Retrospectiva săptămânii 8-14 august 2016

A fost o săptămână plină. Totul a fost disecat până la sânge. Când au ajuns la os, au continuat să taie, pentru că mai vine o săptămână. Da` așa, în linii generale, cam asta s-a întâmplat:

1. A murit regina Ana
Bine, ea, săraca, a murit pe 1 august. Faptul că au înmormântat-o de-abia pe 13, într-un august cald, în România, pe care a văzut-o prima dată undeva prin 1992, după ce-a trăit oriunde-n altă parte, e un amănunt insignifiant. Pe care s-ar putea să nu-l pricep din cauza faptului că eu nu-s os regesc. Dar a fost priveghi, și doliu național, și înmormântare cu fast și, bineînțeles, 2 tabere foarte bine definite:
Monarhiștii. Care n-au scăpat nici o ocazie, de la `89 încoace, să scoată-n evidență că singurul lucru care-i lipsește României pentru a fi cea mai șmecheră țară-n viață, e monarhia. Că să ne aducem aminte cum era înainte de 1947. Încerc să-mi aduc aminte. Păcat că a abdicat cu aproape 4 decenii înainte de a mă naște.
Antimonarhiștii. Ăia care au ales să denigreze un om mort, pentru simplul fapt că s-a măritat cu un rege abdicat. Și-am văzut comentarii urâte care, sincer, chiar nu-și aveau rostul. A fost, a făcut, s-a măritat, istoria interpretată în orice fel nu mi se pare o scuză pentru a arunca cu noroi în om. În pretenții, da.

Notă personală: Nici eu nu-nțeleg de ce se insistă pe ”regină”, în condițiile în care a fost soția unui rege care a abdicat, adică a renunțat la titlu, adică se bazează pe un titlu inexistent. Dar cum la români se poartă să faci orice pentru a ieși în evidență, pentru a nu pica de nesimțit și pentru a păstra, peste generații, neștirbit bunul renume de ”politicos” al poporului român, pot înțelege, oareșcum.
M-aș fi dus la înmormântare? Nu. Aș fi aruncat cu noroi în sicriu? Nu. M-a afectat cu ceva întreaga șaradă? Nici măcar.

2. Halep nu a participat la olimpiada de la Rio
Pfoailei! Panică între găini.
Bine, ea a anuțat încă din iulie că nu participă, a fost și atunci uragan dar, o dată cu începerea Jocurilor Olimpice, și-au adus aminte toți postacii că Halep a avut tupeul să se gândească la propria persoană, și nu la onoarea și mândria de a fi român. Da` cum și-a permis, dom`le, să nu ne reprezinte la Olimpiadă?

Românii dezamăgiți, mâncători de semințe, șomeri sau, pur și simplu, împătimiți ai tenisului, care n-au ținut în viața lor o rachetă-n mână, dar care știu clar cum trebuie parată o minge la fileu, care n-au făcut nimic nici pentru țară, nici pentru sport și care, eventual, stau pe ajutor social au lătrat peste tot că Halep e doar o pisi însetată de bani. Că cum adică pune un virus, înaintea naționalismului?

Notă personală: Că a avut chef de-o vacanță, că i-a fost frică de Zika, că n-a fost indeajuns de motivată financiar, e strict problema ei. Ea se antrenează, ea dă sau primește bani, ea își zdrelește genunchii pe zgură. Postacii n-au decât să se apuce de antrenamente și să reprezinte România la următoarele Jocuri Olimpice, dacă tot țin atât de mult la bunul renume al țării pe care o denigrează zilnic.

3. Echipa de scrimă, în schimb, a luat aur la Rio
Bravo lor! Ce onoare, ce mândrie, ce bucurie să fii român, când fetele alea au adus prima medalie de aur la Jocurile Olimpice, pentru România! Bravo lor! De 5 ori ”bravo”! Ce tari sunt românii! Au luat medalia de sub nasul chinezoaicelor! Să ne flexăm de 3 ori mușchii, o fandare în sufragerie, mai dă un pahar de bere, e bine să fii român, n-ai văzut cum au luat fetele noastre aurul? E o realizare istorică și, mai ales, colectivă. Că-s românce, mă, cumva înrudite cu fiecare din noi, deci victoria lor e și a noastră!
Nu ca sclifosita aia de Halep, care a ales cu bună știință să ne priveze de o victorie colectivă! Ce egoistă!

Notă personală: Faptul că fetele alea au luat aurul n-are nici cea mai vagă legătură cu tine. Nici măcar îndepărtat cromozomică. Să nu uităm, totuși, că dacă fetele alea se nășteau și creșteau în România și, pe la 20 de ani se decideau să se mute în China și să continue să scrimeze acolo, și-apoi participau la Olimpice sub steag chinez, și mai și câștigau, românul nu considera c-a câștigat China, ar fi fost ferm convins c-o parte din victorie aparține României. Că le-a născut.

Românul de rând preferă să nu facă nimic constructiv, dar să se laude cu ce au făcut alții, născuți aici. Brâncuși, Ionescu, Eliade. Lista poate continua nestingherită. Nu contează că i-au gonit din țară, contează că s-au născut aici. Și pentru naționaliștii statici, e de ajuns.

4. Firea a alocat 15 milioane din bugetul public pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Că n-o să fie doar lăcaș de rugăciune, ci ”un loc în care vor exista : cantină socială, școală de duminică, after school, bibliotecă, cabinet medical, sală de spectacole de muzică sacră, alte spații sociale, educaționale, culturale și spirituale.” Sub patronaj BOR. Adică la BOR se duc, în primul rând, banii ăștia. Nu la cei care ar avea nevoie de ei. Nu ca să se dezvolte, cantină, școală, cabinet medical în spații profi, cu personal special antrenat pentru chestiile astea. Nu. Într-un spațiu religios, a cărei construcție a păpat deja milioane de euro, care nu pot fi justificate pe hârtie. Dar nu-i nimic! Domnul a dat, Domnul a luat.

Notă personală: Religia e o alegere personală. La fel ar trebui să fie și banii băgați în ea. Banii publici sunt adunați să fie folosiți în scopuri publice, nu doar în scopuri creștin-ortodoxe. Că public e și musulmanul, și ateul, și evreul. Și banii lor se regăsesc în banii publici de care doamna ortodocsă Firea dispune după bunul ei plac. Religios ortodox.

5. Noapte sfântă la mânăstirea Nicula din Cluj
Grupuri-grupuri de credincioși au înghețat, s-au târât în genunchi și-n coate, s-au învelit cu saci menajeri sau au venit 150 de kilometri pe jos ca să aducă prinos unei icoane despre care, la 1699, se spune că a lăcrimat 3 săptămâni. La 1699!
Și eu care întrebam cum se adună bani pentru catedrale, sau cum 3 milioane de semnături.

Notă personală: Cred că poți face absolut tot ce vrei, atât timp cât nu dăunează celor din jurul tău. Dar oamenii ăștia au drept de vot. Și cred cu tărie că, dacă ar fi un referendum dacă să mă ardă sau nu pe rug, aș fi material pentru grătar. Și tu. Și tu, care taci și nu mă aprobi, de frică. Și voi ăia, mulți, a căror voce vi se aude, din când în când pe Facebook. Am fi un ospăț îmbelșugat, pentru ăștia care se târăsc în genunchi și-n coate, pentru iertarea păcatelor.

6. Fericirea lu` Elena Udrea
Să mor eu, dacă înțeleg de unde atâta isterie. Femeia și-a scris ”fericire” pe coloană, cu pixul și-a dat-o-n gânduri motivaționale. Așa, și?
Nici unul dintre voi n-a făcut, niciodată, vreo poză stupidă pe care a pus-o pe Facebook, nu? Nici unul dintre voi n-a cochetat cu ideea de a da share la Poptămaș sau sute de stupizenii inspiraționale, care circulă pe net? Nici unul dintre voi n-a pus o poză de care, dup-aia, au râs mulți, că era puerilă și retardă?

Da, Camelia, am avut, dar noi nu suntem persoane publice!
Câcat! Și, spre emfatizare, repet: câcat!

Ești pe Facebook, ești public. Poți s-o iei cum vrei: ori tu ești public, și-ai făcut chestii stupide, la rândul tău, ori Facebook-ul e spațiul privat în care te poți desfășura, și-atunci putea să-și scrie și Dalai Lama în frunte, și era problema ei.

Dar… dar.. Dar ești retardat să-ți consumi energia, să dedici pagini întregi și nervi gratuiți doar pentru că Elena a scris fericire. Că dacă o chema Elena Popescu te durea fix nicăieri, dădeai scroll în jos și uitai în secunda 2. Da` așa, e rost de scandal și hai s-o facem de câcat că face ce vrea ea, pe pagina ei proprie și personală. Matur!

Notă personală: Există un buton foarte important pe Facebook, și anume ”Ignore”. Dacă te deranjează cineva atât de tare, apasă-l. Dacă nu l-ai apăsat și te deranjează o chestie atât de banală și de 16 ani, ca ”fericire”, mi-e că ești mai blondă ca Udrea.

7. Femeia care nu s-a legitimat
A traversat printr-un loc nepermis.

Aici o să fac o paranteză necesară: era în 2007, zi de salariu. Primul meu salariu. Voiam să ajung mai repede acasă, așa că am traversat printr-un loc prin care nu era legal să traversezi. Nu știu de unde, pe partea cealaltă, a apărut poliția. Amendă! Primii bani pe care i-am cheltuit din salariu, au fost pe o amendă, pe motiv de trecere neregulamentară a străzii. 40 de lei pe atunci erau cam o zi și ceva de muncă. Aveam 23 de ani, am traversat pe unde nu era voie, m-au prins, m-au legitimat, am plătit. De atunci trec numai pe la trecere și, dacă e semafor, doar pe verde. 23 de ani.

Femeia cu pricina avea mult peste 23 de ani. Adică era, cumva, adult. A trecut ilegal. I s-au cerut actele. A refuzat să le prezinte. A fost luată la secție. Cu circul pe care, probabil, l-ați văzut cu toții.

Și tot polițiștii sunt vinovați. Că sunt alți hoți, mai mari, de prins. Bă, idiotule, ăia care i-au cerut actele, erau de la Rutieră. Hoții ăia mai mari, de care tot dai tu degeaba din gură, îs la Finanțe, Narcotice, Trafic de influență sau orice altceva. Mă-ndoiesc că are voie ăla de la Rutieră să verifice declarațiile de venit cot la cot cu agenții de la ANAF.

Notă personală: Legea nu se respectă prin comparație, legea se respectă, punct.
Ai furat 5 lei? Nu există ”alții fură miliarde”.
Ai aruncat un ambalaj de gumă pe stradă? Nu există ”alții aruncă containere în ape curgătoare”.
Ai depășit limita de 50km/oră? Nu există ”avem doar 51km/oră”.
Ai trecut pe roșu? Nu există ”da` alții trec cu 180km/oră pe roșu”.
Ai ieșit cu câinele la plimbare și n-ai adunat câcatul în punguță? Nu există ”da` maidanezii…” sau ”da` nimeni nu strânge după câine”.
Ai omis să-ți declari venitul suplimentar de 500RON? Nu există ”alții nu declară milioane”.
Ai încălcat legea cu 1 milimetru? Nu există ”da` era doar 1 milimetru”.
Că toate negocierile și lamentările astea duc exact spre răul ăla mare, de care vă plângeți ca să vă scuzați: nerespectarea legii, plus mită.
Deci femeia aia trebuia să tacă dracu` din gură, să scoată buletinul și să plătească amenda, pentru că a greșit. Iar toți comentacii justițiari de pe margine să nu existe, sau măcar să-și țină gura, că tot ei sunt ăia care se plâng că justiția nu-și face treaba. Dacă nu e vorba despre ei, bineînțeles.

Cât despre mine, ca să fie retrospectiva completă, aflați că-s bine, ceea ce vă doresc și vouă!

Comments (9)

 1. Florin

  Asa e, sint lucruri memorabile care trebuie aratate, e adevarat ca poti privi din mai multe puncte de vedere, care sa arate chestiile bune, sau rele, e si o chestie ca sintem subiectivi.. Si in societatea asta e un joc urias de interese, si o dorinta la fel de uriasa de a demonstra ca adevarul meu e mai adevarat ca adevarul tau, pentru ca eu sint buricul pamintului:)) La romani conflictul asta ia forme de multe ori grobian-barbare..In fine.
  1. Ana, ex-regina Ro, frumoasa gen Hollywood, de origini frantuzesti (parca), cu meritul ca s-a nascut din familie nobila, ca in rest zero educatie, zero capabilitati real-nobile, a ramas intre canoanele propriului rang..A fost ok, cred, a incercat sa faca bine cit s-a putut, a ajutat, s-a implicat, si pentru asta merita respectul nostru, dar e o diferenta aici, pentru ca ea si-a trait propria viata boema, ca si regina Maria, in lux, si la o distanta apreciabila fata de cei multi si saraci, chiar daca incerca sa para populara, si grijulie, etc..Si asta o face controversata, cred..Bine, dar asta nu inseamna ca poate fi injurata de orice tiritura din media, sau popor, asta mi se pare abject..Ea a avut rolul ei, limitele ei, si a trait vremuri demente, in care a rezistat..Dar e, cum spuneam, o fosta regina, pentru ca din 45 Ro e republica, si ca republica ii trimiti la plimbare pe toti fostii regi/regine, fara sa-i ghilotinezi, cum se facea la revolutia franceza..Ma mir ca fostului rege i s-au dat o gramada de privilegii, proprietati, bani, asa, ca sa dea bine..Iar Duda actorul-print a candidat la presedintie, iti dai seama ce ridicol..Concuram cu tiganii, ca si ei au regi, printi, presedinti, hahaha..Sintem tari cit s-o dam de gard:))
  2. Halep la Rio, mai e decizia ei, nu avem ce comenta. Romanii in loc sa-i faca statuie o injura..Na..Eu ma mir cum libertatea asta clamata stupid de toti permite asa mizerii..Bai nene, orice natiune isi respecta valorile (sau ar trebui), ca sint din sport, arta, stiinta, orice, pentru ca valorile trag inainte natiunea..Dar la romani, cum iese unul din rind cum sar toti pe el..Asta e deja dileala, nu mai e societate ordonata..
  3. Echipa de scrima a luat aur la Rio. Bravo. Un succes absolut uimitor (mai ales ca si eu am vrut sa fac scrima). Felicitari. Le-as da un premiu in bani consistent, ca merita cu adevarat.
  4. Firea a dat 15 milioane pentru o cicanarie..Iti dai seama ce tuta a ajuns primar, si decidenta pe banul public..Bine, dar daca te uiti ca Iohanis e presedinte, si parlamentarii tilhari, ce te mai mira..Ce mare porcarie e politica asta romaneasca, mafie in toata regula, jefuiesc fara probleme, ca doar n-o sa-i blocheze cumva justitia, ca justitia e o forma fara fond, hai sa fim seriosi..
  5. Pelerinii de la Nicula, ei, astia sint exponentii mentalitatilor de ev mediu, pe astia nu-i convingi cu ideea de evolutie, ei sint fixati in sfinti, icoane, moaste..Bine, ei oricum n-au inteles niciodata absolut nimic, ca nu i-a dus capul..Si asa or sa fie pina mor, o frina sociala..
  6. Udrea si fericirea:) Asa privit din exterior e pueril si candid-anost un gest sa-ti scrii pe corp cu pixul, na..Sint unii care-si fac tatuaje pe genitale mult mai stupide..Bun, ca e persoana publica, poate..Chestia e ca madama asta n-a fost judecata real pe ce jafuri a facut din banul public, asa cum n-au fost judecati toti, ca justitia, na, functioneaza in ritmul societatii..Iti dai seama ce bani au furat toti astia? Si asta intr-o societate aparent democratica..
  7. Tipa care nu s-a legitimat..Hahaha, pai in orice tara din lume o luau pe sus direct la politie..Asta e cu respectul pentru lege, ca el devine real cind legea se aplica efectiv..Nu exista ca stai, ca hai, ca sa negociem, ca iti dau mita, etc..Legea e lege, si de aia e lege, ca s-o respecte toti, pentru ca altfel ar fi haos social..Dar la romani e altfel, ca vezi, noi sintem smecheri, ni nu respectam legea ca toti prostii..Iti dai seama ce viziune.
  E mult de spus despre o societate, pentru ca nu poti sa o judeci superficial..Dar te uiti imprejur, si vezi cum functioneaza toate, si de acolo intelegi cum e mentalitatea, cea care le dirijeaza.

  Reply
  1. cami (Post author)

   îs prea multe chestii de discutat, dar lumea nu prea mai are timp/chef/răbdare să le analizeze minuțios

   Reply
   1. Florin

    de asta ziceam ca depinde de punctele de vedere, ca se pot vedea diferit lucrurile, si sint si interpretari multe, nuante; o aceeasi chestie o poti analiza in mii de feluri, asta daca e sa fim ultra-super-rigurosi, dar e bine sa vedem lucrurile evidente si clare, si pe ele sa le spunem, asa cum faci tu, pentru ca ce e important conteaza in fata detaliilor:). sa nu uitam valorile, pentru ca ele sint viata noastra, ori astazi tocmai in valori scuipa lumea, iti dai seama ce cu curu’n sus sint toate, eh, traim intr-o lume suficient de dilie pentru ca a imprumutat din dileala specifica omului mediu..

    Reply
    1. cami (Post author)

     aici e problema: că n-a împrumutat. începe să se-ntoarcă, încet și sigur, spre evul mediu

     Reply
 2. Radu

  Mi-a plăcut articolul! Cu o singură menţiune. Pe rug nu prea-i rost de grătar mai degrabă de afumătură. :)

  Reply
  1. cami (Post author)

   știam eu că mă pierd la detaliile tehnice :))

   Reply
 3. Lotus

  Binele nu are niciodată limită superioară, la cât mai mult!

  Reply
 4. valentin

  Eu mă simt ca-n săptămâna altfel la școală.
  Mai ales după link-ul care-l pun. Am încercat și cu coduri dar nu merge, ori mi le ștergi.
  http://www.gsp.ro/international/liga-campionilor/galerie-foto-umilinta-suprema-dinamovistii-le-au-dat-sah-mat-fanilor-stelei-explicatiile-coregrafiei-soc-486127.html

  Ca să revenim la subiect, regele ar fi decedat imediat după apariția staliniștilor în România, bun, sunt disponibile românilor proprietățile celebre la un preț modic, gazul de benzină. Nu te borfăie nimeni să ieși afară decât dacă sunt lucrări de lucrat, sau dacă s-o fi terminat programul. Eu cred că se poate bea și o bere pe o lespede de la Bran, ce-i drept nu poți dormi acolo. Cred că-ți trebuie și certificat.

  Stai să vezi, nu avem medalii, cum să ai când n-ai kinetoterapeuți, dar și kinetoterapeutul trebuie să știe să facă ceva. M…

  Fetele știu ce vor.

  Firea poate să aloce și 67 de milioane, număr prim, important e ca mai apoi să nu mai ceară și când se duc acolo să nu oblige oamenii să se împinge în genunchi. Decât dacă e vreo competiție fun.

  Asta cu Clujul n-am văzut-o, dar vrând-nevrând am auzit niște bancuri mișoace.

  Vorbind de Udrea la beție mi-am făcut un tatuaj pe mână cu jaggermeister, cică se ia cu spirt. Am băut puțin, după trei zile a trecut.

  Aici chiar au dreptate milițienii. Trebuie să știm cine plm suntem, înainte nici eu nu mă legitimam și mă luau la secție. Mi se pare normal dacă-ți uiți booletinul acasă. Cred că uitase CNP-ul, dar nu mai zi la nimeni.

  Cum s-ar zice, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

  Reply
  1. cami (Post author)

   și-am încălecat pe-o șa…

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *