vedere genetic, nu se nasc doi copii la fel. Dar, se poate, cu noile tehnologii cică se pot face.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *