Jurnal de fumător în frig – p.2

Galați. Temperatura acum: 10 grade. Starea vremii: Cer acoperit.

Până să se dea legea antifumat, ieșeam în fiecare seară. Am ieșit și după ce s-a dat legea, c-a fost cald, și pe terase a fost voie să fumez.
Ieșeam de-o bere, două, ieșeam să mă destind după muncă, să văd fețe noi sau vechi, ieșeam pentru că, până la urmă, suntem animale sociale și mie-mi place societatea, chiar dacă, uneori, doar pentru a avea de cine/ce râde.
N-am ieșit în cluburi, astfel încât să intoxic cu fumul meu nociv dansatorii înrăiți care populau cluburile ca să se distreze pe ritm de bumți, să ardă calorii sau, pur și simplu, să se combine.
Am înțeles că nu e nici cinstit, nici elegant să fumez în restaurant, lângă nefumătorul care a vrut doar să mănânce, eventual neafumat de mine, sau de alții ca mine.
N-am ieșit nici în cofetării, nici în grădinițe, nici în biserici.
Am ieșit în baruri pentru vicioși inconștienți, ca mine, care vor să bea o bere și să fumeze un pachet de țigări. Pe ficatul lor, plămânul lor, portofelul lor.

Ultima oară am ieșit pe 24 septembrie.
Am mai avut o tentativă fugitivă, care s-a rezumat la o bere înăuntru, 3 țigări afară, vreo 45 de minute în total, pentru că era prea frig.

21 octombrie 2016.
(Și precizarea că eu nu ies cu nefumători, care ar putea fi deranjați de țigara mea. Eu ies cu fumători vicioși și inconștienți, aidoma mie).
M-am pregătit, fizic și psihic, să ies la o bere, două, în oraș. Fără să stau înăuntru, pentru a evita acel du-te-vino între bere, discuție, țigară. Pentru a evita, în plus, o răceală pe cinste, pentru că-năuntru e cald de te sufoci, și-afară e un frig decent încă.
Mi-am pus tricou, bigmen, geacă și vestă cu glugă.
M-am convins că nu e chiar atât de frig afară.
Mi-am zis că n-o să mor de frig tocmai eu, care încă port tricouri, în timp ce lumea a trecut la pulovere.
Am zis că nu-mi pică tresele să stau pe terasă, la unica masă ocupată, în timp ce înăuntru erau alte vreo două pline de nefumători prețioși.
M-am uitat cu atenție la restul barurilor din jur. Spre dezamăgirea mea, nu erau goale, cu toate că în nici unul nu se mai fumează. Nici pline nu erau, dar nu erau goale. Ori nefumătorii chiar au început să iasă în oraș, ori ceilalți fumători nu-s la fel de psihopați ca mine, și-au dat o șansă fumatului de nevoie, rapid, afară.

Cum a fost? Frig. Frig a fost!
Mi-a înghețat tricoul, bigmen-ul, geaca, vesta cu glugă, bașca picioarele, degetele și nasul. Dar am băut o bere. Și-am fumat. O, cum am mai fumat! Țigară după țigară, la singura masă ocupată de pe terasa rece, juma` de pachet am fumat, și-aș mai fi fumat și restul de jumate dacă nu s-ar fi terminat berea și n-ar fi fost îndeajuns de frig încât să am dubii în legătură cu a doua.

Înăuntru – 2 mese ocupate. Din când în când, câte un timid ieșind să fumeze rapid o țigară. ”Pneumonie” scrie pe fața ălora care au stat înăuntru de-o bere și-au fumat, din când în când, afară. Posibil ”răceală” pe a mea. Mă consolez cu gândul că răceala e mai puțin gravă decât pneumonia. Eu măcar am ținut stindardul.

Dacă nu se schimbă legea, posibil până dă primăvara și, implicit, căldura, să nu mai repet experiența. Decât dacă există terase cu heatere. Decât dacă se fac cluburi private sau ilegale, ca pe vremea Prohibiției. Decât dacă știți măcar o bodegă în care se poate fuma dacă nu legal, măcar permis. Decât dacă mă obligi.

Știu. Pentru tine, care mă citești, pot părea amuzantă. Sau poate că te gândești c-așa îmi trebuie, că-s un fumător inconștient, și-mi fac rău cu mâna mea. Sau poate-ți dorești să mor de cancer, că din cauza mea nu puteai tu să ieși în oraș, că peste tot puțea a țigară. Sau poate că te gândești că din ce cotizezi tu la CNAS sunt tratați bolnavii pe motiv de tutun. Sau poate ți se pare un moft că nu mai pot socializa, pentru că nu se mai fumează în public. Sau poate chiar nu-ți pasă.

Și, oricare ai fi, îți spun așa:
– Dacă e vorba de bani și cotizații eu, fumătorul cu carte de muncă, plătesc la fel ca tine taxe care nu-mi convin, și din banii mei se duc, fără voia mea, către ajutoare de șomaj cu care nu sunt de acord, către o biserică în care nu cred, dar pentru care tu te bați cu pumnul în piept, către salarii politice cărora nu le găsesc explicația și către un buget de stat care nu face nimic nici pentru mine, nici pentru tine. Cum din banii tăi se tratează boli cauzate de tutun, din banii mei se tratează multe cauzate de nesimțire. Nu ți-am cerut nici factura, nici rambursarea.
– Eu, fumător, n-am cerut niciodată ca-n toate spațiile publice să se fumeze. Fumător fiind, am fost de acord să nu se fumeze în nici o locație care servește mâncare. Sau prăjituri. Sau în care ai voie cu minorul. Luați-le și pe alea în care se dansează. Luați voi 90% din locații. Eu nu vreau decât 10% din locații. În care nu se mănâncă, nu se dansează, n-ai voie cu minori și, eventual, angajații sunt fumători care au semnat clauză, că știu în ce se bagă. Eu nu cer decât 10% din locațiile publice, strict pentru fumători care vor să bea bere.
Voi, nefumători, vreți tot.
Și tot fumătorii sunt nesimțiți.
– Dar nu e discriminare. Nu e discriminare să-i spui unui om unde și cum poate să se distreze. Că te poți distra și fără să fumezi. Tu poți. Eu nu. La mine distracție înseamnă să stau la o masă, de vorbă, și să fumez. Cum nu pot face asta din cauza legii, da, mă simt discriminată. Dar nu se pune, pentru că fumul meu deranjează nefumătorul care, de bună voie și nesilit de nimeni, ar intra într-un bar pe care scrie clar ”SE FUMEAZĂ”.
– Și, în plus, eu nu vin la tine să-ți bag țigara aprinsă-n gură, să te oblig să fumezi, pentru că mie aia-mi place și, din punctul meu de vedere, e amuzant și sănătos. Eu nu-ți impun ideea mea de plăcere și de sănătate. Tu da. Eu te accept, oricât de nefumător ai fi. Tu nu poți nici măcar să mă ignori.

Concluzia? E o plăcere să îngheți pentru alegerile tale.
Aștept cu nerăbdare propunerea interzicerii cu desăvârșire a fumatului, inclusiv în casa proprie.

Comments (8)

 1. valentin

  Asta e, stăm acasă să nu distrugem universul creat de ei. Eu cu fumatul aș face așa, interzis pe timpul zilei, permis după ce apune soarele la ora oficială a meridianului sau al Tropicului Capricornului. Părerea mea.

  Reply
 2. deus_pax

  Prin 2013 sau 2012 sau whatever, absolut accidental, uitandu-ma pe niste cifre legate de volumul de vanzari raportat de distribuitorii mari de tigari, stiind acciza totala (care btw anul asta e de 8.24ron pe pachet) zic hai sa vad cat iese… Calculez, acu hai sa vad cat fu bugetu’ pe sanatate, ma uitai, ma frecai la oichi, refacui calculul… Nenorocitii incasasera numai din accize pe tutun cam cat bugetul de sanatate cu tot cu rectificari – bani care se duc teoretic direct la casa “de sanatate” – deci un fumator plateste pe luna o pachet de asigurare de lux de cel putin 250ron (in cazul camelienilor or petrerienilor chiar mai mult) – asa ca sa se mai taca atunci cand vine vorba de asigurarile de sanatate si cum platesc ei sireacii pentru sanatatea nenorocitilor de fumatori

  P.S. Bine te-am gasit! Ce-mi mai faci tu Camelie? Iarta-ma ca trec asa de rar pe-aici dar stii si tu cum e cu spatiile, “e lungi” si greu de strabatut
  P.P.S. – traditionalul :p

  Reply
  1. cami (Post author)

   astea sunt argumente de bun-simț la care vajnicii apărători ai sănătății tuturor o să-ți dea un vag contraargument, după care vor începe să țipe. scenariul clasic.

   P.S. – bine ai revenit, petrerianule! pe planeta asta lucrurile devin cam complicate. pe a ta cum e?
   P.P.S. – evident :P

   Reply
 3. Ceferistu

  Neata. Nefumator aici. Perfect de acord. Sa faca baruri in care se fumeaza si baruri in care nu. Legea care chipurile apara nefumatorii pana la asta mai noua zicea ca trebuia sa ai o zona pt nefumatori cu anumite conditii. Pe scurt, un compromis. Daca macar s-ar fi facut eforturi ca acele spatii sa fie cu adevarat ferite si eventual nu doar 5% din spatiul localului, nu as fi sustinut legea cea noua. Dar in Romania doar extremele merg, si din nefericire pentru tine, asta cred ca cea mai favorabila daca e sa alegi.
  Si nu ai atins deloc subiectul fumatului in uniunea europeana, membra a carei suntem. Sunt curios de opinia ta asupra acestui lucru.

  Reply
  1. cami (Post author)

   în uniune se fumează. adică există – în unele locuri – spații pentru fumători, în altele – baruri speciale. iar în altele e îndeajuns de cald încât să nu le pese că nu se poate fuma înăuntru.

   Reply
   1. Ceferistu

    Din cate stiu eu si am vazut, nu se fumeaza in nici un local sau spatiu public inchis (cam ce e pe la noi acum). Iar in Anglia nu ai voie nici la tine in casa, daca este un minor prezent. Sigur, varieaza de la tara la tara legislatia, dar in principiu cu legea asta ne-am cam aliniat la standardele europene, oarecum.

    Reply
    1. cami (Post author)

     din ce știu eu, în anumite țări/regiuni există baruri speciale, exclusiv de fumători. ceea ce la noi nu e permis. dar da, legislația variază.
     sincer, asta era problema primordială la legislația noastră și la alinierea la standardele europene: unde se poate fuma și unde nu?

     Reply
     1. valentin

      Se spune că Budapesta e cel mai rău lucru pentru fumători. Dacă vrei un ghid, te costă viața. :D.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *