Salariul minim pe economie

În momentul de față, cei mai mulți angajatori îți dau salariul minim pe economie, cel puțin în Galați, România, 2016. Asta înseamnă că, în mână, iei undeva la 900RON. Dacă ai noroc, se mai adaugă bonuri de masă și, eventual, bonus. Dacă ai noroc.
Care înseamnă fix un câcat, dacă vrei să trăiești. Dacă ești interesat doar de supraviețuire, e ok, că-ți ajunge de-o factură, niște cartofi plus, eventual, o întreținere. De chirie nu vorbim, că deja e utopie. Dar e salariu de Galați.
S-au trezit mulți că, dacă tot salariul e de câcat, de ce nu te muți în orașe mai mari. Pentru că orașele alea mai mari presupun, de cele mai multe ori, chestia aia de care n-ai tu bani nici în Galați, adică chiria. Adică te muți pe-un salariu mai mare, din care o să plătești chiria și, într-un final, tot la supraviețuire ajungi.

Dacă ai cu adevărat noroc, o să găsești ceva care îți oferă undeva aproape de salariul mediu. Și-atunci îți permiți și-o prăjitură, o dată pe lună, poate chiar și vreo 2 beri. Cumva tot supraviețuire se cheamă, dar puțin mai lejeră. Mai ales dacă poți mânca orez măcar juma` de lună, să ai și de-un pachet de țigări.
Să nu luăm în calcul scenariul în care ai avea și copil, decât dacă ești foarte bazat pe familie, sau inconștient. Dar să nu-l luăm în calcul.

Sumele sus-amintite sunt plătite pentru un program de 8 ore, 5 zile pe săptămână. Pe care, de cele mai multe ori, chiar le muncești.

Prima dilemă:
Dacă nu lucrezi alea 8 ore, statul îți dă o bucată de ajutor. Social, de șomaj, indemnizația de creștere copil, alocația. Chiar și adunat, nu e mult. Chiar nu e.
Dar de ce să te ostenești să stai 8 ore la muncă, dacă niște bani vin, oricum, moacă?

Și-aici ajungem la faza aia: eu, tu, toți ăștia care avem un job stabil, muncim 8 ore pe zi și plătim impozit. Din impozitul ăla, parte se duce la ajutorul social pe care-l primesc ăștia care n-au chef să muncească, că e prea mic salariul pentru ei. Prea mare efortul.

Mă, recunosc, e bine gândită faza: de ce dracu` să te spetești muncind, când oricum îți vin niște bani și mai ai și timp liber? Lasă fraierii să tragă, să-ți plătească ție ajutorul social. Eventual mai tai niște lemne, mai culegi niște mere la negru și, cu banii luați și de colo, și de colo, îl echivalezi pe ăla care stă 8 ore zilnic la serviciu. Smart!

Plus că, dacă n-ai chef să culegi mere, mai trântești încă un copil pe lângă ăia 5, și mai vine o alocație. Se mai adaugă ceva la ajutorul social. Dup-aia poți să te plângi liniștit pe orice post tv cum nu te descurci să crești copiii, cum trăiți în condiții mizere, cum statul nu dă 2 bani pe voi, cu toate că cel mai mare are 12 ani și, mezinul, al 6-lea, e încă în burta lu` mă-sa. Și sunteți tu șomer, ea casnică, și copiii premianți. Mai vine și-o donație, buget asigurat lejer. Ba-ți mai repară și casa gratis.

Am zis ”repară”? Îmi pare rău, voiam să zic ”construiește”, că dărăpănătura pe care n-ai reparat-o tu, cu tot timpul tău liber, va ajunge cel mai probabil la ”SOS – Salvați-mi casa” și ți-o pun fraierii pe picioare cât ai zice ”pește”. Că nici nu muncești, nici nu construiești, nici nu faci nimic, decât copii. Ăia ajută la sensibilizarea populației.

Îmi pare rău, poate-s eu insensibilă, dar mi se pare nesimțire să torni plod după plod și, dup-aia, să te plângi că n-ai cu ce să-i crești și să apelezi la mila altora. Un prezervativ e 1RON. Dacă n-ai bani de el, ce te face să crezi c-o să ai bani să crești un copil?

În plus, atât timp cât ești apt fizic să ai un loc de muncă, dar nu-l accepți de lene, sau că ți se pare că e mai lejer să stai pe ajutor social, tot nesimțire mi se pare. Și-atunci ți-aș tăia ajutorul social. Și alocația, că nu poți dovedi că ai cu ce crește copiii pe care îi torni pe bandă rulantă. Și ți-aș lua și copiii, și te-aș băga și la închisoare, pentru neglijență. Sau, mai bine, la muncă în folosul comunității, că la-nchisoare s-ar putea să-ți placă, că e mâncare gratis.

Oi fi eu defectă.
Dar n-aș mai acorda nici un soi de ajutor celor care au refuzat deja 3 locuri de muncă. Și când spun 3, îs indulgentă. Să vezi cum se ocupă toate locurile alea disponibile de la Agenția Forțelor de Muncă.
Și-aș băga și controlul populației, oricât se plânge lumea c-a scăzut natalitatea în România. Vrei să faci un copil sau ai aflat că ești borțoasă? Să fii obligată să anunți. Nu medicul, ci Finanțele și Protecția copilului, și toate celelalte organe care să decidă că ești capabilă să-l întreții, fără alocație sau indemnizația de creștere a copilului. Că o să crească în condiții decente, nu cu un cotor de măr pe post de desert. Că nu are părinți rachieri care, în loc să-l trimită la școală, se-nfundă-n prima bodegă și beau alocația. Că nu-l trimit la cerșit, nici nu-l transformă-n caz social.
De-abia dup-aia ți-aș da ajutor social. Poate.
Creșterea PIB-ului? Fără număr!

A doua dilemă:
Ce pana mea face Patriarhul Daniel încât să justifice un salariu de aproape 15000RON pe lună din banii statului? Repet: pe lună. Traduc: 150 de milioane de lei vechi. Plus ce-i mai dă Arhiepiscopia.

Da, știu, e unul singur. La ăștia, mai adaugă-i pe ăilalți din funcții puțin mai mici, care se-nvârt în jurul lui 10000RON/lună. Plus ăia vreo 16000 de clerici minori, care papă și ei de la stat.

Ce fac ăștia, încât să justifice atâția bani pe curul lor? Păi, ăștia câștigă-ntr-o lună cât câștigi tu într-un an. Și tu plătești și toate facturile alea mici, pe are ei le au cadou, din diverse motive. Tu muncești 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Tu-ți faci nervi că e posibil să rămâi fără bonus, că nu ți se aprobă concediul, că e posibil să n-ai cu ce să plătești net-ul și te-ai și săturat de orez sau cartofi în fiecare zi.

Ăștia stau ca leprele, catacdisesc să apară pe la câte o nuntă, înmormântare, slujbă și-și fac buzunarul gros. Și da, tu le plătești cumva salariul, că banii publici se adună din ce impozit plătești tu, din câcatul ăla de salariu minim pe care-l iei în fiecare lună.
Acum îi dai dreptate lu` Dorel care a ales să stea pe banii statului, nu?

Ca să nu se-nțeleagă că am ceva, neapărat, cu clericul, aceeași dilemă legată de justificarea salariilor o am și pentru parlamentari și miniștri, care se scaldă între 6000 și 20000RON. În timp ce un profesor o să ajungă la maximum 3400RON, un medic primar la 4300 și un profesor universitar – la 5300. Echitabil.

Știi să pronunți cifra? Nu știi. Au făcut ceva pentru tine ăștia cu salarii mari? Ciu-ciu. Ți-au dat-o cu stil, și-au votat pensii speciale, au limitat puterea Guvernului și a președintelui (oricare ar fi el) ca să nu li se poată împotrivi, și-acum își numără banii, că ce prost ești să lucrezi pentru 1000RON, în timp ce ei se scobesc în nas și se hotărăsc să chiulească-n grup de la ședințe. 1000RON lasă ei bacșis, mă, săracule, dacă e chef mai mare. Și tu te chinui încă să numeri zero-urile.

Am auzit-o pe aia, cum că ”e normal ca funcțiile importante să aibă salarii mai mari, că implică mai multă responsabilitate”. Total de acord. Dar parcă de 20 de ori mai mari decât ia majoritatea populației, mi se pare puțin exagerat. Mai ales că nu faci nimic-nimicuț. Te scarpini în cur, apari sau nu la ședințe și visezi noi legi care să-ți aducă mai mulți bani, sau să-i protejeze mai bine pe cei pe care i-ai agonisit deja. Sau dai de 2 ori cu cădelnița și spui un ”Tatăl Nostru” fonfăit. Atât.
Ce te califică pentru salariul ăla? Ce faci pentru el? Votezi legi sau promiți viața de după moarte? Dar pentru mine, care-ți asigur salariul ăla, ce faci?

Stai să mă gândesc, și aici vorbesc strict despre mine:
– Preasfințitul zice c-o să ard în iad, pe motiv de orientare sexuală
– Tot el cere să mi se interzică dreptul de căsătorie
– Parlamentarii s-ar putea să aprobe referendumul pentru revizuirea definiției de ”familie” din Constituție
– După ce au respins parteneriatele civile
– Toți preferă să mă ignore sau să mă blameze, în timp ce eu le plătesc salariile
– Îmi bagă pe gât biserici, când eu aș prefera orice alt proiect construit din bani publici, implicit și ai mei
– Mi-au interzis fumatul în locuri publice
– Nici nu-ncep capitolul spitale, salarii medici, învățământ, salarii profesori, cale ferată, transport, fonduri pentru azile bătrâni, adăposturi câini, amenzi, poliția animalelor, violența domestică, eliminarea birocrației, creșterea salariilor tuturor – dacă tot cresc prețurile, acciza pe tutun, eliminarea nepotismului, mitei și favorurilor, egalitatea în fața legii, hibe din codul penal care ar trebui îndreptate, revizuirea Constituției nu din motiv de 3 milioane de semnături, ci pentru că e scrisă la 1991 și revizuită frugal la 2003, plus multe altele care ar putea fi făcute în locul măririi unor salarii deja exorbitante și, eventual, chiar din banii ăia.
Ca să simt și eu că primesc ceva la schimb, în locul banilor pe care-i dau, vrând-nevrând.

Ți se pare că se mișcă ceva? Mișcă, poate, dar în spate. Mentalități și tentative de revoltă. Spre bine colectiv, canci. Dar nu-i nimic. Eu îmi spun părerea din spatele ecranului, ăștia de sunteți de acord cu mine, tot de acolo o să răspundeți, în timp ce restul o să râgâie nesimțire și-o să-și bată, în continuare, joc de noi. În lumea reală.

Comments (11)

 1. Doc

  Nimeni din nici o alta tara nu ar concepe asa ceva! NU AI CUM SA TRAIESTI CU BANII AIA!

  Reply
  1. cami (Post author)

   tocmai. nu-s bani de trăit. îs bani de târât de pe-o zi pe alta.

   Reply
 2. Lotus

  Și-n alte orașe de provincie e tot așa, din păcate.

  Sistemul de ajutor social e marca PSD, partidul ce duce stindardul socialismului la noi. Sigur că țăranii și pensionarii îl votează, pentru un venit ceva mai mare, pentru o APIA, pentru un ajutor. Dar eu pe cine să votez? Mă uit în dreapta și văd un gol mare. L-am votat pe Iohannis. Cu părere de rău l-am votat.

  Probabil clerul + politicienii nu se simt la PIB. Ar fi singura consolare, pentru că da, e strigător la cer. Dar există și alte categorii favorizate. Am auzit de polițiști cu pensii de 7’000 de lei. Nu cu grade mari, din ăștia mai de toate zilele. Bun, ăștia probabil a lucract ceva, nu au pierdut vremea, dar jobul lor e net favorizat. Și împreună se adună.

  Asta ca să nu mai vorbesc de golurile reale din economie, sau tunurile, mai bine zis. Autostrada A3 (Bechtel), dosarul Microsoft, devalizări de fonduri, licitații aranjate. Acolo se duc banii.

  Ăștia se uită la noi cu milă, în timp ce intră pe ușa din spate, ca să nu stea la coadă, pentru actualizarea permisului auto sau a altor acte.

  Reply
 3. cami (Post author)

  la cât s-a limitat puterea președintelui în ultimul timp, nu cred că mai are sens să se mai organizeze alegeri. parlamentarii oricum fac ce vor. sincer cred că e nevoie de dictator, nu de președinte la noi.

  la polițisti nu mă bag, pentru că e o slujbă cu risc destul de mare. dar politicienii/clericii ce fac pentru a-și justifica salariile? au un titlu și-și văd de bani, atât.

  nu mă deranjează că se uită cu milă. mă deranjează că sar dacă îi tragi de atenție și-ți aduc aminte că ei sunt importanți, fără să facă nimic să dovedească asta.

  Reply
  1. deus_pax

   “sincer cred că e nevoie de dictator, nu de președinte la noi” – nu zi de doua ori…

   Reply
   1. cami (Post author)

    aș zice de mai multe ori. eu mă bag! care mă votează pe post de dictator?

    Reply
    1. Florin

     Cami dictatoarea, uhuuu, mama, iti dai seama ce viata, sa ai ce vrei, cum vrei, cind vrei, tone de gagici, mincare de aia gen camila umpluta cu vaca umpluta cu porc umplut cu oaie umpluta cu caviar, gatita in groapa la jar in deshert. Plus vacantze pe orice insule la vile de jde stele cu vedere spre paradis..
     Io te votez daca ma pui ministru la gagici:))), da vezi ca ca dictator tre’sa furi puterea, ca n-o da nimeni asa usor, si tre’sa te feresti de toti, ca nu stii cine ce vrea..
     Mama ce vacantze, iti dai seama sa te duci cu yachtul tau oriunde vrei, faci scufundari prin mari tropicale, sau te plimbi cu submarinul..
     Iar poporul lasa ca se descurca el, ca are o istorie lunga in spate:), le zici ca mincarea ingrasa, si ca hainele string asa ca se declara ca hainele-s optionale, si e liber la nudism, hahaha. Si ca reforma beton reduci pretul la alcool, sa vezi ce veselie:)))

     Reply
     1. cami (Post author)

      râzi, tu, râzi, da` în regimul meu dictatorial infracționalitatea + turnătoria vor fi reduse la aproape 0, că vor fi aceleași pedepse, deci nu va fi nici un avantaj să furi ciolanul altcuiva.
      reduceri peste tot, la prețuri, dar și la mâncătorii de bani degeaba.
      planul e făcut, sunt gata să-l execut! :))

 4. deus_pax

  prima dilema: n-ai vazut nimic, sa vezi faza, am doi prieteni pe planeta frantza (sot si soatza), amandoi “chemati de nejte companii” ci nu plecati, ce sa vezi, dupa ceva ani, tipa gaseste un job mult mai tare unde urma sa se duca in mai putin de doua luni, ce-si zice, hai sa nu fiu nesimtita si sa-mi dau demisia imediat, oricum iau somaj 80% din media salariilor te tzjpe luni in urma, okkkkkk, se duce la somaj si-aia zic pas, de ceeee intreaba ea cu ochii cat cepele? pen’ca ati avut salariu peste medie in ultimile dooj’pe luni… liniste… deci ea platise ani de zile taxe cat zece la un loc si… what??? deci asta-i trendu’ – opinia mea? suntem mancati! – oriunde ne-am afla

  Reply
  1. cami (Post author)

   din câte știu eu, la noi șomajul nu are legătură cu ce salariu ai avut, ci doar cu cât timp ai cotizat.
   cum o fi în franța, chiar n-am de unde ști, dar tre` să fie o chichiță pe undeva ;)

   Reply
 5. valentin

  Eu decât să merg cu TGV-ul mai bine merg cu avionul. Ce-i drept este foarte spațios și aș putea să mă ascund și sub scaun. BOR-ul e de căcat, și mie mi-a interzis un preot să mă căsătoresc cu o femeie. Îi mulțumesc. Dar, banii nu este viața, este ochiul lui dumnezeu. Bun, faci bani fără să îl duci pe altul în derivă, sunt de acord. Dacă ar exista poliția animalelor toți câinii roșii ar fi morți.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *