Tutunul dăunează grav sănătății

În 2016 s-a interzis fumatul în baruri.
Pentru că fumatul e nociv, te îmbolnăvește, îi îmbolnăvește pe nefumătorii care insistă să se bage-n sufletul fumatului, costă mult, când ai putea banii ăia să-i strângi pentru la pensie, ba chiar costă și sistemul o grămadă de bani pentru că – nu-i așa? – fumătorii care se îmbolnăvesc sunt tratați pe banii nefumătorilor plătitori de taxe, indiferent de câte taxe plătesc și ei, la rândul lor.
Eternele motive.

În schimb, ai voie-n baruri dacă ești obez. Morbid de obez. Chiar dacă să te văd mă-mbolnăvește fizic, că mi se face greață când te văd, și psihic, pentru că nesimțirea mă oripilează. Și obezii sunt tratați pe banii statului și, implicit, din banii fumătorilor.
Ai voie cu copii. Care urlă, țipă, te-mping, te fac să te simți stingher pe terasă, că tu fumezi și trebuie să ai grijă să nu-i arzi ochiul cu țigara, te indispun. Și ei sunt tratați pe banii statului și, implicit, din banii fumătorilor. Și concediul maternal tot de acolo se plătește.
Ai voie dacă tragi pe nas sau dacă-ți bagi în venă, atât timp cât nu te prinde poliția. Și închisoarea, și dezintoxicarea sunt plătite din banii statului și, implicit, din banii fumătorilor.
Ai voie să bei în baruri. Chiar dacă ești alcoolic, chiar dacă ai ficatul în piuneze, chiar dacă dup-aia, la spital, te tratează pe banii statului și, implicit, din banii fumătorilor.
Ai voie în baruri oricum, numai fumător care fumează să nu fii.

Fie.
În nici un caz nu e discriminare, nu? Că ești nesimțit dacă fumezi, puți ca o scrumieră, îmbolnăvești societatea și societății îi e jenă cu tine, dependentule!

Dar vajnicii apărători ai sănătății mondiale, acești îngeri ai dreptății, făcători de bine cu de-a sila și băgători în seamă degeaba nu se opresc aici! Ei vor să plătești pentru viciul tău. Tot. Până la sânge.
Ei vor să ți se calculeze salariul ținând cont de cât de fumător ești. Și să declari că ești fumător, la angajare. Să spui exact câte țigări fumezi la muncă, și în nici un caz să nu iei la fel de mulți bani ca unul care-și folosește pauza pentru mâncat, nu pentru țigară. De parcă fumezi pe banii și pe plămânii lor.

N-a propus nimeni la angajare să te-ntrebe cât de mult ai de gând să mănânci în pauza de masă. Sau ce. Că poate mănânci fast-food, și fast-food-ul e nociv, și duce la boli de inimă, creșterea colesterolului, obezitate, ulcer și alte chestii la fel de grave ca bolile fumătorului.
Dar ar fi înjositor și discriminatoriu să te-ntrebe asta la angajare, nu?

Nici dacă ai copil, sau ai de gând să faci unul. Asta ar fi o informație relevantă, pentru că un copil prezent sau viitor poate afecta calitatea și cantitatea muncii tale. Că dacă bebe e bolnav, clar o să vrei să pleci mai devreme, să-i pui comprese și să-i iei de 5 ori pe oră temperatura. Și dacă bebe se naște, nu mai muncești, că intri în maternal.
Dar ar fi înjositor și discriminatoriu să te-ntrebe asta la angajare, nu?

Nici dacă ai de gând să te muți din oraș, nici dacă ai vreo altă dependență, nici dacă ai diabet, epilepsie sau alergii. C-ar fi înjositor și discriminatoriu să te-ntrebe d`astea la angajare, nu?
Și să ți se calculeze salariul în funcție de asta ar fi la fel de ilegal.

Fumătorii sunt, în schimb, problema.
Din cauza lor se duce de râpă și economia, și sănătatea. În special din cauza banilor care se cheltuie cu ei, dacă se-mbolnăvesc din cauza viciului lor.

Nu e o problemă faptul că, din taxe fumătoare și nefumătoare, nu se pun la punct spitalele. Sau că medicii lucrează în condiții de rahat, pe salarii de rahat. Care mai sunt în țară.
Nici că, din aceleași taxe, se plătesc ajutoare sociale la loaze care refuză să se angajeze și stau cu palma-n cur, trântesc copii și trăiesc, ca lipitorile, pe spinarea societății.
Nici că majoritatea banilor se duc spre guvernanți care-și votează legi pentru ei. Care, probabil, vor aproba propunerea asta de lege, c-au nevoie de drone care să-i voteze și data viitoare.
Nici că, la urma urmei, fumez pe banii mei, pe plămânii mei și, în caz de spital, am cotizat la buget fel ca oricare altul. Ba chiar mai mult, că taxele pe țigări îs mari.

Nu există problemă mai mare decât fumătorii în țara asta.
Bine, ar mai fi și gay-ii, dar până și ei au voie în baruri, dacă nu-s fumători.
Un fumător gay deja e Satana.

Și mă gândesc așa:
În 2016 ați interzis fumatul în baruri.
De ce morții voștri vă fute grija că fumez la muncă, pe banii și pe pauza mea, egală cu a celorlați?
Da` poate vreți să-mi interziceți fumatul și la mine acasă. Și, eventual, să port un semn cusut pe haină, să se știe că-s fumător. Și că, fumător fiind, trebuie să am mai puține drepturi decât voi, ăștia normali și îngrijorați, care nu vreți decât o societate curată, bună, frumoasă, sănătoasă și da, după chipul și asemănarea voastră.
Drone.

Comments (2)

 1. Florin

  Clar, un fumator gay e dusmanul public nr 1..Eu ma gindesc ca aia care fac toate nefacutele, si folosesc tot felul de tapi ispasitori fac ce fac pentru ca toate chestiile astea depasite inca mai functioneaza, ca poporul e suficient de naiv cit sa mai puna botul..
  Noi sintem cu multe revolutzii in urma, mai avem ceva distantza fata de ceilaltzi.. E mult de zis..Acuma am ramasa fara tigari, deci sint anti-fumat pina miine ca-mi mut fizicul la cumparaturi:)

  Reply
 2. valentin

  Clone de oaie nu drone. Dronele sunt femei faine.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *